• KajsaMia

    Vi som planerar äggdonation 2020

    UndrandeSökare skrev 2020-01-13 14:18:30 följande:
    Ja, blodproven kostar extra och de (infektionsproven), behöver man (kvinnan) ta om varje nytt år, och skicka svaren till kliniken varje år, så länge som man har embryon i deras frys sen. Även spermaprov med morfologi och blodgrupperingsprover kostar extra, men dessa behöver bara göras en enda gång (blodgrupper ändras ju inte).

    De flesta klinikernas policy är att man får fylla i önskemål på donatorerna och skicka in samt bilder på sig själv, sen blir man matchad och får ett förslag på 2 eller 3 donatorer att välja på. Man får då endast en textbaserad lista med hårfärg, ögonfärg, längd, vikt, etc på donatorerna som man får välja på. Alltså inga foton.

    Bara några få enstaka kliniker erbjuder babyfoton på donatorerna. De flesta kliniker erbjuder inga bilder alls.
    Det verkar att du verkligen har stenkoll på allt! Vänligen stoppa mig om jag ställer för mycket frågor, men jag har helt enkelt inte låta bli.

    En fråga till, till er alla, hur sökte ni när ni sökte er klinik? Via sådana webbsidor som eggdonationfriends (jag kollade den och det var ganska okej, allt fanns samlad - det räckte åtminstone för mig som börjar sökandet), tog ni emot försläg av vänner eller folk på nätet, eller var det kanske er läkare som föreslog någon klinik? Eller blandat, kanske?
    Jag undrar bara om jag verkligen borde rikta mig efter det som folk skriver på nätet, osv. Ursäkta om det är en dum fråga:)
  • KajsaMia
    Limarie skrev 2020-01-14 12:54:09 följande:
    Nej utredningen gjorde via en privat klinik, NORDIC IVF som är ansluten till landstinget, så det kostade inget. Remiss till Sahlgrenska skickades, 6 mån väntetid, därför gjorde vi 2 privata IVF på Livio under tiden. När vi kom till SU så visste vi att IVF nog inte är värd att fortsätta med. Därför ställde de oss i kön på för ÄD. Väntetid över 2 år.

    Letade sedan efter andra kliniker i Sverige, alltså universitetskliniker. Kortaste väntetid är på Huddinge med 2-3 månader. Skickade egenremiss dit, blivit godkända, står kvar i kön där. Men under tiden hade vi även kontakt med Finland, där gick allt något snabbare. Från 1-3 månader. Och det är för oss som sagt också gratis. Du måste stå i kön för ÄD i Sverige för att kunna göra gratis behandling i t.ex. Finland (och sedan ansöka för detta hos FK).

    IVF kan du också göra i Sverige var du vill, fri vårdval. Inga väntetider egentligen i Stockholm t.ex. Så du kan skriva en egenremiss efter utredning dit. Men då måste du själv stå för resor och hotell i Stockholm. Vi fick veta detta allt för sent. Men det tar mycket energi att kolla upp detta, letar och ringar runt, tar sig någon annanstans osv. Oftast är det enklast att börja på hemmaplan.
    Uff, så kanske är det inte totalt onödigt att jag frågar om allt detta, kanske ska all information jag får från oss vara till nytta när jag ska veta min situation :) i vilka fall kan klinik INTE godkänna någon som skickar egenremiss för ÄD? Finns det några extra krav, eller är det bara en formalitet om man har utredningen och ev. IVF-försök bakom sig?

    Jättebra ide med att försöka göra IVF privat medan man väntar. Jag trodde man inte får göra så, men jag kanske förväxlade det med någon annan regel.
  • KajsaMia
    Simhoppla skrev 2020-01-16 12:03:51 följande:

    Hej alla!

    Skämssuck, alltid samma visa... efter läkarbesök så kommer jag på vad jag hade behövt fråga. Nåväl, kanske någon här vet?
    Om jag har dålig äggreserv och ska äta progesteron, vad gör det då med mig?
    Vad händer i kroppen? Och om det eventuellt skulle komma ett eget ägg, ökar då chanserna för befruktning, eller minskar det chanserna på naturlig väg?
    Och ni så provat, känner ni av progesteronet rent hormonellt/humörmässigt?

    Kram!


    Hej hej!

    Vad har din läkare sagt till dig ang vilken påverkan har att ta progesteron på äggreserv?

    Jag åt progesteron när jag hade problem med menscykeln. Vet inte hur den kan gynna fertiliteten när man har dåligt äggreserv eller så, jag åt den bara för att min mens ska komma. Kände mig inte på något sätt speciellt nätr jag tog progesteron. Känske lite mer svullen i kroppen.
  • KajsaMia

    Det verkar öht vara många som väljer Ovumia då, det är just därför det att smidigt att ta sig till Finland, eller därför man får behandlingen finansierad? Finns det många sådana kliniker som har ett avtal (?) med svenska kliniker, eller om man väntar på ÄD här så kan man vända sig vart som helst utomlands?

  • KajsaMia

    Känner ni själva föräldrar till barn/barn som blev till via ÄD och lärde känna donatorer? Eller är själva grejen med öppna donatorer inte så pass gammal så att första barnen ska va myndiga? De är många som verkar sträva efter att ha öppen donator vilket tycker jag är toppen, barnen har rätt att veta :)

  • KajsaMia

    Följer er och har en fråga till. Hur är det med färska vs. frysta ägg? Vilka valde ni och varför? Är det fler kliniker som erbjuder frysta ägg? Jag förstår att om man väljer färska ägg, så måste man nog stanna i kliniken en längre tid eftersom ens och donatorens behandling måste synkas och det kan vara svårt om man tex drar utomlands för behandling. Men är det inte så att om man väljer färska så förlorar man ett andel ägg när de tinas? Samt, i övrigt, varierar chansen att bli gravid, äggkvalitet, eller nånting annat beroende på vilken typ av ägg man väljer?

    Limarie, jag håller tummarna för att kliniken ska svara och allt går att synkas med bäst resultat!

  • KajsaMia
    UndrandeSökare skrev 2020-01-24 15:00:57 följande:
    KajsaMia- Jag kan förklara skillnaden mellan frysta och färska ägg. Färska ägg är alltid bäst.

    Frysta obefruktade är sämre därför att celler kan tappas (dö) vid upptiningen. Detta drabbar både obefruktade ägg och embryon (befruktade ägg).

    Men obefruktade ägg innehåller endast EN cell, och tappas den så dör ägget. Det är därför det är bättre att odla embryot i 5 dagar (blastos), istället för 3 dagar, eftersom ju fler dagars odling, desto fler celler kommer det finnas och då blir det större chans att embryot överlever upptining.

    Att odla embryona i 5 dagar innan insättning är också ett sätt att "sålla angarna från vetet" så att säga. Eftersom många embryon dör mellan dag 3 och 5 oavsett om de är i labbet eller i livmodern. Så genom att odla dem till blastos (dag 5) så sätter man endast in de starkaste embryona. Då slipper man riskera att sätta in 3-dagars embryon som kanske ändå skulle dött innan dag 5. Så om du får möjlighet att välja, så välj att de sätter in embryon som är odlade i 5 dagar. Vissa kliniker sätter också in 2st 5dagars embryon samtidigt för att öka chanserna till plus. Vissa kliniker erbjuder även Embryo glue som är en vätska embryona placeras i innan insättning, för att öka chanserna att embryot fäster.
    Och om man kör med färska ägg, så kan man också frysa dem ifall man i förväg vill planera ett syskonförsök, eller då måste man försöka igen med en annan donator? Hur görs detta? Kan man liksom förfoga över dessa ägg som blir kvar som klinikerna erbjuder (har man egentligen något antal ägg, som kliniker lovar att man kan försöka med?)? 
  • KajsaMia
    UndrandeSökare skrev 2020-01-25 18:51:18 följande:
    Det beror på om den klinik du vänder dig till använder sig av eggsharing eller inte. På kliniker i Sverige används oftast eggsharing om jag förstått det rått. Det innebär att äggen från en äggdonator delas mellan 2 mottagande kvinnor/par. Så om donatorn får ut 10 ägg, så får paren 5 ägg vardera.

    Vissa kliniker utomlands delar också äggen mellan 2 par, medan på andra kliniker får man alla ägg från ett äggplock på den donatorn.

    Det vanligaste är att man INTE i förväg garanteras ett visst antal ägg/embryos. Men allt detta varierar från klinik till klinik. Kolla upp det med den klinik du ska välja.

    Ja, om man valt en klinik som inte delar äggen, så får man alla ägg från ett äggplock. De befruktas med egne mannens spermier (eller spermadonator om man tex är ensamstående kvinna eller egne mannen saknar spermier eller har fel på dem etc).

    Man kan sen välja att odla embryona till dag 3 eller 5 och endera sätta in 1 eller 2 färska embryon, och frysa resten inför framtida försök. Färsk insättning kallas ET (embryo transfer).

    Eller så kan man välja att frysa alla embryon direkt och sen tina upp och sätta in 1 eller 2 i taget, det kallas FET (frozen embryo transfer).
    Tack för svar! Ännu en gång till, så kan jag föreställa mig att det varierar från klinik till klinik men ville bara veta vilka är möjliga lösningar, liksom. Kan förstå att de flesta klinikerna delar ägg när de använder färska... Finns det dessutom någon limit på hur många ägg eller embryon kan gå till frysen?
  • KajsaMia

    Jag ser att det inte bara är jag som inte kan förstå sig på alla garantier och garantipaket som erbjuds av klinikerna.. Hur funkar de? Visst beror det också på klinik, men får man en del av pris man betalade ifall man inte blir gravid? Eller betalar de allt tillbaka? Låter konstigt. Och precis, hur får man avgöra om det var fel på just donatorn?

  • KajsaMia

    Summorna man måste betala på Olga verkar vara verkligen höga. Trots detta lär det finnas många som ändå åker dit, undrar om det är flest som väljer dem för sitt första besök, eller om man först testar andra kliniker. Skillnaden är så stor. Men om de är kunniga så visst är det värt priset sitt. Jag läste mig vidare på deras sida och jag undrar vad som menas med äggdonator med utökad profil, de menar alltså katalog med foton  från barndomen eller nånting mer? 
    Har några andra kliniker embryogaranti? För den garanti verkar förekomma mer sällan än garanti på ägg vilken förutsätter bra kondis på mannens spermier?

Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2020