• KajsaMia

    Vi som planerar äggdonation 2020

    Nu när jag läste igenom den tråd igen så kom upp en annan logistik-fråga i mitt huvud. Hur ser i allmänhet första kontakt med kliniken ut? Var det många av oss som t.ex. gav upp pga brist på svar från kliniken? Det är konstigt att de inte svarar, de borde ju ta hand om de som vill kanske behandlas på deras klinik. Kontaktar ni flera kliniker på en gång, eller en efter en?

  • KajsaMia
    Fick någon av er besked av sin läkare att ni kommit i klimakteriet och det blev till en orsak att ni bestämde er för äd?

    Jag är faktiskt lite förvirrad för läkaren min sa att jag måste upprepa sköldkörtelnsprov för att vi ska ta reda på om jag inte är "på vägen dit" (skönt sagt av läkaren).

    Det enda jag kunde märka på mig var att min cykel förkortades och jag blödde inte så mycket på sistone (tänkte det berodde på stress). Vet ej om jag ägglossar eller ej för sedan jag började med utredningen så tänkte jag slappna av och tog inte äl tester och inte heller kollade det på annat sätt (jag hade det alltid svårt att märka och identifiera min äl själv). Kanske får jag skylla på mig nu för efter missfallet blev jag en sådan feg som inte vågar kolla saker... 

    Finns det någon här som var i liknande sits? Jag har en känsla att läkare försöker skrämma mig. Har svårt att tro på det hen säger. 
  • KajsaMia
    bellis2 skrev 2020-03-06 13:52:40 följande:
    Jag befann mig/har befunnit mig i förklimakteriet ett bra tag nu sedan min sköldkörtel opererades bort. Trots att jag var i kontakt med flera läkare och gyn tog ingen testerna som behöves göras och fastän jag hade förhöjt FSH-värde till exempel.

    Sköldkörtelprov säger inget om att du är på väg in i klimakteriet eller inte.

    För mig var det också så, första gången hoppade min mens en lång tid och sedan kortades cykeln ner. Även om man får utslag på stickorna så betyder det inte att man ägglossar, det visar bara att LH-hormonet har höjts. För att man ska ägglossa måste dessutom äggblåsorna vara minst en viss storlek och det kan man se på ultraljud.

    Jag är inte i klimakteriet ännu men jag har så pass lågt AMH-värde att det inte går med mina ägg och därav äggdonation nu.
    Stort tack för svar. Jag är i en liknande situation även angående AMH värde. En annan läkare som jag hade konsultation med när jag tog första provet svartmålade det hela för mig också, fastän nu hoppas jag på bra äggkvalitet, OM jag fortfarande har några kvar. Vad var ditt AMH värde?

    En liten fråga åsido - värför finns det så många som är så besatta av ägglossningstester? Kan det öht vara indikation på något?
  • KajsaMia
    Snurranfian skrev 2020-03-06 18:47:18 följande:
    När jag var 34 började min mens strula. Hoppade över en månad t ex. Nästa månad kunde jag blöda 3 v i sträck. En kompis till mig hade fått veta att hon kommit i förklimakteriet som 37 åring...så jag gick till gyn jag med. Hade vid 35 års ålder 0.09 i AMH (alltså uselt!) och mitt FSH har genom åren mätts högt. Sist låg det på 60 nånting. Fick också veta att man inte kan se om man har ÄL med ÄLstickor när man är i förklimakteriet.. LH hormonet är nämligen konstant förhöjt då. Dock kan man ha "vanliga" månader ibland med ÄL. Så klart att det blir glesare och glesar ju längre men varit i klimakteriet. Jag är dock nu gravid i v.13... troligtvis med eget ägg. Vi vet inte till hundra procent då vi satte in ett embryo med donerat ägg i nov och jag fick minus och blödning. Sen plussade jag i dec. Så pass fördröjd implantation på embryot borde va typ omöjligt. Samtidigt sjukt märkligt om jag haft ÄL.Mensom kliniken i Finland sa: miracles can happen!! Jag är dock fortf väldigt orolig för MA. Men det är helt fantastiskt ..40 år och gravid nu!!!

    Vill bara säga att man KAN komma i förklimakteriet tidigt... det kan hålla på i över 10 år innan man når menopaus. Läkaren behöver kolla AMH och FSH..inte sköldkörteln primärt för att se om du är där! Skulle så vara fallet finns ju ÄD! Det är ett bra alternativ!! Kram
    Först och främst stort grattis! Hoppas allt kommer bli bra :) Det måste det vara! jag hade problem med regelbunden mens när jag var lite yngre, först i tonåren och sedan när jag blev gravid och hade missfall (det var för några år sedan dock). Det var nog relaterat till min undervikt och blev bättre med åren. Att jag ens kunde bli gravid ger hopp men AMH värde hos mig ligger nu på ca 0.3 så man blir lite orolig. Då får jag testa (minst 2 ggr fick jag veta när jag ringde läkare) FSH också. Tack. Undrar om man kan remitteras till ÄD direkt och slippa ivf försök ?
  • KajsaMia
    bellis2 skrev 2020-03-06 15:57:03 följande:
    Självklart! Jag hade ett AMH-värde på 0,2 för ett år sedan. Har fått köra naturlig IVF eftersom man har sett att det kan fungera för kvinnor med lågt AMH-värde. i Sverige är de inte bra på detta och man nekas IVF vid för lågt AMH-värde. Vi lyckades ändå få till ett befruktat embryo (jag hade mindre än 10 % chans) men tyvärr sattes det in för tidigt. Jag kunde ha flera äggblåsor men tyvärr var det alltid bara en som växte till sig vid varje IVF.

    Det som krävs är ett bra ägg. Hur har det sett ut på ultraljudet med antalet äggblåsor för dig?
    Så de är inte så villiga att remittera direkt till äggdonation direkt? Vad om jag får remiss till ivf och vill inte det, får jag beklaga? Och annars, så kan jag börja med ÄD utomlands utan att remitteras till det? Jag är helt okunnig när det gäller vården i Sverige tyvärr. Hur gör ni detta nu? Jag har inte ens börjat med eventuell ivf, måste ta om vissa test igen..
  • KajsaMia
    Snurranfian skrev 2020-03-09 19:19:24 följande:
    Tack!!Bra att du får kolla AMH och FSH!häng inte upp dig för mkt på AMH...tycker det värdet känns mer o mer osäkert. FSH känns viktigare att det håller sig lågt. Hade du fått veta nåt FSH värde än? Ja man kan få gå direkt till ÄD via remiss om värdena ser dåliga ut för att kunna uppnå egen graviditet.
    Ja den måttes under fertilitetsutredning och låg på 21. Görs det något som helst åt det? Vår läkare sa att vi måste först dubbel kolla det. Testerna gjordes på CD3
  • KajsaMia
    bellis2 skrev 2020-03-10 09:52:37 följande:
    Tänkte precis skriva att det är flera faktorer som spelar roll, bland annat FSH och ålder men såg att du hade svarat att ditt FSH är 21, vilket är förhöjt. Det är också viktigt att testerna tas på rätt dagar i cykeln och att läkaren också kollar på ultraljudet hur äggblåsor och annat ser ut (inte bara på AMH-värdet).

    Ålder spelar en stor roll, en yngre kvinna under 30 år med lågt AMH kan ha större chans vid IVF än en kvinna i 40-års åldern där man får ut flera ägg då den yngre kvinnans ägg kan vara bättre.

    I Sverige är man strikt, för mig var det inte ens tal om IVF och jag blev väldigt illa bemött i den svenska sjukvården. Jag hamnade i total chock då jag själv hade sökt hjälpt under två års tid och flera gyn menade på att jag inte alls var i förklimakeriet.

    Med dina värden har jag svårt att tänka mig att de skulle tillåta IVF i Sverige utan de kommer troligtvis rekommendera ÄD. Nu vet jag inte din ålder.

    Din läkare/gyn bör remittera dig till en fertilitetsklinik så kommer de att hjälpa dig vidare.

    Du kan vända dig direkt för äggdonation i utlandet.
    Hade ultraljud också vid utredningen. Då såg allt ok ut sa de. Är 29 snart, men vill inte chansa förevigt för min sambo är lite äldre och jag vill verkligen att han ska ta del i vårt barn uppväxt.

    Vad menar du med illa bemött? Att de inte ens ville tala med dig om ivf? Letade du efter hjälp via landstinget eller gick du också privat? Jag gjorde utredningen privat men tyvärr blev de ofta fåordiga... Både läkare och sjuksyrror och så...

    Så ska jag vänta på nästa prov och samtal och samtidigt leta efter kliniker att ta kontakt med... Stort tack för tips!
  • KajsaMia
    bellis2 skrev 2020-03-10 12:10:09 följande:
    Då är du ung och kan vara värt det. Tänk att det endast som behövs är ett bra ägg. Jag hade mindre än 10 % chans och vi fick ändå ett embryo befruktat och insatt. Sedan gick det inte vägen.

    Lång historia för min del men jag blev nekad direkt när de såg mina värden, då var jag 37 år.

    Av erfarenhet tycker jag att de är mycket duktigare i utlandet. Har du lågt AMH är det värt också att testa med "naturlig IVF".

    Till mig sa att på olika ultraljud att allt såg bra ut under två års tid och att  det finns gott om ägg, vilket jag trodde på. Det stämde ju inte alls. 

    Fick "hjälp" både via landsting och privat.
    Var behandlas du nu isåfall? Jättetråkigt att höra om inkompetenta läkare. Och att de inte tittar på varje människa individuellt. Oroande att de trots existerande problem kan så länge upprepa att allt är okej. Det var ju det jag också fick höra..
  • KajsaMia
    Fertilitetsresa skrev 2020-03-11 09:56:29 följande:
    Jag hoppas att vi kommer iväg i april. Ärligt talat är jag mest rädd att bli kvar i karantän om jag åker... Det går ju inte nes att förutse hur det kommer gå??!! Nervigt!! Hur tänker ni andra?

    Tyvärr verkar det så att viruset ska spridas vidare ist för att ta av. Vilka är de mest drabbade destinationerna där man kan åka för äd?

    För oss är tiden viktig men det verkar som att man antingen kan köa i evighet i Sverige eller vänta på längre resa tills allt är så att säga normalt igen.. Att bli kvar i karantän kan bli det jobbigaste ju! Särskilt i länder där man får visum att stanna en viss tid

  • KajsaMia
    bellis2 skrev 2020-03-10 12:54:19 följande:

    Olga kliniken i S:t Petersburg, tidigare Vitanova i Danmark.

    Snurranfia och Limarie, skönt att allt är ok!


    Vad tycker du om Olga i st. Petersburg resp Vitanova? Var det några problem i Danmark som gjorde att du bestämde dig att leta vidare?
  • KajsaMia
    bellis2 skrev 2020-03-10 12:54:19 följande:

    Olga kliniken i S:t Petersburg, tidigare Vitanova i Danmark.

    Snurranfia och Limarie, skönt att allt är ok!


    Vad tycker du om Olga i st. Petersburg resp Vitanova? Var det några problem i Danmark som gjorde att du bestämde dig att leta vidare?
  • KajsaMia
    bellis2 skrev 2020-03-11 18:26:54 följande:
    Jättesvårt att säga. Vitanova lyckades ändå med att få ut ett ägg och det blev ett befruktat embryo. Olgas klinik fick de inte ut något ägg trots att det borde ha skett. På Vitanova kör de med naturlig IVF för oss med lågt AMH vilket innebär mindre medicin och det blev ändå liknande resultat med äggblåsorna.

    En skillnad är att Olga inte gör någon embryoinsättning på dag 2 vilket man gör i Danmark. Olga väntar till dag 5.

    Hörde gott om Olgas klinik och eftersom vi hade beslutat oss för äggdonation ville jag inte göra det i Danmark. Förutom en lång väntetid så får man inte välja donator, något som är viktigt för mig.
    Får man något garanti på Olga som säger att, jag vet inte, om de inte får ut ägg så blir det äggdonation till samma pris? Jag är inte ett dugg insatt i alla dessa garantier. Men en sån deal vore lockande.

    Är det öht bekvämt med Olga logistiksmässigt? Visum förstår jag måste man ha, men annars, boende, flyg, distans från flygplatsen? Är det krångligt eller klarar man sig lätt? Resan till Ryssland är helt enkelt inte något jag kunde så lätt tänka mig, lättare med Lettland, Tjeckien, Polen... Men visst har Olga superbra rykte!
  • KajsaMia
    Motnyttliv skrev 2020-03-11 15:46:44 följande:
    Vi har valt att skjuta på behandlingen, vi skulle rest till Riga i början på april. Känns tungt att vänta nu när man är igång med allt, men är rädd för att fastna i utlandet och inte kunna komma hem till igen till familjen. Men frågan är hur de utvecklar sig, vill egentligen inte vänta mer än någon månad så hoppas innerligt att läget ser bättre ut då.
    Nu förändras ju läget varje dag. Jag skulle inte heller resa utomlands tycker jag. Bättre att vänta lite än fastna någonstans, vem vet när de stänger gränser. Läskigt. Vilken klinik i Riga är den du valde, var du redan där på plats?
Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2020