• Smulantobe

    Vi som planerar äggdonation 2020

    Hej tjejer, ska boka resa för ET och lite osäker på hur man ska tänka med datum. Om vi har plock den 21/2 och ska sätta in 5 dagars, blir det ET den 26/2 då? Eller hur räknar man egentligen, hur har ni andra gjort? 


    Planerar äggdonation 2020 | Tidigare: 2019 3 st IVF med 1 ET/försök, 1 IVF med 0 ET
  • Smulantobe
    UndrandeSökare skrev 2020-02-01 13:25:55 följande:
    Fråga din klinik hur du ska göra.

    Ska du göra bara äggdonation? Eller både äggdonation och spermadonation? Ska ni använda mannens spermier så kan du ju boka en resa över för endast honom på den dag när äggplock är bokat.

    Vår klinik sa dock att vi fick ej boka några biljetter alls innan äggplocket var helt bekräftat från klinikens sida, (dvs när äggdonatorn varit på sista ultaljudet innan plock), så räkna med att man måste boka biljetter med kort varsel. Tyvärr blir flygresor dyrare ju kortare tid innan man bokar, men båtresornas priser brukar inte förändras, så kolla på båda och jämför priserna.
    Tack, ska kolla imorgon. Äggdonation, så det är själva återförandet som jag ska boka in avbokningsbara biljetter för. Man vet ju aldrig hur det går och när det blir Men blir ändå billigare för oss att göra så (boka fler biljetter och sen boka av), än att vänta. 
    Planerar äggdonation 2020 | Tidigare: 2019 3 st IVF med 1 ET/försök, 1 IVF med 0 ET
  • Smulantobe
    Limarie skrev 2020-02-03 19:35:36 följande:

    Nu sitter vårt embryo nog på rätt plats. Vilken märklig och overklig dag det har varit.

    Jag hade blåsan halvfull tyckte jag. Var redan kissnödig och hade druckit över 1l vatten en timme innan. Läkaren var inte helt nöjd men de kollade inte blåsan innan utan det såg han när jag låg i stolen. Han sa åt han ändå skulle prova. Sedan var det svårt för honom att se katetern. Han såg orolig ut och kommenterade att det är svårt. Till slut sa han bara... Nu, se ni, nu är den på plats.

    Det hoppas jag i alla fall. Av nån anledning oroar jag mig att den inte sitter där den ska sitta. Finns det folk som är avslappnad efter en sån process? För oss var det första insättning nånsin. Så det var speciellt. Och ännu konstigare är att man efteråt inte ens känner nåt. Man mår ju för bra.

    Alltså jag borde kunna ta både urin resp blodtest nästa måndag. Tror jag gör så att bara ta urintest först på tisdag då jag är ledig.

    Hur mådde ni kring ruvartiden? Hade ni en känsla av att känna av eller veta att det inte hade funkat? Redan tidigt eller senare? Jag är en sån som säger... "Det har inte funkat". Men det är nog mest egen skydd. Men jag önskar jag kunde vara hoppfull och positiv.


    Vad roligt at höra att det är på plats nu! Grattis till den milstolpen! Håller med om det inte känns något, men känslomässigt tyckte jag att det var stort (gjort tre återföringar m egna ägg). Mäktigt på något sätt. Fick ni se på skärmen när de stoppade in det?

    Jag bestämde mig för att faktiskt ge mig hän och tänka att jag var gravid. Jag har dock varit ganska påverkan av Lutinus under ruvartiden, så varit väldigt trött, illamående, ömma bröst. Men mentalt har jag mått bra under ruvartiden, haft en skön känsla av att jag har gjort alla jag kan. Men det är säkert olika. Men om nån gjort vad ni kan så är det verkligen ni tycker jag! Hoppas att ni kan landa lite nu och få vila ut. 

    Hur gör ni nu, måste ni vara kvar någon dag eller åker ni hem direkt? 
    Planerar äggdonation 2020 | Tidigare: 2019 3 st IVF med 1 ET/försök, 1 IVF med 0 ET
  • Smulantobe

    Tips på gynekolog i Stockholm? Efter några år i den här fertilitetskarusellen så upplever jag det som om jag hamnat mellan stolarna och nu vill jag ha en fast kontakt framöver som jag kan vända mig till. Upplever det som om den svenska sjukvården tar sin hand ifrån mig när jag testat de tre lanadstingsförsöken, trots att jag ju fortfarande är "sjuk". Och behöver följa upp, bla endometrios. Men kan också va mitt eget fel, att jag inte aktivt sökt mig till en gynekolog att ha återkommande kontakt med, utan förlitat mig på fertilitetsklinikerna. Men det tänkte jag ändra på nu! 

    Tacksam för råd på vägen! Skulle ju va bra med någon som har erfarenhet av ÄD, men inget måste. 
     


    Planerar äggdonation 2020 | Tidigare: 2019 3 st IVF med 1 ET/försök, 1 IVF med 0 ET
  • Smulantobe
    Limarie skrev 2020-02-06 21:15:24 följande:

    Jag den 3/2. Hade varit roligare med 2/2/2020

    RD 4 idag. Sovit knappt inatt. Ångest över framtiden att igen inte bli mamma och allt annat som igen måste ordnas. Utöver mina ömmande bröst (haft redan innan insättningen) så har jag både igår lite och ikväll i snart 2 timmar haft PMS ont i buken. Skulle gärna nu vilja sätta ut mig på en ensam men spännande ö där det inte finns Google men mycket annat att uppleva.

    Men en bra sak med ruvardagarna. Maken ger mig varje dag en lättare skön nackmassage och han fixar allt annat i hemmet.


    Jag hänger GÄRNA med till den ön:)! Inga tröstande ord att bidra med tyvärr för jag är lika nojig jag -  och då har jag inte ens kommit till plock än! Men planerar redan för plan B och plan C, blivit lite knäpp av det här. . . 

    Skönt att maken tar hand om dig, det är du värd!!
     
    Vilken dag ska du testa, hur långt är det kvar? 3/2 har ju redan varit?
    Planerar äggdonation 2020 | Tidigare: 2019 3 st IVF med 1 ET/försök, 1 IVF med 0 ET
  • Smulantobe
    Saphoria skrev 2020-02-06 21:15:52 följande:

    Hej tjejer!

    Hakar gärna på i tråden.

    Gjort 2 ÄD i Sverige 2019 - båda failade...

    Nu kör vi AVA i Riga. Formulären och proverna är inskickade och vi väntar på att kliniken hör av sig om donator!


    Välkommen hit! 

    Vart gjorde du ÄD i Sverige någonstans? 
    Planerar äggdonation 2020 | Tidigare: 2019 3 st IVF med 1 ET/försök, 1 IVF med 0 ET
  • Smulantobe
    Limarie skrev 2020-02-14 15:25:30 följande:

    Nu har svaret kommit... tog provet igår RD 10

    Och det är 472. Då behövs väl knappast en uppföljnings HCG nästa vecka? Och jag undrar om det kanske ändå är 2 som växer? 


    Wow, stort grattis!!! Och skönt att det finns HCG-prover att ta:). 

    Jag tänkte på ditt dilemma ang Finland. . .Jag är en stor förespråkare av att säga sanningen, tror att man tjänar på det i längden. Men att säga att ni inte är redo just nu utan vill skjuta upp det en månad, det skadar ju inte. OM det nu inte skulle gå vägen, skulle ni vilja köra ett försök till i Finland, eller skulle ni vända er någon annanstans?  Vet att det är Landstingsfinansierat och så, så förstår om det kanske är krångligt. 

    Pratade föresten med Huddinge idag och de berättade att de numera inte delar på donatorns ägg, utan att ett par får ägg från en kvinna. Tror att det var du som nämnde tidigare att de fortfarande delade på äggen? Så det är ju bra isf, att de ändrat nu. För oss spelar det dock inte så stor roll, fick besked om att eftersom vi redan använt tre landstingsfinansierade ivf-försök så får vi inte stå i deras kö (endast om man har en egen donator och dessutom betalar 65 000kr). Blev besviken för det var inte den informationen vi fick när vi började med ivf där. Tråkig känsla att bli utkastad av systemet om det inte funkar med tre försök, blir så ledsen när jag tänker på det. Skulle nog kanske ändå inte rekommendera Huddinge, men kan ju iaf vara bra att veta hur dom gör med äggen. 
    Planerar äggdonation 2020 | Tidigare: 2019 3 st IVF med 1 ET/försök, 1 IVF med 0 ET
  • Smulantobe

    Varför är det alltid så att när man går och väntar på mensen så kommer den inte? Skulle tidigarelägga mensen med Primolut-Nor för att synka med donator men det funkade visst inte och nu ligger vi inte riktigt i fas. Men viktigast just nu är hur det går med donatorns behandling och det ser lovande ut, plock planerat någon gång nästa vecka. Blir nog så att vi får frysa in alla som 5-dagars och sen göra FET på mig när min cykel vi samarbeta. Vilket den nästan alltid gör annars, men såklart inte nu, suck! Har planerat in massage och en massa vin i helgen, det kanske kan få mig att slappna av:). 


    Planerar äggdonation 2020 | Tidigare: 2019 3 st IVF med 1 ET/försök, 1 IVF med 0 ET
  • Smulantobe

    Varit lite borta från tråden ett tag, ni vet ibland behöver man tänka på något annat... Som en del av er vet så donerade min syster ägg och det gick bra (många o fina ägg), men tyvärr klarade sig inte ett enda till dag 5:(. Så varit deppiga dagar här och mycket att processa. Dom/vi misstänker manlig faktor. Dr rekommenderade inte DNA fragmantation test eftersom det inte skulle ge ny info nu, men är det någon som vet om det finns några andra tester man borde ta? Jag har accepterat att det nog kommer bli dubbel-donation men för min man kom allt detta som en chock så vi vill göra det vi kan för att förstå situationen bättre. Och vill ju gärna stötta honom i hans processandet så gott jag kan. Tack för råd!


    Planerar äggdonation 2020 | Tidigare: 2019 3 st IVF med 1 ET/försök, 1 IVF med 0 ET
  • Smulantobe
    PeeWee44 skrev 2020-02-25 13:47:55 följande:
    Så tråkigt att höra. Ge inte upp helt om spermierna, lillivanillis blev gravid med mannens dåliga spermier hos Olga Fertility i St Petersburg. Hör av dig dit så kanske det går. Dom har otroligt duktiga embryologer. 2/3 är dom i Göteborg och 3/3 i Stockholm så bor du i närheten kan jag rekommendera att gå på ett seminarium. Styrkekramar
    Tack!! Får se om det är något som vi kan gå på, behöver definitivt ta reda på mer info. Helt vill jag bara köra vidare med donerade spermier men maken är inte riktigt där än. 
    Planerar äggdonation 2020 | Tidigare: 2019 3 st IVF med 1 ET/försök, 1 IVF med 0 ET
  • Smulantobe
    UndrandeSökare skrev 2020-02-25 13:48:28 följande:
    Beklagar att inget av era embryon överlevde till dag 5.

    Hur många ägg blev det och hur många befruktades? Hur många levde på dag 3?

    Har din syster barn sen tidigare? Hur gammal är hon?

    Jag och min man åkte till Avaclinic i Riga och gjorde sperm dna fragmentationstest där. Jag vet att man kan boka tid och flyga dit över dagen endast för det testet (tar 1 timme med flyg från Arlanda). Man får svaret via mail efter 24 timmar.

    En vän till mig och hennes man som hade haft liknande problem som er åkte till den kliniken endast för det testet. Så man behöver inte göra donation hos dem. Googla på Avaclinic Riga så hittar ni deras svenska hemsida inkl prislistan.Tänkte om ni ändå vill göra testet och er klinik ej vill hjälpa med det.
    Tack!! Det är inte så mycket att de inte vill hjälp till med testet, utan snarare att resultatet inte påverkar något enligt kliniken. Används oftast för att avgöra om man ska göra mikroinjektion eller inte och det har vi ju redan gjort. Ledde tested till några framsteg för er eller någon du känner? Mikroinjektion på 13 toppägg från idealisk donator (bra ålder, barn sedan tidigare) och inte ett enda klarade sig. Visst väldigt ovanligt. Nu kör vi vidare med utredning via urolog. Ska bara ladda om om ta nästa steg, men jobbigt med hinder på vägen så klart. 
    Planerar äggdonation 2020 | Tidigare: 2019 3 st IVF med 1 ET/försök, 1 IVF med 0 ET
  • Smulantobe
    KajsaLouise skrev 2020-09-06 11:03:55 följande:

    Hej! Jag har läst lite till och från i den här tråden, men aldrig presenterat mig. Jag är 35 år och fick för ett år sedan, vid utredning efter att vi försökt bli gravida i ett år, reda på att mitt amh då var 0.2. Gynekologen sa att det inte var någon idé med ivf utan att det var ÄD som gällde. Han sa att vi hade lika stor chans att bli gravida hemma som vid en ivf. Jag spolade äggledarna vid den här utredningen och cirka en månad senare fick jag ett pluss på stickan. Tyvärr hade den lille satt sig i äggledaren. Det blev operation och äggledaren togs bort. Vid operationen konstaterades att jag också har endometrios. Antagligen är den inte så allvarlig. Jag har väl alltid haft värk i magen men inget som gör mig sängliggande eller som jag känt att jag behövt ta värktabletter för. Läkaren sa att det fanns ärrvävnad i buken men att den andra äggledaren och äggstockarna såg okej ut. Vi var dock inte redo för ÄD utan ville testa ivf. Vi körde ett privat försök (i Göteborg). Jag sprutade med menopur 375 iu och det blev tre äggblåsor som innehöll två ägg. Båda äggen befruktades med icsi (vet egentligen inte varför icsi användes för spermaprovet var bra). Fick tillbaka båda små liven men inget stannade. I våras kom vi fram i kön på Sahlgrenska. Har gjort ett försök där nu. Jag började med nedreglering i några veckor under semestern och sen sprutor (menopur 300 ie och bemfola 150). Det blev sex äggblåsor och fem ägg. Jag var så glad! Jag ifrågasatte om de inte hade blandat ihop mig med någon annan ;) Men säg den lycka som varar.. Eftersom spermaprovet var bra valdes standardbefruktning. Spermier kom in i fyra ägg men bara två blev befruktade och bara ett av dem orkade dela sig. På dag två var det ena ägget trecelligt men såg fint ut och det andra ägget hade bara en cell. Jag fick tillbaka det trecelliga men det blev negativt test idag. Man ska väl aldrig fatta beslut i dessa lägen men jag börjar ju förstå att mina ägg är kassa och det är dags att gå vidare om det ska bli barn överhuvudtaget. Jag antar att kön för ÄD på Sahlgrenska är ännu längre idag än för ett halvår sen i och med pandemin. Då hörde jag att den var 2 år. Jag tänker inte vänta 2 år på att försöka. Men vi har ju två landstingsfinansierade försök kvar för ÄD/ivf. Jag har ingen egen ägglossning så det här med att lyckas hemma lär nog inte hända. Ni som varit/är i samma situation, hur ska jag tänka, var ska jag vända mig? Kan jag nyttja mina landstingsfinansierade försök för ÄD någon annanstans i Sverige utan samma väntetid? Vilken klinik är bäst på ÄD i Gbg? Hade ni fortsatt med ivf om läkarna tillåter? Hur många försök är egentligen rimligt? Har tänkt massor på Olga. Tanken på att den kliniken stöttar hela vägen och att man liksom kan lägga allt i deras händer är ju väldigt tilltalande. Från vilka länder är äggen Olga använder donerade? Jag förstår ju att ni i den här tråden är i andra faser, men jag hittar ingen mer lämplig tråd att skriva i. Jag känner ingen som gjort ÄD och även om jag inte står inför det just idag så hoppas jag kunna få följa er och kanske bolla lite tankar med er experter?! Önskar er alla all lycka!


    Min story är att vi har försökt i 4,5 år. Är nu 39 år, endometrios (fast aldrig haft besvär), två op för att ta bort ärrvävnad och äggledare, ev manlig faktor (även fast alla prov är bra), låg äggreserv och low-responder på ivf-behandling. Gjort 4 ivf i Sverige och 1 ÄD i Finland utan resultat. Just nu påbörjat ÄD i Uppsala på Linné, samt kommit en bit på vägen med Olga. 


     


    Är inte så aktiv i den här tråden, men ville ändå dela med mig av några saker jag önskar att jag hade vetat tidigare. Kanske fler i tråden som vill fylla på listan?


     


    JAG ÖNSKAR ATT JAG . . 


    1) . . . hade skaffat en "egen" gynekolog, någon som inte är bunden till ifv-klinikerna, på en gång. Nu har jag det och det är fantastiskt, värt varje krona. Man behöver ett bollplank, någon som ger råd och som kan skriva ut läkemedel när det behövs. När det känns tungt så kan man känna sig väldigt ensam och om man ska vara ärlig så bryr sig kliniken bara när man är kund där. Gäller ffa Landstingens kliniker - när man hamnat i den gruppen som gjort 3 försök (då är man färdigutredd och on your own).


     


    2) . . hade "sparat" vårt 3:e landstingsfinansierade försök. Så länge man har ett försök kvar är man fortfarande "en i gänget" och får tex stå i Landstingets ÄD-kö. Det får man inte om man redan gjort av av med sina tre försök på ivf. Hade vi gjort om det hade vi bekostat vårt 3:e ivf-försök privat och satt upp oss i kö i stället (också av ekonomiska skäl, en ivf är väldigt billig om du jämför med ÄD). 


     


    3. . . .hade fattat vikten av att boka in återhämtning. Det är värt att ta det lite lugnare ibland, tex de dagar man har plock och insättning, för att orka på lång sikt och för att ge kroppen de bästa förutsättningarna inför grav. Det tar på krafterna att bara köra på (säkert fler än jag som gått direkt till viktigt jobbmöte efter äggplock och som tagit ägglossningsspruta i flygplansstolen). Terapi är också bra, om inte annat som förebyggande, ungefär som att man går till tandläkaren innan man får hål :). 


     


    4. . . hade följt upp mina TSH-värden bättre. Jag har hypotyreos och under alla ivf-er så var det ingen som påtalade att jag låg i det övre intervallet när jag borde ligga närmare 1 om jag ville bli gravid (varierande grad evidens för detta, men alla verkar vara överens om att man inte ska ligga för högt). Nu kan man ju inte veta om det påverkade i slutändan, men när det är så lätt att följa upp och anpassa medicineringen så är det onödigt att ligga för högt. Det grämer mig verkligen! Numera går jag ofta och testar (via Werlabs eftersom VC tycker att jag är färdigutredd och färdigbehandlad när det gäller min infertilitet)


     


    5. . . . hade haft en sjukförsäkring där man får ersättning för endometrios (det får man vid vissa försäkringsbolag men inte alla verkar det som).


     


    Kanske något som kan hjälpa dig. Önskar dig verkligen stort lycka till!! Det är en spännande och omtumlande fas i livet, lite som en berg-och-dalbana, men även om det på sätt och vis är "Plan B" så är det verkligen helt fantastiskt att möjligheten finns. Är sååå tacksam för att ÄD finns!

Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2020