• Kjell2

    Kan de kräva något?

    Anonym (Orolig) skrev 2019-12-21 20:28:37 följande:

    För nåt år sen fick jag ett hus av en släkting. Nu har denne avlidit och arvingarna är på mig och hotar att stämma mig för att jag fått huset då det inte fanns annat än småkrafs kvar att ärva.

    Kan de kräva något av mig? Försökt läsa på, men jag förstår inte.


    Är du och släktingarna som bråkar bröstarvingar?
  • Kjell2
    Anonym (Orolig) skrev 2019-12-21 21:38:32 följande:

    Först vill jag veta om jag har något att oroa mig för. Borde ju finnas någon här med koll hoppas jag.


    Av det du berättar har släktingarna inget att komma med. Säg nej och avvakta
  • Kjell2

    Det ska rätt mycket till för att en gåva till en som inte är bröstarving ska anses som förskott på arv, se ÄB 6 kap 1§ tex. Hela skrivningen kring förskott på arv handlar i huvudsak om arvfördelningemn mellan bröstarvingar.

    Har svårt att se, om det inte är skrivet något i gåvobrevet, att huset till TS av en domstol skulle ses som förskott på arv.

  • Kjell2
    Anonym (Lilla my) skrev 2019-12-25 09:19:28 följande:

    Min mor fick ett hus i gåva av en släkting till mig.

    Hon hade ingen arvsrätt så det kunde inte räknas som förskott på arv. Gåvan skulle ha varit hennes i minst 5 år innan givaren avled.

    Om inte, kunde dödsboet återkräva gåvan om gåvan väsentligt minskade värdet på dödsboet. Detta gäller alla gåvor som jag förstår.

    Man kan reducera bröstarvingars arv men man kan inte göra någon helt arvslös utan man har rätt till sin laglott.

    Det verkar ju som att värdet på dödsboet har minskat väsentligt här. Man får heller inte göra andra ingrepp om de anses påverka dödsboets värde eller att undkomma bröstarvinges rättigheter.

    Jag är ingen expert men jag tycker att du kan ringa upp en advokat och bara höra dig för. De brukar inte ha nån kostnad bara för några frågor och så vet du om du vill gå vidare.

    Dessa regler i arvsrätt är tydligen från medeltiden, man kan tycka att man skall kunna göra vad man vill med sin egen egendom, men tyvärr.

    Jag vet inte om jag har rätt i allt men det är så jag uppfattat det hela när vi själva var hos advokat i vårt ärende.


    Snarare är reglerna kring bröstarvingars laglott från efter medeltiden. Det man bl a ville komma iftån var möjligheten att testamenter allt till kyrkan för att få syndernas förlåtelse och att alla barn, oavsett t ex kön, skulle få lika mycket.
Svar på tråden Kan de kräva något?