Inlägg från: Solblomma30 |Visa alla inlägg
  • Solblomma30

    Sparkad pga graviditet?!?

    LaserFrida skrev 2019-12-30 11:06:36 följande:

    Som sagt kan chefen avsluta din provanställning utan giltiga skäl, men får inte avsluta den PÅ GRUND AV att du gravid, precis som det står på do's hemsida. Det är upp till dig att bevisa att du blivit diskriminerad pga graviditeten vilket kan vara svårt. Men om du berättar och inte får en tillsvidareanställning så är det ju lättare att gå på den linjen än om du inte berättat och inte får en tillsvidareanställning, om du förstår vad jag menar?

    Men om arbetsgivaren kan bemöta dina påståenden om att det det inte är pga graviditeten, och kan bevisa det, tex att der handlar om misskötsel från din sida så kan det ändå vara ok att avsluta provanställningen TROTS att du är gravid. Så skulle det ske så kontakta facket som kan hjälpa dig i sådant fall!


    Det du skriver är fel Laserfrida. Om TS provanställning inte övergår i tillsvidareanställning eller avslutas i förtid och du TS misstänker att det handlar om din graviditet så är det (trots att provanställning är den osäkraste anställningsformen) ändå lurigt för arbetsgivaren att göra så. Anledningen är att det är arbetsgivaren som har bevisbördan, vilket betyder att han måste bevisa att uppsägningen inte beror på din graviditet. Du behöver bara säga att du misstänker diskriminering varpå ansvaret omedelbart ligger hos arbetsgivaren att bevisa motsatsen. Då måste du alltså ha misskött dig och arbetsgivaren måste kunna bevisa det. Inte så lätt alltid.

    Du måste alltså INTE bevisa att du har blivit könsdiskriminerad. Det är din arbetsgivare som måste bevisa att hen inte har diskriminerat dig.

    Tyvärr vinner du troligen ändå inte så mycket mer än kanske lite skadestånd om det går så långt att arbetsgivaren blir fälld. Tjänsten vill man troligtvis inte ha tillbaka om man varit i tvist med arbetsgivaren, och tyvärr påverkar ju en tvist framtida referenser. En trist situation för alla inblandade.

    Men! Med största sannolikhet kommer det gå bra och du får tillsvidareanställning och chefen ordnar en vikarie under din föräldraledighet.
  • Solblomma30

    Hoppsan, uttalade mig lite för snabbt ovanför. Detta gäller: Enligt 6 kap. 3 § Diskrimineringslagen krävs att den som har blivit utsatt för diskriminering visar på omständigheter som ger anledning att anta att denne har blivit diskriminerad. Om du uppfyller detta relativt låga beviskrav så är det upp till arbetsgivaren att bevisa att diskriminering inte har förekommit. Det rör sig alltså om en så kallad delad bevisbörda.

Svar på tråden Sparkad pga graviditet?!?