Inlägg från: askyfullofstars |Visa alla inlägg
  • askyfullofstars

    Svullna lymfkörtlar på bakhuvudet av bebis huvud?

    Någon som vart med om svullna lymfkörtlar på baksidan av bebisens huvud (bebis är 6 mån gammal)?

    Min lilla tjej hade 3 dagars febern för två veckor sedan. En vecka därefter ser jag ?knölar? på baksidan av huvudet. De är som små bönor. Sitter två st symmetriskt i samma höjd, en på vänster och höger. Har dock inte hört någon i min närhet ha barn med svullna lymfkörtlar? Ngn som haft barn med liknande?

    Har en tid hos BVC 13 jan.

  • Svar på tråden Svullna lymfkörtlar på bakhuvudet av bebis huvud?
  • askyfullofstars
    Solblomma30 skrev 2019-12-31 07:31:38 följande:

    Det är inget att oroa dig för. Jag har fyra barn och tre av dem har lymfkörtlar som alltid syns och känns. Sonen (i skolålder) har sex stycken på halsen och jag oroade mig för dem när han var liten. Vi var då hos läkare och en familjemedlem som är läkare gav även second opinion. Uppenbarligen är det så att lymfkörtlar som är stora som en brun böna än normala i storleken. Det är alltså inget konstigt och räknas som en naturlig storlek för en lymfkörtel. Blir de större än så är de förstorade, men det är också helt normalt i samband med infektion.

    Min yngsta dotter hade precis som din tjej kännbara lymfkörtlar på baksidan av nacken, stora som bönor, och läkaren i familjen kände då på dem och sa att det är helt normalt. Nu är det över två år sedan och de känns fortfarande om man känner på hennes bakhuvud.

    Lymfkörtlarna sitter på många ställen i kroppen, bl.a bak på nacken upp mot bakhuvudet, och deras uppgift är att rena lymfvätskan från skadliga ämnen. När man har en infektion exempelvis så reagerar körtlarna med att bli lite större, som hos din dotter. Att de blev lite större nu i samband med infektion visar alltså bara att hennes kropp fungerar precis som den ska.

    Sen har jag även lärt mig att vissa barn (och vuxna) lättare får förstorade lymfkörtlar. Vissas kroppen reagerar mer än andras på virus och infektioner. Hos många går svullna lymfkörtlar ner i storlek på ett par tre veckor men vissa har permanent förstorade lymfkörtlar.

    Hur som helst, det låter helt normalt det du beskriver.


    TACK snälla du för ditt utförliga svar!

    Du som har fyra barn, har du varit med om att en körtel i bröstet varit svullet med? Det har nämligen min flicka med såg jag. Det är som en liten böna där inne.
  • askyfullofstars
    Solblomma30 skrev 2020-01-04 17:54:11 följande:

    Såg att knölen du undrade om sitter i bebisens bröst. Jag uppfattade det som att den satt vid bröstkorgen någonstans. Hur som helst, mina barn har inte haft just det men en nära väns barn hade en knöl i sitt bröst. Väninnan kände den när barnet var ett år ungefär. Hon kollade med BVC och jag tror även hon var hos läkare men det var ganska vanligt hos barn var svaret hon fick. De tyckte inte att det var något som behövde undersökas vidare. Så jag tror inte att du behöver oroa dig för den knölen heller. Du kan ju känna om den är rörlig, vilket isåfall är bra. Be BVC kolla den nästa gång du är där. Det låter inte alarmerande alls tycker jag.

    Generellt sett så är knölar hos barn inte cancer, sålänge barnen är pigga, glada och inte går ner i vikt eller verkar må dåligt så behöver man i princip aldrig oroa sig.


    Det känns bara SÅ jobbigt att ?hitta? saker som inte ska vara där. Men det känns faktiskt bättre efter ditt svar. Din väninnas barn som hade knölen - var det en pojke eller flicka? :)

    Återigen du. Stort tack för dina inlägg/svar. Fantastiskt att få SERIÖSA svar (inte alltid man får det på fl).
  • askyfullofstars
    Saraahhh skrev 2020-01-04 18:04:14 följande:

    Undrar samma. Min bebis hade också det för ett tag sedan


    Har de försvunnit? Hur gammal är bebisb
Svar på tråden Svullna lymfkörtlar på bakhuvudet av bebis huvud?