• Jos000

    Studerande föräldrar

    Hej! Jag är gravid och beräknad 1maj. Jag går nu min sista termin på högskolan som jag troligtvis inte kommer hinna klart. Min sambo går sitt andra år på gymnasiet. Med detta har varken han eller jag inkomst. Jag har levt på CSN bidrag + lån & han får ju inte annat än CSN på typ 1200:-/månaden. Detta medför lägsta föräldrapenningen om 7500:-/mån INNAN skatt + bostadsbidrag. Jag kommer vara den som blir föräldraledig ända till barnet kan börja förskola eftersom min sambo måste gå klart sin gymnasieutbildning. Jag läser om föräldradagarna men blir inte klok på det. Är det lättast att jag står på hela vårdnaden för att få så mycket ut av så många dagar som möjligt rent ekonomiskt? Men kmr det innebära att pappan krävs betala underhåll även om inte jag kräver det (eftersom vi lever tillsammans)? eller kan vi ha delad vårdnad och han ändå ge mig tillräckligt många dagar för att det ska gå som sjukpenning i iallafall ett år?

    Jag förstår inte hur systemet tänker att man ska överleva. Efter skatt får vi isåfall 5700:- + bostadsbidrag om ca 3000:- + barnbidraget om 1200:-. Det är inte ens 10.000/månaden. Jag har som student nu haft 10.000/månaden och bara då haft tight ekonomi. Finns det några andra möjligheter? Jag får rent av panik utav detta.

  • Svar på tråden Studerande föräldrar
  • Jos000

    Wow spännande kritiska svar.

    Nr 1. Har graviditeten inte varit planerad men jag som i fd förhållande fått missfall och förlorat ett barn kunde inte göra en abort. Man har känslor och är inte mer än människa. Saker fick lösa sig helt enkelt.

    Nr 2. Jag studerar min sista termin som lärare och har goda förutsättningar när det är klart. Tanken är att bli klar med denna terminen trots att bebis kommer i slutet. Jag ska åstadkomma vad jag kan.

    Nr 3. Min kille ska jobba i sommar såklart. Jag ska jobba lite i den mån det går att få hjälp med passning. Utöver det tror ni att man får jobb på tre röda? Jag har sökt extrajobb sen dag ett och har ett långt fint CV men det finns ingen som vill anställa en gravid kvinna, inte ens i vården. Övriga gravida jag pratat med har upplevt precis samma sak.

    Nr 4. Vi sparar allt vi har och kan. Och kommentarer som ?hur ska ni ha råd med vagn?? Är bara rent av idioti. Vi har redan vagn, säng, kläder & dylikt som vi fått/köpt begagnat billigt osv. Praktiska ting finns alltid att hitta för slängpeng om man bara inte är kräsen.

    Nr 5. Frågan var inte annat än hur vi på bästa sätt kan göra för att jag ska kunna få som mest mammadagar då han behöver studera/jobba och hur man på bästa sätt kan få det att gå ihop? Jag förstår att SGI är uppbyggt efter att man ska ha jobbat innan men nu är fallet inte så och utefter det får vi utgå.

    Ska ni komma med fler spydiga och negativa kommentarer behöver ni inte svara alls. Tack.

  • Jos000
    Nonym skrev 2020-01-06 12:05:43 följande:

    Han får väl underhållsbidrag av sina föräldrar?

    Det är de skyldiga att betala tills han gått ut gymnasiet.. blir ju typ 3000 till i månaden


    Hans papp betalar underhåll till hans mamma eftersom det är där han ?bor? men inte direkt till honom.
  • Jos000
    pyssel skrev 2020-01-06 12:28:04 följande:

    Det är inte så att du hittade lillgrabben under VFU:n på hans skola?


    Hah! Om så vore va. Nej är det definitiva svaret på den korkade frågan.
  • Jos000
    Anonym (.....) skrev 2020-01-06 12:30:14 följande:

    Ni får båda hitta ett helgjobb nu. En av er sommarjobbar hela sommaren, den andra jobbar tex helger så att ni saxar vem som är med bebisen. Till hösten kan du jobba kväll/helg och han jobba helg.

    Jag jobbade extra redan på gymnasiet och sedan mer på uni. Det är inga problem. Mina kompisar har gjort likadant (läkare, ingenjörer). Hade en kompis som läste till sjuksköterska när hon fick barn, hon fortsatte utan uppehåll.

    Men ni måste planera lite mer hur ni gör. Men leta jobb! Det börjar bli kort om tid för att hitta sommarjobb nu, det bör man leta efter i typ omtober-november.


    Tack för ordentligt svar. Jag har sommarjobb klart och så även han. I sommar kmr vi jobba allt vi kan.
  • Jos000
    pyssel skrev 2020-01-06 12:31:45 följande:

    Knepigt oavsett, det korkade du ställt till med en 17-åring.


    pyssel skrev 2020-01-06 12:31:45 följande:

    Knepigt oavsett, det korkade du ställt till med en 17-åring.


    Jag hade inte vänt mig hit om situationen var enkel så givetvis är den knepig, det vet vi väl. Fö så är han 18år och myndig om det ger dig någon ro i kroppen.
  • Jos000
    Anonym (??) skrev 2020-01-06 14:08:24 följande:

    Rent krasst kan du ha egen vårdnad och ha alla dagar själv och sedan skriva delad vårdnad med pappan lite senare. Han behöver bara betala underhåll om du begär det.


    Tack! Precis vad jag behövde veta!
Svar på tråden Studerande föräldrar