Inlägg från: Anonym (Plopp) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Plopp)

    Varför är jag tjock?

    Det är oftast maten det handlar om. Det du kan göra är att räkna kalorier ordentligt under flera dagar. Och då verkligen räkna allt, från minst klick smör till sockerbit. Det finns appar för sånt också även om jag inte vet hur exakta de är. Sedan kan du googla på appar som beräknar hur stor energiomsättning du har. Oavsett hur stor du är så lär ditt dagliga energibehov vara maximalt 1800 kcal.

  • Anonym (Plopp)
    Anonym (Tjocka Märta) skrev 2020-01-10 22:55:56 följande:

    Hur jag har blivit tjock förstår jag också i alla fall delvis. Jag har varit tjock sedan 7 år. Det vet jag inte varför för på den tiden hade jag själv ingen kontroll över vad jag åt och vi hade inga dåliga vanor direkt som jag minns. Men sen när jag var 12 så fick jag kontroll över mina egna pengar och jag hade det inte så bra så jag tröståt massor. Precis när jag var 20 och hade börjat få kontroll över det så blev jag vuxenlös i rask takt och tröståt massor igen under 6 år. Sedan dess har jag inte tänkt så mycket på hur jag äter men jag har slutat tröstäta på så sätt att jag inte längre vräker i mig godis och ren kaksmet och annat sånt. Sen äter jag ganska dåligt ändå men enligt decemberundersökningen inte kalorimässigt. Så egentligen är inte frågan varför jag är tjock utan mer varför jag fortfarande är tjock.


    Det korta svaret till varför du blivit tjock är att du fått i dig mer energi än vad du förbrukat. Är du viktmässigt stabil nu så betyder det att du äter exakt så många kalorier som din kropp förbrukar. Vill du gå ner i vikt så behöver du äta färre kalorier än vad du förbrukar.

    Min energibalans enligt beräkningar ligger på cirka 1700-1800 kalorier per dygn. Då är 1300 pga basalmetabolismen och resterande 500 kalorier pga mitt rörelsemönster. Har ett relativt stillasittande arbete och tränar någon gång i veckan.

    Det man ska ha i åtanke är att även ett litet kaloriöverskott på lång sikt orsakar fetma. Säg att man bara äter 50 kalorier för mycket dagligen. Det låter inte som mycket men kommer att på 4 år leda till 10kg viktuppgång. Det låter ju hemskt men det fungerar ju även åt andra hållet men positivt. Även en liten minskning i kaloriintaget kommer på sikt leda till en stor viktminskning.
  • Anonym (Plopp)
    Anonym (Tjocka Märta) skrev 2020-01-11 20:01:34 följande:

    Jag tar gärna emot förslag på frukost och kvällsmat. Jag ska försöka lära mig att äta mer saker. Jag har lite matfobier.


    Det bästa frukosttipset jag kan komma på är ett koktägg.
  • Anonym (Plopp)
    Anonym (Tjocka Märta) skrev 2020-01-11 18:41:00 följande:

    Vatten. Ja, grönsaker är bra men jag är dålig på att äta dem. Jag är lite rädd för grönsaker.


    Tror man kan bli vän med grönsaker. Vad är som känns läskigt.

    Ett bra sätt som funkar på barn är att inte äta sallad utan att servera grönsakerna separat. Du kan exempelvis börja med att ha en sorts grönsak till varje måltid. Du kan hacka gurka, tomat, paprika eller riva mororötter och ha till maten. Om du inte vill blanda med maten kan du äta en portion grönsaker innan måltiden.

    Sedan kan man göra stavar och bitar av grönsaker och sippa dem i en god sås. Det kan man ha som snack. Mycket hälsosammare än exempelvis chips en fredagkväll.
  • Anonym (Plopp)
    Anonym (Tjocka Märta) skrev 2020-01-12 22:28:58 följande:

    Ja precis. Jag måste äta upp det jag har innan jag kan köpa nytt. Jag är inte gjord av pengar.

    När jag var liten så sa de att jag skulle undvika röda saker och inte äta råa rotfrukter, paprikor och trädgårdsfrukter men jag har inte provat sen jag var liten. Jag har reagerat på apelsiner också som vuxen men inte lika mycket som till exempel tomater när jag var barn. Jag kan inte äta ärtor som vuxen för det kliar i munnen. Jag vet inte riktigt vad som är kvar efter det som jag kan våga prova. Jag äter gröna blad när jag kommer ihåg att köpa det som spenat och rucola.


    Med tanke på att allt som framkommit i tråden så borde du kanske träffa både läkare och dietist. Läkaren skulle kunna göra en allmän kroppslig utredning av dig så att du är frisk och eventuellt en ny allergiutredning. Det är ju extra viktigt för dig att kunna äta hälsosamt och behöver veta vad du ska undvika och vad du kan äta. Det är inte bra om du undviker flera grönsaker i onödan. Dietister kan hjälpa till med grundläggande info om kosten, de kan ge bra tips på hälsosamma måltider etc. Har man många allergier är de superbra på att hitta alternativ.
  • Anonym (Plopp)

    Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla att äta enligt tallriksmodellen. De har en tallriksmodell för normalviktiga och en för överviktiga. Båda går ut på att tallriken ska bestå av tre delar. En del ska bestå av pasta, ris, potatis och dylikt, en del av kött och sås och den tredje delen ska bestå av grönsaker. Att äta enligt tallriksmodellen är en väldigt bra startpunkt.

    www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/tallriksmodellen/

  • Anonym (Plopp)
    Anonym (Tjocka Märta) skrev 2020-01-19 15:47:14 följande:

    Nej, det är inte ett klagomål precis som -varför är zebror randiga- inte är ett klagomål men det är skitsamma för det är tydligt att du och Pope Joan bara vill klanka ner på och ifrågasätta mig så ni är båda bannade från min uppmärksamhetslista tills ni visar att ni har något annat i tankarna.


    Vad har Pope Joan gjort förutom tala klarspråk?
  • Anonym (Plopp)
    Anonym (Manolo) skrev 2020-01-19 18:39:55 följande:

    Jag tror du måste söka ordentlig hjälp. Du behöver tappa mer än halva kroppsvikten för att nå en normal nivå och det gör man inte utan rätt verktyg. Att skaffa appar eller hushållsvåg göra väldigt lite.

    Du äter fel saker i fel mängder. Fyra rågkakor med smör och mjukost är en bra frukost om du ska åka vasaloppet, Annars inte.

    Även om du mäter allt fett och socker du får i dej så är det ändå galet.

    Börja från noll och be en dietist ta fram en plan åt dej.

    Att du promenerar är bra, fortsätt med det. 

    Mer träning behövs inte. Du går redan runt med två hantlar som väger 30 kilo styck. Dygnet runt. Det skulle inte ens en styrkelyftare klara.


    Fyra smörgåsar (med ordentligt med pålägg) kan ju lätt innehålla över 1000 kalorier. Rätt stadig måltid.
  • Anonym (Plopp)
    Anonym (Tjocka Märta) skrev 2020-01-27 00:14:39 följande:

    Hej alla. Idag åt jag majs för först gången i mitt liv. Jag vet att majs inte är nyttigaste jag kan äta men för mig var det en liten seger att våga smaka.

    På tisdag ska jag åka och storhandla igen så jag tar gärna emot tips på saker jag borde ha hemma. 


    Bra jobbat! Ett första steg!
Svar på tråden Varför är jag tjock?