Inlägg från: Phalaenopsis |Visa alla inlägg
  • Phalaenopsis

    Kan det vara Levaxinet?

    Många läkare går strikt på normalgränserna för TSH. Då har man glömt bort att många (friska) äldre har betydligt högre TSH än yngre. I "normalgruppen" ingår också en del odiagnosticerade hypotyreotiker eftersom sjukdomen är vanlig och symptomen diffusa. Det har länge varit tal om att sänka normalgränsen till 2,5, eller till och med 1,5.

    Det bästa beviset står du dock själv för: DET FUNKAR. Om man är trött av andra anledningar än hypotyreos och provar Levaxin så får man bara hjärtklappning samtidigt som man fortsätter vara trött. Har man astma så funkar det inte med antibiotika, liksom. Om dina symptom går ned på Levaxin så är det definitivt så att du behöver den högre dosen.

    Många hypotyreotiker mår bäst på "pressade" värden, dvs ned mot 1,0. Rekommendationen är officiellt 0,4 till 2,5. Det betyder INTE att man kan nöja sig för att man kommit ned till 2,4, utan någonstans mellan 0,4 och 2,5 där man mår bäst - där ska man stanna. Ett pressat TSH ökar dock risken för förmaksflimmer lite, vilket man får ta hänsyn till hos hjärtsjuka personer.

    Så egentligen: Grattis! Du vet orsaken till dina problem och de är behandlingsbara på ett billigt och enkelt sätt. Nu ska du bara få din läkare att komma ihåg vad de sa på endokrinterminen också.

  • Phalaenopsis

    Du kan inte byta husläkare förresten? Måste väl finnas någon som går på klinik och Socialstyrelsens rekommendationer? Att behandla någon med antidepressiva när det finns en tydlig vink i gränsfall/förhöjt TSH är väldigt knepigt. Man måste ju se om det kan vara grundproblemet innan man drar med stora penseln med antidepressiva. Speciellt om man har hypothyreos i släkten och har B12 brist (vanligt tillsammans).

  • Phalaenopsis
    Anonym (Ssk) skrev 2020-01-17 12:00:27 följande:

    Men nu skriver ju ts att hennes TSH låg under gränsvärdet innan hon själv höjde dosen.

    Det betyder att hennes TSH nu antagligen är pressat såpass lågt att det kan vara farligt.

    Dom flesta upplever sig piggare och snabbare med ett extremt pressar TSH, det betyder inte att det är ofarligt.

    Igentligen så påverkars inte TSH direkt av medicinen, utan det är T4 som höjs och som resultat av det sjunker TSH.

    Ts behöver kontrollera sina värden ASP.


    Jag tolkade det som om hon låg under ca 4-4,5. Jag tvivlar på att hon kommer under 0,4 på en "låg dos" + en doshöjning gjord av en skeptisk läkare. Och även om hon hade gjort det så behövde hon uppenbarligen mer eftersom fler sjukdomssymptom försvann.

    Så länge TS inte tagit så mycket tabletter att hon är ännu tröttare och har en massa hjärtklappning* så är det tack och lov inte särskilt farligt. Om man inte är hjärtsjuk förstås. Trots allt doserar de flesta läkare också baserat på symptomen och inte på labproverna. Inte för att jag rekommenderar att man pysslar med sånt på egen hand, men jag kan verkligen förstå henne med tanke på läkarens grundläggande inställning till endokrinologi.

    De flesta brukar låta patienten få ligga på det värde där de mår bäst, helt enkelt för att hälsoförsämringen med att inte ligga där vida överstiger eventuella framtida hälsorisker.

    Visst är TSH-sänkningen en indirekt mekanism, men vad har det med saken att göra?

    *Vanligtvis sinustakykardi. Håller man på länge trots obehaget får en del förmaksflimmer.
  • Phalaenopsis
    Anonym (L) skrev 2020-01-19 11:39:49 följande:

    Tack för alla svar! Mycket intressant läsning!

    Nu tittade jag på mina provsvar och min husläkare utgick ifrån referensintervall: 0,4-4,0. Mitt värde innan jag började med Levaxin var 7.4. Det var då jag frågade om vi i alla fall kunde testa med Levaxin även om läkaren var skeptisk, trots ärftlighetsfaktorn.

    Jag fick först en lägre dos som höjdes till 50 mg. Då märkte jag alltså en liten förbättring men jag var fortfarande trött och håglös. Det säger väl en del om hur jag mådde tidigare.

    Mitt senaste prov för ca 1 år sedan låg på 2.5 mIE/L med samma referensintervall som ovan (0,4-4,0).

    Jag kämpade alltså fortfarande med denna förbannade trötthet son förstör min tillvaro. När min husläkare, som jag ändå tyckte var bra trots skepsis, slutade kände jag art jag inte orkar börja om processen med en ny läkare. Det var därför jag började ta en halv tablett till.

    Det är inte likt mig och jag vet att det är dumt men jag känner inte av någon hjärtklappning etc.. Jag är bara piggare och klarare i skallen.

    Jag tänker trappa ned min antidepressiva för jag tror inte att den fungerar längre. Det har jag gjort tidigare utan problem, Voxra är betydligt lättare att sluta med än SSRI och jag kände inte av några utsättningssytom alls.

    Jag är bara så trött på vården så jag drar mig för att boka en tid med den nya husläkaren som har tilldelats mig. Jag känner mig bitter över att det kanske handlade om sköldkörteln hela tiden. Trots att jag har haft synliga fysiska symtom som svullnader ha det bortförklarats med stress och depression.

    Förr eller senare måste jag ju träffa läkaren och erkänna att jag har höjt dosen själv men det är det värt.


    TSH på 2,5 är överkant när det gäller behandlad hypotyreos. Du behöver höja tills du känner igen dig själv, ett steg i taget. Förstår att du tycker det är jobbigt, men innan dina tabletter är slut kanske du kan kontakta din nya? Eller egentligen - ju snabbare du kan få en "godkänd" och fin upptrappning desto bättre. Trots allt är det här en rutinbehandling som de flesta allmänläkare borde kunna göra i sömnen. Försök när du träffar hen med att erkänna att du trappat upp ett steg och att det har hjälpt. Det borde de flesta läkare kunna acceptera.

    Antidepressiva gör nog inte så mycket vare sig till eller ifrån när man har hypotyreos. Som läkare hade jag trappat ut den ganska kvickt och sett hur långt man kommer med Levaxin. När den är fullt upptrappad och patienten då ändå är nedstämd så kan man försöka att lägga till. Inte hålla på och mixtra med båda samtidigt.
Svar på tråden Kan det vara Levaxinet?