Inlägg från: Anonym (Filifjonkan) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Filifjonkan)

    Han säger att han är en dålig stödperson

    Men måste det bli så långa diskussioner då? Lite låter det faktiskt som att du ts har ganska stort behov av att älta om och om igen, men jag kan självklart ha hel fel här. Vad är det som du vill diskutera? Är det problem som du uppfattar att ni har sinsemellan? Eller har du behov av att ventilera andra saker ex saker som hänt dig på jobbet?

    Om det är det senare fallet, du kanske bara kan tänka att det räcker med att han faktiskt lyssnar aktivt och inte behöver ge så mycket tillbaka i respons. Och det är kanske också något du kan förklara för honom att du bara är glad för att han lyssnar och inte förväntar dig att han skall "lösa" sådana problem eller situationer som inte berör honom egentligen direkt.
    Min erfarenhet är att många män är väldigt "lösningsinriktade" och när de inte kan lösa något blir de frustrerade och uttåkade och ifrågasättande "vad menar hon att jag skall göra åt det?!"

    Det andra, om det är problem i relationen eller saker som berör er båda direkt, så undrar jag här också hur kommunikationen er emellan går till. Kan du vara mer kortfattad, tydlig, och rak när du pratar med honom i sådana lägen? Kanske tom skriva det till honom så kortfattad och tydligt och rakt som möjligt och sedan får han ge respons på det och så går ni vidare.

  • Anonym (Filifjonkan)
    Anonym (Lillaanna) skrev 2020-01-14 13:51:55 följande:
    Jo du har rätt i att jag är dendär som kanske fastnar i ältande, upprepar mig osv, ibland utan att jag märker det själv. Jag behöver också få raka svar, inga svar som kan tolkas på många olika sätt... För då kommer jag högst antagligen fundera på vad han menade i alla dess olika former. Kan vara så enkelt som att jag frågar *vill du det då?* han svarar *de kan vi göra*. Och jag lägger igång och funderar *men VILL du det då?* eftersom jag ju inte fick något rakt *JA*...

    När jag VILL diskutera så handlar det om något problem i relationen. Men ofta fastnar vi i små saker också som blir ofrivilliga diskussioner som är långvarigt. T.ex säger han en sak, jag undrar vad han menade med det eftersom jag tyckte han lät dryg, sen svarar han, sen duger inte det svaret eller jag förstår ändå inte, sen bli ja ju tvungen å ha honom å förklara för jag inte förstod osv, till sist har vi tjafsat i 15min bara för jag inte visste riktigt hur han menade i starten. Och då bli han irriterad när det blir långvarigt.

    Kan vara andra situationer också som är utanför relationen, tex att jag berättar att jag blev ledsen av någon kompis eller nåt. Då kan han svara kort bara *okej, ja jag vet inte vad jag ska säga*. Och sen lämna det... känns ju inte som man fått stöd då liksom... Sen när vi diskuterar denna situation för att jag tyckte han var så kort så DÅ kan han komma på något vettigt att säga tillbaka, eller förklara mera utförligt vad han tänkte kring det. Men inte när jag berättade grejen från början, först när jag tar upp det igen... så då har ja nångång sagt att *ja, dedär hade du ju kunnat säga tex*.

    Håller med om att ibland räcker med mest med att lyssna men någon respons vill man ju förstås få... och dedär om att försöka va så kort å tydlig som möjligt låter vettigt, ska tänka på det.
    (har inte läst de senare posterna så jag svarar på det här ts)

    Bra att du exemplifierade, då är det lättare att kommentera när man förstår i vilka situationer som era kommunikationsproblem kan uppstå.

    1) Problemet: Men vad VILL du då? När han säger "det kan vi göra". Så här har vi det, jag kan föreslå  min sambo någonting på samma sätt. "Skall vi resa till x , nästa sommar?" Han svarar: "Ja, det kan vi göra" med ett ganska neutralt tonläge. Förr om åren, fortsatte jag då pressa på (i tidigare relationer) "Men vill du det verkligen?" etc. Men det gör jag inte nu, därför att jag vet att när min sambo svarar så så menar han att han faktiskt vill det. För om han inte velat det hade han då verkligen istället sagt till.  Men när han vill någonting så "hoppar han inte direkt jämfota" utan man får faktiskt lita på hans ord. Kan det vara något liknande i din killes fall? Kan du lita på att han säger ifrån när han inte vill?

    2) I nästa fall. Han säger något och du uppfattar det som drygt: Och du säger uppfodrande: "Men vad menar du egentligen med det när du sade det där på det där sättet? "  Och han då i det fallet faktiskt svarar: "Nej, men jag menade inget särskilt"  Kan du släppa det då? Kan du även här faktiskt lita mer på vad han säger och inte tolka in så mycket mellan raderna?

    3) Du berättar om en kompis och han svarar "men jag vet inte vad jag skall säga"  - och sedan lämna det, det betyder att han känner sig obekväm och frustrerad och förmodeligen det jag skrev ovan - han undrar om du menar att han skall lösa situationen? Kan du här kanske bara i början säga något i stil som "det är här du skall säga "det ordnar sig" direkt till honom? Då får han ju veta hur du vill ha det till en annan liknande gång. Så har jag gjort och det funkar jättebra.

    Dvs man måste vara tydlig och berätta uttalat om vad man förväntar sig av sin partner. Och lite på vad denne sedan säger, och inte alltid övertolka gester, tonläge etc (det senare är vi tjejer världsbäst på nämnligen).

  • Anonym (Filifjonkan)

    Och när det gäller stöttning, så är det viktigt att man faktiskt känner igen den när den kommer, för "stöttning" kan komma i många olika former.
    Låt mig ge dig ett exempel: för ganska många år sedan, fick jag ett väldigt jobbigt sjukdomsbesked, jag berättade det för min dåvarande och grät och förväntade mig muntlig känslomässig respons typ "du är inte ensam, vi skall klara det här tillsammans" eller något.
    Istället kläcker han ur sig: "Nej men jag kanske skulle åka och byta däck på bilen"
    Jag blev där och då helt vansinnig, tyckte han var totalt okänslig när min värld hade rasat,
    Senare förklarade han att han tänkt att det var bäst om han åkte och bytte däck om han skulle behöva skjutsa mig snabbt till specialistsjukhuset x antal timmar härifrån i akut, dvs jag förväntade mig känslomässigt muntligt stöd och han tänkte blixtsnabbt "lösningsinriktat". Han brydde sig visst väldigt mycket men jag såg inte hur han visade sitt stöd.

Svar på tråden Han säger att han är en dålig stödperson