• Kjell2

    Kan jag sälja saker jag betalat för utan att mitt ex godkänner?

    Anonym (Undrar) skrev 2020-01-15 12:43:20 följande:

    Det är slut mellan mig och mitt ex. Vi är inte gifta och har aldrig varit utan var sambo. Kan jag ta barnvagn, bilstol, kläder osv och sälja utan att hon godkänner det eller är det straffbart? Det är jag som betalat för det.


    Äger du sakerna och prylarna inte är " möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet. " så är sakerna dina och du kan sälja.

    Beroende på vilken relation du vill ha till dina barns mor i framtiden så kan det vara bra att stämma av innan du säljer.

  • Kjell2
    Anonym (Undrar) skrev 2020-01-15 12:51:51 följande:
    Bra. Det tolkar jag som att jag lagligt kan sälja det? Det är barnprylar, inget till hemmet.

    Vi kommer ej ha en relation överhuvudtaget i framtiden så det är irrelevant.
    Huvudfrågan är om du äger sakerna själv, inte om du betalt.

    Frågan lär i praktiken vara irrelevant. Även om du råkar sälja lite begagnade saker du inte har rätt att sälja så lär det inte hamna i domstol
  • Kjell2
    Anonym (Undrar) skrev 2020-01-15 12:53:24 följande:
    Vad räknas som personliga saker? Kan grejer till barnet räknas som dens personliga saker? Om barnet behöver sakerna då, kan man sälja ändå?
    Om barnen äger sakerna får du inte sälja. Kan räknas som egenmäktigt förfarande. 
  • Kjell2
    Anonym (S) skrev 2020-01-15 13:00:05 följande:

    Tror allt ska delas som inte är enskild egendom, dvs att man haft det innan relationen. Men allt som är inköpt för gemensamt bruk ska väl delas, oavsett vem som betalat. Ring och kolla med Lawline, gratis juridisk rådgivning.


    Nej, se Sambolagen, speciellt 3-7§§


  • Kjell2
    Anonym (Undrar) skrev 2020-01-15 13:09:53 följande:
    Men räknas barnet som att äga saker som barnvagn, bilstol, badbalja, leksaker, kläder osv? Det är en bebis det handlar om.
    Du kan testa; sälja och se vad domstolen säger. Men ja, en bebis kan äga saker.


  • Kjell2
    sextiotalist skrev 2020-01-15 13:22:59 följande:
    Fast nu är det ju rätt vanligt att folk säljer begagnade vagnar och annat som används av mindre barn.

    Kläder, leksaker spädbarnssaker går i arv till syskon, vänner eller släkt.

    Tvivlar starkt på att barnet tillfrågats och gett sitt samtycke.

    Det är inte det dyra dopsmycket hon ska sälja.
    Bara för att något sker och är vanligt betyder det inte att det är ok. Sen har föräldrarna möjlighet att agera förvaltare för sina barn. Vidare, i de flesta fall räknas kläder och t ex en bilbarnstol inte som barnens egendom utan något som den som köpt äger och sen lånar ut till barnet.

    Gränsfall skulle t ex kunna vara en cykel som barnen får i julklapp av föräldrarna. Har föräldrarna rätt att sälja och när får barnet själv sälja sin cykel?


  • Kjell2
    Anonym (Undrar) skrev 2020-01-15 13:27:58 följande:
    För att det inte är mitt barn utan hon har medvetet lurat mig för att jävlas för något som hände för några år sedan och jag vill nu ha tillbaka i alla fall del av de 30 tusen som jag lagt ut på grejerna. Jag har även sålt mitt hus men det kommer jag ju tyvärr inte få tillbaka.
    Vill du vara på den säkra sidan så behåll sakerna när ni gör en bodelning och delar upp sakerna. Sen kan du sälja.
  • Kjell2
    Anonym (Undrar) skrev 2020-01-15 13:39:16 följande:
    Det är inte mitt fel att barnet har en kass mor. Hon eller barnets far får köpa nya grejer, det skiter jag i hur hon löser. Det är också irrelevant. Jag undrar bara om jag kan sälja sakerna utan att begå något brott för jag tvivlar inte på att hon skulle ta chansen att sätta dit mig om hon fick den.
    Är du rädd för att hon drar ärendet till domstol bör du nog vara försiktig. Även om det kommer fram till att du har rätt kommer processen ta tid, pengar och energi för dig. Tryggare att avvaktat till bodelningen och begära saker då. Kommer ni inte överens så gå till tingsrätten. Då riskerar du inget brottmål.

    Vilka summor rör det sig om, vad räknar du få in på försäljningen? Begagnade barnsaker har ett rätt varierande andrahandsvärde.


  • Kjell2
    Anonym (Undrar) skrev 2020-01-15 13:53:10 följande:
    Det kommer inte bli en bodelning. Jag flyttade in hos henne och allt är hennes. Jag har redan flyttat och ska bara tillbaka och lämna nycklarna senare i veckan. Då tänkte jag om jag kunde ta med grejerna jag köpt och sedan sälja.
    Tja, nu har du krånglat till det för dig. I och med att du flyttat och lämnat sakerna skulle en domstol kunna se det som att bodelningen är genomförd och att du lämnat prylarna till henne och barnen.

    Kan vara bättre om du istället går till tingsrätten och begär en bodelningen och att sakerna är dina. Jag antar att du har kvitton på allt så att inte bevisläget blir för krångligt för dig.


  • Kjell2
    Anonym (Undrar) skrev 2020-01-15 13:53:10 följande:
    Det kommer inte bli en bodelning. Jag flyttade in hos henne och allt är hennes. Jag har redan flyttat och ska bara tillbaka och lämna nycklarna senare i veckan. Då tänkte jag om jag kunde ta med grejerna jag köpt och sedan sälja.
    Rent straffmässigt blir det också mer spännande för dig. Det kan nämligen gå från egenmäktigt förförande till inbrott och stöld beroende på hur allt landar i rättsväsendet.

    Är det värt risken?
  • Kjell2
    Anonym (Undrar) skrev 2020-01-15 14:04:40 följande:
    För att jag vill ha tillbaka mina pengar, vad är det du inte förstår? Jag tänker inte betala för någon annans unge som hon medvetet lurat mig är min och fått mig att sälja mitt hus med sjötomt för att flytta in hos henne i en annan stad. Aldrig att jag släpper det. Kan du inte svara på frågeställningen behöver du inte svara alls.
    Du lär inte få tillbaka pengarna, möjligtvis en del av pengarna.

    Är det värt risken för ett åtal om inbrott, hemfridsbrott och stöld?


  • Kjell2
    Anonym (Undrar) skrev 2020-01-15 14:05:38 följande:
    Ok. Jag kontaktar en advokat. Det blir lättast och säkrast så.
    Bra idé. Är det värt pengarna? Hur mycket räknar du med att kunna sälja prylarna för?


Svar på tråden Kan jag sälja saker jag betalat för utan att mitt ex godkänner?