• Melot

    Gå upp i arbetsgrad inför förlossning

    Hej!
    Jag och min sambo väntar barn nu i September. Hon har fast jobb och har jobbat 80 % senaste halvåret (tjänstledig resterande tid). Vi har räknat lite på graviditetspenning och föräldrapenning och insett att om hon går upp till 90 % arbetsgrad så kommer hon upp till taket på graviditetspenningen, och får mer i föräldrapenning.

    Problemet:
    Lagen säger väl att SGI ska grunda sig på de senaste 6 månaderna. Vår tanke är att hon ska gå på semester vid midsommar och sen direkt efter den gå på graviditetspenning. Det innebär att det kanske blir 5½ månad som hon jobbar 90 % om man räknar från det datum hon planerar gå på graviditetspenning (vilket verkar vara då de beräknar SGI, d.v.s. när man först börjar begära ut pengar).

    Som jag har förstått det så innebär lagen egentligen att man ska "förväntas" jobba i över 6 månader på den nya graden för att SGI ska ändras. Så i praktiken kan det räcka med att jobba en dag på 90 % bara man kan motivera att tanken var att arbeta så närmsta halvåret.

    När jag ringde och pratade med FK var de inte lika säkra... De kunde inte ens garantera att det räcker med 5½ månad utan att deras skrifter säger just 6 månader.

    Min fråga:
    Vad har ni för erfarenheter om att trappa upp arbetsgraden innan förlossning/graviditetsledighet för att höja ersättningen? Har FK accepterat tider under 6 månader eller varit stenhårda?

  • Svar på tråden Gå upp i arbetsgrad inför förlossning
  • Melot
    Anonym (Anonym) skrev 2020-01-19 14:03:59 följande:

    Man kan titta framåt och man kan titta bakåt, t ex kring förväntad arbetsgrad. Nu blir det ju istället tvärtom, hon börjar med låg grad och går upp, och då blir det fel. Det hade varit annat om hon börjat med 90 % men de två sista veckorna tvingats gå ner i tid pga graviditeten. Då hade Fk kunnat bortse från den faktiska arbetade tiden och utgått från den förväntade. De kommer naturligtvis titta på sex månader bakåt, och då har hon inte 90 % full tid helt enkelt.


    Min sambo har nyligen avslutat en längre sjukskrivning där hon successivt trappat upp tjänstgöringen. Vid 80 % valde hon att ta tjänstledigt för att slippa FK. Att trappa upp till 100 % har alltid varit målet och därför är 90 % inte konstigt nu. Man bör, enligt mig, kunna motivera och visa på att avseendet har varit att jobba över 6 månader på denna grad eller högre. Men jag kanske tänker fel?
  • Melot
    Anonym (S) skrev 2020-01-19 18:03:52 följande:

    Men vad säger fk om graviditetsoenninh? Tror dessutom att semester räknas som ?arbete? ur denna aspekt.

    Graviditetspenning är det kanske inte självklart nu att hon kommer gå på? Inte ens säkert att försäkringskassan godkänner det? Ur den aspekten borde det ju kunna räknas som att tanken är att arbeta 6 månader.

    Jag skulle ringa fk flera gånger för att kolla detta och spela in samtalen. Samt fråga på försäkringskassan förälder på fb


    Semestern förutsätter jag är SGI-grundande och räknas som arbete. Som tidigast går hon på graviditetspenning 21/7. Jag förutsätter att hon kommer ta det och bli beviljad då det är väldigt stressigt och tungt arbete. Hon kommer gå upp i tid nu i februari så då blir det 10 dagar mindre än 6 månader.

    Jag har frågat på deras FB-sida där de bara hänvisar till sin kundtjänst. Och kundtjänsten säger att se inte kan uttala sig om det utan att det blir en bedömning först när det är aktuellt. Vilket är synd. Hade man bara vetat hade vi kanske kunnat flytta semestern till den sena perioden istället.

    Det jag vill veta från FK som de inte kunnat svara på (bägge gånger jag ringt) är:

    1. Gör de 6-mån-bedömningen från den dag man skickar in ansökan om graviditetspenning eller från den dagen man faktiskt går på graviditetspenning eller går de efter bf. Om det är sistnämnda är det lugnt då det är beräknat 18/9.

    2. Gör det något om det inte blir fulla 6 månaderna ifall hon nu behöver gå på graviditetspenning och isf blir 5.5 månader?

    3. Kan de av något skäl neka en ersättning utefter 90 % om hon faktiskt har jobbat 6 månader, även om det bara är på dagen?

    4. Och säg att de bedömer att hon bara får utefter 80 %. Kan man då "tacka nej" och välja att jobba två veckor bara för att ha jobbat tillräckligt länge och be om en ny bedömning?

    Långa inlägg... men jag börjar bli frustrerad efter telefonsamtal och frågor till FK där de själva inte verkar veta hur det går till. Därför jag vänder mig till er för att söka erfarenheter ????
  • Melot
    Anonym (Anonym) skrev 2020-01-19 19:49:23 följande:

    En stegring innebär inte nödvändigtvis en avsikt. Det verkar som hon påbörjade upptrappningen då hon blev gravid? Men jag tänker lite som dig, fast avsikter kan man ju inte bevisa...


    Ser man på det hela så har hon trappat upp från 0-25-50-75-80 % senaste tiden. Bara det att hon avslutade sjukskrivningen vid 80 %. Så upptrappningen vidare till 90 % är snarast naturlig utveckling. Men ja, det är ju svårt att bevisa den avsikten...
  • Melot
    Anonym (Anonym) skrev 2020-01-19 19:49:23 följande:

    En stegring innebär inte nödvändigtvis en avsikt. Det verkar som hon påbörjade upptrappningen då hon blev gravid? Men jag tänker lite som dig, fast avsikter kan man ju inte bevisa...


    Ser man på det hela så har hon trappat upp från 0-25-50-75-80 % senaste tiden. Bara det att hon avslutade sjukskrivningen vid 80 %. Så upptrappningen vidare till 90 % är snarast naturlig utveckling. Men ja, det är ju svårt att bevisa den avsikten...
  • Melot
    Anonym (S) skrev 2020-01-19 21:01:00 följande:
    Ja alltså det är hopplöst med försäkringskassan. Fråga nummer 1 måste de ju ändå kunna svara på! Det finns ingen möjlighet att bli omplacerad på den arbetsplats hon har? Arbetsgivaren kanske om inte annat kan ställa upp på de tio dagar som saknas och hitta på något åt henne? Gör hon slut på all semester? Annars borde hon ju kunna lägga semseter de tio dagar som saknas.
    Om nu fk kan uttala sig om ifall semester räknas. Jag tror att den gör det. Men vågar inte säga något säkert.

    Tycker det är horribelt att man inte ska kunna få svar på sina frågor.
    Jag hade två arbeten när jag blev gravid (arbetade mer än hundra procent och då räknas sgi på hela lönen från båda ställena). Kollade sååå många gånger att jag inte sade upp mitt extrajobb för tidigt (6 månader före bf) för att få en sgi som skulle slå i taket. När dom sedan skulle fastställa min sgi några månader senare så hade fk ändrat sin tolkning av lagen och räknade på ett annat sätt än tidigare. NU slog jag nästan i taket ändå, men det hade verkligen kunnat förstöra för mig om jag hade haft otur. Hade jag sagt upp mig någon månad senare så hade detta problem inte uppstått med den nya tolkningen så hade varit riktigt surt isf.
    Ja det är jättetråkigt. Det påverkar så mycket när man inte kan få raka besked. Omplacering blir svårt, gick inte ens när hon skulle tillbaka till jobbet efter sjukskrivning. Och all semester kommer gå åt. Jag ska ge det ett försök igen och ringa dem imorgon och hoppas på tydligare svar. Återkommer om jag blir klokare!
  • Melot
    Anonym (S) skrev 2020-01-19 22:09:04 följande:
    Var lite snabb i räkningen här. Men åtminstone 2000 FÖRE skatt borde det handla om.
    Ca 2600 kr extra varje månad. Blir ändå en del om man skulle slå ut det på ett år. Med tanke på den sänkning som föräldrapenningen innebär och de ökade utgifterna så känns det klart värt att försöka få pengarna.
  • Melot
    Anonym (S) skrev 2020-01-20 13:00:46 följande:
    Detta svar fick jag från fk:

    ?Om det är så att man inte hinner arbeta på 100% omfattning i sex månader så kan sjukpenninggrundande inkomst (SGI) i vissa fall beräknas utifrån ett snitt på de arbetsomfattningar man tidigare har haft.

    Betald semester likställs med arbete så den perioden påverkar inte SGI.?

    Jag frågade sedan om exempel på ?vissa fall? men då hänvisades jag till kundtjänst pga att de inte svarar på nedkilda ärenden. Jag har nu skrivit igen och informerat om att jag inte befinner mig i denna situation utan bara generellt undrar om exempel på detta. Alltså är frågan generell. Får se vad jag får till svar.

    Jag skulle nog välja att ändra semestern om jag var din sambo. Så att hon kan ha semester de sista dagarna som saknas för att uppnå 6 månader. BETALD semester räknas uppenbarligen som arbete
    Tack!
    Jättesnällt verkligen av dig att kolla också!
    Jag har fått ytterligare några svar från dem nu. Blir ett långt inlägg igen.

    Om man inte hinner jobba fulla 6 månader:
    "Om du hinner arbeta på 80% i sex månader före du planerar att ta graviditetspenning så blir sjukpenninggrundande inkomst (SGI) troligen fastställd på den arbetsomfattningen. Hinner du inte få ihop sex månader kan SGI bli beräknad på ett snitt för dina olika arbetsomfattningar."
    Så i princip samma svar som du fick. Om man inte kommer upp i just 6 månader kan de räkna ut ett snitt istället. Skulle det nu röra sig om 5.5 månader borde snittet hamna väldigt nära 80 %.

    Vilken period/datum räknar de ut SGI efter:
    "Det är sex månader från beräknad förlossning som man har rätt att avbryta sitt arbete helt eller minska sin arbetsomfattning utan att SGI ska påverkas.
    SGI räknas ut från sex månader ifrån första dagen som man ansöker om ersättning."
    Men så skrev de även detta:
    "När vi utreder att man har haft inkomster sex månader i följd räknas perioden fram till att eventuell föräldraledighet eller graviditetspenning ska påbörjas. Det spelar alltså ingen roll om man ansöker en eller två månader i förväg, det som spelar roll är hur länge man ska arbeta innan avbrottet."
    Det är nog svar på olika frågor (från två olika handläggare). Det som tycks spela roll är alltså vilket datum man går på gravidpenning (om man går på det).

    Kan man på något sätt ändå bli nekad högre ersättning fast man jobbat 6 månader:
    "Gällande din tredje fråga kvalificeras man för en sjukpenninggrundande inkomst (SGI) utifrån exempelvis 80 % arbete om man arbetar 80 % i minst sex månader i följd. Det finns inget undantag för det. Däremot är det viktigt att skydda sin SGI om man därefter går ner i arbetsomfattning eller avbryter sitt arbete, för att den SGI:n ska fortsätta gälla"
    Så kort svar: Nej. Har man arbetat 6 månader i följd så har man uppfyllt minimumkravet redan.

    Så sammanfattningsvis känns det som att de kan vara rätt petiga med att man har arbetat 6 månader innan man går på graviditetspenning. Går man tidigare så kan de beräkna ett snitt istället. Men har man väl uppfyllt 6 månader så har man rätt till ersättningen.

    Betald semester ska vara SGI-grundande. Jag instämmer i ditt resonemang också om semestern. Känns som att det blir väldigt osäkert att chansa bara för två veckors skull. Vi gör antagligen så att vi skjuter på semestern till en senare period och så får hon kortare graviditetspenning, om hon nu blir beviljad det. Blir ju oavsett lite mer pengar på det sättet också. Sen är det kanske inte lika roligt att njuta av sommaren som höggravid, men men!

    Tack för all hjälp! Känner att många här varit mer hjälpsamma och gett bättre svar än personalen på FK stundvis...
  • Melot
    Anonym (S) skrev 2020-01-20 13:47:38 följande:
    Har ni tänkt på att bf dessutom kan bli flyttat? Ni får inget graviditetsintyg förens rutinultraljud är gjort. I värsta fall kan ju bf bli flyttat framåt i flera veckor vilket ju kan ställa till det så att semestern bör läggas ännu senare.

    I min kommun får alla göra ultraljud i vecka 13 och de kan då fastställa datum för bf. Om ni hos er inte får göra förens i vecka 18-19 så kanske det kan vara idé att boka in ett privat tidigare för att kunna få ett graviditetsintyg redan då. Så att ni vet om datumet för bf blir flyttat eller inte
    Ja vi har tänkt lite på det också. Nu kan hon bara välja mellan tidig eller sen semester. Med den sena semestern blir det drygt två veckors marginal. Så så länge de inte flyttar bf med två veckor så borde det gå. Det är vecka 18-20 som gäller i vår region. Tack för tipset och hjälpen!
  • Melot
    Anonym (S) skrev 2020-01-20 14:13:55 följande:
    Verkar som att man har rätt att ta havandeskapspenning och semester samtidigt!

    Så om semestern räcker till 6 veckor före bf och hon hunnit jobba 6 månader när det är 2 månader kvar till bf så har hon alltså rätt att få havandeskapspenning dom två veckorna samtidigt som hon har semester. Så att hon inte missar havandeskapspenning för att hon redan lagt semester!

    Från fk:

    Hej Adriana!

    Ja, man kan ha semester samtidigt som man har graviditetspenning.

    Hälsningar

    Christel, handläggare

    Om ni hamnar i den situationen kan ni ju dubbelkolla bara så att ni inte råkar göra fel
    Åh tack! Det gör ju stor skillnad! Då kan man ju faktiskt spara på semester eller få extra ersättning om det skulle inträffa samtidigt. Nu är det ett bra tag kvar, men tack så mycket för att du kollade det!
    cosinus skrev 2020-01-20 15:18:08 följande:

    Jag skulle absolut räkna med att FK kommer kolla strikt 6 månader bakåt i tiden.

    Kan hon lösa de timmarna som fattas i januari genom komp eller någon semesterdag så hon får ihop de 6 månaderna?

    Att man ska ha för avsikt att jobba 6 månader betyder att man t ex har rätt att bli sjuk/sjukskriven utan att det påverkar eller att om barnet skulle födas 2 månader för tidigt så straffas man inte för det men det betyder inte riktigt att hennes avsikt skulle varit att trappa upp till 100 % om inte barnet fötts just då.

    Du skriver sen att hon når taket vid 90 %. Här är ju frågan hur de räknar (och jag vet inte svaret). Men säg att taket är på 30 000 (det är det inte men jag minns inte exakt siffra). Om man jobbar 90 % och då tjänar 30 000, kommer man då få räkna sin föräldrapenning på 30 000 eller 90 % av 30 000 (d v s 27000) eftersom de räknar med att man inte jobbar de sista 10 % hur som helst? 

    Samma fråga är relevant om man vabbar. Om jag jobbar 75% och på det slår i taket, Är min ersättning för en dag 100 % av max dagsersättning eller bara 75%. Jag är lur på att det är det sista men jag är inte helt säker.


    De räknar ersättningen på det här sättet:


    Månadslön x12 x 0.97 x 0.8 /365 = Dagsersättningen


    Månadslönen blir i detta fall x0.9 om hon går upp till 90 %. Men det är endast på graviditetspenningen som hon når taket (741 kr/dag). Föräldrapenningen är högre (1006 kr/dag).
    Om vi tar det väldigt grovt förenklat. Om vi hittar på att taket är 30 000 kr/mån som i ditt exempel och man kommer upp i det taket redan på 90 % så innebär det att du egentligen har en månadslön på 33 333 kr/mån. Skulle man säga att man endast ger 90 % av maxbeloppet så kvittar det egentligen vad man har för lön. Jobbar man 75 % oavsett om du tjänar 15 000 kr/mån eller 50 000 kr/mån så skulle det bara bli 75 % av maxbeloppet och det låter helt tokigt.

    Allting räknas på hur mycket du faktiskt tjänar varje månad och det är denna bruttolön (årslön egentligen) som avgör dagsersättningen, upp till maxbeloppet.

Svar på tråden Gå upp i arbetsgrad inför förlossning