• Kjell2

    Lyckligare att flytta utomlands?

    Att flytta till ett annat land utan att kunna språket och utan att kom till ett socialt kontext, t ex jobb, är väldigt tufft och riskerar att bli väldigt ensamt. 

    Även med ett jobb ställer det stora krav på att man själv tar tag i sin situation och bygger upp ett liv.

    Andra förslag som lättare ger kan göra att man kommer in i ett socialt liv och får en nytändning är att plugga i ett annat land, volontärarbete eller liknade via någon organisation.

  • Kjell2
    Anonym (Vet inte vad) skrev 2020-01-20 15:02:06 följande:
    Tack för ditt svar!

    Okej! Det låter ju inte så himla trevligt.

    Vilken del bor du i? (väst/öst?)

    Jag undrar det om du känner att vardagen där fort farande är tråkig? Jag vet inte men jag får ju föreställningen att det är lite häftigare och finns mer aktiviteter att hitta på. Men vad skumt att allt är stängt på söndag????!!!! Låter inte klokt. Hur länge har du bott där? Jag vet inte om det alltid är skönt första månaderna när man flyttar utomlands. Jag är rätt instabil som person och vill ta igen de år jag förlorat i Sverige fast där.
    Hjärnspöken! I nästan alla länder funkar det som i Sverige. Man går upp, går till jobbet, kommer hem, lagar mat, tvättar, diskar, TV, sover. På helgen träffar man några vänner och eventuellt lägger lite tid på en hobby. Det är precis lika tråkigt som i Sverige. Kommer du utifrån har du extremt svårt att ta dig in i de sociala nätverken, speciellt om du inte kan språket,  om du inte med automatik kommer in via jobb med många expat eller studier.

    Vill du göra något nytt sök volontärarbete eller börja plugga via något utbytesprogram.


  • Kjell2
    Anonym (Vet inte vad) skrev 2020-01-20 15:26:32 följande:
    Tack Kjell2! Jag har haft självmordstankar för att mitt liv är så enformigt och dåligt och jag ser flytten som ett hopp. Jag har aldrig varir bekväm i mig själv och gillat vem jag är.. jag vet inte om det är landet som fått mig att inte känna mig levande. När jag läser vad du skriver så tänker jag ändå på att ta ett steg tillbaka, jag vill ju inte förvänta mig något och det ändå blir samma vardag. Så du tror inte något är varken enklare eller roligare oavsett? :/:/Jag vill få nytt, nytt liv och nya glada känslor.
    Du löser detta inte med en flytt, du måste kombinera det med något annat. Ta ett säsongsjobb på en pub på Malta, plocka Kiwifrukter på Nya Zeeland, volentärjobba i Afrika, plugga filosofi i Frankrike, åk Rosa bussarna 
  • Kjell2
    Anonym (Vet inte vad) skrev 2020-01-20 15:34:38 följande:
    Tack snälla för ditt svar!

    Det är många som säger att det är striktare och mycket jobbigare med byråkratin. Det är iofs något som kan göra vardagen riktigt jobbig om det skiljer sig mycket från svenska system. Tack för tipset! Kände du att atmosfären där är gladare och roligare i Tyskland eller var det mer trevligt på Irland och Skottland?
    Har du inget jobb, inget nätverk, dåligt med pengar, sunkig bostad är det tråkigt var du än bor. Detta oavsett vilken atmosfär landet har.


  • Kjell2
    Anonym (Vet inte vad) skrev 2020-01-20 22:13:37 följande:
    Helt riktigt, kan små få ord men inte mer.

    Det låter ju som att min karriär som ekonom är ganska lång väg att gå om jag ska övergå till att ha ett liv i Tyskland. Är det enkelt att få jobb i Tyskland överlag? Måste man kunna språket flytande. Tack för din input!
    Du har ingen examen, mår dåligt, kan inte språket. Hur tänker du försörja dig i Tyskland? Vad är det som skulle bli den stora förändringen?

    Att göra något helt nytt för att få en nystart i livet kan funka men du måste ha en bättre plan än att bara flytta till Tyskland. Det finns massor med saker du kan göra för att få en nystart men du måste fortfarande försörja dig, kom in i ett nätverk, ha något att göra osv.


  • Kjell2
    Anonym (Vet inte vad) skrev 2020-01-21 15:59:43 följande:
    Nja jag vet inte, kanske inom restaurang eller något strö jobb? Vet inte hur lätt det är att få det i förhållande till att söka jobb i Sverige. Jag vill bara att allt ska gå snabbt och gå bra när jag är där. Jag har ganska höga krav på mig själv i övrigt.

    Men nu när jag ändå är i tidig medelålder vill jag att det ska kännas som jag kan ta igen alla "förlorade" år.
    Så ett skitjobb där du inte kan språket, i ett land där du inte har bostad skulle lösa dina problem? Du kommer vara absolut längst ned i rangordningen bland jobb och troligtvis bli utnyttjad till max.

    Om du nu ska göra något nytt se till att det blir något vettigt.


  • Kjell2
    Anonym (Vet inte vad) skrev 2020-01-21 16:44:03 följande:
    Tack för din uppriktighet!Jag har pluggat i 22 år totalt, men jag har fortfarande inte tagit examen... Jag har läste en del högskolepoäng men när mina tentor inte blev godkända kände jag att det inte är någon idé att fortsätta. Jag har liksom ett dåligt självförtroende och klarar som sagt inte av att få många nej från företag. Jag har folk där jag känner som kan hjälpa mig få ett strö jobb. Kommer jag igång med det så kan jag kanske få råd att hitta ett boende så jag kan försörja mig.

    Det känns som att jag bara pluggat och pluggat men aldrig kommit till något resultat. Hela mitt liv har känts deppigt och jag har haft en ganska trasslig bakgrund att det förflutna även påverkat mig i vuxen ålder. Jag kan aldrig slutföra det jag påbörjat då jag aldrig finner glädje i det jag tar tag i. Jobbet, skola och privata finner jag liksom ingen glädje i. Det kändes som jag fick så mycket motgångar att jag inte orka med mitt liv längre..
    Att åka till Tyskland utan att kunna språket lär bara blir ännu fler motgångar men utan skyddsnät.

    Ta ett några månader med Rosa Bussarna, åk som volentär långt borta eller jobba som skidlärare i alperna en säsong istället. 

    Eller ta dina missade tentor.


  • Kjell2
    Anonym (Vet inte vad) skrev 2020-01-21 16:54:22 följande:
    Är det så pass illa? Jag har ju ca 150 poäng från högskola, är det svårt att bli ekonom där då?

    Jag har pratat med några bekanta där i Tyskland och de kunde eventuellt fixa jobb åt mig att jag ska köra reklam med bil till människor.

    Jag vill bara komma ifrån känslan att känna mig så dåligt här hemma.
    Att göra reklam med bilar - du kan bli ersatt inom 10 minuter av någon annan.

    Du kommer ha väldigt svårt att få något jobb som ekonom om du inte kan tyska.

    Du kommer bara känna dig dålig i Tyskland istället.

    Gör något vettigt istället.


  • Kjell2
    Anonym (Vet inte vad) skrev 2020-01-21 17:03:57 följande:

    Tack Kjell2 för alla dina kloka svar!

    Är det så pass hög konkurrens att man kan bli ersatt bara sådär? Finns det inga avtal som hindrar att man blir ersatt?


    Vad tror du? Det finns massor med folk som skulle ta ett okvaficerat jobb.
  • Kjell2
    Anonym (Vet inte vad) skrev 2020-01-21 18:17:03 följande:

    Ja, alltså egentligen så finns ingen tydlig plan. Jag vill bara ifrån känslan jag känner här. Jag vet bara inte hur jag ska leva vidare och känna att allt är så dystert. Jag glömde svara på det du skrev tidigare, jag bor med mina föräldrar då jag inte har fast tjänst och kan flytta inom Sverige.


    Fixa ett ekonomjobb i Sverige på ny ort för en nystart
  • Kjell2
    Anonym (Vet inte vad) skrev 2020-01-21 19:37:34 följande:

    Ja det förstås! Är det bra tanke att starta eget? Kanske försäkringsbolag eller liknande? Har haft det i tanken innan?


    Utan att kunna språket?

    Gör det i Sverige i stället
  • Kjell2
    Anonym (Vet inte vad) skrev 2020-01-21 19:37:34 följande:
    Ja det förstås! Är det bra tanke att starta eget? Kanske försäkringsbolag eller liknande? Har haft det i tanken innan?
    Bara idén att du ska starta försäkringsbolag i Tyskland utan att ha bott där eller kan språket visar att du helt är ute och cyklar. Innan du gör något drastiskt bör du faktiskt ta proffshjälp för att få ordning på dina tankar.

    Vad är det som hindrar att du fixar dina tentor och tar ett jobb i Sverige. Kaske inte på orten där du bor utan på en annan ort. Kan du inte få jobb i Sverige så är det extremt osannolikt att du får jobb utomlands där du inte ens kan språket.


  • Kjell2
    Anonym (Vet inte vad) skrev 2020-01-22 21:09:09 följande:

    Klockrent svar! Tack för att du tog dig tid! Jag är inte en person som inte skulle vilja vara beroende av staten och skulle ta vilket jobb som helst. Däremot handlar det väl mer om jag skulle gärna vilja vara lyckligare och klara mig bra i ett annat land än vad jag klarat mig i Sverige.

    Jag förstår att med det du säger att man måste kämpa för att nå den lyckan.


    Bevisa det genom att kämpa ochn få ett jobb i Sverige
  • Kjell2
    Anonym (Vet inte vad) skrev 2020-01-23 18:18:55 följande:

    Uppdatering!: jag tog erat råd och tog mig till psykologen. Jag fick världens ångest efteråt. De kunde konstatera att jag har någon form av depression och ångest. Nu blir jag nervös och vet inte vad jag ska göra. Min första tanke är att fly. Kan depression lägga sig om man flyttar utomlands?


    Tror du det själv?


  • Kjell2
    Anonym (Vet inte vad) skrev 2020-01-24 21:26:16 följande:

    Hej! Tack för ditt svar..okej lycka till! Ja fast tolka mig rätt, jag har inget emot landet på det sättet. Jag tycker mer att vardagen är trist. I allmänhet tycker jag svenskar är trevliga och Sverige är ett fint land. Däremot så känns det som jag endast haft otur i Sverige, att jag inte kan lyckas med mig själv här. Det känns som att jag har en tråkig vardag och att jag är olycklig. Det känns som varje sak jag har i Sverige misslyckas jag med. Därav tanken att flytta utomlands. Just för att det ska bli enklare och roligare vardag.


    Enklare lär det inte bli.
Svar på tråden Lyckligare att flytta utomlands?