• Kjell2

    Får man inte pengarna förens allt är klart?

    Anonym (Snart exfru) skrev 2020-01-21 14:32:19 följande:
    Nej det har jag inte. Mesta pengarna sitter i huset och sparkontot står i hans namn.
    Går han inte med på någon förtid delning, utlösning ur huset, försäljning av huset mm får du vänta till bodelningen är klar.
  • Kjell2
    Anonym (Snart exfru) skrev 2020-01-21 14:37:29 följande:
    Nej det gör han inte. Så jag ska behöva leva på soc i ett halvår medan han kan leva loppan? Känns ju väldigt rättvist. Skönt att han åtminstone inte kan placera om massa pengar, men en del kan han ju garanterat lyckas flytta...
    Han kan placera och spendera pengarna. Men det som ska delas är hur läget var när ni ansökte.

    Står du som ägare kan du börja driva en process om tvångsförsäljning av huset.

    Då  detta verkar rätt stökigt och det ingår en del pengar tycker jag du bör ta hjälp av ett proffs för att se vilka möjligheter det finns.

  • Kjell2
    Anonym (Snart exfru) skrev 2020-01-21 14:39:41 följande:
    Det är inte hans pengar, det är våra.
    Så länge pengarna är på hans konto och hans står som ägare till hus mm är det hans. Först efter bodelningen är klar som det sker en förändring.


  • Kjell2
    Anonym (Snart exfru) skrev 2020-01-21 14:48:06 följande:
    Du tror inte jag försöker!? Men jag är sjuk och hittills har ingen velat anställa mig när de fått veta mina förutsättningar.
    Du kan ha en liten möjlighet i Äktenskapsbalken så länge ni är gifta, makar har en viss försörjningsskyldighet mellan varandra.

    För att driva det behöver du proffshjälp.


  • Kjell2
    Anonym (Snart exfru) skrev 2020-01-21 14:57:59 följande:

    Alltså jag lämnar tråden. Jag har varit så jävla långt ner i skiten i flera år med både fysisk och psykisk misshandel. Jag har äntligen lyckats hitta styrkan och framför allt ilskan att ta mig loss. Jag behöver inte skit från främlingar som inte kan hålla sig till det jag frågar, hejdå.


    Du har fått svar på dina frågor, du har även fått lite tips om andra möjligheter och hur du kan gå vidare.

    Men jag kan hålla med, helt rättvist verkar det inte vara och du verkar ha hamnat i en svår sits.


  • Kjell2

    Så länge man är gift äger var och en sitt, konton, hus, aktier, kontanter, bil mm. Det sker ingen förändring i ägandet när man gifter sig.

  • Kjell2
    Anonym (trådstartaren) skrev 2020-01-23 10:37:45 följande:

    Jag tycker att allt ska delas rättvist, spelar ingen roll vem som ägde vad innan. millimeterrättvisa ska det vara!


    Så är inte Äktenskapsbalken skriven idag. I grunden behåller var och en sitt. Om någon då har mindre ska denna kompenseras så att båda får samma värde.


  • Kjell2
    Fin skrev 2020-01-23 15:21:44 följande:
    Men om han har förmögenhet från förut. Kvinnan lever på soc. Och de gifter sig. Så från dag 1 är hon berättigad till hälften?

    Moraliskt sett är det ju ganska förkastligt.
    I Äktenskapsbalken finns skrivningar om jämkning om delningen blir orimligt. Tumregeln är att det krävs fem åt tillsammans för att få 50/50.

    Om han har förmögenhet med sig är det hans val att gifta sig med eller utan äktenskapsförord. Gifter han utan har han accepterat de regler sim finns för bodelning i äktenskapsbalken.

    Det moraliska är lurigt. Om de är överens om att hon ska vara hemma och stå för all markservice, ta hand om barn, ge upp utbildning, pensionsavsättning, löneökningar så att han kan satsa fullt på sin karriär tycker jag inte det är orimligt att hon ska få del av de tillgångar som finns i familjen.


Svar på tråden Får man inte pengarna förens allt är klart?