• MEENA82

    Blivit återbetalningsskyldig för felaktig lön, är det rätt?

    Jag hittade följande på Lawline:

    Enligt 12 § Lag om anställningsskydd (här) har arbetstagaren rätt till lön under sin uppsägningstid. Det gäller även om arbetstagaren har andra arbetsuppgifter än tidigare, eller inte har några arbetsuppgifter alls. Då den anställde inte är arbetslös förrän uppsägningstidens slut har denne rätt till samma ersättning som om anställningen hade fortsatt. Detta förutsatt att arbetstagaren står till arbetsgivarens förfogande för att när som helst kunna utföra arbete under hela uppsägningstiden förutom när arbetsgivaren förklarar arbetstagaren arbetsbefriad.

    Jag tolkar det som de andra var arbetsbefriade och att även du borde varit det.

    I detta fall har en arbetstagare som varit sjukskriven får lön under uppsägningstiden:

    I rättsfallet AD 1988 nr 78 var omständigheterna att en arbetstagare sagts upp från sin anställning. Omständigheterna ger vid handen att arbetsgivaren inte avser att ge arbetstagaren några arbetsuppgifter under uppsägningstiden. Arbetstagaren är härefter sjukskriven hela uppsägningstiden och uppbär sjukpenning. Frågan var om arbetstagaren vid en tillämpning av 12 § Lag om anställningsskydd har rätt till lön för uppsägningstiden. I det fallet fick arbetstagaren lön under uppsägningstiden.

    Lite vägledning men hoppas facket kan hjälpa dig vidare. Handlar det om mycket pengar? Man brukar väl även få betala tillbaka inbetalad skatt och tillgodoräkna det först i deklarationen så det blir ju mer pengar än vad man fått ut, tufft som sjukskriven.

Svar på tråden Blivit återbetalningsskyldig för felaktig lön, är det rätt?