Forum Flerbarnsförälder - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Samsova med spädis?

  Sön 26 jan 23:50 Läst 0 gånger Totalt 10 svar
  Sön 26 jan 23:50

  Får vårt andra barn i vår, storebror är då 4 år, och undrar nu om ni med flera barn har några praktiska tips på hur man får nätterna att funka när det stora barnet ofta kommer över på natten?

  Tanken var att träna storebror på att somna om i egen säng nu tiden innan förlossning men han har haft så mycket mardrömmar/mörkrädsla på sistone att det inte har känts schysst, han har fått sova med oss när han velat (somnar i egen säng) och det har funkat bra för alla. Men hur göra nu med spädis?

  När storebror var nyfödd hade vi en spjälsäng bredvid, öppen i sidan och upphöjd i samma höjd som vår säng, där han sov. När jag nattammade kunde jag låta honom ligga kvar i egen säng när jag ammade med ena bröstet, när det ett par timmar senare var dags för andra bröstet lyfte jag över honom och lät honom ligga mellan oss i sängen. Men nu skulle det inte kännas bra att ha bebis ?löst? i stora sängen om jag skulle slumra till - storebror snurrar runt en del i sömnen och försöker ibland ligga halvt på mig, känns inte säkert för en liten spädis som kan hamna emellan...

  Hur har ni andra i liknande situation gjort rent praktiskt? Blir glad av alla trevliga tips jag kan få

 • Mån 27 jan 00:14 #1

  Har tyvärr inga andra råd än att fortsätta jobba med att sova i egen säng, alternativt att ni köper en 120-säng till sonen och pappan går och lägger sig hos sonen när han blir orolig istället.

  Men tänk - ni kanske får en bebis som sover hela nätter från början. Har hört talat om att det finns (dock aldrig upplevt själv...)

 • Mån 27 jan 01:57 #2

  Har en 2 åring och en 2 månaders. När 2 åringen vaknar på nätterna så lägger sig oftast pappa med honom i hans säng, alternativt sover pappan hela natten med 2 åringen.

  Det händer även att vi sover alla i vår säng. Vi har då ställt sängen mot en vägg. Längst mot väggen får bebis sova i babynest, sedan jag, 2 åring och pappa ytterst. Det funkar men är lite trångt och amningen blir bökig. Jag sover hela natten på samma sida, jag tycker dock att det är krångligt att amma i babynestet. Speciellt när jag ska amma det "övre" bröstet, får skryva och vrida en del för att det ska funka.

 • Mån 27 jan 03:37 #3

  Vi köpte en 1,20-säng till storebror så att hans pappa kan sova där med honom. Lillebror somnar i sin spjälsäng men under natten tar jag upp honom till vår säng. Vi har en 1,60-säng som vi har skjutit in mot väggen. Bebis ligger mot väggen och sedan jag. Kommer 3-åringen upp (ibland jobbar pappa natt och ibland vaknar inte pappa när han smyger upp) får han ligga ytterst och jag lägger en kudde under bäddmadrassen som skydd så att han inte rullar ur. Så ligger jag mellan barnen. Det funkar bra. Vill/kan man inte skjuta in sängen mot väggen finns det skydd att köpa som man fäster under madrassen så att den som ligger ytterst inte kan rulla ur sängen. Eller så har ni spjälsängen vid er säng som ni hade när storebror var bebis och så är det bara att lägga bebisen där efter amning, att inte liggamma helt enkelt. Då kan storebror fortsätta sova mellan er när/om han kommer upp.

 • Mån 27 jan 04:05 #4

  När lillasyster föddes var äldsta ca 3 år. Han sov ofta hos oss. Jag hade spjälsängen bredvid och hon sov i babynest som jag flyttade över till våran säng när hon ville amma. När hon var klar flyttade jag tillbaka henne till spjälsängen. Oftast räckte det med att jag låg med handen/armen hos henne om hon behövde närhet. När hon var runt 10 månader (Hade slutat amma då, åt ej nattetid) om hon behövde närhet nattetid så låg båda mellan oss då hon kunde " försvara sig" men oftast hon som tog mest plats då över storebror trots att han snurra runt en massa innan.

 • Mån 27 jan 11:26 #5

  Man får det att funka ändå. Min stora var nästan 2 år och rullade runt nåt kopiöst när bebisen kom. Jag samsov ensam med båda i den stora sängen sedan start (pappan jobbar natt). Jag låg och parerade mot sparkar och hade armen som skydd mot den lilla. Hade spjälsängen som täckte utsidan av sängen där bebisen låg, och växlade bröst utan att byta sida (lutade mig lite halvt med överkroppen så att andra bröstet nådde ner till bebisen).

 • Mån 27 jan 11:58 #6

  Jag sov hela första året med lillebror i hans rum, i en 90-säng med liten öppen bebissäng i kloss mot min säng.

  Pappan sov i vårt sovrum och dit gick 2-åringen in varje natt.

  Sen när lillebror var runt året flyttade jag in i vårt sovrum igen och då ställde vi den extrasäng jag sovit i bredvid dubbelsängen. Storasyster kunde då lägga sig i den sängen och lillebror låg mellan oss vuxna på natten.

 • Mån 27 jan 12:40 #7

  Madrass på golvet i ert rum?

 • Mån 27 jan 13:09 #8

  Är väl olika beroende på barn men båda mina barn har vaknat 2-3 ggr/natt och då ammat i ca 10 min åt gången. Jag har då tagit upp bebisen från spjälsängen, ammat och sedan lagt tillbaka i spjälsäng. Varken jag eller bebis har haft problem att somna om efter amning.

  De nätter som bebis velat ha mer närhet har hon legat i min famn, och om storasyster är i sängen så har vi legat åt andra hållet.

  Svårare än så behöver det inte vara :)

 • Mån 27 jan 16:06 #9

  Har haft lillan sovandes på mig och en amningskudde mellan oss och storebror de gånger han kommit över. Amningskudden som skydd, även parerat med armen. Men kudden har varit en trygghet och gjort att inte alla kan rulla på varandra. Man hittar sina sätt :)

 • Mån 27 jan 16:28 #10

  Vi har delat upp oss, så pappa har en säng i storasyskonets rum dit han går om syskonet vaknar.

  Det var verkligen inte tänkt att det skulle bli så här med olika sovrum, men vad ska man göra... :/

Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll