Forum Matlagning - Hus & hem
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
  • Ärlig fråga om hållbarhet mat

    Tor 6 feb 20:02 Läst 0 gånger Totalt 5 svar
    Tor 6 feb 20:02

    Hur länge håller öppnat skinkpaket? (Står 5 dagar på förpackningen)

    Hur länge håller bröd man köpt på affären utöver datumet som står? Ska man slänga direkt?

  • Anonym (Limpa­n)
    Visa endast
    Tor 6 feb 20:08 #1

    Kött vet jag inget om. Men brödet är ok så länge det smakar ok. Det vanligaste är att det blir torrt (ofarligt men trist, blir godare om du rostar eller smörsteker eller gör fattiga riddare) eller att det möglar. Ser du mögel på brödet ska du slänga hela. Även om möglet bara syns på ett ställe så finns det i hela limpan.

  • Barbro­45
    Visa endast
    Tor 6 feb 21:15 #2
    Lina100 skrev 2020-02-06 20:02:01 följande:

    Hur länge håller öppnat skinkpaket? (Står 5 dagar på förpackningen)

    Hur länge håller bröd man köpt på affären utöver datumet som står? Ska man slänga direkt?


    Skinkan beror helt på hur det förvarats. Hur många gånger det plockats ut ur kylskåpet, hur kallt det är i kylskåpet, hur varmt det är i köket när man plockat ut det, hur rena händer man har. Bäst bedömning gör du genom att lukta och smaka, som vi människor gjort i alla tider, innan det fanns datummärkning.

    När du upptäcker mögel eller det luktar mögel så släng brödet. Långt innan dess så blir det torrt och tråkigt.
  • Tor 6 feb 23:02 #3

    Skinka är ju salt, brukar hålla iallafall en vecka. Blir den slemmig kan du slänga den.

  • Tis 11 feb 06:53 #4
    Lina100 skrev 2020-02-06 20:02:01 följande:
    Hur länge håller öppnat skinkpaket? (Står 5 dagar på förpackningen)

    Hur länge håller bröd man köpt på affären utöver datumet som står? Ska man slänga direkt?

    Skinkan kan hålla 10 dagar efter öppnadet, kan nog ätit äldre också utan sett problem.


    Det som börjar avslöja nått dåligt är på G är att det blir en glatt yta på skinkan(är då bakteriebildning)
    Rökt skinka har rök(i De fallen det är rökt) salt, nitrit och kanske även konserveringsmedel.
    Det tar en del att bryta sig igenom den bakteriedödande arsenalen.


    Och är det en lufttorkad sak, så är det än svårare är min erfarenhet.
    Den blir mest bara torrare.


    Smutsiga fingrar ökar på hastigheten, så aldrig ta i paketet än mer på de skivor man ska använda, och på plasten i paketet.


     


    Och detta med glatthet, det testar man sig fram med tiden, och känna på skinkan när den är bra.
    Hela bitar är svårare att få en uppfattning på mer än yta, men sällan folk köer så stora.


    Jag slänger inget utan gjort en bedömning först, och det är titta, lukta och smaka som gäller där.
    Det finns råvaror som blir bättre med tiden, som cräm fräs tex.
    Där jag ätit 7-8 månader över datumet, detta gäller bara oöppnade burkar, öppnar du den så är den ofta kass inom några veckor och beroende på hur ren sked man haft.


    Smakförvandlingen är god som sker, så god att det räcker pudra lite socker över och äta som dessert.


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • Anonym (Hepp)
    Visa endast
    Tis 11 feb 11:13 #5

    Skinka är ett mycket känsligare livsmedel än bröd. Bröd kan man äta så länge det inte är mögligt eller smakar illa (knäckebröd brukar ju inte mögla). Om man äter kött som är för gammalt kan man bli riktigt dålig så där får man vara mer försiktig. Det är viktigt hur man förvarat det. Ett paket skinka som legat öppet flera timmar i solen blir ju oätligt betydligt tidigare än det bäst-före-datum som står på paketet.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll