Inlägg från: Anonym (Minitvåan) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Minitvåan)

    Ni som har föräldrapenning på lägsta nivå

    Jag fick mitt första barn som student, utan någon SGI. Vi levde enbart på min mans lön redan innan graviditeten, så föräldrapenningen blev en bonus när den kom trots att den var på lägsta nivå. Jag var av ekonomiska skäl tvungen att vara den som var hemma, eftersom min man skulle förlora för stor del av sin lön om han var föräldraledig på heltid. Att leva två vuxna, ett barn och en hund på en enda lön betyder tighta marginaler.

    Vi levde sparsamt. Få streamingabonnemang, ingen bil, en billig liten lägenhet. Behövde inte räkna kronor i mataffären men hade heller inte råd med resor, massa utemat mm. Jag köpte inga nya kläder eller skor till mig själv då jag ju ändå inte mötte mycket folk.

    Jag köpte mycket begagnat till bebisen på loppisar, FB och Tradera. Finns ju hur mycket fint begagnat som helst i nyskick i klädväg till en bebis; klädpaket med kläder från fina märken för några kronor styck. Köpte även spjälsäng mm. begagnat. Det enda vi köpte nytt var nog barnvagnen samt en billig IKEA-byrå till bebis kläder. Och ett billigt skötbord. Annars var allt begagnat. Bebisar är rätt billiga att ha om man väljer bort att köpa nytt, och om de ammar är ju maten gratis också.

    Jag tog bara ut enstaka FP-dagar varje vecka och försökte spara dagarna till senare då jag skulle jobba och få en SGI och få ut mer pengar på dem. Nu är dottern fem år och vi har fortfarande kvar närmare 80 eller 90 dagar (efter fyra år finns det någon gräns strax under 100 dagar, allt utöver det bränner inne så tog ut övriga dagar innan dess). Är superskönt att ha dagar att ta av när vi vill och behöver för roliga saker med dottern!

Svar på tråden Ni som har föräldrapenning på lägsta nivå