Inlägg från: scanmia |Visa alla inlägg
  • scanmia

    Kommer vi att orka?

    Det låter som om du beskriver min äldste när han var tre. Jag har ingen lösning, men väl några tips om vad som hjälpte oss att överleva:

    - Lek lekar som uppmuntrar lite avstånd och självständighet: skattjakt, kurra gömma (även om du gissar var barnet gömmer sig bara med rösten), spring till skjulet och tillbaka som en elefant/uggla/monsterbil

    - Starta barnet i en lek och säg sedan "Vi ska vila/städa (eller någon annan mindre rolig aktivitet) när du har lekt färdigt. Kom och hämta mig när du har lekt klart." Nu vet barnet dels att du väntar på henne, och dels att det är roligare att leka än att gå och lägga sig. Det gör det mycket lättare att välja lite lek på egen hand.

    - Bjud in barnet att hjälpa dig med hushållssysslor. Det visar att du inte har tid att leka hela tiden och att barnets närvaro är uppskattad och välkommen. Lite på samma tema som förra tipset så kan det också uppmuntra barnet att hitta på något roligare på egen hand.

    - Vissa lekar är lättare att göra själv. För oss var det framförallt vattenlek (jag stoppade sonen i badet och satt och jobbade på toalettstolen, eller så fick han diska och slabba vid diskhon, och på sommaren så var trädgården välvattnad och vi hade en badbalja som han kunde leka med i ute), men även sandlådan och lera. Min teori var att om han fick chansen att leka med dessa saker så skulle det spilla över till andra lekar med.

    - Rollspelslekar. Här är du fortfarande väldigt aktiv i leken, men du styr upp det så att barnet får en självständig och samarbetsvillig roll. Sonen var som Byggar-Bob tex väldigt kompetent och duktig och jag kunde göra mina grejer så länge jag bara slängde in ett "Bra jobbat, Byggar-Bob!" eller skickade ut honom på något uppfunnet räddningsäventyr då och då.

    - Ställ lite krav på barnet och ha en agenda - detta gör att det är roligare och friare att leka självständigt. Introducera grunderna i piano och be barnet öva, träna på alfabetet och på att räkna, sit ups och armhävningar - haha du kan känna av vilken nivå som passar. 

    - Sociala lekar med gosedjuren. Det här uppmuntrar kanske inte självständig lek direkt, men låt gosedjuren leka om koncept som att vänta på sin tur, använda artiga ord och hjälpa varandra (givetvis gör man det roligt genom att låta gosedjuren misslyckas och bryta mot reglerna). 

Svar på tråden Kommer vi att orka?