• Noname00

    Skriva bort sambolagen eller ej? Hjälp

    Moniqe1979 skrev 2020-02-25 21:33:13 följande:

    skriv så det kan kännas fördelaktigt även för honom. så gjorde vi då vi flyttade ihop i ett hus som vi byggde tillsammans men jag ägde tomten och betalade allt material etc. 


    att huset var mitt men att han vid en eventuell separation skulle kompenseras ekonomiskt för det han investerat i den gemensamma bostaden (dvs inte levnadskostnader utan om han betalande för tex reparationer etc) 


     


    Varför ska TS skriva ett sådant krångligt avtal?
  • Noname00

    För att sambolagen ska kunna appliceras så ska bostaden vara införskaffad för gemensamt bruk.
    Det räcker inte med att man flyttar med in, det lustiga är att man behöver inte ens ha bott i hushållet om den är införskaffad för gemensamt bruk.

    Så där är jag 99% säker att sambolagen inte är applicerbar på din bostad om den inte införskaffades för att ni gemensamt skulle bo där.

    Men skriv bort sambolagen för säkerhets skull det finns gratis mallar på nätet.

  • Noname00
    Moniqe1979 skrev 2020-02-28 08:35:47 följande:

    om han känner sig stött över att hon vill trygga sin egendom kan det bli så att han inte vill bidra till det gemensamma boendet så skapar det slitningar på förhållandet. 


    får han däremot nån "possitiv del" i avtalet kan det kännas rimligare att även vara med å engagera sig i renoveringar mm...


    Men det gemensamma boendet är ju så mycket mer än bara bostaden, sedan kan man inte skriva in sådant när man skriver bort sambolagen utan det är just lagen om bodelning genom sambos som avtalas bort.

    Men om man nu skrev ett avtal hur skulle det se ut menar du?
    Det är ju ganska logiskt, ägare han inte bostaden så ska ha inte betala underhåll för den utan endast driftkostnader.
  • Noname00
    Cissan2 skrev 2020-02-19 21:45:51 följande:

    Tack alla för era svar, jag håller med om att det är bäst att ha det på papper. Men jag frågade då min kille verkade ta lite illa upp när jag tog upp det och tyckte nog att om det redan finns en lag som reglerar det borde jag inte föreslå ett avtal.


     


    När han flyttar in hur kommer ni dela upp kostnaderna, för bostad och allt?
    Beträf lån månadsavgift m.m.
Svar på tråden Skriva bort sambolagen eller ej? Hjälp