• louisa83

    Fick frågor i tullen / Resa med barn utan samma efternamn

    E oj.. är det inte ganska vanligt att barnen inte har samma efternamn som mamman? Mina barn har inte samma efternamn som mig iaf.

    Gud vad sjukt...kan de ha letat efter nån specifik misstänkt person kanske?

  • louisa83

    Det har aldrig hänt mig och jag har flugit ensam med mina barn som har annat efternamn tre ggr. Aldrig hört om att man skulle behöva nåt papper från pappan heller. Så det är alltså meningen att de ska stanna alla ensamma föräldrar med barn? Vad gör man om pappan inte finns med i bilden då, måste man bevisa det för dom då?

    Kan det vara avgörande om man reser inom eller utanför Schengen kanske? UK är väl inte med i Schengen eller? Jag har bara rest inom Schengen med mina barn så det kanske är därför som ingen sagt nåt.

  • louisa83
    LFF skrev 2020-02-21 11:05:55 följande:

    Inte själv eftersom pappan alltid varit med när vi varit ute och rest men jag vet andra som haft problem då barnen har pappans efternamn och mamman ett annat. Nej, det vanligaste är att barnen har samma efternamn som mamma. Detta då barnet per automatik får mammans efternamn vid födseln. Vill man att barnet ska ha ett annat efternamn så får man fylla i detta när man fyller i vad barnet ska heta i förnamn.


    Jaså är det så det är i Sverige nu? Visste inte det. Jag bor i Grekland och här frågar de vid födseln vilket efternamn barnet ska ha. Oftast blir det dock pappans av tradition. Men då kvinnan enligt lag behåller sitt efternamn när hon gifter sig (man måste gå till domstol om man vill byta till samma efternamn som sin man) så blir resultatet att mammorna nästan alltid har annat efternamn än sina barn.

    I Sverige är det ju väldigt olika hur man gör med det där. Antingen byter kvinnan efternamn vid giftermålet (eller mannen) och då när de får barn heter alla samma sak. Eller så behåller båda sina efternamn. Om det då är som du säger att barnet automatiskt får mammans namn, då blir ju pappans efternamn annorlunda än barnets. Så då blir det ju samma grej fast med pappan.

    Oavsett på en flygplats så kommer ju folk från hela världen, och alla länder har sina lagar och traditioner om efternamn. Man kan ju inte utgå från den svenska lagstiftningen.
  • louisa83
    Kermit1561 skrev 2020-02-21 12:08:06 följande:

    Det är inget unikt svenskt, har nära släkt som fått samma frågor när de reser från andra europeiska länder och speciellt när de reser utanför eu. Det har inte med lagstiftning att göra utan handlar om att skilda föräldrar kidnappar sina barn och tar dem till sina hemländer och håller dem där till de tilldöms vårdnaden av lokala domstolar trots att ursprungslandet redan tilldömt en part vårdnaden. Och det är vanligt åt båda hållen mellan tex usa och Sverige.


    Jo jag förstår det absolut, men det jag inte förstår är vad efternamnet egentligen har med det att göra. Det jag försöker säga är att i vissa andra länder är det vanligt att mamman har annat efternamn än barnen. En sån grej tycker jag inte är ett kriterie för att bli mer misstänkt. Sen kan ju en förälder med samma efternamn som barnet också göra sig skyldig till kidnappning.
  • louisa83
    Annapyttipanna38 skrev 2020-02-21 14:16:58 följande:

    Tack för alla svar! Det verkar vara ett problem för många som reser ensamma med sina barn. Att man blir stoppad i tullen. Det kanske är som så att många "kidnappar" sina barn som jag har läst så mycket om. Tråkigt att det har blivit ett hårdare bemötande i tullen.


    Vad frågade de dig då? Pratade de med barnen också? Jag förstår inte hur man kan komma fram till något bara genom att fråga. Asså jag skulle skitit på mig alltså... även om jag inte är skyldig så skulle jag bli nervös över att de skulle få för sig nånting annat.

    Jag har alltid rest med mitt svenska Id kort till Sverige och barnen med sitt grekiska, och med annat efternamn. Har som sagt aldrig blivit stoppad men nu när jag läser folks inlägg här så verkar det ju verkligen som att jag är en sån där som de skulle vara nära att förhöra. Kommer nog resa med mitt grekiska leg i framtiden, så att det iaf syns att vi har samma nationalitet. Tack för denna insikt!
  • louisa83
    Seven Costanza skrev 2020-02-21 18:53:22 följande:

    Kanske också är en idé att skaffa svenska pass åt dig och barnen så att barnen har både svenskt och grekiskt, kan ju eventuellt underlätta. Är du grekisk medborgare eller har du bara ett id-kort från Grekland men inget pass? Jag har samma efternamn som mitt barn men ändå blivit ifrågasatt när jag rest med barnet som inte hade svenskt pass (ska skaffa det nu men inte fått tummen ur). Blivit insläppt ändå dock. Egentligen är det ju lite konstigt att det inte står i minderåriga barns pass vem/vilka som är deras vårdnadshavare.


    Ja jag är både svensk och grekisk medborgare. Vi bor i Grekland nu. Jag har registrerat barnen i Sverige och de är också svenska medborgare men har inte brytt mig om att skaffa svenskt pass till dom än. När de blir lite äldre kanske. Fram tills dess får vi nog resa som grekiska medborgare allihop. Att fixa två olika pass åt alla tar både tid och pengar.

    Tyckte du sa nåt väldigt smart. Barns vårdnadshavare borde ju verkligen stå i passen!!! Ja för det! Vaaarför för det inte det? Då är det ju bara att visa sitt eget leg så är det ingen tvekan om saken.
  • louisa83
    TillFlorida skrev 2020-02-21 20:49:02 följande:

    Man bör alltid ha med sig intyg om man reser själv med barnen även om de delar ditt efternamn. Även inom en familj där alla har samma efternamn kan barnen kidnappas av ena föräldern. I värsta fall kan man nekas inträde i landet och skickas tillbaka (Om de misstänker att du tar baren ur landet utan den andra förälderns godkännande.)


    Ja uppenbarligen. Men var är informationen om detta? Inte många som är informerade
Svar på tråden Fick frågor i tullen / Resa med barn utan samma efternamn