Inlägg från: ventilera mera |Visa alla inlägg
  • ventilera mera

    Fungerar ett förhållande om man har motsatta politiska värderingar?

    Ja och nej. Har alltid haft inställningen att om man är openminded och helt beredd att acceptera andras åsikter även om man inte håller med om dem så behöver det inte vara några problem. 

    Jag röstar vänster, är fackligt aktiv och uppväxt i en typisk norrländsk arbetarfamilj med fackligt engagerade föräldrar som röstade S/V. Jag har pluggat på universitet men arbetar med ungdomar istället för att tjäna mer pengar även om jag kunde. 
    Röd inifrån och ut med andra ord. 

    Jag har tidigare varit tillsammans en längre tid med en övertygad Centerpartist som var aktiv i CUF, inga problem där. Det flöt på enligt tanken jag skrev om i början. Att det tog slut hade helt andra anledningar.

    Men nu, nu röstar min sambo blått. Moderater eller Liberaler, det brukar pendla. Jag hade snacket med honom när vi träffades, och var extremt tydlig med att chansen är mycket, MYCKET liten att jag plötsligt kommer att ändra åsikter och värderingar men att jag köper hans så länge han inte, trycker ner dem i halsen på mig eller förminskar mina.
    Inga problem, sa han. 
    Jag vet att vi har grundvärderingarna lika. Han skulle aldrig rösta SD till exempel, och det hade definitivt varit en dealbreaker för mig. Allas lika värde är viktigt och där är det inga bekymmer.

    MEN, nu har det gått några år och OJ vad jobbigt det är att jag fortfarande är klarröd. Jag inser nu att anledningen till att det inte var några problem nog var att han innerst inne trodde att jag skulle ändra åsikt för hans skull. Att jag säger emot när hans högerpolitiskt aktiva släkting vill ha medhåll är pinsamt. Att jag är medlem i Vänsterpartiet är pinsamt och det raljeras över kommunister. I varje diskussion där politik kommer in kan man inte hålla en vuxen nivå, utan man måste ta till härskartekniker och kalla mig "naiv och okunnig" och bemöta allt med "Ja, jag förstår att det är svårt att erkänna att..." eller "Man kan ju inte prata med dig när du går i försvarsställning..." osv osv. 

    Den där fina toleransen för andras åsikter är borta och jag letar efter en egen lägenhet. Av fler anledningar, absolut. Men det här är definitivt en av dem.
Svar på tråden Fungerar ett förhållande om man har motsatta politiska värderingar?