• Anonym (gg)

    Corona: Ändra fokus helt?

    Anonym (Håller med) skrev 2020-03-21 22:23:30 följande:
    Vi är bara 10 miljoner. Om 5 miljoner är sjuka dör inte 50 000, snarare 500. Dessutom är inte ens dödligheten 1% i Italien, det finns ju ett gigantiskt mörkertal med milda symtom som inte är med i statstiken.
    Minst 5% (troligtvis mer) behöver intensivvård. Det är vården av dessa som blir ett problem. Dödligheten ökar ju om de som inte kan andas ordentligt inte får den vården de behöver.

    Hälften av de intensivvårdade idag är personer under 65 i sverige (och flera andra länder).

    44% som intensivvårdas i Sverige idag har ingen riskfaktor; dvs diabetes, hjärtkärlsjukdom, neuromuskulära sjukdomar, kol eller andra lungsjukdomar, och inte heller hög ålder (över 75)
  • Anonym (gg)
    Mascaraklumpar skrev 2020-03-22 00:07:26 följande:
    Du och väldigt många andra har inte alls förstått hur en viruspandemi fungerar, vilket inte är ett dugg konstigt då det ju inte är någon som förklarar det. Som sagt önskar jag verkligen att man kunde ordna en föreläsning där allt grundläggande förklaras klart och tydligt, så att folk är med på vad det är som händer i världen. Information till allmänheten är otroligt viktigt i sådana här lägen.

    För att uttrycka det väldigt basic så går insjuknandet snabbare och snabbare för varje dag, och på tre månader är det inte 600 000 som kommer att smittas utan 6-9 miljoner. Samtidigt så tar det två veckor från det att sjukdomen bryter ut tills dess att man dör. De 5 som dog idag är alltså inte 5 av de 1600 som är konstaterat positiva idag utan 5 av de 160 som var konstaterat positiva för 2 veckor sedan. Detta är en alldeles för kortfattad förklaring för att du ska kunna ta den till dig, men du får helt enkelt lita på att det finns en anledning till att de som är mer insatta i detta är väldigt oroliga över situationen. Det är inte så att hela Sverige har total panik för att vi tror att 80 personer kommer att dö.

    Det kan vara så att 1% av befolkningen redan är smittade och att antalet faktiska fall alltså är väldigt mycket större än beräknat. Är det så så är det på sätt och vis positivt eftersom det innebär att mortaliteten antagligen är lägre än man trott. Det finns dock inga säkra belägg för detta, utan det är baserat på enstaka uppgifter och det som tidigare är visat talar emot att det stämmer.
    Tiden kommer visa hur det fungerar, och det är verkligen synd. 

    Läste idag om typen av virus detta är och att det muterar väldiigt ofta jämfört med andra virusarter, oftast ingen stor mutation, men genom att smitta nästan hela befolkningen utsätter man världen för en risk att nya mutationer uppstår pga stort antal värdar som kanske inte hade uppstått om man isolerade mer.

    Och ja, jag förstår hur svårt det hade varit att göra det, men alternativen är inte så många och så bra.
  • Anonym (gg)
    Anonym (K) skrev 2020-03-22 11:23:18 följande:
    Ännu en som är så naiv och inte förstår vad de ekonomiska konsekvenserna innebär. Att en ekonomisk depression innebär ofantligt mycket mer ohälsa och fler dödsfall än Coronan. 

    Lyssna på Kerstin Hessius.
    Det kommer vi oundvikligen få ändå. 

    Du får se.
  • Anonym (gg)
    Anonym (Ö) skrev 2020-03-22 08:05:03 följande:

    Jag håller helt med! Jag har i flera veckor undrat varför de som är i riskgruppen inte håller sig inne istället för att ett helt land ska göra det.


    Ofantligt många inom riskgrupperna har hemtjänst eller annan personal, eller måste ta sig ut för att de är ensamma. 

    Många räknas som riskgrupp av WHO men inte av FHM.
  • Anonym (gg)
    CEZ skrev 2020-03-22 22:30:55 följande:
    Nej, det kan inte ge en klar indikation på att vi är illa rustade för vad som ska komma. Självklart måste Sverige förbereda sig på att många kommer dö, vad är det du inte förstår? Covid-19 skördar liv i alla länder, inte bara Sverige. Att ha någonstans att förvara de som eventuellt kommer dö är en del av beredskapen så att sjukhusen inte behöver hamna i en situation där det behöver ligga döda kroppar i korridorerna inne på sjukhusen som det gör i många andra länder. Att 20 personer redan dött ger ännu mer anledning att förbereda sig på att fler kommer dö. Tyvärr så är detta virus dödligt för en del människor oavsett om dom får sjukvård, och eftersom många troligtvis kommer smittas så kommer också dödssiffrorna bli höga.

    Hittills ligger Sverige bra till jämfört med många andra europeiska länder och jag hoppas självklart att det förblir så.
    Tyvärr är det troliga ju att det är sportlovsrelaterade fall som nyss avlidit, och anhöriga till. Senare kommer de som de smittat.
  • Anonym (gg)
    CEZ skrev 2020-03-23 09:41:04 följande:
    Absolut kan det vara så. Men att skriva att myndigheter försöker dölja eller medvetet inte delge befolkningen riskerna i den här situationen är bara trams, och det var det jag reagerade på. Jag är mycket väl medveten om att folk sannolikt kommer dö och det är myndigheterna också - därav beredskapen.
    Många tycker väl att regeringen och folkhälsomynigheten inte från början varit särskilt öppna med vad som sker.

    De sa till exempel att barn inte smittar från början.

    Desa att det var ingen fara att åka till Italien på sportlovet.

    De sa att vi hade nått vår peak i smittspridning för 3 veckor sedan. 

    Tror att många ser tillbaka på detta och undrar vad syftet var. Människor uppskattar oftast transparens, hellre en hård sanning än att linda in saker och det är nog en hel del människor som inte upplever våra myndigheter så.
  • Anonym (gg)
    Anonym (jo) skrev 2020-03-23 10:37:30 följande:
    Detta är även nytt för svenska myndigheter och experter!!
    Men de är ju experter. Skulle vi inte lita på experterna?

    Kanske måste svenska folket börja tänka själva nu.
  • Anonym (gg)
    CEZ skrev 2020-03-23 11:30:10 följande:
    Vem har sagt att barn inte smittar? Ge mig en länk till en artikel där Folkhälsomyndigheten eller annan berörd går ut och säger att barn inte smittar.

    Utifrån den informationen som fanns att tillgå vid den tidpunkten så fanns ingen smittspridning i dom områdena i Italien. Det visade sig vara fel, men det viste ingen då. Hur mycket kritik tror du inte att myndigheter skulle få om dom baserade sina rekommendation på gissningar?

    Ge mig en länk till när någon säker att vi skulle nått en peak för 3 veckor sedan.

    Många människor verkar tolka modalitets-ord som ex "sannolikt", "troligtvis", "möjligtvis" och "kanske" som tvärsäkra sanningar. Att säga "Sverige har eventuellt nått en peak" innebär inte att Sverige har nått en peak. Det innebär att det kan vara så att Sverige gjort det, EVENTUELLT, beroende på hur det ser ut de kommande dagarna så kan man ge ett säkrare svar.

    Ge mig exempel på när Sverige inte varit transparent.
    https://www.dn.se/nyheter/sverige/folkhalsomyndigheten-barn-smittar-inte-i-samma-utstrackning-som-vuxna/

    https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/kritik-mot-folkhalsomyndigheten-det-ar-sa-dags-nu/
  • Anonym (gg)
    CEZ skrev 2020-03-23 11:44:34 följande:
    Sverige har vidtagit faktiska åtgärder, men dom åtgärderna skiljer sig från många andra länders åtgärder. Vem inom berörda myndigheter att pratat om att vi strävar mot flockimmunitet? Ge mig en länk till en artikel eller liknande. Du kommer inte kunna ge mig en sådan eftersom ingen har sagt det. Tvärtom så har Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell flera gånger sagt att det INTE är eftersträvansvärd att sikta på flockimmunitet eftersom man vet för lite om viruset. Bl.a. här:

    www.svd.se/tegnell-flockimmunitet-inte-huvudtaktiken

    www.google.com/amp/s/amp.svt.se/nyheter/inrikes/kontroversiell-strategi-kan-minska-spridningen

    www.expressen.se/nyheter/strategin-lat-manga-smittas-i-lagom-takt/
    Man får titta på vad de gör, inte vad de säger ibland också. 

    Inom vården där jag normalt sett arbetar, använder folk inte ens skydd. Där finns många äldre. Där finns även anställda som har anhöriga som är smittade, ibland i den direkta familjen. Går man inte till jobbet så arbetsvägrar man.

    Jag ser inte hur man skyddar riskgrupper mer än rent symboliskt friskriva sig från ansvar, säga en sak men göra det omöjligt i praktiken.
  • Anonym (gg)
    CEZ skrev 2020-03-23 12:02:38 följande:
    Men var lite källkritisk och ta ett eget ansvar att kolla upp information som du hör av "personer" och skulle skyll dina egna brister i ingormationen. Titta på Folkhälsomyndighetens pressträffar, titta på Aktuellt, läs nyheterna (inte Aftonbladet och Expressen).

    Om du läser artiklarna jag länkat till så får du svar på din fråga om vad Sveriges strategi är. Tror Anders säger det i alla tre. Att folk inte tar rekommendationerna på allvar visar mer på brister i det individuella ansvaret, och det är någonting som är bristande hos många människor även i vanliga fall. Att folk tror sig veta mer än experter säger ganska mycket om folks hybris.
    Om de inte skapar förutsättningar för människor att följa rekommendationerna så blir det naturligtvis svårt att "ta ansvar".
Svar på tråden Corona: Ändra fokus helt?