• CEZ

    Corona: Ändra fokus helt?

    Men TS, både Folkhälsomyndigheten och Regeringen går ju ut med tydliga uppmaningar om att inte röra ansiktet och att fokus ligger på att isolera och skydda riskgrupper så vad är det för nytt du tror att du tillägger? Hosta och nys i armväcket för att inte sprida smitta till andra och tvätta händerna ofta. Det är väldigt enkla saker som myndigheterna går ut med men ändå ska folk krångla till det... dom säger också att är man frisk och inte visar symtom så kan man gå till jobbet.

    "Men detta är väldigt grova råd som inte skyddar så bra"? Tvärt om så är tvättning av händerna och att hålla distans någonting som skyddar bäst i ett samhälle där vi lever nära varandra. Om det inte skulle vara effektivt skulle inte myndigheter gå ut med de rekommendationer. Händer är smittohärdar eftersom vi rör i saker med dom= virus och bakterier finns på dom. Genom att inte pilla oss i ansiktet och samtidigt tvätta händerna ofta minskar vi risken för spridning av en smitta. Det finns väldigt mycket forskning som visar att just handtvättning fungerar bra för att förhindra smitta och det är också därför myndigheter uppmanar till det. Till exempel - istället för att lägga brev och matvaror i karantän i 24 h så kan du öppna brevet, läsa det, lägga ifrån dig det och sedan TVÄTTA HÄNDERNA! Klart... man behöver inte krångla till det.

  • CEZ
    Anonym (Håller med) skrev 2020-03-21 22:12:27 följande:

    Är du jag? För du skriver exakt vad jag själv tycker!!

    Helt absurt att isolera HELA VÄRLDEN för att skydda dom äldsta som kan dö när som helst ändå, helt absurt att förstöra framtiden för alla övriga generationer som har mer tid kvar och för kommande för att 85- och 100-åringar ska slippa dö i just Corona!

    Isolera dessa bara, lägg pengar på att skicka hem mat och hygienprodukter till alla, stäng inte förskolor och skolor och försätt hela världen i konkurs!!

    600 000 brukar dö varje år i världen av influensa.


    Ditt inlägg visar på så mycket okunskap och avsaknad av både empati och medmänsklighet att det är läskigt... om Corona-spridningen fortsätter i den takt den gör nu är vi uppe i 600 000 döda inom kort. Du kanske inte ser/läser/lyssnar på nyheterna, men Italiens sjukvårdssystem är på gränsen till kollaps på grund av att så många människor behöver intensivvård. Det innebär att alla dom som behöver vård inte får det eftersom det inte finns resurser. Och det är inte bara människor som är 80-100 år, utan även människor dom är 30-40-50. Spanien är i en liknande situation inom några dagar, samma med Frankrike. Iran också med största sannolikhet. Storbritannien kommer troligtvis hamna där om det inte vänder snabbt, och eventuellt också Sverige.

    I Sverige är det närmare 30 personer mellan 26-50 år som har behövt intensivvård hittills, men det kanske du missat? Vi är dessutom precis i början av utbrottet så den siffran kommer öka. Det finns en anledning till varför princip alla vårdresurser i hela Sverige just nu är omprioriterade för att ta hand om Covid-19patienter, det finns en anledning till varför alla regioner i Sverige jobbar stenhårt på att utöka intensivvårdsplatser och varför det öppnas ett fältsjukhus i Uppsala. Bagatellisera inte det för att du inte har koll.
  • CEZ
    Anonym (Håller med) skrev 2020-03-21 22:23:30 följande:

    Vi är bara 10 miljoner. Om 5 miljoner är sjuka dör inte 50 000, snarare 500. Dessutom är inte ens dödligheten 1% i Italien, det finns ju ett gigantiskt mörkertal med milda symtom som inte är med i statstiken.


    Ingen vet hur stort mörkertalet är, men även om man räknar på en låg dödlighet som 0.1% blir de ca 5 000 döda, 0.2% ca 10 000 döda om 5 miljoner smittas. Vanlig influensa ligger ju på 0.1-0.2% dödlighet. Hur vet du vad dödligheten är i Italien förresten? Eller du kanske bara gissar?
  • CEZ
    Anonym (Misstänksam) skrev 2020-03-22 20:26:17 följande:

    Mässan i Älvsjö ska bli fältsjukhus och utanför andra sjukhus placeras kylcontainers för kroppar. 

    Vet myndigheterna mer än vi vanliga får veta?

    Varför preppa med allt detta om vi nu ska hålla en saklig inställning till Corona???


    Men herregud, läs hela artiklarna istället för bara rubrikerna så slipper du undra så mycket. Det kallas BEREDSKAP! Om vi skulle hamna i en situation likt Italien (och Spanien) så är det bra att ha sådant förberett. Att den risken finns är det ingen som försöker dölja - både FHM och Regeringen har sagt att många människor sannolikt/möjligtvis kommer behöva sjukvård och dö.
  • CEZ
    Anonym (Misstänksam) skrev 2020-03-22 22:03:57 följande:

    Man anpassar beredskap efter väntat behov, eller hur?


    Snarare ett worst-case-senario. Och som sagt, det är inte någon hemlighet att detta är en kris där läget kan bli väldigt illa. Regeringen har sagt i varenda pressträff senaste tiden att detta en extremt allvarlig situation. Lövén har inte sagts en enda gång att läget är under kontroll eller att vi inte kommer drabbas. Tvärtom faktiskt. Senaste för mindre än en timme sedan sändes hans Tal till nationen där han återigen försökte förtydliga allvaret i den situationen vi befinner oss i. Sen att folk väljer att tolka saker som fan läser bibeln är en annan sak.
  • CEZ
    Anonym (Misstänksam) skrev 2020-03-22 22:17:25 följande:

    Absolut - men resurser bör läggas på rätt ställen, sjukvård - ja

    Kylcontainer för lik .... ja om man nu förväntar sig att de behövs.

    Detta kan ge en klar indikation på att vi är illa rustade att klara av det uppkomna läget.


    Nej, det kan inte ge en klar indikation på att vi är illa rustade för vad som ska komma. Självklart måste Sverige förbereda sig på att många kommer dö, vad är det du inte förstår? Covid-19 skördar liv i alla länder, inte bara Sverige. Att ha någonstans att förvara de som eventuellt kommer dö är en del av beredskapen så att sjukhusen inte behöver hamna i en situation där det behöver ligga döda kroppar i korridorerna inne på sjukhusen som det gör i många andra länder. Att 20 personer redan dött ger ännu mer anledning att förbereda sig på att fler kommer dö. Tyvärr så är detta virus dödligt för en del människor oavsett om dom får sjukvård, och eftersom många troligtvis kommer smittas så kommer också dödssiffrorna bli höga.

    Hittills ligger Sverige bra till jämfört med många andra europeiska länder och jag hoppas självklart att det förblir så.
  • CEZ
    Anonym (gg) skrev 2020-03-23 00:23:58 följande:

    Tyvärr är det troliga ju att det är sportlovsrelaterade fall som nyss avlidit, och anhöriga till. Senare kommer de som de smittat.


    Absolut kan det vara så. Men att skriva att myndigheter försöker dölja eller medvetet inte delge befolkningen riskerna i den här situationen är bara trams, och det var det jag reagerade på. Jag är mycket väl medveten om att folk sannolikt kommer dö och det är myndigheterna också - därav beredskapen.
  • CEZ
    Anonym (gg) skrev 2020-03-23 10:04:26 följande:

    Många tycker väl att regeringen och folkhälsomynigheten inte från början varit särskilt öppna med vad som sker.

    De sa till exempel att barn inte smittar från början.

    Desa att det var ingen fara att åka till Italien på sportlovet.

    De sa att vi hade nått vår peak i smittspridning för 3 veckor sedan. 

    Tror att många ser tillbaka på detta och undrar vad syftet var. Människor uppskattar oftast transparens, hellre en hård sanning än att linda in saker och det är nog en hel del människor som inte upplever våra myndigheter så.


    Vem har sagt att barn inte smittar? Ge mig en länk till en artikel där Folkhälsomyndigheten eller annan berörd går ut och säger att barn inte smittar.

    Utifrån den informationen som fanns att tillgå vid den tidpunkten så fanns ingen smittspridning i dom områdena i Italien. Det visade sig vara fel, men det viste ingen då. Hur mycket kritik tror du inte att myndigheter skulle få om dom baserade sina rekommendation på gissningar?

    Ge mig en länk till när någon säker att vi skulle nått en peak för 3 veckor sedan.

    Många människor verkar tolka modalitets-ord som ex "sannolikt", "troligtvis", "möjligtvis" och "kanske" som tvärsäkra sanningar. Att säga "Sverige har eventuellt nått en peak" innebär inte att Sverige har nått en peak. Det innebär att det kan vara så att Sverige gjort det, EVENTUELLT, beroende på hur det ser ut de kommande dagarna så kan man ge ett säkrare svar.

    Ge mig exempel på när Sverige inte varit transparent.
  • CEZ
    Dr Nail skrev 2020-03-23 10:50:13 följande:

    Det måste nog gå åt fanders innan Sverige är moget för att vidta faktiska ÅTGÄRDER. Det går att stoppa spridningen (det har vi sett exempel på), men då måste man sluta snacka om "flockimmunitet" och annan bisarr skit, sluta vänta på det oundvikliga, och börja agera.

    Och nej det är inte en vanlig förkylning, inte heller för dem unga och friska, vilket WHO är tydliga med.


    Sverige har vidtagit faktiska åtgärder, men dom åtgärderna skiljer sig från många andra länders åtgärder. Vem inom berörda myndigheter att pratat om att vi strävar mot flockimmunitet? Ge mig en länk till en artikel eller liknande. Du kommer inte kunna ge mig en sådan eftersom ingen har sagt det. Tvärtom så har Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell flera gånger sagt att det INTE är eftersträvansvärd att sikta på flockimmunitet eftersom man vet för lite om viruset. Bl.a. här:

    www.svd.se/tegnell-flockimmunitet-inte-huvudtaktiken

    www.google.com/amp/s/amp.svt.se/nyheter/inrikes/kontroversiell-strategi-kan-minska-spridningen

    www.expressen.se/nyheter/strategin-lat-manga-smittas-i-lagom-takt/
  • CEZ
    Anonym (Isolering) skrev 2020-03-23 11:43:03 följande:

    Det kan vara lugnet före stormen också.


    Det kan det absolut vara, och det är fortfarande ingen myndighet i Sverige eller Regeringen som försöker hymla om att det kan vara just lugnet före stormen. Tvärtom! I princip all sjukvård att prioriterats till att förbereda sig för att ta hand om covid-19patienter, ett helt fältsjukhus har byggts upp, alla regioner jobbar för att utöka dina intensivvårdsplatser för att ta hand om den eventuella storm som kommer.

    Alla ni som vill ha karantän, vilka länder har ni som förebild? Italien kanske? Eller Spanien? Tyskland? Kina?
Svar på tråden Corona: Ändra fokus helt?