Inlägg från: persikofjaril |Visa alla inlägg
  • persikofjaril

    Rapport från Stockholm

    Anonym (IK) skrev 2020-03-28 23:21:51 följande:
    Ur en vägg av text pekar jag ut detta.

    Smittan sprider sig för att folk sprider den. För att folk medvetet struntar i följa regler och uppmaningar om att stanna hemma.

    Gustaf och Eva-Pia och alla deras vänner är i princip karikatyrer på dessa övre medelklass-08:or som inte bryr sig ett dugg men blir sååå förnärmade och talar om siiin rätt (på andras bekostnad) att få skydda sig själva när de kritiseras.   

    *de avkräver Ica-handlaren lojalitet, minsann*

    Det handlar bokstavligen om vem som ska få plats i livbåten (respiratorn). På mindre orter med sämre resurser blir kostnaden högre när först individer reser dit och sprider smittan och därefter dessutom ska vara med och tävla mot lokalbefolkningen om en plats i en livbåt som inte alls är dimensionerad för den mängden människor.

    Alla här vet att det inte är familjen Mahmood från Rågsved som struntar i myndigheternas uppmaningar och åker till sitt sommarhus på Öland eller på Gotland eller på Österlen så ingen behöver låtsas ta illa upp när det talas om "stockholmare" som en enhetlig grupp. Och tar man illa upp så får kan man bättre vända sig till de som ger 08 dåligt rykte.
    Varför ska man inte ta illa upp när det ständigt återkommer i inlägg att stockholmare är egoistiska? Stockholmare är ju alla som bor i Stockholm, och vi är inte alla samma person. Om man menar en specifik grupp stockholmare, så är det väl bättre att skriva vilken grupp man menar istället? Tex "de stockholmare som väljer att resa iväg trots restriktioner". Då blir det ju mer tydligt att man inte menar att dra alla stockholmare över samma kam. 
  • persikofjaril
    Anonym (IK) skrev 2020-03-29 07:38:00 följande:

    För att du inte är lättkränkt och vet att det inte är du som avses?


    Hur ska jag kunna veta det när det i alla inlägg skrivs om att stockholmare är på ett visst sätt, och inte just en viss grupp? Och är det verkligen att vara lättkränkt att reagera efter att man i flera dagar läst alla dessa negativa inlägg om stockholmare i tråd efter tråd? Men visst, sitt ni hemma och sprid hat, om ni tycker det är roligt.
  • persikofjaril
    Anonym (.) skrev 2020-03-29 07:10:11 följande:

    Den här diskussionen uppstår tack vare att gruppen sticker ut io mängden. Det är otroligt många som sticker ut till sina stugor för att de enbart ser till sitt eget bästa.

    Se tex senaste snyftreportaget på svt.se där några stockholmare stuckit till stugan i Österlen "bara några veckor tidigare".  de är ju så försiktiga och håller avstånd när de handlar. 

    De nämner inte med ett ord att de rest trots alla rekommendationer och nu beklagar de sig att de inte känner sig välkomna. Ynk, ynk.

    Det är inte en enda som gjort så. De är många.

    Om du nu inte känner dig träffad behöver du varken läsa eller skriva i tråden då detta uppenbart inte gäller dig. 


    Jag håller med om de som reser iväg nu, när vi alla rekommenderas att stanna på våra hemorter, gör fel, oavsett var man bor.

    Du har i flera inlägg skrivit om stockholmare och får det att låta som att det gäller exakt alla stockholmare. Så om du syftar på en specifik grupp stockholmare får du gärna isåfall förtydliga vilken grupp.

    Det är svårt att inte känna sig träffad när man dagligen läser inlägg om hur hemska stockholmare är, trots att man vet att det inte är sant. Till slut rinner bägaren över. Jag vet inte varför jag behöver förklara detta för dig.

    Men för all del, fortsätt du med ditt hat, ha det så trevligt.
  • persikofjaril
    Anonym (.) skrev 2020-03-29 09:47:31 följande:

    Kliar inte din tätstickade offerkofta väldigt mycket?


    Jag skulle vilja fråga dig detsamma.
  • persikofjaril
    Anonym (.) skrev 2020-03-29 10:08:32 följande:

    Jag har aldrig sagt att det gäller exakt alla, det är en direkt lögn du kommer med.

    Att du uppfattar det så ligger på ditt ansvar. Man kan undra varför du tar alla tillfällen i akt att känna dig kränkt?


    Okej. Jag ber om ursäkt om jag uppfattat dina inlägg felaktigt. Men jag känner ju inte dig, och kan inte veta att du inte menar "alla stockholmare" när du skriver "stockholmare". Men nu när vi rett ut detta, kanske du kan formulera dig lite tydligare om exakt vilka du menar i fortsättningen.

    Jag tar inte alla tillfällen i akt att känna mig kränkt. Men nu har dina och andras negativa inlägg om stockholmare pågått under flera dagar. Det är svårt att inte reagera. Om folk skrev på samma sätt om boende i din egen stad i flera dagars tid, skulle du alltså inte reagera det minsta eller ens försöka försvara dig själv och de andra lite grann?
  • persikofjaril
    Anonym (M) skrev 2020-03-29 10:30:32 följande:

    Ja vi tycker helt olika.

    Folk får verkligen tycka annorlunda och jag får tycka annorlunda än dig och ifrågasätta ditt sätt lika mycket som tycker att du kan ifrågasätta mitt.

    Tycker bara att det är tragiskt med folk som är fördomsfulla, generaliserande och tycker att dom har rätt att kalla folk i en grupp saker som gör folk ledsna efter att få höra det om och om igen.

    När  t ex Persikofjäril undrar varför hon ska ta emot alla dessa åsikter gång på gång, hon tröttnar på att höra det varje dag kan du inte tänka till att  oj då,

    folk som inte missköter sig tar illa upp utan då måste du fortsätta med att kalla henne lättkränkt och att hon om hon tar illa upp inte behöver läsa vad du skriver fast du skriver ju om en grupp hon tillhör.

    Du tycker att du har rätt att sprida fördomar men sen om någon blir upprörd över vad du skriver är det dom det är fel på som blir kränkta.

    Kan man inte då när folk säger till tänka till på hur man uttrycker sig.

    Ja vi ser olika på saker och hur man uttrycker sig om andra.


    Jättebra skrivet! Tack! ????
  • persikofjaril
    Anonym (.) skrev 2020-03-29 10:06:51 följande:

    Jag berättar och kritiserar hur människor agerar.

    Du å andra sidan gnäller mest om hur kränkt du är. 

    Det beskriver rätt bra hur du uppfattar vad "offerkofta betyder.


    Varför är jag en offerkofta för att jag börjar tröttna på att dagligen få det kastat i ansiktet vilka hemska människor jag och andra stockholmare är? Jag och många med mig har inget att göra med de som reser iväg trots att de inte borde, vi äger inte ens någon sommarstuga. Vad menar du att Vi gör för fel?
  • persikofjaril
    Anonym (IK) skrev 2020-03-29 13:48:05 följande:

    Hur du ska veta att du inte är lättkränkt?

    Tja, tar man åt sig så tar man väl åt sig antar jag och det är ju inte så mycket att göra åt. Fast jag är rätt säker på att de flesta klarar av att första vad som avses med "stockholmare" i det här sammanhanget.


    Nu var ju inte min fråga hur jag ska veta om jag är lättkränkt eller inte. Min fråga var hur jag ska kunna veta vilka stockholmare som avses om man bara skriver stockholmare. Det är faktiskt inte uppenbart för alla även om det är det för dig och anonym(.)
  • persikofjaril
    Anonym (IK) skrev 2020-03-29 14:05:38 följande:

    Fint du skriver.

    Men Eva-Pia och Gustaf ÄR stockholmare och det är dessa som lokalbefolkningen möter. Då blir det "jävla stockholmare!"

    Om du har problem med det så är det Eva-Pia och Gustaf du ska vända dig till. Det är de som sätter bilden av stockholmarna i det här.

    Och jo, det finns skillnader mellan stockholmare/storstadsbor och folket utanför storstaden.

    Gustaf och Eva-Pia är representanter för en urban medelklass som är näst intill exklusiv för Stockholm (och Göteborg) - åtminstone i några större mängder. Och det är denna urbana medelklass arrogans, självklarhet, vanor och krav som allt det här handlar om.


    Om du menar just folk som Gustaf och Eva-Pia är det ju bara att skriva det, istället för att generalisera och klumpa ihop alla stockholmare. Så blir det inga olyckliga missförstånd.

    Vad Gustaf och Eva-Pia gör får stå för dem. Vi andra beter oss inte på det sättet.
  • persikofjaril
    Anonym (.) skrev 2020-03-29 14:51:56 följande:

    Men skärp dig!

    Det går självklart att generalisera denna diskussion och är dessutom exakt det man måste göra för det är den stora massan som har betydelse och inte en enskild människa.

    Har du inget sakliga argument?


    Den stora massan åker inte iväg till andra orter. Isåfall skulle Stockholm vara väldigt tomt och öde just nu, medans andra orter skulle ha mycket mer folk. Så, nej, man måste inte alls generalisera. Var är dina sakliga argument för att den stora massan är de som åker bort?
  • persikofjaril
    Anonym (IK) skrev 2020-04-02 08:26:43 följande:
    Du frågade om det var att vara lättkränkt att klaga på att andra skriver om "stockholmare". Tar du åt dig så gör du. Blir du kränkt så blir du. Det väljer du själv.
    persikofjaril skrev 2020-03-29 14:25:28 följande:
    Om du menar just folk som Gustaf och Eva-Pia är det ju bara att skriva det, istället för att generalisera och klumpa ihop alla stockholmare. Så blir det inga olyckliga missförstånd.

    Vad Gustaf och Eva-Pia gör får stå för dem. Vi andra beter oss inte på det sättet.
    Så du åker inte till Åre i påsk men ändå tar du åt sig?

    Har du problem med bilden av stockholmare som sprids i landet så ta upp det med Eva-Pia och Gustaf.
    Nej. Jag ska ingenstans i påsk. Skulle inte ha åkt iväg nånstans även om vi inte hade haft den rådande situationen. Om jag hade haft resplaner hade jag avbokat. Mina föräldrar, och min syster med familj, skulle ha åkt till Idre. Men de har ställt in det och stannar hemma istället. Även vänner som tänkt åka iväg över påsk stannar hemma. Känner ingen som åker iväg. Så, ingen idé att skälla på mig för att andra inte har vett att följa restriktioner.

    Jag känner inte Gustaf och Eva-Pia, jag har ingen aning om vilka de är. Men om du letar fram deras telefonnummer och ger till mig kan jag ringa och ta ett snack med dem. Å andra sidan, när du ändå har deras nummer, kan du ju lika gärna ringa dem själv. 
  • persikofjaril
    Anonym (IK) skrev 2020-04-05 05:36:12 följande:

    Ingen annan människa skäller på dig men du väljer att ta åt dig. 

    Du skäller på folk som i sin vardag möter dessa hänsynslösa stockholmare och sedan klagar på stockholmare.

    Gustav och Eva-Pia är lätt googlade men du har inte riktigt modet att ringa upp dem och klaga på att du känner dig drabbad av bilden de sätter av stockholmare.


    Okej. Det verkar inte som att vi kommer komma längre än såhär. Du kommer inte lyckas få mig att ändra mig, jag kommer inte lyckas få dig att ändra dig. Vi kan kanske vara överens om att vi inte är överens, så att säga, och lämna det så.

    Ha det så bra!
Svar på tråden Rapport från Stockholm