Inlägg från: Limeblad |Visa alla inlägg
  • Limeblad

    Regeringen vill ta ett steg mot diktatur

    Anonym (Ge dig!) skrev 2020-04-07 10:12:51 följande:

    Sverige är inte Iran eller något annat efterblivet land.

    Regeringen behöver detta nu, pga att beslut ska kunna träda i kraft, i praktiken, omgående, istället för att invänta godkännande från 349 personer till.

    Det handlar inte om diktatur för fan! Ge dig!


    Finns det något som visar på att riksdagen (som för närvarande endast ska ha 55 ledamöter närvarande) inte varit tillgänglig för beslutsfattning? Om inte kan jag inte se någon anledning till ändring. Tycker det är anmärkningsvärt att regeringen vill frångå den maktdelningsprincip vi har och bara medge 24 timmars remisstid för att tycka till.
  • Limeblad
    Mentat skrev 2020-04-07 21:13:23 följande:

    Nu visar det sig att oppositionen har fått in väldigt långtgående begränsningar av regeringens ambitioner: 

    Regeringen kan fatta beslut snabbt när så behövs, ja, men dessa beslut skall underställas riksdagens kontroll inom en dag varpå beslutet kan godkännas eller rivas upp. Man har också fått med inom vilka områden som regeringen kan fatta beslut på det här sättet och att företag som drabbas skall kunna få ersättning.

    Sammantaget tycker jag att riksdagens kontroll består och med det reviderade förslaget behöver vi inte oroa oss för demokratin. Det är stor skillnad mot Ungern som de facto har utnämnt Orban till diktator så länge han har lust att vara det eftersom deras lag om att regeringen kan styra med dekret saknar slutdatum.

    Vi får väl se om Orban återlämnar makten till parlamentet eller inte men tills han gör det tycker jag att Ungern borde vara föremål för åtgärder enligt artikel 7 i EU:s fördrag eftersom Ungern just nu uppenbarligen bryter mot artikel 2 i fördraget.

    (Enligt sverigesradio.se/artikel/7447800 )


    Det jag inte fattar är om riksdagen ska pröva beslutet direkt, varför kan det då inte vara riksdagen som tar beslutet från första början?
  • Limeblad
    Överste Senap skrev 2020-04-08 08:10:51 följande:

    Man sparar tid i situationer där snabba beslut behöver tas.


    Men nu handlar det ju tydligen om en dag? Tveksam till att den dagen kommer vara avgörande
Svar på tråden Regeringen vill ta ett steg mot diktatur