Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Regeringen vill ta ett steg mot diktatur

    nattuw skrev 2020-05-24 20:32:44 följande:
    En eventuell framtida majoritetsregering som leds av SD kommer att ha precis samma möjligheter att skylla på en samhällskris för att genomföra de begränsningar som just de vill ha. De kan dessutom peka på att det gjorts förut och att det därför inte är en stor sak. Är det en utveckling du vill se?
    Menar du verkligen att regeringen skyller på en samhällskris nu?

    Du vet att lagen inte tillåter att begränsningar strider mot fri- och rättigheter?
    Anonym (Den gode) skrev 2020-05-24 20:35:09 följande:
    Inget hindrar en regering att rentav skapa en samhällskris för att därefter genomföra begränsningar.
    Detta problem har riksdagen uppmärksammat och arbetar med att skydda grundlagarna från att kapas av en regering på det sätt det gjorts i tex Polen och Ungern.


  • Padirac
    Anonym (Den gode) skrev 2020-05-27 20:32:48 följande:
    Jag återberättade vad Aftonbladet skrev och det är upp till dig om du tycker de är korkade.

    Den jämförelse du refererade till är fortfarande korkad dock. Dödstalen går ju upp och ner över tid. Klart man kan hitta random peaks här och där. Visste du inte det?
    Då ska jag återberätta för dig vad Aftonbladet skriver om steg mot diktatur och så kan du fundera på om du själv blir uppringd av polisen, får huset genomsökt, teknisk utrustning beslagtagen för det du skriver eller lajkar här eller på facebook...

     

    https://www.aftonbladet.se/ledare/a/BROeLv/numera-talar-sd-tyst-om-ungern

    "Sverigedemokraterna har tidigare talat mycket om Ungern, en vurm som ofta ifrågasatts. SD:s partiledare Jimmie Åkesson skrev 2018 debattartikeln med rubriken “Ungern vågar utmana dina värderingar, Annie Lööf”, som svar på centerledarens kritik om ett negligerat demokratihot. Efter ett Almedalstal 2018 fick Jimmie Åkesson en direkt fråga: Viktor Orbán eller Angela Merkel? Åkesson valde Viktor Orbán.

    Rörelsen i landet han hänvisat till har länge varit tydlig. Målet: en ”illiberal demokrati”."

    "Mest omskrivet är kanske SD:s partisekreterare Richard Jomshofs Ungern-referens: "Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget”, som han skrev på Facebook."

    "Kritiken från bland annat oppositionen, flertalet EU-länder och människorättsorganisationer var skarp. Men som tidigare förklarar Orbán att alla protester är orkestrerade av finansmannen och filantropen George Soros.

    I veckan rapporterade DN om hur människor i Ungern grips och förhörs av polis för uppdateringar i sociala medier, till och med för ha tryckt ”gilla” på ett inlägg. Fördömanden av de stora bristerna i den ungerska sjukvården tystas därmed effektivt i coronakrisen.
    Eftersom Sverige inte är som Ungern, som Jomshof mycket riktigt konstaterat, måste vi fortsätta kritisera och bekämpa den utvecklingen."

    Vad skriver då DN om saken Aftonbladets ledartext refererar till

    https://www.dn.se/nyheter/varlden/i-ungern-kan-ett-gilla-pa-facebook-vara-brott-mot-coronalagen/

    "I Ungern grips människor av polis för uppdateringar i sociala medier, till och med för ett ”gilla”. "

    "Men allra mest omdiskuterad är en ”munkavlelag” som klubbades samtidigt med den mer övergripande nödlagen. Denna kan ge fängelsestraff på upp till fem år för den som sprider ”falsk information” om pandemin.


    ...


    Och även på många andra håll i landet har medborgare tagits in för förhör för liknande ”brott”. Det händer att folk blir uppringda av polisen för att de ”lajkar” något på sociala medier. Enligt vad DN erfar har flera förlorat sina jobb.


    Ofta verkar det handla om att statuera exempel, och landets högsta polisledning säger öppet att den vill att folk ska inse att myndigheterna ”kontinuerligt övervakar internet”.


    "

  • Padirac
    Anonym (Den gode) skrev 2020-05-27 22:29:36 följande:

    Detta sker främst i kommunistiska länder. Då kommer jag osökt att tänka på partiet vars stöd regeringsunderlaget vilar på.


    Menar du att det ringer kommunister till dig, att de genomsöker ditt hus och beslagtager din tekniska utrustning för att du gillst ngt på Facebook? Var bor du egentligen? Inte i Sverige om detta sker?

    Just detta är ett kännetecken för totalitära stater, oavsett det är i Ungern då eller nu eller tidigare i Sydamerikanska högerdiktaturer eller tidigare eller nuvarande kommunistiska diktaturer.

    Men du att de tillfälliga krislagarna i Sverige är ett steg mot detta eller att V har ett politiskt mål att upprätta en sådan stat så har du missat det enda parti som väljer orban före Merkel och Putin före macron... Som vill begränsa kultur och media. De är inte kommunister, de är nyssnazister, de är SD.
  • Padirac
    Anonym (Den gode) skrev 2020-05-28 00:01:49 följande:

    Ja, precis så menade jag.


    Så kommunisterna räknar inte foliehattar som teknisk utrustning kan vi alltså lära oss.. vurmare och skrikhöger räknar däremot med all tydlighet in hatten som en av de viktigaste tekniska utrustningarna för att få fram mer eller mindre halsbrytande o-troliga sanningar om läget vi världen. En tung hatt att bära

    Vad annat har du fått beslagtagit av de som övervakar dina gillamarkeringar? Kommer de precis som i Ungern i 3 fulla bilar också?
  • Padirac
    Anonym (Den gode) skrev 2020-05-28 07:29:16 följande:

    Du får väl ringa upp Lars Ohly och fråga. Jag vet inte hur kommunister fungerar. Sen kan du ringa nån vurmare och nån skrikhöger. Lycka till. Vem vet? De kanske kan hjälpa dig med din tunga hatt?


    Men det var väl dig kommunisterna ringde för att berätta att de hade koll på vad du skriver? Du får fråga efter Ohly då...

    Eller är det så att det som händer i Ungern inte alls händer Sverige, trots att en del vill påstå detta.
  • Padirac
    nattuw skrev 2020-05-30 19:12:11 följande:
    Familjelivs socialdemokratiska kampgrupp sätter alltid socialdemokratin i första rummet. Allt annat, inklusive demokratin och samhällsfrågor, kommer i andra hand.
    Anonym (Den gode) skrev 2020-05-30 19:21:59 följande:
    T.o.m när hela socialdemokratins fundament monteras ned så tar de det med en axelryckning.

    I verkligheten vill regeringen använda sin begränsade makt för att begränsa spridningen och konsekvenserna av Coronasmittan. - din teori om diktatur är naturligtvis helt galen..  mer om det strax , lika så att regeringen vill genomföra införandet av diktatur

    Man kan ju fråga experter istället för fåtöljforskare vad de säger om förslaget 

    (ja, jag vet att partiledaren för Sveriges enda auktoritära parti inte tycker det är trovärdigt att lita experter, men jag antar att han endera inte vet vad han pratar om - dvs inte är expert - eller  så är han expert och då kan vi inte lita på honom för att vara trovärdiga smile2.gif )

    Vad är då en diktatur?  Ja, det finns fler varianter på detta, 

    sv.wikipedia.org/wiki/Diktatur

    Adolf Hitler omvandlade Tyskland till en diktatur


    En diktatur (av latin dictatura, "en diktators ämbete; en diktators makt och myndighet") är en stat som styrs auktoritärt, styrd av en diktator eller en mindre krets människor, som inte behöver ta hänsyn till befolkningsmajoritetens önskningar i allmänna val.


    Diktaturen kännetecknas av maktkoncentration, men till skillnad från absolutismenvälde och tyranni betraktas diktaturen i regel som provisorisk. Ofta uppstår diktaturen i demokratier, där man samlar makten till en liten grupp, och upphäver den personliga friheten.[1]


    Så vad säger en expert om regeringens önskana att snabbt kunna begränsa verksamheter

    www.dn.se/nyheter/sverige/ulf-kristersson-m-k.../

    "Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, säger att regeringens förslag syftar till att få lagstöd för mer kraftfulla åtgärder som den menar att den inte har i nuläget. 

    ? Det har hängt lite i luften varför restauranger får hålla öppet trots rekommendationer från myndigheterna, och det får vi kanske ett svar på här, när de skriver att det finns oklart lagstöd för sådant. Det kan vara så att de ville stänga en del av de verksamheter som nämns i förslaget tidigare, men att de känner att de inte har kunnat, säger han. 


    En fråga som väcks när han läser lagförslaget är huruvida Sverige inte har haft rätt lagstiftning på plats tidigare, och i vilken mån nuvarande lagstiftning inte räcker till.


    ? Kanske gör regeringen rätt bedömning av vad nuvarande lag medger respektive inte medger. Men frågan är om man förlorar värdefull tid när man ska få igenom en helt ny lagstiftning. Om man ville vidta de här åtgärderna tidigare men vi inte har haft lagstiftningen på plats, så är det ett problem."


    Sverige har kritiserats  - inte minst av SD och SDvurmare, men också av många oroliga - för att inte agera tillräckligt resolut och infört tvingande åtgärder. 

    Regeringen har tillsammans med riksdagen infört en rad lagändringar för att hantera sjuktal som kommer att sätta hela samhället på prov. I Sverige har inte undantagstillstånd införts, men kanske är vi på väg dit precis som i andra länder.

    sv.wikipedia.org/wiki/Undantagstillst%C3%A5nd

    "Undantagstillstånd är temporära rättsliga tillstånd när statsmakten tillfälligtvis ger sig själv utökade befogenheter för att ta kontroll över svåra eller farliga inhemska nödlägen, i synnerhet när dessa befogenheter inskränker människors friheter.[1][2] Under ett undantagstillstånd sätts med andra ord de ordinära konstitutionella förfarandena ur spel, i syfte att återupprätta ordningen vid fara för rikets säkerhetnaturkatastrofer, eller andra nationella olyckstillbud.[3] Om en stat formellt inför undantagstillstånd - vilket inte alla länder har konstitutionell möjlighet till - på nationell eller lokal nivå är det fråga om ett mycket akut nödläge.


    Termen "undantagstillstånd" kan emellertid också avse mindre allvarliga nödlägen som föranleder statsmakter att tillfälligt införa restriktioner mot människors friheter och rättigheter. Undantagstillstånd är ett etablerat rättsbegrepp för särskilda förhållanden under nationella nödlägen. Olika länders lagstiftningar kan emellertid också tala om nödtillstånd, kris, extraordinär händelse, katastroftillstånd,[4] larmberedskap, belägringstillstånd, krigsrätt och krigstillstånd för delvis samma lägen.[5]"


    Att prata om diktatur är djupt missvisande även om riskerna med att ett aukoritärt parti skulle  vilja införa undantagstillstånd och sedan cementera detta i en väg mot diktatur är reella med dagens bruna politiska vindar.

    Adolf Hitler omvandlade Tyskland till en diktatur
  • Padirac
    Anonym (Den gode) skrev 2020-05-30 20:34:29 följande:

    Kan vi vara överens om att regeringen misslyckats med att begränsa konsekvenserna relativt våra grannländer?

    Här kan du själv se statistiken (antal döda) för 4 dagar sedan.

    Finland

     

    314

     

    Danmark

     

    568

     

    Island

     

    10

     

    Norge

     

    236

     

    Sverige

     

    4350

     


    Tror du det beror på att regeringen 'tog ett steg mot diktatur ' som begåvningsreserven uttrycker det?

    Tror du mer eller mindre diktatur skulle löst det ?

  • Padirac
    Anonym (Den gode) skrev 2020-05-31 00:11:30 följande:

    Troligen beror misslyckandet på att regeringen är inkompetent.

    Istället för att testa hemvändande alp-resenärer så ville man ta ett steg mot diktatur. Svårslagen felprioritering kan man tycka.

    Det handlar om människoliv som släcks. Har svårt att dela din glädje.


    Tur att så många fåtöljforskare vet bättre
  • Padirac
    Anonym (Den gode) skrev 2020-05-31 00:45:40 följande:

    Har du läst att herr Löfvén "är inte nöjd med utvecklingen". Hallengren utbrister:"Vi har varit naiva".

    Är dessa 2 också fåtaljforskare?

    T.o.m Tegnell erkänner nu öppet att detta inte blev så bra. Är Tegnell fåtäljforskare? Jag tror det.


    Tror nog att fåtöljforskaren finns närmare än så

    Är du nöjd med utvecklingen? ...

    Kan du göra en intelligent analys över läget innan och under pandemins entré i europa?
  • Padirac
    Anonym (Den gode) skrev 2020-05-31 08:31:02 följande:

    Jag är oerhört missnöjd med hanteringen. FHM har agerat oerhört drygt och haft fel många gånger. Det har kostat många liv.

    Regeringen har okritiskt gått på FHM's rekommendationer. FHM har stått i tv och presenterat fel grafer. Dragit jättekonstiga slutsatser som :"Smittan kommer aldrig nå Europa". "Åk till aperna, där finns ingen corona-smitta överhuvudtaget".

    Om en Alliansregering skött detta lika klantigt hade du sågat dem totalt. Men nu är det en sosse-regering och en sådan gör aldrig fel, hur uppenbart det än må vara att de gjort just det.


    Du misstar dig.

    I fler frågor.

    Kanske är det så att du hyllat en alliansregering som gjort samma sak. Jag har andra grunder som du kanske inte förstår.

    Det ska bli intressant att se hur krislagarna utvecklas och hur sjukvård och äldreomsorg kommer att organiseras efter detta.

    Det är tydligen enkelt att skylla på sittande regering för dig. Jag menar ett en intelligent analys behöver sträcka sig åtminstone 30 år tillbaks för att se vad som skulle gjorts annorlunda.

    FHM har tvärtemot dina påståenden inte arbetat isolerat utan varit i tätt samarbete med europeiska motsvarigheter och who. En pandemi är inget ett enskilt land kan göra någonting åt, det är en världsangelägenhet. Beslut var från start väl förankrade i det gemensamma arbetet mellan olika länders smittkydd. Men det passar tydligen inte skribenten, istället så.. ja..

    Istället för den intelligenta analysen jag frågade dig om presenteras istället en nästan Trumpsk förfalskning av sakers ordning, och det är det jag vänder mig mot.
Svar på tråden Regeringen vill ta ett steg mot diktatur