• Anonym (Ts)

    Hur gör andra par när de bråkar?

    Hur bråkar andra par?


    Jag är gift med en man sedan många år som det är otroligt svårt att bråka med. Jag är en ganska temperamentsfull person med mycket känslor inombords, glad som ledsen och dessa syns nästan alltid på utsidan. Jag kan bli snabbt arg eller irriterad men det går snabbt över. (under min uppväxt kunde jag och min pappa skrika åt varandra massor, vi var hetsiga båda två och sen gick det snabbt över) Min man är en mer tystlåten person med känslorna kvar på insidan. Däremot blir han också lätt irriterad om något tjorvar, barnen eller skruvarna eller missar bussen eller vad det nu är och fräser åt sånt eller skriker på barnen om det går tillräckligt långt.


    Vi bråkar dock i princip aldrig verbalt. Inte för att vi inte tycker olika utan för att det bara inte funkar. Jag kan bli jättesur för något han gör eller inte gör. Men om jag då visar det, säger något eller visar med kroppsspråk osv så blir han så himla sur på att jag blir sur. Dvs allting handlar då om att jag blir sur (vilket jag enligt honom aldrig har rätt att bli) så hela diskussionen går liksom i baklås.


    Så jag vet liksom inte vad man får bli sur över, när och hur man får visa att man blir sur på något som partner gör eller inte gör och hur det då ageras ut? Handlar bråk alltid bara om att en tycker någon gjort något fel och den andra tycker inte att hen gjort fel så att diskussionen liksom bara handlar om själva surandet?


    Jag vet verkligen inte hur andra gör!


     


    Tar ett konkret exempel. Igår hade jag gjort massor med ärenden och varit borta hela den tidiga kvällen. Ringer hem typ halv åtta och bara utgår från att familjen ätit mat för en stund sedan efter ena barnets träning (vi äter kanske 17.30-18 om  ingen tränar, direkt efter träning och dusch om någon tränat, typ sitter ner senast kl 19). Visar sig att ingen ätit, maten är inte ens påsatt och de sitter och spelar tv-spel. Han säger ungefär ?jag trodde vi skulle vänta på dig?. I mitt huvud är det fullständigt orimligt att ens tänka tanken på att vänta på mig med att göra klart maten när ett barn har varit och tränat (=behöver äta), det snart är läggdags för samma barn och klockan är mycket. Så jag blir sur. Vilket jag visar tydligt när jag kommer hem med att säga ungefär att jag inte förstår hur det de ens kan komma på iden att vänta på mig när klockan är så mycket osv. Han tycker då att han hade städat hela huset så han behövde koppla av lite och därför spelade tv-spel. Vilket jag ju inte har några problem med i sig, om klockan bara inte varit kl 20 innan maten stod på bordet. Dvs det normala hade ju varit att fixa maten snabbt, äta och sen kunde alla slappa som de ville.


    Men han blir skitsur över att jag är sur och tar upp detta. Och allt handlar om att jag är sur, han tycker inte han gjort något fel utan det är bara jag som gör en höna av en fjäder. Medan jag tycker det är så himla slappt att bara sätta sig och spela tv-spel och helt strunta i tiden och maten.


    Den kvardröjande känslan hos mig blir bara att jag gjort fel och att jag inte heller får något utlopp för känslorna för jag förväntas bara bita ihop om dem.


     


    Hur gör andra??!!

  • Svar på tråden Hur gör andra par när de bråkar?
  • Anonym (Ts)
    Pope Joan II skrev 2020-04-09 08:55:01 följande:

    Det där är inte en situation som jag hade brytt mig om. Det låter ju inte som om det handlar om mycket små barn med tanke på att något av dem tränat. Det låter som om de hade en gemensam aktivitet som de uppslukades av, och är det inte något som händer hela tiden så förstår jag inte problemet. Pappan fick väl fixa maten efter att de spelat färdigt? 

    Men jag är inte alls en sådan där person som du beskriver dig som - jag skulle aldrig skrika och är inte mycket för att sura heller. Tycker jag något är värt att reagera över så är jag tydlig med vad det är jag anser och sedan är jag färdig med det. 


    Nej det kanske inte är en situation som andra reagerar på. Vi har dock problem, rätt ofta, med att just det barnet som tränade igår blir överhungrig och blir på oerhört dåligt humör. Så vi brukar vara snabba med mat efter träning. 


    Och nej, det var inte så det var en gemensam aktivitet som de gjorde tillsammans, det var nog mer att pappan spelade tv-spel och de andra sitter med annan skärm, bara att de sitter i samma rum.

    Jag skrek ju inte eller så, jag tyckte jag var tydlig med vad jag tyckte. Men det är ju det jag inte får göra, enligt honom, då blir ju han sur för att jag ens har reagerat. 

  • Anonym (Ts)
    Anonym (ooo) skrev 2020-04-09 08:58:43 följande:

    Hur gör vi? Tja, vi bråkar inte. Faktiskt sant. Dels är vi rätt lika så den typen av diskussioner som du beskriver ovan, sker liksom aldrig. 

    När vi har något vi är oense om så pratar vi igenom det. Vi går inte omkring och surrar och visar med kroppsspråk, eller som ni verkar hamna i - bråka om själva bråket-  utan vi pratar direkt.

    Vi bestämde för många år sedan att vi vill ha en öppen kommunikation och att vi bara måste ta upp saker direkt, så att det inte ligger och gror. När vi gör det blir det aldrig personangrepp ("du gjorde fel"-diskussioner) utan mer fokus på "ok, nu blev det kanske inte så bra - hur gör vi bättre nästa gång?"

    Visst kan det ibland vara att just en av oss verkligen klantat till något, men vi är båda så pass bra på att inse att det hjälper inte att tjura och peka finger, utan vi resonerar oss fram. Vi kanske har två helt olika alternativ till hur något ska göras - då pratar vi om de två alternativen, kanske kommer på ett tredje till slut, just för att vi är ett team och hjälps åt. Om vi inte kommer på ett tredje alternativ försöker vi ta det förslag som verkar bäst för alla inblandade. Det blir en mer objektiv approach och ingen fastnar i att man var sur på vad den andre gjorde eller att det ska bli nån slags kamp mellan vems förslag som "vinner". 

    Just genom att resonera om saken och försöka vara lite objektiv gör att vi i princip alltid kommer på något mer som ingen hade kommit på ensam, så det är en styrka att kunna vara ett sånt team. 


    Vi är väldigt olika som personer. Han tar aldrig någonsin upp en känsla. Och kan gå runt och bara vara tyst i dagar om han tex inte mår bra. Jag pratar om alla känslor, vare sig jag är glad eller ledsen. Och mår väldigt dåligt inombords om jag inte får prata om något. Vilket ju ofta blir fallet eftersom jag inte får visa för honom att jag blir sur/arg/irriterad osv över saker han gör eller inte gör. 

    Hur resonerar man sig fram om det är en som gjort något klantigt? Vad finns det att resonera om? En klantar sig, den andra blir kanske sur eller irriterad eller ledsen över det (beroende på vad som hänt och hur det drabbat andra). Och om den då visar dessa känslor blir den andre bara sur över att man visar en reaktion på den andres agerande.  
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Anonym) skrev 2020-04-09 09:35:27 följande:

    Jag förstår att du blir frustrerad. Det som skulle kunna hjälpa är kanske att i stunden försöka hitta en lösning på problemet. Typ konstatera att han inte gjort mat och så inte tjafsa så mycket kring det hela just då utan bara försöka få mat på bordet och ungarna i säng. Jag blir ofta stressad i sådana situationer som du beskriver och därför blir jag arg.

    Ni behöver nog hitta ert sätt att kunna reda ut saker och kunna lyssna på varandra.

    Hos oss bli ibland min sambo arg och tycker jag går i försvar, vilket jag gör ibland. Jag blir nog väldigt praktisk i det läget och bara försöker lösa problemet i stunden. Han brukar ändå uppskatta när jag försöker förstå honom och låta honom avreagera sig och mest hålla med och förstå hans frustration. Sen kan det ändå upprepa sig för vi kommer kanske inte till rätta med det grundläggande problemet, typ att vi båda är ganska slarviga imellanåt. Jag har slutat se allting som att det bara är jag som orsakar problemet men i stunden måste jag lyssna på vad sambon blir arg över. Han tycker jag förnekar hans känslor annars och det är han ju snabb att påtala " jag måste ha rätt att uttycka min frustration" kan han säga. Jag och min sambo pratar mycket och när jag blir frustrerad och jätte arg för att jag tycker att han lägger sig i saker, försöker styra eller konteollera så tycker jag ändå han lyssnar på det också. Vi kan också säga till varandra att det inte var meningen att göra den andre arg, frustrerad, ledsen etc. Min sambo har ett visst kontrollbehov och tycker att saker går ut över honom hela tiden och tar ibland ansvar för saker som han inte måste ta ansvar för men har svårt att förstå det. Vi kan ju prata om saken och förstå varandra men i perioder har det tärt på oss båda på olika sätt att vi är dem vi är. Jag har tagit hjälp av lycka.se. Jag och min sambo har alltid haft en vilja till att ändå ta oss igenom jobbiga perioder.


    Problemet var ju löst när jag kom hem en halvtimma senare, då precis var maten klar och allt åt. Så jag behövde inte lösa något. Men irritationen som jag byggt upp ensam i bilen över detta fanns kvar eftersom jag inte fick prata om det ordentligt. Utan det blir att jag slänger ur mig någon kommentar om det på den nivå jag vågar - eftersom det känns som att jag går på ett minfält när jag säger något (typ "jag förstår inte hur du bara kan sätta dig och spela tv-spel istället för att laga middag när klockan är si och så") och då går han totalt i försvar och bara tycker jag gör en stor grej av det. 

    Problemet hos oss är att jag är väldigt planerad och strukturerad och sällan gör slarvfel (dvs missar sällan saker eller har sönder saker osv bara av rent slarv och nonchalans). Medan han rätt ofta bara är lite lat eller slarvig och inte tänker sig för och därför går saker sönder, han missar saker osv). Och då blir han jättesur om jag påpekar det. Jag får alltså inte känna de känslor jag känner och det är det som skapar en stor frustration hos mig. Men det kanske är jag som har fel där, att det är fel hos mig att jag känner känslorna och inte bara har överseende med hans tabbar? För ja, det är klart att det inte är stora saker som går fel, två dagar senare är de ju helt betydelselösa. 

    Tycker du att han har rätt att uttrycka sin frustration?
  • Anonym (Ts)
    Anonym (?) skrev 2020-04-09 09:45:10 följande:
    Varför måste du bli sur/irriterad/ledsen över att han gjort något klantigt? Det är väl bara att konstatera att det blev fel, men egentligen skulle du lika gärna kunna välja att skratta åt eländet. Du verkar ha ett behov av att få visa dig sur/irriterad, men måste du egentligen hävda din rätt till det? Blir inte livet lite trevligare om du kan jobba på att reagera på ett trevligare sätt? Det är svårt att ändra på andra, lättare att själv ändra inställning.
    Jag vet inte. Jag blir det bara. Hur gör man för att inte kroppen ska reagera med frustration och irritation som bara kliar i hela kroppen?
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Igen) skrev 2020-04-09 09:47:07 följande:

    Varför stämmer ni inte av innan om tider och kvällsplaner?


    Våra kvällar ser alltid likadana ut i stort (utifrån aktiviteter osv) så därför fanns det inget att stämma av, det borde bara ha flutit på som vanligt. Men var ju det jag blev irriterad av att det inte gjorde. 
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Igen) skrev 2020-04-09 09:51:11 följande:
    Visste resten i familjen när du skulle komma hem?
    Nej inte i detalj men de visste att jag skulle vara sen. Och jag hade messat en fråga om en grej från där jag var så indirekt framgick ju då att jag hade långt kvar. 
  • Anonym (Ts)
    Zaxika skrev 2020-04-09 09:55:48 följande:
    Kan det handla om kontrollbehov hos dig?

    Däremot håller jag med om att man mår dåligt av att aldrig bli lyssnad på. Kanske är det bättre att släppa konflikterna, men istället försöka nå fram till varandra när ni inte är sura?
    Absolut kontrollbehov. Men svårt att bara trolla bort.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (?) skrev 2020-04-09 09:59:19 följande:
    Brukar du vara iväg flera timmar för att uträtta ärenden? Annars var det ju något som var annorlunda den kvällen. Vem lagar normalt maten?
    Han lagar oftare mat än jag. Och att någon av oss är iväg på någonting är inget konstigt men där hemma med barn och middag osv rullar det ju på som vanligt för den som är hemma. 
  • Anonym (Ts)
    Anonym (?) skrev 2020-04-09 09:57:00 följande:
    Vad bra. Då städade han upp efter sitt misstag.
    Anonym (Ts) skrev 2020-04-09 09:46:26 följande:
    Men irritationen som jag byggt upp ensam i bilen över detta fanns kvar eftersom jag inte fick prata om det ordentligt.
    Här har du ett problem. Du sitter en halvtimma och skapar irritation hos dig själv, istället för att försöka jobba med att förstå saken ur hans synvinkel, och bestämma dig för att det inte är katastrofläge.Det är klart han går i försvar när han får en anklagelse. Det låter otrevligt när du säger "jag förstår inte hur du bara...". Försök istället säga något som "vad bra att du fixade maten, gick det bra trots sen middag?".
    Anonym (Ts) skrev 2020-04-09 09:46:26 följande:
    Problemet hos oss är att jag är väldigt planerad och strukturerad och sällan gör slarvfel (dvs missar sällan saker eller har sönder saker osv bara av rent slarv och nonchalans). Medan han rätt ofta bara är lite lat eller slarvig och inte tänker sig för och därför går saker sönder, han missar saker osv).
    Han har väl alltid varit sådan? Du valde just honom, inklusive allt. Det kanske var ett slarvfel av dig att inte tänka efter innan ni skaffade barn? Försök inte ändra på honom som person, det blir sällan lyckat, när inte han själv tar initiativet till det. Alla anklagelser från dig är att tala om för honom att han inte duger.Du har inte fel som känner dina känslor. Vill du ha ett bra förhållande kan det dock hjälpa om du ser din egen del i era gräl. Vill du gräla, eller vill du försöka ändra din grundinställning till honom och ditt sätt? Det verkar som om du vill vara som du är, men du vill att han skall acceptera det. Han får däremot inte vara som han är för dig.
    Som du säger. Sakerna är egentligen inte så betydelsefulla. Tänk på det när du tar ett extra andetag nästa gång du blir irriterad.
    Han har rätt att uttrycka sin frustration över din irritation på samma vis som du har rätt att uttrycka din irritation. Men, är detta något som fungerar bra?



    Jo på sätt och vis men det var ju bara för att jag spontant ringde om en annan sak och han insåg att han borde laga mat som han satte fart, hade jag inte råkat ringa hade det sannolikt dröjt en bra stund till innan han började. 

    Det är mitt problem, att jag ofta för en inre dialog med människor jag blir sur på. I många fall kan det ju vara typ en person i trafiken, någon bekant eller någon annan som jag inte träffar och alltså aldrig kommer säga detta till. Men just till honom sitter ju irritationen kvar när vi ses en stund senare. 

    Och ja jag förstår ju i sig att han går i försvar. Han säger aldrig "jag gjorde fel, förlåt" eller "jag missade detta, korkat av mig" utan går direkt över till att bli sur på mig för att jag är sur. Så det känns som anledningen till att konflikten triggas. Skulle han bara säga "sorry, blev fel, dumt" så tror jag att jag snabbare bara skulle släppa sakfrågan. Nu dagen efter är ju sakfrågan glömd men irritationen över irritationen finns kvar eftersom jag just har känslan att inte bli lyssnad på och inte få känna som jag känner. 

    Och jag känner mig just nu rätt irriterad på honom för mycket mindre grejor, jag vet det. Det är ju en klassiker man läser om i tidningarna att par har för mycket hemmatid med varandra nu i Coronatider och att man då får mer konflikter.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (?) skrev 2020-04-09 10:27:37 följande:
    Så i vanliga fall när du är iväg brukar han ha fixat maten tidigare?
    Ja absolut! Som sagt, vi äter normalt sett vid 17.30-18 om det inte är aktiviteter och är ett barn på träning så äter vi så fort det barnet är hemma och har duschat och är redo. Då står maten på bordet och väntar. 
  • Anonym (Ts)
    Mint skrev 2020-04-09 10:31:38 följande:

    Vi bråkar inte. Är vi oense eller det har dykt upp något missförstånd så reder vi ut det i normal samtalston. Vuxna människor behöver inte surna till eller fräsa ifrån eller höja rösten mot varann.

    Blir jag sur så är det för att jag blir sur på riktigt, och då är det inget som ?går över? efter ett tag med mindre än att man får en förklaring eller saker förändras. Folk som vräker ur sig en massa skit och sen slätar över det med ?men det menade jag ju inte, det var ju bara något jag sa när jag var arg? förstår jag mig inte på. Uppenbarligen hade du det i dig eftersom du sa det...? Varför säga sånt man inte menar?

    Men folk är ju olika. Är glad att ha funnit en man med ett temperament som passar mitt och som inte vräker ur sig elakheter eller blir arg utan anledning.


    Jag förstår inte riktigt vad du menar att han eller jag gör? Vi höjer sällan rösten om du med det menar skrika. Och vi vräker inte ur oss massa skit heller, det är ju det som är min poäng här, att jag har oerhört svårt att säga vad jag känner just till honom och det blir bara dåligt. 
    Och överslätande har inte jag skrivit ett ord om? 
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Anonym) skrev 2020-04-09 10:34:22 följande:
    Jag har stört mig på att min sambo gör lite som du, anklagar och påpekar. Och när jag har påpekat att han gör så tycker han ju att han har rätt att få uttrycka sin frustration. Jag går ibland i försvar och jag tar ju kanske mer illa upp om jag inte mår så bra i mig själv. Jag och min sambo har båda saker som vi har svårt att hantera hos oss själva och vi har nog ändå kommit fram till att vi accepterar dessa brister hos varandra samtidigt som vi jobbar med oss själva. Men vissa mönster sitter djupt inne i oss. Så då kan det vara bättre att acceptera det så länge. Men vi har nog kommit fram till den överenskommelsen. Så när han blir frustrerad försöker jag vara lugn, lyssna, bekräfta och förstå. Då gör det att han gör samma sak mot mig. Men det har inte alltid så lätt. Du kan ju jobba med dig kontrollbehov så kanske du inte behöver bli så frustrerad. Jag låter liksom frustrationen stå för min sambo, väljer han att bli irriterad och stressad får han väl bli det och då måste jag förhålla mig till att han blir det men jag kan ju försöka hjälpa honom till att lugna ner sig genom att lyssna och förstå. Jag behöver ju inte elda på hans frustration ytterligare. Det är bättre om man kan hjälpa varandra. Men det är inte alltid lätt. Förhållanden är svåra speciellt om man är väldigt olika, tror jag. Jag har som sagt tagit hjälp själv och det har skapat goda ringar på vattnet.
    Det låter som att min man och jag är väldigt lika er men tvärtom vad gäller könen då. 
    Och vi har pratat många gånger om detta, just att jag känner att jag inte får vara frustrerad över saker som går fel. Och han tycker inte man ska visa känslor mot andras misstag alls. Typ för att det räcker att han själv känner att han gjort fel, ingen annan får visa det. Så vi har svårt att mötas i det. 
    Han försöker ju inte det minsta hjälpa mig att lugna ner mig, tvärtom blir jag ju just surare av att han blir så sur. Istället för att om han skulle "avväpna" mig med att stå för det som blev fel, bara konstatera med saklig röst att nu gjorde han fel, det blev dumt osv. Då tror jag det skulle kännas utagerat sen.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Q) skrev 2020-04-09 10:35:19 följande:

    Så hur vill du att han ska reagera när du blir sur och anklagar honom för att ha gjort fel? Vad är det för reaktion du är ute efter?

    Hade jag fått höra att jag gjort något fel hade jag gått i försvarsställning direkt oavsett vad jag gjort. Jag har svårt att erkänna att jag gjort fel om någon påpekar det på ett hårt sätt. Däremot kan jag definitivt ta på mig att jag gjort något fel om vi kan skratta bort det tillsammans eller om jag själv tar upp det. Men just att bli anklagad är väldigt känsligt för mig. Det kanske är så för din man också.


    Alltså jag tror (men vet inte efter det typ aldrig hänt)  att han liksom skulle "avväpna" mig (och därmed ta bort min irritation) om han skulle stå för det som blev fel, bara konstatera med saklig röst att nu gjorde han fel, det blev dumt osv. Då tror jag det skulle kännas utagerat sen.

    Och ja, han är väldigt känslig för kritik, ja. Skuld och skam är jättesvårt hos honom. 
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Igen) skrev 2020-04-09 10:40:34 följande:
    Så den här gången tog han ett självständigt beslut att vänta med maten?

    Du kommer hem, trött, hungrig och maten står inte på bordet? Läge för sur stämning om du börjar skälla på honom.
    Hade han tagit ett aktivt beslut hade det nog varit skillnad i hur jag upplevde det. Då hade han ju kunnat säga - "jag gjorde si för att så".

    Istället har han bara känt sig lite trött, satt sig och spelat tv-spel och ignorerat att ens fundera på vad klockan är...
  • Anonym (Ts)
    Mint skrev 2020-04-09 10:41:47 följande:

    Hade jag varit ihop med ett oansvarigt barn som hellre leker framför datorn än fixar mat till barnen, ja då hade jag nog surnat till.

    Men samtidigt får väl ungarna ha lite mål i mun och säga ifrån att de är hungriga? Givetvis väntade han inte medvetet på TS utan fastnade i leken och kunde/orkade inte slita sig. Hade han på allvar brytt sig hade han ju kunnat skicka ett sms med en enkel fråga och oavsett påbörjat maten så att den var färdig absolut senast när TS kom hem.

    Så ja, i fallet här hade jag nog hållit alla hemmavarande ansvariga och fixat något lätt åt mig själv bara eftersom TS rimligen kunde utgått från att de redan käkat. Ett bråk hade jag inte startat, för vad hade det lett till? Hade förklarat vad han gjorde för fel och förväntat mig bättring till nästa gång.


    Barnen var väl belåtna i stunden med att sitta med skärm så därför sa de nog ingenting förrän i telefon till mig när jag ringde. Men det är också just ett problem vi har, att ett av barnen kan bli oerhört sur och arg om han är hungrig men kan inte se det själv, vi bara inser det efteråt många gånger när hans humör vänder på en femöring när han fått mat i magen. Just därför är vi normalt sett väldigt noga med mattider. 
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Anonym) skrev 2020-04-09 10:48:25 följande:
    Du är.inte ensam om att vilja få förståelse och bekräftelse och lyssnad på. Jag tror att ni kan behöva prata om saken och hur ni triggar varandra. Jag tyckte jag fick jätte mycket tips på lycka.se. där beskriver de just det här om att vilja bli förstådd. Jag fick faktiskt min sambo att titta på vissa delar med mig då alternativet hade varit att gå till psykolog typ. Han ställde upp för min skull och vi kunde prata om det som de beskrev där och det var skönt. Jag tror även han hade glädje av det.
    Jag ska gå in och läsa där, tack för tipset!
  • Anonym (Ts)
    Anonym (ooo) skrev 2020-04-09 17:07:11 följande:
    Man resonerar om händelsen, för att det inte ska ske igen. Det är klart att det är svårt att bortse från om en viss person (igen) klantat sig med något man tröttsamt pratat om innan, men för oss handlar det om respekt för varann, att tänka gott om varann. Att tänka att den andre också vill vad som är bäst för familjen. Ni verkar inte vara där på det sättet, just för att ni är väldigt olika. Ni har nog olika sätt att kommunicera och era sätt synkar inte och då blir det konstiga bråk. 

    Du kan nog försöka att inte visa lika tydliga känslor utan mer försöka resonera neutralt, så kanske också han taggar ner och inte reagerar så starkt? Men det ni behöver göra är att i lugn och ro, när ni är på gott humör, bestämma att ni ska prata om hur ni ska gräla, så att säga. Ni gör en plan för hur ni ska agera nästa gång något händer. Men det funkar förstås inte om inte båda vill prova.

    Ta det som en utmaning, en lek, en uppgift. Om det hjälper så tänk att ni fått ett uppdrag och ska hjälpa Kalle och Lotta som bor i grannhuset, för de lyckas inte lösa hur de ska gräla på ett bra sätt Glad
    Precis så, vi är oerhört dåliga på att kommunicera! För många år sedan hade vi en kris utifrån totalt skilda viljor om en oerhört stor sak. Då gick vi faktiskt i familjerådgivning för att bara kunna prata om den saken, dvs ha någon som drev oss framåt i samtalet istället för att bara sitta tysta i varsitt soffhörn hemma.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Känner igen) skrev 2020-04-10 17:54:58 följande:
    Jag känner igen diskussionen ifrån min relation. Jag tycker att det är mänskligt att reagera med irritation ibland (även för skitsaker, det är ok att vara trött eller i obalans) men min man blir skitsur på mig om jag visar frustration gentemot honom. Och så är han sur LÄNGE. (Vilket jag tycker är värre, då har man ju haft många många chanser att bete sig som en vuxen och ta sig samman, det handlar inte om ETT svagt tillfälle...) Och hans surande tar då helt fokus ifrån den ursprungliga diskussionen.

    För oss har det blivit lite bättre men vi har fått mötas på mitten, verkligen. Jag har fått acceptera att jag behöver lära mig att bita ihop 9ggr av tider, för oftast går det ju över efter en liten stund - och han har fått köpa att den tionde gången måste jag få fräsa till för att inte känna mig helt kvävd.

    Vi har pratat mycket om det här och kan se kopplingar till våra uppväxter - hans mamma dompterade hela familjen med sina raseriutbrott medan min straffade mig med att sura och vara kall i dagar varje gång hon tyckte att jag var fel - och de erfarenheterna har påverkat mig och min man mycket i hur vi vill hantera konflikter.

    Så egentligen förstår vi ju varandra men jag känner att jag fortfarande behöver påminna honom rätt ofta om hur mycket jag jobbar för att inte visa frustration och att han måste möta mig halvvägs genom att släppa det de gånger jag faktiskt blir sur. Men det bygger ju på att vi i grunden är överens om att det är mänskligt att bli arg INBLAND och likaså mänskligt att tjura ett tag IBLAND - men inte hela tiden.
    Jätteintressant att läsa! Vi har ju, förstås, också med oss mycket från barndomen, båda två. 
  • Anonym (Ts)

    Tack för alla svar! Hinner inte svara på allt men läser och begrundar allt!

Svar på tråden Hur gör andra par när de bråkar?