• Anonym (?)

    Hur gör andra par när de bråkar?

    Anonym (Ts) skrev 2020-04-09 09:34:59 följande:.
    Hur resonerar man sig fram om det är en som gjort något klantigt? Vad finns det att resonera om? En klantar sig, den andra blir kanske sur eller irriterad eller ledsen över det (beroende på vad som hänt och hur det drabbat andra). Och om den då visar dessa känslor blir den andre bara sur över att man visar en reaktion på den andres agerande.  
    Varför måste du bli sur/irriterad/ledsen över att han gjort något klantigt? Det är väl bara att konstatera att det blev fel, men egentligen skulle du lika gärna kunna välja att skratta åt eländet. Du verkar ha ett behov av att få visa dig sur/irriterad, men måste du egentligen hävda din rätt till det? Blir inte livet lite trevligare om du kan jobba på att reagera på ett trevligare sätt? Det är svårt att ändra på andra, lättare att själv ändra inställning.
  • Anonym (?)
    Anonym (Ts) skrev 2020-04-09 09:46:26 följande:
    Problemet var ju löst när jag kom hem en halvtimma senare, då precis var maten klar och allt åt. Så jag behövde inte lösa något.
    Vad bra. Då städade han upp efter sitt misstag.
    Anonym (Ts) skrev 2020-04-09 09:46:26 följande:
    Men irritationen som jag byggt upp ensam i bilen över detta fanns kvar eftersom jag inte fick prata om det ordentligt.
    Här har du ett problem. Du sitter en halvtimma och skapar irritation hos dig själv, istället för att försöka jobba med att förstå saken ur hans synvinkel, och bestämma dig för att det inte är katastrofläge.
    Anonym (Ts) skrev 2020-04-09 09:46:26 följande:
    Utan det blir att jag slänger ur mig någon kommentar om det på den nivå jag vågar - eftersom det känns som att jag går på ett minfält när jag säger något (typ "jag förstår inte hur du bara kan sätta dig och spela tv-spel istället för att laga middag när klockan är si och så") och då går han totalt i försvar och bara tycker jag gör en stor grej av det.
    Det är klart han går i försvar när han får en anklagelse. Det låter otrevligt när du säger "jag förstår inte hur du bara...". Försök istället säga något som "vad bra att du fixade maten, gick det bra trots sen middag?".
    Anonym (Ts) skrev 2020-04-09 09:46:26 följande:
    Problemet hos oss är att jag är väldigt planerad och strukturerad och sällan gör slarvfel (dvs missar sällan saker eller har sönder saker osv bara av rent slarv och nonchalans). Medan han rätt ofta bara är lite lat eller slarvig och inte tänker sig för och därför går saker sönder, han missar saker osv).
    Han har väl alltid varit sådan? Du valde just honom, inklusive allt. Det kanske var ett slarvfel av dig att inte tänka efter innan ni skaffade barn? Försök inte ändra på honom som person, det blir sällan lyckat, när inte han själv tar initiativet till det. Alla anklagelser från dig är att tala om för honom att han inte duger.
    Anonym (Ts) skrev 2020-04-09 09:46:26 följande:
    Jag får alltså inte känna de känslor jag känner och det är det som skapar en stor frustration hos mig. Men det kanske är jag som har fel där, att det är fel hos mig att jag känner känslorna och inte bara har överseende med hans tabbar? För ja, det är klart att det inte är stora saker som går fel, två dagar senare är de ju helt betydelselösa. 

    Tycker du att han har rätt att uttrycka sin frustration?
    Du har inte fel som känner dina känslor. Vill du ha ett bra förhållande kan det dock hjälpa om du ser din egen del i era gräl. Vill du gräla, eller vill du försöka ändra din grundinställning till honom och ditt sätt? Det verkar som om du vill vara som du är, men du vill att han skall acceptera det. Han får däremot inte vara som han är för dig.
    Som du säger. Sakerna är egentligen inte så betydelsefulla. Tänk på det när du tar ett extra andetag nästa gång du blir irriterad.
    Han har rätt att uttrycka sin frustration över din irritation på samma vis som du har rätt att uttrycka din irritation. Men, är detta något som fungerar bra?



  • Anonym (?)
    Anonym (Ts) skrev 2020-04-09 09:47:46 följande:
    Jag vet inte. Jag blir det bara. Hur gör man för att inte kroppen ska reagera med frustration och irritation som bara kliar i hela kroppen?
    När du får den känslan - sätt dig en stund och analysera den. Fundera över om det egentligen är något som är så viktigt att bli upprörd över.
  • Anonym (?)
    Anonym (Ts) skrev 2020-04-09 09:48:41 följande:
    Våra kvällar ser alltid likadana ut i stort (utifrån aktiviteter osv) så därför fanns det inget att stämma av, det borde bara ha flutit på som vanligt. Men var ju det jag blev irriterad av att det inte gjorde. 
    Brukar du vara iväg flera timmar för att uträtta ärenden? Annars var det ju något som var annorlunda den kvällen. Vem lagar normalt maten?
  • Anonym (?)
    Anonym (Ts) skrev 2020-04-09 10:07:24 följande:
    Absolut kontrollbehov. Men svårt att bara trolla bort.
    Fundera över att flera sätt kan vara ok, och även om du tycker att ditt sätt är det bästa/smidigaste, så är det inte katastrofalt om saker ibland görs på ett annat/"sämre" sätt.

    Steg ett för att förändra sig är att man vill det.
  • Anonym (?)
    Anonym (Ts) skrev 2020-04-09 10:24:22 följande:
    Han lagar oftare mat än jag. Och att någon av oss är iväg på någonting är inget konstigt men där hemma med barn och middag osv rullar det ju på som vanligt för den som är hemma. 
    Så i vanliga fall när du är iväg brukar han ha fixat maten tidigare?
  • Anonym (?)
    Anonym (Ts) skrev 2020-04-09 10:50:56 följande:
    Alltså jag tror (men vet inte efter det typ aldrig hänt)  att han liksom skulle "avväpna" mig (och därmed ta bort min irritation) om han skulle stå för det som blev fel, bara konstatera med saklig röst att nu gjorde han fel, det blev dumt osv. Då tror jag det skulle kännas utagerat sen.

    Och ja, han är väldigt känslig för kritik, ja. Skuld och skam är jättesvårt hos honom. 
    Fundera över att han faktiskt har svårt för detta. Du vill att han skall "avväpna dig" genom att säga de rätta sakerna. Något han inte riktigt klarar. Måste han verkligen säga högt till dig att han gjorde fel för att du skall vara nöjd. Tror du inte att han själv vet att det inte blev så bra? Kan inte det räcka för dig? En träningssak.
    Skulle du kunna avväpna honom? Genom att säga andra saker? Kanske du kan säga tex "förlåt, nu blev det fel. Jag skällde på dig, men jag hade kunnat säga det på ett trevligare sätt. Jag blev bara så frustrerad över att..., men det är ju fel sätt att ta upp det på, det vet jag ju egentligen".
  • Anonym (?)
    Anonym (Ts) skrev 2020-04-09 10:31:59 följande:
    Ja absolut! Som sagt, vi äter normalt sett vid 17.30-18 om det inte är aktiviteter och är ett barn på träning så äter vi så fort det barnet är hemma och har duschat och är redo. Då står maten på bordet och väntar. 
    Så i de flesta fall funkar det jättebra. En gång "klantar han till det". Han är trött efter att ha städat huset och önskar avslappning innan han tar tag i maten. Inte det bästa i den situationen kanske, men fullt naturligt att det råkade bli fel. Ja, jag hade också kunnat bli sur, men det är inte direkt konstruktivt.
  • Anonym (?)
    Vinterankan skrev 2020-04-09 11:53:47 följande:
    Jag hade nog blivit ordentligt sur tillbaka i den situation som du beskriver. Visst, maten blev sen men tydligen så hade han ju städat. Finns ingen gång jag känner mig så ouppskattad av min partner som när jag fixat hemma och får tillbaka klagomål på det jag inte orkade göra just då istället för uppskattning för att jag tagit tag i något som är vårt gemensamma ansvar och som vi i vanliga fall hjälps åt med. 

    Det känns lite som att det är så att ni har ett sätt att leva med rutiner och liknande som kanske mer kommer från ditt behov av planering och kontroll än från någon annan. Och om du då inte är där så frångår man det och gör det som känns bäst för övriga, känns inte riktigt sjysst att då bli sur faktiskt. 
    Jag håller med. Jag har lite liknande problem som TS, men jag jobbar med det och inser att bara för att jag vill ha saker på ett visst sätt, eller för att jag i mitt huvud planerat något, så kan det egentligen gå bra på andra sätt med.

    Jag vill tex att vi på kvällen ställer in all disk i diskmaskinen som inte redan är där, och startar den, så att det är rent på morgonen. Nu är det så att min man ansvarar för disken (om inte jag är hemma och han jobbar), så det är han som brukar fixa detta varje kväll. Nyss upptäckte jag på morgonen att disken var inplockad, men maskinen inte startad. Han hade glömt att stänga luckan och starta maskinen. Jag blev mycket irriterad, för "det skall ju vara klart på morgonen", och "hur kan man glömma att trycka på start?".

    Egentligen är det en struntsak. Jag kan dricka mitt kaffe i en annan kopp, och disken blev ju klar ett par timmar senare. Ändå kunde jag inte låta bli att fräsa lite surt åt min man när han kom upp på morgonen. Till saken hör att han mycket väl vet hur jag vill ha det eftersom han nyligen lät bli att fixa detta på kvällarna då han var för trött och tyckte att det lika gärna kunde ordnas på morgonen. Jag talade då om att jag vill ha det gjort på kvällen.

    Jag, jag, jag... mitt sätt..., jag vill..., jag tycker.... Det finns ingenting som säger att han måste göra det på mitt sätt, och jag inser det. Jag skäms för att jag blir irriterad på honom, och försöker som sagt bättra mig vad gäller sånt här.
Svar på tråden Hur gör andra par när de bråkar?