Inlägg från: Anonym (sant) |Visa alla inlägg
  • Anonym (sant)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-05-12 12:02:49 följande:
    De råkade ha tester. Kanske t.o.m. ganska opålitliga såna. Om det funkade trots opålitliga tester, så är det tur. Om testerna var bra, så är det nog skicklighet. Kanske om man är nära källan, tar man det på större allvar och utvecklar tester lite förebyggande. Det vore då skickligt förstås. 
    Tillräckligt pålitliga för att inte ha en utbredd pandemi i landet i alla fall. 

    Sverige kände till situationen väldigt tidigt med valde att inte alls försöka. Och jag skiter i om de inte trodde att det skulle ske och yadayada, det är FHM och regeringens jobb att riskbedöma rätt.
  • Anonym (sant)
    AndreaBD skrev 2020-05-12 12:59:27 följande:
    Att de inte har en utbredd pandemi betyder inte automatiskt att testen var pålitliga. Det skulle förvåna mig lite om Sydkorea då inte var villig att dela med sig vad det är för test (ifall de har gjort den själva) och framför allt appen. Sverige verkar ju ha nobbat en del erbjudanden ifrån andra länder just för att kvalitén på dessa var för dålig. 

    När det gäller riskbedömning så hänvisar jag igen till debattartikeln som jag nyss länkade till. Den tar också upp att det faktiskt är för höga krav om förväntar sig att experter och myndigheter måste kunna bedöma allt rätt i en sån här situation, när viruset  ändå är nytt.
    Nej det är inte för höga krav, det är ingen hemlighet att ett nytt sarsvirus har varit ett av de största hoten. Det har forskare påpekat under en hel del år nu. 

    Och i övrigt var det inte vad jag skrev, det var att testerna var tillräckligt pålitliga för de har ju lyckats med att isolera de fall av smittade de hittat.

    Vad FHM sa angående testen var att om du är smittad så testar du alltid positivt, men att ett antal som inte är smittade också testar positivt, det var problemet med testerna, och det är visst ett problem, men inte ett problem som sprider mer smitta i alla fall.
  • Anonym (sant)
    AndreaBD skrev 2020-05-12 14:46:15 följande:
    VAD konkret skulle FHM ha gjort då, menar du??  Framför allt, innan viruset är ute vet man ju inte hur det sprider sig. Olika virus är ju olika smittsamma. Visserligen läser de all forskning och så, men det är mycket som man inte visste. Och man kan inte förvänta sig att de borde ha vetat mer. Det går ju inte.

    Allt som gäller material, sjukvård, äldrevård har ju inte FHM ansvar för. Utan det är ju de ställena som får ta i det. Och kanske regeringen som får ändra lagar då.

    Det är testerna som de har eller kommer att ha numera. Men för 2 månader sedan fanns det också tester som testade fel negativt, dvs. missade när någon hade det. Då fanns det inte tester i den kvalitén som de som FHM beskrev nu. I alla fall hade Sverige inte tillgång till såna. Det är därför jag undrar om Sydkorea hade. 
    Det skulle jag vilja se en källa på, för det jag just sa var vad FHM sa till media.
  • Anonym (sant)
    AndreaBD skrev 2020-05-12 14:51:52 följande:
    Enkelt - den här pandemin kommer att härja i säkert 18 månader. I Sverige har över 3000 dött, men många har haft det och då kommer det att minska hela tiden med smittade och med dödsfall. Kanske kommer vi upp till 5 - 6000 sammanlagt. Sedan är alla immuna. 

    Norge och Danmark är också utsatta för samma virus. Om man stänger igen allt, så blir ju folk smittade när man öppnar upp igen. Så de kommer att få det också. Hur annars?  Det hinner sprider i dessa länder också. Självklart. Särskilt när inte alla har symptom. Då vet man ju inte. 
    Mycket längre tid än så. Det handlar om många, många år. Om vi inte väljer att bara ta bort alla restriktioner, då kan det ta ett par år.

    Dödstalen kommer ligga på ca fem gånger fler än du säger i bästa fall.
  • Anonym (sant)
    klyban skrev 2020-05-12 15:31:15 följande:

    De hade nödvändiga verktyg att göra nått, och en bra befolkning.


    Men återspridning är överhängande, och det är bara vaccin som kan rädda dessa länder tror jag i slutet på dagen.


    Då kostnaderna så enorma om man måste ligga nöta så länge, för då dödar ekonomin folk istället, och där är botet sotet.


    Fast utöver testerna och karantän av sjuka och asymptomatiska smittade så har sydkorea väldigt få restriktioner. 

    Så jag tror helt enkelt inte det påverkar samhällsekonomin så mycket som en långvarig och halvhjärtad social distans förmodligen gör.
  • Anonym (sant)
    klyban skrev 2020-05-12 15:44:01 följande:

    FHI sköter bara rekommendationer, det praktiska arbetet ligger på andra att sköta.
    Verkar som en del glömmer detta.


    Vad jag pratade om var vilka som sa att testerna ibland i enstaka fall testade positivt fast personen inte var smittad, samt att är du smittad testade de alltid positivt. 

    Det var hela problemet med testerna. Som FHM rapporterade i media om. Vet inte riktigt vad du pratar om?
  • Anonym (sant)
    AndreaBD skrev 2020-05-12 16:18:32 följande:
    Jag har tittat på så många videon om ämnet, det var säkert i nån av dem. Så jag kan inte ge dig nån direkt länk. 

    Men även FHM sa ju, lite tidigare, tills nyligen, att testerna var osäkra. 
    Ja och då sa de att problemet var inte att de inte testade positivt för de som HAR covid19, utan att de ibland testade personer som inte hade det positiva också. 

    hade det verkligen varit tvärtom hade det varit ett betydligt större problem. Men jag har aldrig sett någon annan information än just den jag skrev här.
  • Anonym (sant)
    Pope Joan II skrev 2020-05-12 16:20:37 följande:
    Ja, verkligen. Jag fick ett PM igår om att en av klubbens mest prominenta medlemmar startat en egen tråd men den tycks de inte vilja vara i. 
    Nä, men det hade varit jäkligt skönt om de nu utnyttjade den tråden. Antar att de känner att de har ett kall, eller så är de anställda av staten.
  • Anonym (sant)
    FDFMGA skrev 2020-05-12 16:59:50 följande:
    Det verkar rimligt att alla de som dött på äldreboenden skulle ha drabbats oavsett hur man agerat och när man agerat. Det handlar ju om hur man organiserat äldrevården, framförallt i Stockholm.

    Nu ska man visst satsa två miljarder på att utbilda vikarier inom äldreomsorgen till vårdbiträden och undersköterskor. Jag som aldrig jobbat inom det offentliga hade liksom tagit för givet att man har ett utbildningskrav på personer som ska ta hand om de äldsta och sjukaste.

    Staten står för utbildningskostnaden och förhoppningsvis har kommunerna, i synnerhet Stockholm, lärt sig något och ser till att man så långt som möjligt erbjuder fasta tjänster till de som utbildats, samt att man inte tar in någon outbildad, inte ens som vikarie.
    En helt onödig utbildning enligt mig, åtminstone den till vårdbiträden.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin