Inlägg från: Anonym (sant) |Visa alla inlägg
  • Anonym (sant)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-08-27 08:59:36 följande:
    Det är väl ganska självklart? Seriösa studier på exakt det man vill veta. 

    Vilket inte är så lätt att genomföra här. Det som verkligen skulle visa det tidigast, är nog inte etiskt försvarbart och skulle därför inte heller godkännas.

    Förresten så håller man just på med ett experiment i Tyskland. Man ska ha en koncert, inomhus, med mellanrum mellan personerna och alla i publiken har masker. Och så mäter man och följer även rörelserna (alla har nån grej som visar hur de har rört sig). Efter det vill man sedan bedöma om man kan ha stor-evenemang och under vilka förutsättningar. Jag är en aning tveksam om det visar tillräckligt - personerna är ju inte sjuka - men det är bra att man försöker och vi får se om resultaten är övertygande. 
    Du får redovisa resultaten sedan. Om det blir några.
  • Anonym (sant)

    Flygplan och smitta; jag har varje gång jag gjort en långflygning (8 timmar eller mer)  drabbats av förkylning/influensa. Varje gång. 

    Måste ju finnas något skäl till att jag alltid blir sjuk på långflygningar, har ju träffat många människor i andra sammanhang också, och blir inte sjuk varje gång då. Känner många som drabbas av samma fenomen.

  • Anonym (sant)
    Anonym (ABC) skrev 2020-09-04 08:30:56 följande:
    Ur ett praktisk perspektiv har det ingen betydelse om asymptomatisk smitta faktiskt innebär bokstavligen just precis det, eller om personen ifråga trots allt hade någon liten känning någonstans i kroppen. Stress, sinnesstämningar, trötthet, olika kroniska symptom, allt det påverkar hur bra man lyckas uppfatta kroppens signaler.

    En person som uppfattar sig som symptomfri är ute bland folk och bidrar till att smittan sprids. Det är den verklighet man måste förhålla sig till då man planerar olika åtgärder som ska minska smittspridningen. Sen kan man diskutera sig blå om huruvida asymptomatiska smittspridning existerar eller inte, verkligheten är vad den är ändå.
    Jag tror ju att många är vana att ha snuva konstant av olika anledningar, särskilt när man tex arbetar inom vården eller i skolvärlden/förskola. Sådär 50%av svenskar har dessutom diverse allergier. Man tänker kanske inte ens på snuva som ett symptom alltid, inte innan pandemin i alla fall. Huvudvärk är väl ett annat vanligt symtom som många har ofta, samt illamående och dålig mage, kanske man inte alltid hade knutit till något allvarligt. Man kanske bara tror man ätit något dåligt. Osv.

    Själv har jag pollenallergi och har därmed sådana symtom från april till oktober ungefär. Inte alltid lätt att skilja på första dagens förkylning/influensa och allergi.
  • Anonym (sant)
    Padirac skrev 2020-09-03 20:34:25 följande:

    Här beskrivs den finska appen - liksom den tyska.. ännu verkar inte appen göra någon skillnad på macronivå.

    www.dn.se/nyheter/varlden/finland-borjar-smittspara-via-app/

    Det finns också en del text om andra appar som inte möter krav på integritet, tex en norsk app och en från GB


    Lunds universitet har en covid-app. Har inte provat den än, men kanske gör.
  • Anonym (sant)
    Pope Joan II skrev 2020-09-04 09:51:17 följande:
    Säg det till honom. Han tror att jag är besatt av honom när det är precis tvärtom - han irriterar mig eftersom jag tycker att han förstör samtliga diskussioner som han försöker delta i. Det gäller förstås inte bara den här tråden utan alla. Han skriver dessutom exakt samma sak i alla trådar oavsett ämne. 

    Jag vet inte om det är möjligt, jag föreställer mig att det i alla fall är mycket svårt men jag är inte insatt i möjliga metoder för den typen av modelleringar eller spårningar. 

    Jag tror verkligen inte att alla svarar ärligt och uppriktigt på en sådan fråga, precis som jag heller inte tror att de 9 av 10 som svarar att de följer alla rekommendationer fullt ut gör det. Men det jag har läst om asymptomatisk smittspridning har inte - utom i ett par fall - handlat om att någon fått frågan om symptom och förnekat dem utan istället om andra personer (kring den usprungliga, så att säga) som under en smittspårning visat sig vara positiva för covid-19 utan att ha haft kännedom eller misstanke om det. En del av de personerna har i sin tur smittat ibland väldigt många andra och ibland färre, men ofta fler än det antal man skulle kunna förvänta sig. 

    Jag förstår att du nu vill ha vederhäftiga källor till det jag skriver här, men jag har - precis som du och de flesta andra - läst och lyssnat till väldigt mycket material, studier, intervjuer, uttalande utan att ha sparat och samlat det i någon lättillgänglig mapp eller liknande. 

    Och, även om jag inte tror att alla är ärliga med hur symptomfria de känt sig så är jag helt övertygad om att det finns många som är asymptomatiska och presymptomatiska, vilket i kombination med den mänskliga naturen med självöverskattning och onödigt risktagande hos en del individer ytterligare försvårar en redan svår sjukdom och dess möjliga smittvägar. 

    Du skrev förresten för några dagar sedan att det inte är en särskilt smittsam sjukdom - vad hade du för belägg för det påståendet? Jag känner inte alls igen den bedömingen från någon av de experter som uttalat sig om pandemin. De verkar tycka att det är en väldigt smittsam sjukdom?
    Ja, de som nu evenuellt får smittan en andra gång tycks ju dessutom inte alls ha symptom.
  • Anonym (sant)
    AndreaBD skrev 2020-09-04 17:30:23 följande:
    Intressant! Varför gör man inte mer reklam för det då, så att folk vet att det finns? 
    Den har nog nämnts i media då den skapades. DN och svt har jag för mig. Sedan är jag själv student där, då är det förstås svårare att missa. 
  • Anonym (sant)
    Anonym (ABC) skrev 2020-09-05 10:36:24 följande:
    Också Karin Tegmark Wisell uttalade sig om smittspårningsappar på den senaste pressträffen, enligt henne finns det problem med integriteten.

    Hur kan vara möjligt att hela FHM är ovetande om hur den finska appen är uppbyggd? De påstår ju sig vara i kontakt med myndigheterna i andra länder?
    Lunds universitet har fått sådan kritik med, men har sagt att de bara använder data till just forskning runt covid 19 och bara de första siffrorna i personens postnummer.

    Det känns som man kanske allmänt oroar sig för personlig intregitet i den typen av appar iom att de handlar om personliga symptom?
  • Anonym (sant)
    Padirac skrev 2020-09-05 11:27:54 följande:
    De som fått smittan en andra gång verkar ha råkat på en annan variant av viruset - och de har haft milda symptom.   Frågan är hur mycket dessa smittar andra om social distansering upprätthålls. 
    Hur mycket de smittar har jag ingen aning om, men en av de nämnda hade inga symptom alls som jag förstod, han som smittats av en ny variant av c19? 
  • Anonym (sant)
    Padirac skrev 2020-09-05 11:42:51 följande:
    Jag vet inte vilken person du refererar till,men jag läste om en person som först smittat av den i Wuhan ursprungliga variationen av sarscov2-viruset, för att vid ett tillfälle ganska nyligen smittats av den i europa (och andra världsdelar)  vanligaste variationen D614G.  Personen hade vid fösta tillfället lindriga symptom och vid andra tillfället små men noterbara symptom.

    Var det kanske i Singapore personen bodde? 

    Hur mycket en person smittar beror på två, eller tre då, olika saker, hur mycket virus har personen i kroppen, hur mycket virus ger personen ifrån sig genom att skrika, sjunga, dela glas eller visselpipor,  kladda i mun och näsa och pilla på saker som andra tar i - och vilken social distans personen kan hålla i närheten av andra, dvs hur mycket eller lite personen vistas i trängsel i i utrymmen med långt luftombyte 

    Ja, Singapore stämmer.
  • Anonym (sant)
    Farsanbalou skrev 2020-09-08 13:58:57 följande:

    Sjukt rolig tråd, speciellt alla alt-högertroll som klagat på Sveriges hantering. Och vips, så följer i stort sett hela världen efter. I alla fall i Europa.

    Ni som klagat så förbannat, hur känner ni nu? Nu när det är vår modell som andra länder följer?


    Så är det ju inte.
  • Anonym (sant)
    klyban skrev 2020-09-08 17:31:26 följande:

    Visst är det så, dock inte karbonkopia och just att man ser vart det barkar för många länder och hanteringen.
    Tegnells bevingade ord symboliserar detta väl, och att att detta inte är ett sprinterlopp utan ett maraton.
    Och det har vi sett flera länder som sett det som ett sprinterlopp, och sen insett det är ett maraton.


    Det är här man börjar jämföra med länder med låg initial samhällssprining, och vet inte varför vi ska jämföra med dom, då det inte säger nått om Sverige.


    Detta är politisk prestige, och erkänna misstagen med stänga ned kommer man inte göra oavsett vilken politisk tillhörighet i var land.

    Det var ett tag sedan vi pratade underdödlighet, hur har den fortskridit?


    Du och jag har aldrig pratat om dödlighet vad jag minns. 

    Men många länder har ingen koll överhuvudtaget på Sveriges strategi, vissa i tråden får det att låta som hela världen spänt följt just Sveriges strategi och sedan följt den med anpassningar till punkt och pricka, när de flesta har en strategi som från första början mer liknat östasiens. (Sydkorea, Japan)
  • Anonym (sant)
    KillBill skrev 2020-09-10 07:47:02 följande:

    Jimmie Åkesson har krävt Tegnells avgång, stängda skolor och obligatoriskt munskydd.

    Själv deltar han i riksdagsdebatten trots att han är sjuk och detta utan munskydd. Åkesson har krävt att fler ska testa sig för Covis-19 men har själv inte testat sig.

    Vilken pajas han är.

    www.aftonbladet.se/a/WOLLWQ



    Å andra sidan följer han väl folkhälsomyndighetens rekommendationer?
  • Anonym (sant)
    Akidoki skrev 2020-09-10 16:04:17 följande:
    Hur gör han det, menar du, om han sitter i Riksdagen och snorar?
    Som jag förstod det räcker det att ha varit feberfri i två dagar oavsett hosta om man inte är testad för covid.

    Ska tillägga att jag varken är ett fan av Jimmy eller att gå ut i folksamlingar med hosta. Något som jag märker blir alltmer vanligt i Malmö.
  • Anonym (sant)
    KillBill skrev 2020-09-10 17:25:05 följande:
    Frågan är om Åkesson kan betraktas som symptomfri som han hostade och snorade och varför bar Jimmy, som så hårt propagerat för ansiktsskydd inte själv något skydd?
    www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/

    " Du kan återgå till jobbet eller skolan även om du har kvarvarande torrhosta om det gått 7 dagar sedan du blev sjuk och du varit symtomfri i övrigt i minst två dygn."

    Kan ju ses som ett lite korkat råd, men det står ändå så.
  • Anonym (sant)
    FDFMGA skrev 2020-09-10 22:27:20 följande:
    Det är korkat kan man tycka, men Jimmie Åkesson snörvlade som en gris. Det kallar inte jag torrhosta.
    Ja, jag försvarar inte Åkesson. Men det var hur han själv försvarade sig.
  • Anonym (sant)
    FDFMGA skrev 2020-09-15 19:26:03 följande:
    Men har du glömt alla kritikerpåståenden om att den asymptomstiska smittspridningens farlighet. Jag tror det var 95 procent av de smittade på den där industrin som var asymptomatiska, tänk vilken katastrof det skulle bli om de tog av sig maskerna när de kommer hem till familjen.

    Skämt åsido, tillbaka till verkligheten som inte alls är så enkel att åtgärder är invändningsfria.
    AndreaBD skrev 2020-09-15 17:23:30 följande:
    Nej, det går inte alls. Vi märkte det med min svärmor. Det var ingen bra idé att isolera henne helt, längre. 

    De två anhöriga jag har på äldreboenden skulle om de hade haft möjligheten att välja gärna tagit risken under hela pandemin att ta emot besök. De är både fysiskt skröpliga men helt klara i huvudet. De har jobbat, betalat skatt, i mer än 50 år. De betalar för sina boenden. Med vilken rätt har vi tagit ifrån dem den möjlighet nästan alla andra har - att välja om man vill träffa nära vänner och nära släkt eller inte.

    Jag tycker det är hög tid att tillåta besök på våra äldreboenden - och finns det personer som inte vill ta emot besök så är det inget måste.

    Men jag kommer till och med att ta på mig munskydd om det skulle vara så att äldreboendena kräver det eller att mina anhöriga känner sig tryggare då.
    Tror det handlar om att när smittan kommer in så drabbar en alla på boendet, även de som valt att inte få besök. Alternativet blir väl då att alla måste sitta isolerade på enskilda rum som inte eventuellt vill smittas av besökare. Och alla kanske inte är så passa klara i huvudet att de kan ta det beslutet ens. 

    Krångligt det där.
  • Anonym (sant)
    Jag har en kompis på nya zeeland, han upplever som att de levt rätt fritt, ungefär som här, med skillnaden att de testar mer och kör karantän vid inresa. Han ska själv snart utomlands en period och vet inte säkert att han kommer komma in igen säger han, återstår att se, som tur är har han två hemländer :)
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin