• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Dr Nail skrev 2020-07-09 00:05:00 följande:
    Jag citerar:

    This transmission via free-drifting aerosols is how the World Health Organization defines an airborne disease.
    just det, aerosol
  • Padirac
    Dr Nail skrev 2020-07-09 00:26:21 följande:
    Orkar inte svara alla individuellt, men:

    Aerosol = luftburen (airborne).

    www.webmd.com/lung/news/20200527/aerosol-scie...

    Har någonting gått förlorat i översättningen? Eller är det jag som missar nåt?
    aerosol är rent teknisk en droppsmitta - vilket rent tekniskt inte är samma sak som luftburen smitta.

    Jag trodde du hade koll på detta, därav mitt dryga 'just det aerosol'  Skål

    lost in translation kanske

     
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-07-09 00:32:23 följande:
    Ditt citat gäller ju testandet, inte smittspårningen. Finland har smittspårat och satt närkontakter i karantän hela tiden.

    www.hbl.fi/artikel/de-sparar-smittans-vag-for...=#showvetrina

    Finland, 30 april:
    I kommunerna arbetar många på högtryck med att reda ut varifrån coronasmitta har kommit och vilka som har exponerats.
    ...
    Nuorti ansvarar för en utbildning i smittspårning som Institutet för hälsa och välfärd har satt i gång tillsammans med Tammerfors universitet och Östra Finlands universitet. Den behövs. Förutom att personalbehovet är stort har man i många kommuner flyttat anställda som vanligen har helt andra arbetsuppgifter till smittspårningen.

    Det har man gjort bland annat i Helsingfors där 130 personer ingår i verksamheten mot vanligen bara 6. Om en vecka är de 150.

    www.google.fi/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt...

    Sverige, 2 juli:
    Många östgötar får sköta smittspårningen av covid-19 själva
    Yes, och i Sveriges olika regioner har smittspårning och testning pågått i olika omfattning hela tiden. Det är ingenting Sverige slutat med.  Däremot har det i olika regioner varit prioriterat med tester av sjuka och vårdpersonal, smittsppårning är inte helt meningsfullt om det förekommer en stor allmän smittspridning, då är social distansering mer effektivt för  att begränsa smittspridningen.

    Dessa metoder är ingen svensk uppfinning utan etablerade tillvägagångssätt utarbetade av WHO och all världens länders smittskydd baserat på vetenskap och empiri.
  • Padirac
    Anonym (.) skrev 2020-07-09 00:01:05 följande:
    Nej, vänta nu, hur menar du egentligen?
    Flockimmunitet innebär att en viss andel av befolkningen är skyddade från att få sjukdomen, och då finns det färre personer som kan smittas, och föra smittan vidare.
    Om T-celler skyddar mot återsmittning, så skyddar de givetvis från att viruset sprids av just dessa personer som har skyddande T-celler. Alltså är de också bidragande till flockimmunitet. Antikroppar är inte på något vis ända sättet. Du skulle också kunna ha en viss del av befolkningen som genetiskt inte kan få en viss sjukdom, och då bidrar detta också till flockimmunitet.
    Med tanke på att T-celler dödar de celler som har viruset i sig är det svårt att förstå hur T-cellsimmunitet inte skulle kunna bidraga till flockimmunitet.

    Det forskas en del på vaccin som skapar just T-cellsrespons - just för att detta är en av de naturliga funktionerna för att uppnå immunitet i kroppen

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3246649/ 

    "However, for many infectious diseases T cells are an important part of naturally acquired protective immune responses,"
  • Padirac
    Dr Nail skrev 2020-07-09 14:15:33 följande:
    Ja, det var också bra förklarat. Och på svenska nu dessutom.

    "Vid luftburen smitta finns viruset i mycket mindre droppar, som kallas aerosoler"
    just det , aerosoler
  • Padirac
    Anonym (man) skrev 2020-07-09 14:15:46 följande:
    Ja Svenska forskare har länge velat införa ansiktsmask i Sverige som ett komplement för att minska smittspridningen, men det har Tgenell och co bara viftat bort utan att ange någpn som helst fakta för varför man väljer bort det.

    Att sån ofattbar arrgoans bara accepteras är ju anmärkningsvärt. 
    Nä, det är ju du som viftar bort allt som sägs från myndigheters och ansvarigas håll  - för att du tycker att du har en bättre förklaring.

    FHM har redogjort för forskningsläget och givit sina rekommendationer utifrån det som är känt - visir, mask, munskydd i olika lägen. En del har omvärderats åt ena hållet eller åt andra hållet.

    Arrogansen ligger som jag ser det i hatet mot Tegnell när det är FHM som står bakom rekommendationerna.
  • Padirac
    Anonym (man) skrev 2020-07-09 14:44:51 följande:
    Jasså, posta gärna någon vettig förklaring för varför FHM vägrar inför munskydd trotts att WHO rekommenderat det och många studier om dess fördelar?

    Vilket forskningsläge? Deras egna teorier eller omvärldens?

    Nejdå, arrogansen ligger i det jag skrev, avfärdandet av andra forskares åsikter/önskemål ink WHO, utan vettiga förklaringar. Om du sen vill överdramatisera det till "hat" så får det stå för dig.

    PS! Du såg väl att jag skrev Tegnel och co.... du vet som i company? Vem tror du company syftar på ? kan det vara FHM? Dina patetiska försök att överdramatisera andras inlägg och få dem att framstå som hat för att på så sätt få dina egna att framstå som "vettiga" är ganska genomskinliga Flört
    Det är väl ändå Carlssons company om man ska vara petig - fixeringen vid Tegnell ser jag som sjuklig.

    Jag tror nog att det är du som försöker skriva så att dina inlägg bli 'vettiga' - jag har andra motiv för mina inlägg än du har för dina.
  • Padirac
    Anonym (man) skrev 2020-07-09 14:44:51 följande:
    Jasså, posta gärna någon vettig förklaring för varför FHM vägrar inför munskydd trotts att WHO rekommenderat det och många studier om dess fördelar?

    Vilket forskningsläge? Deras egna teorier eller omvärldens?

    Nejdå, arrogansen ligger i det jag skrev, avfärdandet av andra forskares åsikter/önskemål ink WHO, utan vettiga förklaringar. Om du sen vill överdramatisera det till "hat" så får det stå för dig.

    PS! Du såg väl att jag skrev Tegnel och co.... du vet som i company? Vem tror du company syftar på ? kan det vara FHM? Dina patetiska försök att överdramatisera andras inlägg och få dem att framstå som hat för att på så sätt få dina egna att framstå som "vettiga" är ganska genomskinliga Flört
    Så här äger FHM om vad WHO säger om munskydd https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Jojow6/tegnell-munskydd-passar-inte-i-coronastrategi

    "Anders Tegnell kommenterade under fredagskvällen WHO:s nya rekommendationer.

    – Läser man hela talet ser man att det är ett väldigt försiktigt uttalande, säger han till TT.


    Tegnell anser att WHO:s rekommendation innebär att användandet av munskydd kan vara en del av ett lands bredare strategi men att munskydd i sig inte löser något.


    – I Sverige har vi strategin att är du sjuk så ska du hålla dig hemma, i stället för att röra sig med munskydd, säger Anders Tegnell.


    Han säger också att det är viktigt att vänta på den fullständiga rapport som WHO stödjer sina uttalanden på. Men noterar också att uttalandena fokuserar på situationer där man inte kan hålla avstånd. Situationer som är sällsynta i Sverige enligt honom.


    – Vi har inga allmänna tecken på stor smittspridning på svenska transportsträckor. Vi har goda kapaciteter till att kunna hålla avstånd i Sverige, säger Anders Tegnell.


    – Man måste alltid vara väldigt försiktig med WHO:s uttalanden. Man kan inte plocka ut en mening utan måste se på helheten och göra en bedömning av vad de egentligen säger."

  • Padirac
    Anonym (sant) skrev 2020-07-09 14:33:46 följande:
    Jag menar mer det psykologiska fenomenet, att för man inte håller med i sak så håller man inte med om hela personen, och det på detta följer en verbal aggressiv gruppmentalitet som jag iof tycker är lite intressant, då jag studerar psykologi. :)

    Jag mår inte heller alltför dåligt, men har väldigt hög feber, yrsel, hosta och ont i huvudet. Inga andningsbesvär. Kommer testa mig så jag vet, hade varit toppen om det inte blev värre än såhär.
    Vad tänker du om hatet mot Tegnell?

    Hoppas du snart blir bättre och att det inte förvärras. Ta inte bussen till något ställe för att testa dig {#emotions_dlg.flower}
  • Padirac
    Anonym (man) skrev 2020-07-09 15:12:38 följande:
    Fixeringen är vid Sveriges corona strategi som satts av FHM och vars ansikte utåt är just Tegnell. Resten finns i din fantasi och du får nog bolla det med dig själv i så fall.

    Ska jag tolka ditt undvikande svar som att du inte hittar någon vettig förklaring från FHM sida om varför man inte vill använda ansiktsmask i Sverige?
    inlägg #3502 kl 14:55

    Ngt oklart i det som uttrycks där?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin