• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (man) skrev 2020-05-19 15:43:22 följande:
    Jätteintressant... men nu handlar ju tråden om "Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin" så dina observationer blir både OT och irrelevanta
    Jag tror att avsikten med tråden ursprungligen var att den inte skulle handla om de som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin, utan att den skulle fungera som en samlingstråd för kritik - men föralldel, din upplevelse av att den handlar om kritikerna är ju din.

    Att kritiken är snarstucken och stundtals infantil framgår ju med all önskvärd tydlighet i tråden.

    Men det är gulligt att du tycker att den handlar om bland andra dig och din plats i klustret.

    Hoppas att du inte upplever det alltför besvärligt med kritik av kritiken - som t ex artikeln jag länkade till.Solig
  • FDFMGA
    Anonym (man) skrev 2020-05-19 18:32:37 följande:

    Om man ska sammanfatta frälsningsarmens argument så verkar det vara något i stil med...


    Jag har en ganska positiv bild av Frälsningsarmén (det ska för övrigt vara en litten dutt över e i armen, annars blir det en sån där kroppsdel som utgår från axeln).

    Detta sedan vi, ett litet gäng snorungar, hade bestänt oss för att gå på en tillställning de anordnade och kritisera och provocera dem. Vi blev välkomnade och våra kritiska frågor besvarades med oändligt tålamod  och utan överseende skenhelighet. Till slut insåg vi att vi försökte sparka in en öppen dörr och dröp av. Förhoppningsvis lite mindre inkrökta i vår egen förträfflighet.

    Då har jag mycket svårare för svenska talibaner, du vet sådana där som känner sig heligt upphöjda och heligt förbannade när någon kritiserar deras åsikter.

    Men all heder till Frälsningsarmén med dutt över e - frälsningaarmens inskränkta viftade ger jag däremot inte mycket förSkrattande
  • FDFMGA
    Anonym (man) skrev 2020-05-20 09:35:38 följande:
    Tja, alla frälsta har ju alltid en positiv bild av övriga sektmedlemmar, ingen nyhet.
    Precis, det bör man vara medveten om att det rycker vilt i frälsningsarmar av alla de olika slag när det ges möjlighet att predika om den svenska modellens förkastlighet.

    Så här rycker det till exempel i NMR-armen: "Den folkfientliga regeringen och det liberalkapitalistiska systemet har bevisat sin grundläggande inkompetens under coronakrisen"

    Nåväl. Här i Stockholm fortsätter epidemin att sjunka undan, antalet som dör av smittan har mer än halverats och detta med mycket stor sannolikhet tack vare att så pass många av oss nu är resistenta inte bara mot stollar som vill sprida panik utan också mot coronaviruset. På det sättet utgör vi nu kollektivt ett visserligen ofullständigt men ändock skydd för riskgrupperna.

    Men visst finns det andra sätt att försöka skydda sig - man kan som Trump börja knapra malariamedicin eller man kan stirra sig blind på statistiken så här i pandemins begynnelse och bege sig till Somalia för att studera deras metod som tycks vara så framgångsrik ur ett smittskyddsperspektiv.

    Själv tror jag att Stockholm kan komma att fungera som en modell eller förlaga för andra städer sett till strategin - däremot behöver man ju inte försöka efterlikna den KD-styrda äldrevården - eller mer korrekt uttryckt vanvården.

    Fast det är klart. Det bästa vore att man snabbare än ens Trump förutspår får fram ett ofarligt men effektivt vaccin och kan massproducera detta. I så fall kan man säga att Sveriges strategi visade sig vara felaktig i och med att smittskyddsåtgärderna inte behövde vara långsiktigt hållbara.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-05-20 11:45:52 följande:
    Intressant, tack. Skönt att det går ner i Stockholm. Och ålder verkar ju vara den avgörande faktorn där. 
    Ja, att smittspridningen minskat under en längre tid i Stockholm visar ju att gruppimmuniteten successivt har blivit en barriär som viruset får allt svårare att ta sig igenom.

    Tyvärr verkar det vara svårt att testa immunitet på ett någotsånär exakt sätt i och med att det verkar som man kan vara immun utan att ha mätbara nivåer av antikroppar.

    Ett möjligt alternativ vore ju annars att i så stor utsträckning som möjligt låta immuna personer bemanna äldreboenden i väntan på ett eventuellt kommande vaccin som skulle kunna ge ett absolut skydd.
  • FDFMGA
    Anonym (sant) skrev 2020-05-20 17:39:28 följande:

    Så troligtvis mycket färre smittade än man trott, 8% av stockholmare vecka 18 och 2% i hela Sverige. Vaccinet har nog förutsättningar att komma före någon form av immunitet på gruppnivå.


    Så åtta procent av stockholmarna hade utvecklat antikroppar vecka 18, det tar ju åtskilliga veckor innan antikroppar utvecklas om man blir immun på det sättet, så dessa har rimligen blivit smittade i april

    Det skulle kunna innebära att vi har kommit längre med gruppimmunitet i Stockholm än vad många trott - och det skulle ju också kunna förklara att smittspridningen avtagit så kraftigt här.
  • FDFMGA
    Anonym (sant) skrev 2020-05-20 17:59:52 följande:
    7.3%.

    Kan du förklara hur du ser det som en hög siffra och hur du beräknar att ni snart har gruppimmunitet i Stockholm? 
    Såg att det redan finns förklaringar lite längre fram i tråden men en till skadar nog inte.

    Egentligen är mätningarna ganska ointressanta - det som har betydelse är att smittspridningen minskar i Stockholm, alltså att en partiell immunitet på gruppnivå redan tyckas existera.

    Hursomhelst. Undersökningen gjordes vecka 18, alltså i slutet på april, samtidigt tar det ett par veckor att utveckla antikroppar för de som smittats och utvecklar antikroppar.

    Vad man har mätt är alltså de som hade smittats i början av april och som tillägnat sig immunitet genom att utveckla antikroppar.

    Det har spridits mycket virus i Stockholm sen dess och en okänd andel av oss måste nu adderas till de åtta antikroppsprocenten.

    Vidare verkar det som man kan utveckla immunitet genom att andra delar av immunförsvaret aktiveras. I den undersökning från Wuhan (tror jag det var) som Påven Johanna så förtjänstfullt länkade till i en annan tråd så framgick det att även bland dem som blivit ordentligt sjuka - om än inte livshotande - så var det en stor andel som hade mycket låga mängder antikroppar eller inga alls, i synnerhet unga personer.

    Här i Stockholm verkar det finnas grupper av människor som är mycket försiktiga, inom dessa grupper lär andelen immuna vara mycket låg - men så finns det många, många som lever ungefär som vår familj. Vi rör oss mycket ute på stan, träffar en hel del folk som är som vi - och min gissning är att den som beger sig ut på stan i Stockholm i stor utsträckning möter den grupp människor i världen där flest har haft smittan och blivit immuna. Något som är ett hyfsat skydd för en osmittad som beger sig ut i folkvimlet.

    Men som sagt. Jag är mer intresserad av gruppimmunitet i praktiken än i teorin - och här minskar smittspridningen trots att det är uppenbart att många blivit betydligt slappare med efterlevandet av rekommendationerna.
  • FDFMGA
    Anonym (sant) skrev 2020-05-20 22:56:10 följande:
    Nej, det står inte att de utvecklat immunitet, det står att antikropparnas betydelse är att immunförsvaret känner igen covid19, vilket som jag fått förklarat inte måste betyda en immunitet, eller i alla fall ingen långvarig sådan.

    Och jo, mätningarna är intressanta i förhållande till dödstalen.

    Det är sannolikt inte så många procent smittan gått upp med, då den spridit sig ganska jämnt över tid med en viss minskning nu, jag skulle tippa på en 2-4% ökning av personer med antikroppar i Stockholm sedan mätningen.

    Det är inte tillräckligt för att smittan ska minska bara av den anledningen. Jag tror att många håller sig relativt isolerade efter allt som sagts i media senaste månaden. Men det kommer vi märka.
    Nog har smittspridningen minskat rejält om du kompenserar för att det numer testas betydligt mer frekvent och man därmed får med personer med bagatellartade symptom som definitivt inte skulle ha testats tidigare.

    Numer är det väl en miljon eller fler som varit sjuka och tillfrisknat. Ingen av dessa har hittills konstaterats blivit smittad igen.

    Jag trodde nog att pratet om att man kanske inte blir immun hade tystnat sedan en tid, åtminstone efter att Sydkorea gick ut och förklarade att dem de upptäckt var konsekvensen av ett mätfel.

    Nåja, häromdagen var det någon som länkade till en undersökning som indikerar att personer som hade antikroppar mot någon vanlig coronaförkylning inte verkar bli sjuka i covid-19. Jag vet inte om det skrivits något mer om detta - men det vore något. Det bästa vaccinet mot covid-19 är en vanlig coronaförkylning.
  • FDFMGA
    Anonym (sant) skrev 2020-05-20 23:24:13 följande:
    Jag tror färre än så smittats, Vad baserar du det på, att en miljon varit smittade?

    Jag tror absolut man blir immun, men kanske inte så lång tid.
    Det är fler, långt fler än en miljon som testats smittade globalt. Av dessa har åtskilliga tillfrisknat och ingen har konstaterats blivit smittad igen.

    Jag kanske var otydlig, miljonen var ett exempel för att belysa att inget av dessa globala fall har inneburit insjuknande en gång till.

    Hur det fortsätter att utveckla sig i Stockholm får vi ju se, men kommer man igång med tester i betydligt större utsträckning så kommer säkert en och annan att tolka det som att smittspridningen har tilltagit i Stockholm.

    Det säkraste måtten på smittspridningen kommer då förmodligen att bli antalet som vårdas på sjukhus eller iva eller antalet avlidna.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin