Inlägg från: Anonym (sant) |Visa alla inlägg
  • Anonym (sant)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-05-03 20:30:57 följande:
    Om Coronaviruset är stabilt, borde inte den andra vågen bli särskilt mycket värre än den första? Varför då denna rädsla för att en (ev) kommande våg skulle bli allvarligare?
    Inga virus är så stabila att de inte muterar. de muterar hela tiden, men ofta är det en obetydlig mutation som inte gör sjukdomen annorlunda. 
  • Anonym (sant)
    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-05-03 22:49:16 följande:
    Ja, jag förstod det, men med stabilitet menar jag i det här fallet att det inte riskerar att mutera på samma vis som spanska sjukan. 
    Nej, det får vi verkligen hoppas.

    Vet inte riktigt vad fhm menade när de sa att det kanske kommer en andra värre våg. Hoppas inte de menade som då i alla fall.
  • Anonym (sant)
    TwoThousands skrev 2020-05-04 10:16:17 följande:
    Poängen var ju att dom alla skulle dö i denna sk pandemi men får väl hoppas på den andra omgången.
    Hahaha.
  • Anonym (sant)
    Pope Joan II skrev 2020-05-04 10:35:54 följande:
    Jag ska be att få tråden borttagen. Jag är helt ointresserad av att diskutera med dig, du har ju - som du mycket tydligt visar i inlägget jag citerat - inte ens begripit grundförutsättningarna för trådens existens. 
    FDFMGA skrev 2020-05-04 10:08:01 följande:
    Jag tror på fullt allvar att man inte ska läsa inlägg på FL om man är i affekt - eller åtminstone inte svara.

    "än i Sverige och de länder där man nu successivt öppnar upp mot smittspridningen" Skrattande

    Jag tror inte att det kommer att skilja särskilt mycket i smitta, dödstal, allvarligt sjuka mellan exempelvis Sverige och Norge om några år.

    Däremot så kommer de ekonomiska konsekvenserna att slå hårt mot de länder vars ledningar drabbades av coronapanik.
    Fult av dig att så ofta anklaga andra för att "gallskrika", "vara panikslagna" och "i affekt". Särskilt fult i den här tråden som hade ett uttalat syfte att vi som är kritiska mot Sveriges handhavande av pandemin skulle få lufta den kritiken. Tråden var inte till för att du och mångpostande Andrea skulle använda den för att tillrättavisa mig och andra. 

    Jag ska anmäla den nu och hoppas få den raderad. 
    Synd, i början kändes det som ett bra initiativ. 

    Det är det där jag menar är härskartekniker, när man går på personer och inte åsikten i sig.
  • Anonym (sant)
    FDFMGA skrev 2020-05-04 11:44:36 följande:
    Att något ska hända som gör att den krassa verkligheten som innebär att vi kommer att få leva med det här viruset i många, många år plötsligt förändras.

    Att man kanske kan spruta in desinfektionsmedel i lungorna på folk som en förebyggande åtgärd, som Trump föreslog eller att man får fram ett verksamt vaccin inom någon månad.

    Jag anser att Sverige har valt en väg som är hållbar över ett längre tidsperspektiv och som i sig också kommer att innebära ett immunitetsskydd, om än ett ofullständigt sådant.

    Ja, jag anser att man överreagerar i panik om man ger FHM skulden för smittspridningen inom äldreomsorgen och inom sjukvården, det är bättre att skicka  den kritiken till rätt adress, t ex till kommunpolitiker som sett till att äldevården till stora delar bemannas av inte sällan outbildade timvikarier.
    Skulden ligger inte främst hos kommunen när det är regeringen som bestämmer och rekommenderar.

    Outbildade timvikarier.

    Bara för att en person är outbildad timvikarie som du säger betyder det inte att personerna inte har gått interna utbildningar i grundläggande förfaranden som basal hygien tex, det brukar de få göra direkt när de blir anställda, och även till viss del innan de blir anställda.

    Tycker inte ens man ska ta upp timvikarier som en grupp som på något sätt bär skulden för något, när de redan är en extremt utsatt grupp. 
  • Anonym (sant)
    AndreaBD skrev 2020-05-04 11:47:33 följande:
    Jag antar att du skojar.... Men jo, det skulle kunna innebära att hela välfärden raseras om man upprätthåller en karantän över mer än ungefär två månader. 
    Kan du inte visa beräkningar på det, för jag håller inte med.
  • Anonym (sant)
    FDFMGA skrev 2020-05-04 11:58:47 följande:
    Hm, i Ekot i morse intervjuade man en timanställd vikarie inom äldrevården i Stockholm. Hon berättade att hon inte har råd att vara sjuk men att hon hoppas att hon inte ska smitta någon.

    Är man panikslagen ger man sig ofta på fel nivå. Det är inte timvikariernas fel att de kan vara outbildade, att de kan kallas in via sms - det är politikena som är ansvariga, i detta fall i första hand den KD-politiker som är ansvarig för äldreomsorgen, i andra hand hans företrädare.
    Men det har ju inget att göra med outbildad/utbildad. Känns mer som dina egna fördomar.

    Jag har under kort tid som ung och utbildad inom ett helt annat yrke, arbetat som timvikarie, inte inom äldrevården. Bedömer att väldigt många har utbildning inom olika områden, men kanske inte alltid inom vården, förutom just de basala utbildningar som alla måste göra som timvikarier, som just handlar om hygien och mediciner. 

    När du säger "outbildade timvikarier" så låter det lite nedvärderande. I övrigt ligger ansvaret i en kedja av politiker ja, och ytterst hos vår regering.
  • Anonym (sant)
    Anonym (Jacaranda) skrev 2020-05-04 12:46:08 följande:
    Det var ju en snygg guilt by association. Har man mage att tro något så befängt som att avancerad medicinsk forskning som pågår parallellt i närmare 100 länder skulle kunna leda till om inte ett vaccin inom kort så åtminstone framsteg som kan minska virusets dödliget och skadeverkningar, ja då spelar man i samma liga som dåren Donald Trump!

    Tror du på allvar att det vore första gången i världshistorien den medicinska forskningen lyckas mildra dödligheten och skadeverkningarna av ett nytt virus om så skulle bli fallet med Corona?

    Jag har inte pekat ut FHM specifikt för klantighet och okunskap när det gäller smitta inom vården och på äldreboenden. Tråden heter "Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin", inte "Vi som är kritiska till FHM:s eller Tegnells handhavande av pandemin".

    Jag är helt medveten om att Sveriges statsminister fortfarande heter Stefan Löfven och inte Anders Tegnell och att vi inte har avskaffat regering, riksdag, regionfullmäktige och kommunfullmäktige bara för att vi drabbats av en pandemi. Jag är dessutom helt medveten om att Tegnell inte ÄR FHM eller den enda som arbetar på FHM bara för att han är statsepidemiolog och ansiktet utåt.

    FHM har visserligen del i skulden till smittspridningen inom sjukvården och äldrevården men när jag skrev okunskap och klantighet tänkte jag faktiskt främst på politiker och tjänstemän som tycks tro  att klientelet som får hemtjänst och bor på äldreboende är det samma idag som för 20-30 år sedan. Även om det skiljer sig mycket åt i olika delar av Sverige så är personer som får hemtjänst idag ofta betydligt sjukare än vad personer som fick hemtjänst var för några årtionden sedan och de som får plats på äldreboende är ofta i väldigt dåligt skick. Inte så sällan är det personer som tillhör dubbla eller trippla riskgrupper. Trots detta är det inte ens en självklarhet att kommunen håller med arbetskläder till hemtjänstpersonalen överallt.

    Att man på så många håll använder sig av outbildade timvikarier är självklart också en stor del av problemet men finns det inte tillräckligt med skyddsutrustning att tillgå hjälper inte undersköterskeutbildning särskilt långt.
    Det sista om timvikarier och uskor; de får inte använda skyddsutrustning utan först ringa sjuksköterska och få bedömning om det behövs. Innan de fått besked får de vara oskyddade. I de fall det ens finns skyddsutrustning eller skyddsutrustning sm uppfyller kraven.
  • Anonym (sant)
    Kermit1561 skrev 2020-05-04 13:04:16 följande:
    Ja vi har svält redan innan men poängen är att svälten blir värre. Det är lite märkligt att du blir upprörd när folk dör av Corona men verkar skita i om folk svälter ihjäl..
    Vad gör du själv för att stoppa världssvälten?
  • Anonym (sant)
    AndreaBD skrev 2020-05-04 13:20:31 följande:
    Jag har hört flera ekonomer från olika länder säga det. Inget land klarar mer än två månaders shut-down, minns jag att en av dem sa. 
    Jag skulle vilja se hur de kommit på det, eller om det mest är något de säger för att de har en agenda och räknar på total lockdown, vilket jag aldrig tyckt varit aktuellt. En månad hade troligtvis räckt långt för att få kontroll över situationen, så som många länder nu gjort senaste månaden. 

    För vrigt är det nog någons slags gemensam kampanda och empati för befolkningen som många som är kritiska saknar. Att man anser människoliv vara viktigare än pengar.

    Att folk kommer ta livet av sig för att de förlorar sina företag räcker inte som förklaring när man offrar tusentals som de bara vore siffror. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin