• Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Dr Nail skrev 2020-07-02 14:11:05 följande:

    ....eller, man kanske inte mäter alls hur lyckad en strategi är utifrån hur många som lyckas överleva den?

    Kan det vara så att min utgångspunkt är helt fel här?


    Nej, det är ju inte bara antalet överlevande som räknas. Ekonomin är viktig, och hur mycket splittring/enighet man har i samhället under pandemins gång har ju också betydelse för om strategin kan anses vara lyckad eller inte.

    Alla ni som tycker att Sverige gör rätt, håller ni också med om att det är rätt att inte informera öppet om vad som är på gång i samhället?

    www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/anhorig-verkar-som-om-kommunen-morkar-coronasmitta-pa-aldreboende

    - Vi går inte ut med någon allmän information till anhöriga på äldreboende angående smittspridningen. Vi har valt den linjen för att inte skapa onödig oro, säger Annika Backström.

    Konstigt resonemang. Onödig oro är väl just den man har när man inget får veta.
  • Anonym (ABC)
    Dr Nail skrev 2020-07-03 01:28:48 följande:

    Jag vet, men jag undrar bara efter vilken summa slutar det hela vara värt det. Med tanke på att en av demokratins främsta uppgifter är att skydda sina medborgare. Jag vill bara ha en siffra :)


    Jag tror det är tabu att sitta och räkna på den ekonomiska vinsten för samhället om x eller y antal icke-produktiva pensionärer avlider.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-07-04 15:37:47 följande:

    Nej, just inte. Inte i Belgien - det har inte gått ner alls, trots lockdown

    www.worldometers.info/coronavirus/country/belgium/

    Antal döda har gått ner, men det har det ju också i Sverige. Däremot har antal aktiva fall inte gått ner alls. Sedan 18. April ökar antalet fall inte längre brant, den ökar lite mer långsamt. Men den ökar. 

    Nederländerna

    www.worldometers.info/coronavirus/country/netherlands/

    Antalet döda har minskat ordentligt, men det det har det också i Sverige. Aktiva fall står inte.

    Österrike och Danmark har inte haft så många fall överhuvudtaget, medans Italien hade så många att de hade svårt att få ner siffrorna oavsett vad de gjorde. Italien stängde ner den 12 mars, och de hade nog stängt nästan 3 månader. Men efter en månads lockdown hade de fortfarande 500 döda om dagen! Hur blev de smittade då? Och efter två månaders lockdown fortfarande 250 döda om dagen. Det är inte helt lätt att förklara detta. 


    Hur läser du graferna egentligen? Antalet nya fall per dag i Belgien gick ner från 1000 per dag till 100 per dag.

    En väldigt intressant siffra skulle vara andelen positiva av alla testade, men den siffran är lite svår att hitta.

    ourworldindata.org/coronavirus/country/sweden~FIN~DNK~NOR#the-scale-of-testing-compared-to-the-scale-of-the-outbreak

    Countries that do very few tests per confirmed case are unlikely to be testing widely enough to find all cases. The WHO has suggested a positive rate lower than 10% ? but better lower than 3% ? as a general benchmark of adequate testing.

    För Sveriges del var den här siffran 12% enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport. Det innebär att Sverige enligt WHO testar för lite, och har sannolikt ett högre antal nya fall per dag än de som kommer med i statistiken.

    Jag hittar inte motsvarande siffra för Finlands del nu, men för någon vecka sedan var den kring 1%.

    I Sverige verkar man ändå ha en annan syn på vad som är höga och låga siffror:

    www.google.fi/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/ost/provsvaren-visar-fa-av-de-testade-har-covid-19

    Provsvaren visar: Få av de testade har covid-19

    Fram till den 2 juli så har 500 personer testats i de ?drive-in? provtagningar som startade på Gotland den 16 juni. För att få ta provet så ska man ha symptom på covid-19. Men under samma period har endast 47 nya fall av covid-19 konstaterats.

    Och varför dör folk så länge som en månad efter lockdown? Därför att inkubationstiden kan vara upp till 14 dagar. Och då är det kanske bara en i familjen som insjuknar. En till två veckor senare insjuknar följande. Tio dagar senare än den personen så dålig att det behövs sjukhusvård. En vecka senare dör personen. Nu har det redan gått mera än en månad.

    Tänkte du att all smitta och död skulle upphöra samtidigt som lockdown träder i kraft?
  • Anonym (ABC)
    hawthorne skrev 2020-07-06 18:02:19 följande:

    Fast du kan inte jämföra på det sättet eftersom vi rapporterar annorlunda jämfört med våra grannländer.

    Men du har kanske facit i hand om hur stor respektive överdödlighet är?

    Hur kan du påstå att det är okontrollerad smittspridning här men inte hos "grannarna". Vad har du fakta som stödjer det?


    thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/aktuellt/aktuellt-om-coronaviruset-covid-19/lagesoversikt-om-coronaviruset

    Här kan du läsa om situationen i Finland, på svenska.

    Finland har nu kapacitet att testa alla med symptom, och sedan 3 juli har 15 nya fall upptäckts.

    thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/aktuellt/aktuellt-om-coronaviruset-covid-19/lagesoversikt-om-coronavirusetödsfall_relaterade_till_coronavirussjukdomen

    Närmare information om var de avlidna har vårdats omedelbart före sin död finns om alla 329 personer:

    * 19 procent av de avlidna var inom den specialiserade sjukvården, 35 procent inom primärvården, 44 procent inom dygnet runt-socialvård och 2 procent hemma eller någon annanstans.

    Coronavirusepidemin har inte ökat den totala dödligheten i Finland.

    Något har hänt med Sveriges rapportering. Antalet inrapporterade dödsfall kan man läsa rakt av, men inte hur många nya fall av smittade. Totalantalet rapporteras, men man får tydligen själv räkna ut hur många de nya fallen är. Worldometers har just nu kvar siffran 71419, medan svt.se säger att man nu har 73061 fall. Det är 1642 nya fall. Varför skriver man inte ut den siffran längre?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-07-08 16:08:48 följande:

    Du verkar leva i en villfarelse om att FHM är en isolerad ö utan kontakt med verklighet och omvärld. Smittskydd och smittsprårning är naturligtvis en professionell verksamhet med väl utarbetade strategier för olika scenarion och olika förutsättningar - det är långt ifrån en enmansshow som du verkar vilja framställa det som.

    Hatet du presenterar är osnyggt som bara den

    Så här gjorde Finland med smittspårning i mars - "enbart människor i riskgrupper eller med allvarliga symptom testas"


    Ditt citat gäller ju testandet, inte smittspårningen. Finland har smittspårat och satt närkontakter i karantän hela tiden.

    www.hbl.fi/artikel/de-sparar-smittans-vag-for-att-fa-stopp-pa-spridningen/&utm_referrer=#showvetrina

    Finland, 30 april:

    ?I kommunerna arbetar många på högtryck med att reda ut varifrån coronasmitta har kommit och vilka som har exponerats.

    ...

    Nuorti ansvarar för en utbildning i smittspårning som Institutet för hälsa och välfärd har satt i gång tillsammans med Tammerfors universitet och Östra Finlands universitet. Den behövs. Förutom att personalbehovet är stort har man i många kommuner flyttat anställda som vanligen har helt andra arbetsuppgifter till smittspårningen.

    Det har man gjort bland annat i Helsingfors där 130 personer ingår i verksamheten mot vanligen bara 6. Om en vecka är de 150.?

    www.google.fi/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/ost/smittsparningen-skots-av-allmanheten

    Sverige, 2 juli:

    ?Många östgötar får sköta smittspårningen av covid-19 själva?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-07-13 01:18:55 följande:
    Hur var det nu, har de kunskap eller har de inte kunskap menar du?

    Vilken erfarenhet från arbete med smittskydd har de som arbetar på FHM? Hemma från fåtöljen eller real life experience från världen?  Vilken utbildning har det?   Är det mer eller mindre än andra inom professionen?  Är det tillräckligt eller otillräckligt? Är det politiskt styre eller tjänstemannastyre inom FHM?
     
    Anonym (man) skrev 2020-07-12 21:23:48 följande:
    Fast vem är det som säger att just FHM har alla fakta?

    Bara för att du tror de så betyder väl det inte att det behöver vara så?
    Fattar du inte själv hur ofattbart irrationellt det öht är att tro att en liten myndighet i ett litet land som saknar all erfarenhet och kompetens av kriser omöjligen kan ha fel?

    ......
    Tror du att FHM och motsvarande organisationer inte lär av varandra? Tror du att de sitter själva på kammaren och hittar på strategier och åtgärder?

    Nädu, hanteringen av pandemier är till sin natur en global aktivitet med global kunskap om strategier och åtgärder.

    WHO rekommenderar munskydd/mask som komplement i vissa lägen - inte som en åtgärd som ersätter de åtgärder som rekommenderas av FHM och alla andra motsvarande organisationer. Såväl FHM som finska smittskyddsmyndigheten anser att munskydd/mask inte ska rekommenderas till allmänheten

    https://www.hbl.fi/artikel/har-hittar-du-information-om-munskydd-men-myndigheterna-ger-ingen-allman-rekommendation/

    "Regeringen har inte gett någon allmän rekommendation om munskydd i Finland, men understryker att det kan vara bra att bära munskydd på ställen där det är svårt att hålla distans till andra.

    Landets hälsomyndigheter ger på sina webbsidor råd och anvisningar om hur munskydd ska användas i coronatider.


    Myndigheterna understryker att de bästa sätten att skydda sig mot coronaviruset är god handhygien och att hålla avstånd till andra. Om man väljer att bära munskydd på offentliga platser skyddar man däremot andra ifall man själv bär på viruset.


    För att munskyddet ska ge någon effekt bör det ändå bäras och användas på rätt sätt, påminner Institutet för hälsa och välfärd (THL), Arbetshälsoinstitutet och Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) gemensamt.


    På THL:s och Arbetshälsoinstitutets webbplatser hittas instruktioner om hur skydden ska användas. Därtill hittas på Tukes webbplats anvisningar för försäljning och anskaffning av munskydd.


    I Finland har regeringen inte gett någon allmän rekommendation om munskydd, men understryker ändå att det kan vara bra att bära munskydd på sådana ställen där det är svårt att hålla distans till andra.


    Myndigheterna understryker också att kirurgiska andningsskydd i första hand bör reserveras för social- och hälsovårdsbranschen och för dem som hör till riskgruppen."


     
    Padirac skrev 2020-07-13 01:31:10 följande:
    FHM om vad WHO säger om munskydd/mask

    https://www.nyteknik.se/samhalle/munskydd-eller-inte-fragan-vagrar-forsvinna-6996774

    "Varför rekommenderar WHO då munskydd?

    ? Men de gör ju inte det. De säger att de kan användas om man misslyckats med att skapa social distans, men inte som en första åtgärd. Det här kommer långt ned i säcken om man lyssnar på vad som sägs i talet.


    Men Folkhälsomyndigheten kan ändra sig, om det kommer mer underlag som stödjer munskyddsanvändning, försäkrar han.


    ? Man måste läsa hela rapporten, och den har vi inte sett ännu. Men om WHO har något mer underlag om detta så är vi inte totalblinda. Det ligger ingen prestige i det här.


    ....

    Har bristen på skyddsutrustning något med saken att göra?

    ? Nej, det är inte huvudskälet. Men WHO pekar på att det finns en risk att masker tas bort från vården, och att resurser styrs bort därifrån.


    Är det något i svenska förhållanden som skiljer sig från andra länder rent faktiskt, som påverkar munskyddsanvändandet?


    ? I till exempel London är det en helt annan situation. Där finns inte skuggan av en chans att dra ned på kollektivtrafiken. De har valt att öppna helt, det har vi inte gjort här. Då skapas sådana miljöer att det blir trångt.


    Likaså i Asien, förklarar han, där bor många tätt och rör sig tätt. Då går det inte att hålla social distans, som vi kan här. I Sverige är det inte lika tätt, och det är inte någon trängsel i kollektivtrafiken.


    Ändå, många undrar nog varför Sverige går så på tvärs mot övriga världen.


    ? Så är det inte. Det är många länder som inte rekommenderar munskydd.


    Ute efter enkla lösningar

    Det går dock inte att säga att Sverige har rätt och att andra länder har fel, understryker han, för förhållanden är så olika.


    Vad tänker du om frågan, som blivit så kontroversiell i Sverige?


    ? Jag vet inte, att man är ute efter enkla lösningar kanske. Vilket det inte är.


    Men kan inte munskydd ge en signal, att man bryr sig om att försöka minska smitta?


    ? Det kanske inte ger den signalen. Risken är det ger signalen "nu är jag trygg", fast man inte är det, säger Anders Tegnell."


    Uppfattar du inte skillnaderna i de här två texterna? Så här tolkar jag budskapet:

    Finland: En allmän rekommendation innebär i praktiken att ALLA förväntas använda munskydd, i t.ex. allmänna kommunikationsmedel. Så långt vill man inte gå. Däremot uppmuntrar man till användning i situationer då det är svårt att hålla avstånd. Orsakerna till att rekommendationerna ser ut så här står ju inte utskrivna, men jag antar att det beror på att användning av munskydd inte anses vara den kritiska faktorn som förhindrar smittspridning i ett samhälle som ser ut som vårt. En annan viktig faktor som i alla fall vägde tungt tidigare i år var att det inte fanns tillräckligt med munskydd för att man skulle ha kunnat gå ut med ett krav på munskydd. Statsminister Sanna Marin sade uttryckligen så här i en TV-sändning, "Vi skulle behöva 5 miljoner skydd per dag, och så många har vi inte."

    Sverige: Vi vill inte att ni använder munskydd. Sen undrar jag över Tegnells "signaler". Har man gjort en undersökning bland svenskarna om hur munskydd uppfattas, eller utgår han ifrån att alla andra uppfattar "signalerna" på samma sätt som han gör det?

    En skillnad i svensk och finsk kommunikation sägs vara att i Finland går man rakt på sak utan förskönande omskrivningar, medan man i Sverige försöker linda in det negativa budskapet i bomull. Det här kom extra tydligt fram i våras när det rådde brist på skyddsutrustning överallt, och tydligen än mera i Sverige än i Finland. När vi i Finland följde med de svenska nyheterna var det med stor förvåning vi hörde hur man hade kommit fram till att skyddsutrustning på äldreboenden behövs bara i vissa situationer. I verkligheten var det ju så att det skulle ha behövts i alla situationer, men det fanns inte att tillgå. Här en föreståndare som verkar uppriktigt förvånad över att det gick som det gick, fastän man till punkt och pricka följde alla rekommendationer. Ljuger föreståndaren, eller var det rekommendationerna som inte var tillräckliga?

    www.expressen.se/tv/nyheter/30-tal-dog-pa-aldreboende-ansvariges-ord-till-anhoriga/

    I FInland var man mera medveten om att skyddsutrustning behövs, och att det är ett problem att den inte finns. Då löser man problemet, t.ex. genom att tillverka egna munskydd.

    news.abounderrattelser.fi/asts-syatelje-syr-munskydd-for-hemsjukvarden-abo-stad-har-ocksa-startat-egen-produktion/

    www.ostnyland.fi/artikel/forsta-sydda-munskydden-av-tyg-anlande/

  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-07-13 23:41:15 följande:

    Jovisst är det skillnad - flera stycken.

    FHM säger att om du tror att du smittar - vilket är det munskydden skyddar andra från - ska du stanna hemma, inte gå runt med munskydd bland folk. Strategin är att stanna hemma om du har symptom och hålla social distans i övrigt. FHM är öppna för att ändra sig om det är fallet.

    Sverige lider stor brist på beredskapslager och har inte i beredskapsplaner avtal för inhemsk industriell produktion av varor som kan behövas vid kris. Sverige monterade ner beredskap och totalförsvar efter kalla kriget (när broschyren ' Om Krisen eller Kriget kommer' kom för några år sedan häcklades den av SDsvansen  m.fl.. för det verkliga hotet var 'invandrarna'.. De som sätter tonen i det offentliga samtalet utanför myndigheters och seriös medias kommunikation var inte så imponerade -apokalypsen var redan här.. ville de påskina)

    Hur som helst har Finland så vitt jag kunnat ta reda på studerat svensk beredskapsplanering så som den så ut för -90talet - och sedan tagit många bra saker därifrån. I Sverige har det gått åt andra hållet - NPM har skalat av alla lager av uthållighet (jag önskar att svensk skola skulle lära av finsk skola, men det är en annan historia). Men visst tillverkades det skydd på annat håll i Sverige då det saknades inköpskanaler, industrier som har inköpsorganisationer hjälpte till så gott det gick och löste en del - den decentraliserade förvaltningsmodellen gav än fler utmaningar/problem med nödvändiga varor ...

    Den decentraliserade förvaltningsmodellen tillsammans med krislagar som enbart gäller i tid av KRIG och inte vid en pandemi är regering och riksdag relativt tandlösa, befolkningens fri och rättigheter är starkt skyddade från de styrandes makt. Det du kallar inlindat i bomull är resultatet av befolkningens makt över sig själva. -  Nu söker tex lokaltrafiken i Stockholm rätt att lagligt kunna begränsa antalet människor i bussarna - idag är det bussens registrerade max antal passagerare som gäller, inget annat. Den decentraliserade modellen gjorde det dessutom svårt för enskilda organisationer, regioner  och vårdgivare att handla på den öppna marknaden så som de gör i vanliga fall - de är för små aktörer på en marknad där USA precis vid lastning av skyddsutrustning bjuder över för att ett plan lastat med varor i Kina ska flyga till dem istället för till Frankrike.. vad kan en vårdgivare eller region göra... 

    Jag tror att det du uppfattar som finsk rakhet och svensk bomull är en fördom som du läger på för att du kanske inte känner till förutsättningarna i Sverige  - jag har många kollegor i företagets finska dotterbolag och jag tillbringar en hel del tid hos dem varje år, jag kan inte säga att det skulle vara så stor skillnad annat än att företagskulturen på vissa håll (andra företag med finska ägare jag arbetat i) är att om bossen säger nått så håller finnarna tyst - i Sverige får vem som helst säga vad som helst till vilken chef som helst - utan bomull. 

      


    FHM tror inte på symptomfri smittspridning då allltså? Och man räknar inte heller med att folk kan befinna sig på t.ex. jobbet eller ett tåg då sjukdomen bryter ut?

    Mitt ?inlindat i bomull? syftade på att man gick ut med att full skyddsutrustning inte behövs i stället för att säga att ?nu är det kris?. Folket invaggades i en falsk trygghet.

    En annan fördom vi odlar i Finland är att svenskar diskuterar i det oändliga tills alla är överens. Det du beskriver som att ?finnarna är tysta när bossen säger nåt? gör ju att det går fort att få saker att hända när det är skarpt läge. Man tjafsar inte i onödan. Om det gick fel, reder man ut det efteråt. I Finland har redan ett huvud rullat pga en misslyckad ansiktsmaskaffär.

    I Sverige har visst ingen gjort några pandemi-relaterade misstag, det är systemet och strukturerna det är fel på, eller? Hur är det med cheferna som har beordrat smittade anställda på jobb, sitter de fortfarande kvar? Smittade anställda som själva har valt att jobba har ju åtminstone blivit uppsagda.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-07-14 10:18:00 följande:

    Finland är ett undantag där, ett positivt förstås, när det gäller beredskapslager. Sverige har ju lagt märke till det och många har sagt att man kan fundera på ett liknande system framöver - men varför älta över att det inte har gjorts tidigare? Det är som det är, man får göra bättre framöver.

    När det gäller munskydd - det är inte lätt att få tag på. Jag har själv beställt några på nätet nu, men om man tror att man kan få tag på såna på byggmarknader (som brukar ha dem) eller på apotek, så blir man besviken. Uppenbarligen använder folk dem, annars skulle de inte vara slut överallt. Jag har själv inte gått ut så mycket, men jag har sett folk med mask också. 

    Och du kör verkligen med felinformation om du säger att budskapet i Sverige är att man inte vill att folk använder mask. Man vill inte rekommendera det, för att man inte vill ge intrycket att man är helt säker om man använder mask. Man vill inte att folk förlitar sig för mycket på det. Men det är ju en helt annan sak än att man inte vill att folk skulle använda mask. 

    Kan hända att man dolde problemen lite, man var väl rädd för panik. Jag tycker inte heller det är en bra idé. Och även i Sverige har det varit många initiativ att tillverka saker själv. T.ex. så har hela gymnasieklasser tillverkat skyddsutrustning.


    Jag sade inte vad FHM:s budskap till Sverige är, utan hur jag tolkade budskapet. Så är det med all information, den tas emot på olika sätt av olika människor.

    Jag har läst om hur folk uppfattar de svenska rekommendationerna:

    ?Man måste följa dem.?

    ?Man behöver inte följa dem?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-07-14 14:20:50 följande:

    Ja, efter oändliga diskussioner (trots att vi inte hade olika syn) är du och jag överens i typiskt svenskt samförstånd och (ABC) som inte har begripit sig på vad FHM säger eller hur svensk förvaltning fungerar och ansvar fördelas får ta konsekvensen och avgå från tråden 

    Svenskt vs finskt agerande... 

    Hahaha


    AndreaBD skrev 2020-07-14 12:43:08 följande:

    Det där är dock en väldigt märklig tolkning, och jag tror och hoppas att inte många gör den. Och sååå osjälvständiga är väl inte svenskarna heller? Tyvärr så finns det ju en del osjälvständighet. Det är klart att man kan alltid kan göra något "extra" om man nu vill det. Vad skulle det göra för skada?

    Och jag har inte heller hört olika tolkningar av rekommendationerna. Förutom kanske av tonåringar/ungdomar. 


    Jag lyssnade på dagens presskonferens. Frågan om munskydd kom upp flera gånger om. En reporter frågade om FHM kommer att rekommendera att hemtjänsten använder munskydd när de besöker folk i riskgrupper. Svaret var definitivt inte ett entydigt ?ja?. Det var tal om avstånd och att undvika ansikte mot ansikte, och ?När man smörjer in någons fötter kan man se till att ha sitt ansikte bortvänt.?

    Det här är ett mycket märkligt sätt att förhålla sig till hela frågan. Och jag har svårt att förstå hur man skulle kunna tolka dagens rapport som att FHM är positivt inställd till munskydd.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-07-14 17:04:49 följande:

    Ja, jag har också sett presskonferensen. Och tänkte då också att det säkert finns folk som kommer att misstolka. Poängen är ju att de vill att folk HELLRE ska hålla avstånd, eller stanna hemma helt, än att sätta på sig en mask och ge sig mitt in i folkmassorna igen. 

    Säger man att man kan gå ut med mask, så kommer folk att tolka att det är lika säkert som att hålla avstånd. Och det är det inte. Förresten så har de ju också förklarat vad WHO säger och att de har samma inställning som WHO.

    När det gäller frågan om äldrevården.... folk som jobbar inom det har väl alltid mask? Och helst också visir. Menade de inte snarare om man som anhörig gör något sånt? 


    Lyssna en gång till, 48:30 och framåt. Frågan gällde uttryckligen personal inom hemtjänst och på äldreboenden.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin