• Anonym (Jobbigsvärmor)

    Svärmor kommer få oss att göra slut

    Hej! Jag och sambon har varit tillsammans i några år och har världens bästa relation, vi trivs helt enkelt extremt bra tillsammans och allt fungerar så perfekt som det bara kan göra i en relation, förutom EN sak- svärmor.

    Min mamma har i alla år haft problem med min farmor, vilket bland annat fick henne att gå in i väggen i en längre period och gjorde att jag sa upp kontakten med farmor- som ändå inte fattar och beter sig som en typisk djävulssvärmor OCH min förra relation slutade i skilsmässa pga att jag vägrade skaffa barn med honom så länge som hans mamma inte betedde sig normalt (sprang ständigt in i vårt hus oanmäld trots otaliga tillsägelser, kom hem med inredning/mattor och skulle bestämma hur vi skulle ha det och dök ständigt upp ÖVERALLT oinbjuden).

    Så jag är extremt känslig för dethär med djävulssvärmödrar, men nu har jag fan hamnat här igen!

    Till en början gick det ganska bra med svärmor, visst hade hon svårt att klippa navelsträngen men hon hade ändå respekt.

    Men så blev jag gravid, och då började helvetet. Hon ska lägga sig i precis ALLT. Vi letar exempelvis ny bostad och svärmor tycker då att vi ska bo på hennes gata. Jag sa bestämt nej då jag tidigare bott i området och inte trivs där och förklarade trevligt precis varför det inte är något för mig. Har nu fått ta diskussionen med henne ÅTTA gånger (dvs varje gång jag träffat henne sen vi började leta bostad och då bland annat på en husvisning som hon ?spontant dök upp på? där hon KRÄVDE att hennes barnbarn inte skulle bo i det området för att HON tycker det kör för mycket bilar!?) och nu har hon alltså gått runt till alla sina grannar och försöker övertala dessa till att sälja till oss trots att jag förklarat ÅTTA gånger (diskuterat i över en timme varje gång) att vi INTE vill bo där.

    Jag kommer från en annan ?stad? ca 30 min körning ifrån där vi bor nu och hade gärna flyttat tillbaka dit (bättre skolor, större, finns faktiskt restauranger som serverar annat än pizza osv) detta fick henne att börja GRÅTA!! Hon hävdar att vi då nekar henne en relation med sitt barnbarn. För 30 minuters körning!?

    Hon kommer hem oanmäld till oss och bara kliver rätt in via ex altanen och kommenterar min städning, köper inredning vi inte vill ha (pga hon tycker vi har det färglöst- JA Vi VILL HA DET SÅ!!) och hon vill bestämma att våra husdjur inte ska vara i säng/soffa för att HON tycker det är äckligt.

    Nu när jag är gravid så blev hon arg över att jag redan köpt hem allt och att hon inte fick köpa något (jag gav ändå henne en önskelista med lite filtar och så hon kunde köpa om hon ville men nej hon ville köpa mer) och så skulle hon gå igenom allt jag köpt och se att var ?ordentligt?.

    Då hon inte förstod sig på babyskyddet (som är snurrbart men dock inte går att ?låsa? på fel håll) så skulle hon läxa upp mig i att man minsann inte får ha bebisar framåtvända. Nej, jag är inte efterbliven och vet såklart detta, mina syskon som jag umgås extremt mycket med har barn så jag har fått lära mig det mesta där samt har såklart läst på nu när vi ska bli föräldrar. Hon går även och kollar hur jag bäddat spjälsäng/vagn och ska bädda om det ?på sitt sätt?.

    Jag har valt att vara vegetarian, sambon är det till 90% (han äter ibland kött ?ute? eller när han är bortbjuden) och vi har därför valt att även vårt barn ska vara det fram tills att hen kan ta ett eget beslut. Den diskussionen tog för oss ca 10 min sen var vi klara med det. Med svärmor däremot har jag nog fått diskutera detta i sammanlagt 5h nu, för hon tycker att detta är fruktansvärt och tänker då minsann inte följa mina löjliga regler när hon är barnvakt. Hon äter själv knappt kött för att hon inte gillar det, men stör sig på att jag har en åsikt om att det är hemskt för djuren och måste alltså därför ?trotsa?.

    Hon säger också hela tiden att detta är HENNES barn, att vi är så unga och inte vet vad vi ger oss in på, att hon kommer få ta över för att sambon inte kommer hjälpa mig och jag inte kommer orka osvosv och refererar alltså alltid till bebisen som SIN.

    Jag gråter nästan aldrig och har haft världens enklaste graviditet utan hormonsvängningar osv, MEN har alltså gråtit vid 3 tillfällen den senaste tiden pga henne. Jag börjar alltså känna att mitt ofödda barn är ett misstag och längtar knappt till förlossning för jag vet att hon kommer förstöra ALLT det mysiga med att få barn genom att lägga sig i och ständigt trycka ner mig. Tror att relationen med min sambo kommer ta slut pga detta, jag orkar helt enkelt inte mer.

    Har såklart pratat med sambon om detta otaliga gånger och han säger att han vet att hon är ?helt dum i huvudet? men att det inte går ta diskussioner med henne. Han tycker att jag bara ska ignorera allt hon säger/gör för det är så han hanterar det. Han har växt upp med bara henne (hon har dock ?ny? familj nu) och är väldigt lojal och känner någon slags tacksamhetsskuld samt är väldigt överbeskyddande med henne så han uppskattar inte när jag säger ifrån och erkände idag att hon sagt att hon ogillar mig för att jag har en ?för stark personlighet?.

    Säger då till honom att han får ta diskussionerna med henne, förklara att det inte är hennes barn och när hon ska lägga sig i bostad/mat osv säga att VI har tagit diskussionen och är klara med den så hon behöver inte lägga sig i, men detta vill han inte göra för han säger att hon kommer fatta att det kommer från mig även om han säger det och då kommer hon börja hata mig vilket han inte vill.

    Vad ska jag göra? Hur ska jag få henne att backa? Hur ska jag få honom att sätta ner foten? Orkar verkligen inte mer!!!

  • Svar på tråden Svärmor kommer få oss att göra slut
  • Anonym (Linn)
    Anonym (Jodu) skrev 2020-04-29 19:12:21 följande:

    Det är väl självklart att man inte lämnar bort sitt barn till ngn man inte tycker om. Men hon har sin del i det hela på samma sätt som hennes sambo har en stor del i det hela. Nu är det krasst så att hon bestämmer inte 100% över barnet.

    Läser du allt jag skrev så skulle du förstå min poäng dvs lös problemen alla parter emellan och se farmor som en resurs. Sen behöver hon inte använda den resursen. Men den hon skaffat barn med kanske vill att sitt barn ska ha en relation med sin mamma, det kan hon inte förvägra.


    Det går inte riktigt ihop det du säger här; å ena sidan lämnar man självklart inte bort barnet till någon man inte tycker om, å andra sidan är inte barnet hennes till 100%.

    Så hur blir det?

    Ja de måste lösa problemet. Men hur? Svärmor vill sannolikt inte ändra sig. Killen är rädd för att svärmor ska bli stött om de säger ifrån, och börja dricka.

    Det TS kan göra är att försöka få till en gemensam strategi med killen för att hantera tanten. Antagligen krävs familjerådgivning. Samt en flytt.

    Eller att TS själv sätter ner foten med en redig smäll. Allra helst innan förlossningen.
  • Anonym (Jobbigsvärmor)
    Wench85 skrev 2020-04-29 16:02:52 följande:

    Det låter som en otroligt jobbig relation! Utifrån vad jag läser skulle jag rekommendera att försöka ett nytt förhållningssätt. Att försöka argumentera, förklara, resonera osv funkar ju inte. Jag skulle försöka avsluta samtalet direkt. Utan att försöka "bli överens" om frågor som inte är hennes frågor.

    Svärmor säger att ni ska flytta till hennes gata. Du har diskuterat detta med henne i över åtta timmar. Kommer en nionde timme göra någon skillnad? Jag tror icke det Jag skulle hitta en formulering som avslutar diskussionen och upprepa den likt en papegoja. Typ:

    "Jag och Maken beslutar var vi vill bo och vill inte diskutera det mer." 

    Svärmor: Men det är ett så himla fint område här.

    "Jag och Maken beslutar var vi vill bo och vill inte diskutera det mer." 

    Svärmor: Vill ni inte att barnet ska få en bra uppväxt?

    "Jag och Maken beslutar var vi vill bo och vill inte diskutera det mer." 

    Svärmor: Ni kommer vilja ha hjälp med barnvakt.

    "Jag och Maken beslutar var vi vill bo och vill inte diskutera det mer." 

    osv.

    Och synka med din man, så när hon vänder sig till honm svarar han:

    "Jag och Frun beslutar var vi vill bo och vill inte diskutera det mer." 

     

     


    Bra tips! Ska prova! Tack! :)
  • Anonym (Jobbigsvärmor)
    Silverjenny skrev 2020-04-29 19:21:30 följande:

    Ni borde flytta till en annan stad så hon inte kan bara dyka upp hur som helst. Flytta åtminstone till din hemstad som låg 30 minuter bort, om inte hellre ännu längre bort. Det är inte värt att riskera vare sig bebislycka eller ert förhållande för att hålla svärmor på gott humör, risken är dessutom stor att det hela kommer att eskalera när barnet väl är fött. Tycker du hon är jobbig och springer i vägen nu och har åsikter om allt - vänta bara tills "hennes barn" är fött. Du får nog vara glad om du får hålla i det ibland och möjligen välja färg på ett par bebisstrumpor.

    Ta din familj och fly!


    Vi jobbar båda 5 minuters promenad från där vi bor nu, ju längre vi flyttar desto längre behöver vi alltså pendla- något som vi inte är särskilt intresserade. Tycker inte att vi ska behöva ?offra? en timme av vårt liv på pendling bara för att komma ifrån svärmor, det känns inte som en riktig lösning för mig...

    Så långt hade varken jag eller sambon accepterat att det går- men det kommer vara det hon vill och därför vill jag redan nu veta hur man hindrar detta på bästa sätt utan att göra henne för kränkt/ledsen. Jag tänker dock inte kompromissa för mycket gällande vår lycka utan om man försöker ?snällt? och hon fortsätter så får man ju helt enkelt sätta ner foten på ett hårdare sätt.
  • Anonym (Jobbigsvärmor)
    Anonym (Laura) skrev 2020-04-29 13:24:45 följande:

    Kan det vara en idé att din sambo får gå och prata med någon angående hans relation med hans mamma? För det är inte normalt att behöva trippa runt på tå och tro att man var anledningen till någon annans alkoholproblem. Svärmor är en vuxen kvinna. Hon behöver också ta ansvar för sina egna handlingar. 

    Jag skulle flytta längre bort om jag var er. Synd med pendlingen, men för ert förhållande och sanity behöver ni nog lite avstånd mellan er och svärmor tills ni kan ha ett hälsosamt förhållande med henne.


    Har föreslagit detta men har är tyvärr inte intresserad av att prata med någon. :/
  • Anonym (Laura)
    Anonym (Jobbigsvärmor) skrev 2020-04-29 19:50:11 följande:
    Har föreslagit detta men har är tyvärr inte intresserad av att prata med någon. :/
    Det var väl typiskt? På något sätt måste han ju ändå börja förstå att han måste stå upp för sin familj nu (dvs du och barnet) och sätta er före mamma. Hennes beteende påvekar ju er negativt och ni kan ju inte fortsätta ha det som ni har det nu.

    Jag skulle börja med att flytta bara för att få sån distans från svärmor att hon inte bara kan knalla in när hon känner för det.
  • Anonym (F)

    FLYTTA!!! Innan barnet är fött! Lämna din mesiga värdelösa sambo och stick hem till din hemstad. När barnet är fött är det svårare att flytta på grund av vårdnaden.

  • Anonym (Svärmor kan inte bete sig)

    Säg:nej.Markera till henne.Lyssna inte på hennes bullshit.Flytta långt bort från henne och skaffa säkra lås.Svara inte när hon ringer.

  • Anonym (...)
    Anonym (Jobbigsvärmor) skrev 2020-04-29 19:46:07 följande:

    Vi jobbar båda 5 minuters promenad från där vi bor nu, ju längre vi flyttar desto längre behöver vi alltså pendla- något som vi inte är särskilt intresserade. Tycker inte att vi ska behöva ?offra? en timme av vårt liv på pendling bara för att komma ifrån svärmor, det känns inte som en riktig lösning för mig...

    Så långt hade varken jag eller sambon accepterat att det går- men det kommer vara det hon vill och därför vill jag redan nu veta hur man hindrar detta på bästa sätt utan att göra henne för kränkt/ledsen. Jag tänker dock inte kompromissa för mycket gällande vår lycka utan om man försöker ?snällt? och hon fortsätter så får man ju helt enkelt sätta ner foten på ett hårdare sätt.


    Det kanske är så att det inte går. Hon verkar inte inse att hon är påträngande och hennes åsikter är ovälkomna. Kan ju vara så hon har narcissistiska tendenser, hon verkar väldigt manipulativ, kan aldrig göra fel och drar "jag är ledsen/kränkt" direkt fast det är hon som är taskig mot andra. Och om hon nu har någon form av personlighetstörningar så hjälper det inte att ni säger till henne.
  • Anonym (Jobbigsvärmor)
    Anonym (F) skrev 2020-04-29 21:16:33 följande:

    FLYTTA!!! Innan barnet är fött! Lämna din mesiga värdelösa sambo och stick hem till din hemstad. När barnet är fött är det svårare att flytta på grund av vårdnaden.


    Men herregud, har ju förklarat att han har sina anledningar till att inte vilja säga ifrån och man får ju ha lite förståelse för andra människor. Skulle då rakt inte flytta ifrån honom eller starta någon vårdnadstvist. Han kommer bli en superbra pappa men bryr sig för mycket om sina syskon för att riskera att dom ska växa upp med någon med ett alkoholmissbruk pga något han påverkat.

    Han vill heller inte säga ifrån på ett sätt som får henne att ogilla mig mer och jag vet att han skulle välja mig och vårt barn framför sin mamma om situationen skulle bli så fruktansvärd, men jag skulle aldrig vilja sätta honom i den sitsen.

    Ville som sagt ha tips om hur man sköter detta på smidigaste möjliga sätt och har nu fått en hel del tips på hur jag ska svara på hennes kommentarer. Tack för det allihopa!
  • Anonym (Mindfulness)

    Det verkar som om du är traumatiserad från dina tidigare erfarenheter och på så sätt är mer känslig och öppen för att ta kommentarer som hårda pikar eller kritik?

    Nu säger jag inte att din svärmors beteende inte är gränslöst, men om du känner som om detta äter upp dig inifrån kan det bli svårare att hantera allt när hon kommer på spontanbesök eller tipsar om ett ställe att flytta till. Det påminner dig om dina trauma från förr och skadan är större. Svärmor kommer du inte kunna ändra på och troligtvis inte heller din sambo. Vad kan du göra själv för att försöka distansera dig från din svärmors ord och handlingar så att du kan må bättre?

    Jag har en utländsk svärmor i en kultur där ålder styr allt, så utifrån ett svenskt perspektiv är hon nog ett par hundra gånger galnare än din. :) Jag har lyckats finna mig i det och börjat att se det charmiga med en överengagerad svärmor. Jag vet att min bara vill väl.

Svar på tråden Svärmor kommer få oss att göra slut