• Anonym (Jobbigsvärmor)

    Svärmor kommer få oss att göra slut

    Hej! Jag och sambon har varit tillsammans i några år och har världens bästa relation, vi trivs helt enkelt extremt bra tillsammans och allt fungerar så perfekt som det bara kan göra i en relation, förutom EN sak- svärmor.

    Min mamma har i alla år haft problem med min farmor, vilket bland annat fick henne att gå in i väggen i en längre period och gjorde att jag sa upp kontakten med farmor- som ändå inte fattar och beter sig som en typisk djävulssvärmor OCH min förra relation slutade i skilsmässa pga att jag vägrade skaffa barn med honom så länge som hans mamma inte betedde sig normalt (sprang ständigt in i vårt hus oanmäld trots otaliga tillsägelser, kom hem med inredning/mattor och skulle bestämma hur vi skulle ha det och dök ständigt upp ÖVERALLT oinbjuden).

    Så jag är extremt känslig för dethär med djävulssvärmödrar, men nu har jag fan hamnat här igen!

    Till en början gick det ganska bra med svärmor, visst hade hon svårt att klippa navelsträngen men hon hade ändå respekt.

    Men så blev jag gravid, och då började helvetet. Hon ska lägga sig i precis ALLT. Vi letar exempelvis ny bostad och svärmor tycker då att vi ska bo på hennes gata. Jag sa bestämt nej då jag tidigare bott i området och inte trivs där och förklarade trevligt precis varför det inte är något för mig. Har nu fått ta diskussionen med henne ÅTTA gånger (dvs varje gång jag träffat henne sen vi började leta bostad och då bland annat på en husvisning som hon ?spontant dök upp på? där hon KRÄVDE att hennes barnbarn inte skulle bo i det området för att HON tycker det kör för mycket bilar!?) och nu har hon alltså gått runt till alla sina grannar och försöker övertala dessa till att sälja till oss trots att jag förklarat ÅTTA gånger (diskuterat i över en timme varje gång) att vi INTE vill bo där.

    Jag kommer från en annan ?stad? ca 30 min körning ifrån där vi bor nu och hade gärna flyttat tillbaka dit (bättre skolor, större, finns faktiskt restauranger som serverar annat än pizza osv) detta fick henne att börja GRÅTA!! Hon hävdar att vi då nekar henne en relation med sitt barnbarn. För 30 minuters körning!?

    Hon kommer hem oanmäld till oss och bara kliver rätt in via ex altanen och kommenterar min städning, köper inredning vi inte vill ha (pga hon tycker vi har det färglöst- JA Vi VILL HA DET SÅ!!) och hon vill bestämma att våra husdjur inte ska vara i säng/soffa för att HON tycker det är äckligt.

    Nu när jag är gravid så blev hon arg över att jag redan köpt hem allt och att hon inte fick köpa något (jag gav ändå henne en önskelista med lite filtar och så hon kunde köpa om hon ville men nej hon ville köpa mer) och så skulle hon gå igenom allt jag köpt och se att var ?ordentligt?.

    Då hon inte förstod sig på babyskyddet (som är snurrbart men dock inte går att ?låsa? på fel håll) så skulle hon läxa upp mig i att man minsann inte får ha bebisar framåtvända. Nej, jag är inte efterbliven och vet såklart detta, mina syskon som jag umgås extremt mycket med har barn så jag har fått lära mig det mesta där samt har såklart läst på nu när vi ska bli föräldrar. Hon går även och kollar hur jag bäddat spjälsäng/vagn och ska bädda om det ?på sitt sätt?.

    Jag har valt att vara vegetarian, sambon är det till 90% (han äter ibland kött ?ute? eller när han är bortbjuden) och vi har därför valt att även vårt barn ska vara det fram tills att hen kan ta ett eget beslut. Den diskussionen tog för oss ca 10 min sen var vi klara med det. Med svärmor däremot har jag nog fått diskutera detta i sammanlagt 5h nu, för hon tycker att detta är fruktansvärt och tänker då minsann inte följa mina löjliga regler när hon är barnvakt. Hon äter själv knappt kött för att hon inte gillar det, men stör sig på att jag har en åsikt om att det är hemskt för djuren och måste alltså därför ?trotsa?.

    Hon säger också hela tiden att detta är HENNES barn, att vi är så unga och inte vet vad vi ger oss in på, att hon kommer få ta över för att sambon inte kommer hjälpa mig och jag inte kommer orka osvosv och refererar alltså alltid till bebisen som SIN.

    Jag gråter nästan aldrig och har haft världens enklaste graviditet utan hormonsvängningar osv, MEN har alltså gråtit vid 3 tillfällen den senaste tiden pga henne. Jag börjar alltså känna att mitt ofödda barn är ett misstag och längtar knappt till förlossning för jag vet att hon kommer förstöra ALLT det mysiga med att få barn genom att lägga sig i och ständigt trycka ner mig. Tror att relationen med min sambo kommer ta slut pga detta, jag orkar helt enkelt inte mer.

    Har såklart pratat med sambon om detta otaliga gånger och han säger att han vet att hon är ?helt dum i huvudet? men att det inte går ta diskussioner med henne. Han tycker att jag bara ska ignorera allt hon säger/gör för det är så han hanterar det. Han har växt upp med bara henne (hon har dock ?ny? familj nu) och är väldigt lojal och känner någon slags tacksamhetsskuld samt är väldigt överbeskyddande med henne så han uppskattar inte när jag säger ifrån och erkände idag att hon sagt att hon ogillar mig för att jag har en ?för stark personlighet?.

    Säger då till honom att han får ta diskussionerna med henne, förklara att det inte är hennes barn och när hon ska lägga sig i bostad/mat osv säga att VI har tagit diskussionen och är klara med den så hon behöver inte lägga sig i, men detta vill han inte göra för han säger att hon kommer fatta att det kommer från mig även om han säger det och då kommer hon börja hata mig vilket han inte vill.

    Vad ska jag göra? Hur ska jag få henne att backa? Hur ska jag få honom att sätta ner foten? Orkar verkligen inte mer!!!

  • Svar på tråden Svärmor kommer få oss att göra slut
  • Anonym (Jobbigsvärmor)
    Avenia skrev 2020-04-29 07:20:46 följande:

    Är du redo för barn? För jag tror att du behöver sätta ner foten så det stänker om det! Svärmor kommer att komma och ta barnet ur din famn. Det måste du vara beredd på, och du behöver sitta och förbereda dig på vad du ska göra i olika situationer. Svärmor har tagit makten över ditt liv. Du har svårt att säga ifrån, det är därför svärmor får så stor makt. Hur gammal är du? Inte för att det egentligen spelar roll, men du måste skaffa dig pondus. Säg ifrån. Planera olika scenarier, det är det bästa tipset jag kan ge.

    Min svärmor är som din, men din är lite värre. Jag hade också svårt att säga ifrån i början. Ja, de 15 första åren faktiskt. Hon klampade in och var respektlös. Hon tog det inte bra när jag satte gränser, men allt har blivit bättre sedan dess. Hon är lite som en hund som man måste uppfostra. Gör man inte det så beter sig hunden som den vill.


    Har ni förresten en bra relation idag, du och din svärmor?

    För det är det jag är rädd för, att det för alltid kommer bli spänt.

    Jag och min svärmor hade en bra relation i början och jag har tyckt att det har varit trevligt att åka dit. Vill gärna känna så igen.

    Familjen är väldigt viktig för mig och både jag och sambon har som sagt en väldigt stark relation med min familj och dom kommer därför naturligt bli en stor del av vårt barns liv- jag vet helt enkelt att dom den första bebistiden kommer förstå att första prio inte är att städa och inte kommer döma det minsta för detta och dom vet såklart både min och sambons gränser och vad vi tycker är okej att hjälpa till med eller inte.

    Jag VILL verkligen känna samma sak med sambons familj, jag VILL att dom är en del av vårt barns liv och jag VILL inte bli irriterad/arg/orolig varje gång dom ska komma hit.

    Jag hade därför velat på ett snällt sätt förklara hur jag fungerar och att jag blir ledsen när hon antar att jag inte kan saker om bebisar eller säger att barnet är hennes. Men vet inte hur jag ska göra detta på ett lagom sätt...
  • Räkan77

    Det skulle vara så tråkigt för alla parter om svärmorskrisen skulle medföra en separation för er. För din sambo skulle ju problemet bara flytta över till nästa relation. Låter som att han skulle behöva få perspektiv på sin relation med sin mamma och jag tror inte du kommer att nå fram. Boka in er på familjerådgivning!

    Överväg att flytta en bit bort, din sambo kan behöva hjälp med att sätta gränser och fysisk distans kan hjälpa till.

    Lycka till med bebisen och svärmorsskiten

  • Anonym (Jobbigsvärmor)
    springintheforest skrev 2020-04-29 07:43:59 följande:

    Herregud.

    Det där låter helt sjukt. Om din och sambons relation ska överleva behöver ni sätta ner era fötter tillsammans.

    Ni är en egen familj och snart ska ni bli tre. Ta inga diskussioner alls med din svärmor, vad ni beslutar är er sak och inget som hon har med att göra.

    Du får berätta för din sambo att antingen blir det en ändring på detta IDAG eller så kommer ni inte att hålla. Om han är för mesig och inte "vågar" göra något kan det tyvärr inte bli bra. Detta måste komma från er båda. Nu. Inte senare.

    För övrigt låter det bra att flytta 30 minuter bort. Minst.

    Stå på dig annars gör andra det!


    Problemet med att flytta är att vi båda nu har mindre än 5 minuters promenad till jobbet- desto längre flytt innebär alltså desto längre pendling, behov av 2 bilar mm.

    Vi trivs väldigt bra med att slippa detta och tycker därför det är tråkigt att man ska behöva lägga extra tid på det istället för tid med vårt framtida barn.. :(

    Jag har sagt till honom att svärmor kommer vara anledningen till att vi gör slut och förklarat att det var en väldigt stor del i att min förra relation tog slut och han säger då att om det går så långt så kommer han välja mig alla dagar i veckan MEN att han inte vill sätta ner foten och riskera att dom slutar prata då han värderar relationen med sina syskon som bor hemma så högt...

    Han är överbeskyddande med sina syskon och vill gärna hålla koll då han själv for så illa när hon hade problem med spriten och är rädd att detta ska drabba även dom. Han vill därför ha ett stort hus nu med rum till syskonen så att dom har en plats att kunna slappna av lite på, men det är ju inte det enklaste att hitta tyvärr...

    (Ja han har väldigt mycket yngre syskon och ja svärmor fick honom väldigt tidigt och dom VÄLDIGT sent.)
  • Anonym (Usch)

    Vad jobbigt. Låter verkligen som att din sambo är lite av problemet här. Han och hans mamma har en osund relation tyvärr. Och den drabbas du av. Så familjeterapi är mitt råd. Jag har själv en särbo där jag känner att svärmor kan komma att bli ett problem om vi flyttar ihop. Hon ringer min särbo minst en gång om dagen. Hon styr och ställer över hans 5 åriga son. Kan tex avboka barnbarnets läkarbesök över särbons huvud. Har åsikter om hur vi träffas med hennes barnbarn, och min särbo försvarar alltid sin mamma. Säger att hon bara omtänksam och gullig. Jag tänker nej hon är dominant och ni har inte klippt navelsträngen. Ibland när han besökt mig har det tagit tid. Då har han pratat med mamma i bilen får man höra sen. Hon är överdrivet daltig med barnbarnet och tyvärr lyssnar särbon på hennes råd. Jag har bara haft med henne och göra i 7 månader men är redan less på henne.

  • Anonym (Love)

    Det är inte svärmor som är problemet.


    Det är att ni inte står upp för varandra i er relation. Börja där... 

  • Ignoramus

    Det där låter EXAKT som min svärmor. Jag har varit krasslig och sitter i karantän och enligt 1177 är det sannolikt corona. Ljusglimten i allt detta var att jag i min enfald trodde att det skulle få ett slut på de ständiga oanmälda besöken. MEN INTE. Inte ens regeringens rekommendationer kan hindra den här kvinnan från att dyka upp på daglig basis. Hehe men nu verkar hon själv ha blivit smittad, så nu blir det väl lugnt i några veckor...

    För att återvända till din tråd, så bered dig på att det kommer bli hundra resor värre när barnet väl är här. Du MÅSTE tala med din man! Vad tycker han om hennes beteende?

    Min sambo stör sig typ lika mycket på hennes beteende som mig, men blir ändå sur när jag kritiserar henne (?mitt barn, andras ungar?) så det händer fan ingenting. Dessutom är hon så ordentligt inrullad i sin offerkofta att det är ett smärre mirakel att hon har någon syreupptagning överhuvudtaget.

    Hon kritiserar ALLT i vårat hem hundra gånger per besök, och när min sambo säger åt henne att sluta börjar hon gråta (!) för att vi inte accepterar den hon är. Och så slutar det med att sambon säger ?ja och hon har ju egentligen rätt, hon är ju faktiskt bara sån och vi får acceptera det.?

    ?NEJ?!? HON FÅR LÄRA SIG ATT BITA SIG I TUNGAN OM HON VILL KRITISERA NÅGOT, VI SKA VÄL FÖR FAN INTE BEHÖVA ACCEPTERA DET HÄR? HON BETER SIG ILLA OCH BEHÖVER SKÄRPA SIG, DET ÄR INTE ETT DUGG SYND OM HENNE.?

  • Anonym (Ida)

    Men varför ger du dig in i diskussioner med svärmor om hon är envis och tjatig? Jag har många äldre släktingar som har åsikter om både det ena och det andra men jag ger mig aldrig in i några diskussioner med dem utan brukar bara byta samtalsämne, svarar lite kort eller låtsas hålla med.

    Min svärmor har ex många åsikter om var jag och min sambo ska bo och kan tipsa om bostäder i områden som inte alls intressanta för oss. Då brukar jag bara svara att "Ja det området är fint, vi får se vart vi flyttar i slutändan" och sen byta samtalsämne. Likaså får vi massor av saker av svärmor till vårt barn och då brukar jag bara tacka artigt och vill jag inte använda saken så ger jag bort den till någon vän eller lämna in på stadsmissionen. Mitt råd är helt enkelt att sluta gräla och diskutera med svärmor för det leder ju uppenbarligen inte till något gott.

  • Avenia
    Anonym (Jobbigsvärmor) skrev 2020-04-29 08:39:28 följande:

    Problemet är snarare tvärt om, jag har svårt att hålla tyst och har flertalet gånger satt ner foten, därav att hon sagt till sambon att hon ?ogillar min starka personlighet?.

    Hon blir oerhört kränkt när man säger ifrån och bara enkla kommentarer som när hon kommenterat städning eller våra djur och jag svarat ?duger det inte så behöver du inte komma hit, ingen tvingar dig / vilken tur att du har en soffa hemma utan katter att sitta i då, du kan ju gå hem till den nu? får henne att kolla ledset på sambon och så är jag plötsligt den elaka. Det gör dock att hon inte dyker upp igen på läääääänge, tog nog ett halvår sist!

    Varje gång jag sätter ner foten så säger sambon att jag överreagerar, att jag ska tänka på att hon har gått igenom mycket, att hon bara menar väl eller att jag är respektlös. Han blir helt enkelt jätteledsen/arg varje gång jag säger ifrån.

    Jag kommer inte acceptera att hon håller på såhär när vi har barn, därav att jag tror att det kommer sluta i att sambon och jag gör slut- jag tänker inte ha henne i vårt liv på detta sätt och han accepterar inte att jag säger ifrån= ständiga bråk. Och det är det jag vill undvika.


    Ok, jag förstår. Bra att du säger ifrån. Men kommer ni någonsin till kärnan? Dvs att du frågar svärmor raka frågor som hon MÅSTE svara på. Annars blir det bara att man käftas, onödigt. Fråga henne t.ex "varför kan du inte respektera vårt privatliv?", "skulle du inte bli upprörd om någon lade sig i ditt liv som du lägger dig i vårt?" eller "jag vill att du slutar kritisera saker, förstår du det?".

    Din sambo är nog tyvärr ganska omogen. Ledsen för din skull. Men om det är så att han inte är engagerad i barnet eller i ert liv så kanske du ska göra slut och då också slippa svärmor.
  • Anonym (Svårt)

    Jag vet inte om jag tolkar det hela rätt. Men jag får den uppfattningen att du är lite "djävulssvärdotter". Du vill ha det på DITT sätt. Exakt som din mamma ville, mot farmor då. Jag säger inte NU att det ät fel att vilja ha det på SITT sätt. Men det känns, och det är nu det kommer, som att det ät ditt förhållande. Dina tankar. Dina åsikter. Och inte så mycket din sambos. Vem vet, han kanske faktiskt tycker det är du som är den oresonliga i detta sammanhang och inte hans mor? Därav alla långa samtal du får ha med din svärmor, eftersom hon känner att det är DU och inte NI i era beslut.

    Nu kan jag ha fel. Men vad är oddsen för att det ska vara fel på både din farmor och dina båda svärmödrar? Och angående att ge barnet veg, förstår jag att hon är orolig. Det är ju bara att läsa lite snabbt på Internet så förstår de flesta att veg och små barn inte hör samman...

  • Anonym (...)

    Men gud...Ja jag tror parterapi här eller besök hos mvc/bvc psykolog som är mer inriktad på familjeliv kanske hade hjälpt din sambo att inse att han behöver ta tag i detta nu.

    Din svärmor går över gränsen hela tiden och din sambo måste säta ner foten. Spelar ingen roll att hon haft det svårt, man beter sig inte så elakt.

    Sen om hans syskon far illa så får mam anmäla till soc.

    Lycka till!

Svar på tråden Svärmor kommer få oss att göra slut