• möjligt

    Förhållningssätt till partners tidigare barn och kostnader

    Kärnfrågan är väl egentligen(som de flesta andra sådana trådar) att mannen är en fruktansvärt dålig förälder som curlar sitt barn och låter sonen bli en skitunge/börda. För nej, om han curlar sonen på det sättet som du beskriver så är han ingen bra pappa. Att sonen känns som en börda är ju pappans fel, visst för att många barn blir jobbiga i tonåren men detta har ju pågått i många år.

    Din känsla över matkostnaden är ju bara ett symptom på frustration över det faktiska problemet och det är lättare att projicera än att ha den otroligt jobbiga konversationen med din man. I mina ögon är det ett stort problem som inte nödvändigtvis kommer att försvinna när sonen flyttar, hade förlorat mycket av min respekt och aktning för min partner om denne betedde sig så

  • möjligt
    Anonym (D) skrev 2020-05-09 20:23:19 följande:

    Jag håller med. Det var annorlunda när jag kom in i förhållandet, för då var sonen fortfarande barn och det var mer naturligt att förstå att inga krav ställdes (även om jag kan tror att det säkert är annorlunda i andra familjer). Jag har under åren haft ?den otroligt jobbiga diskussionen? att sonen inte hjälper till (och också varför jag ska vara med och betala hans mat) men inget har ändrats, tyvärr. Min man har en tendens att gå i försvarsställning när han blir kritiserad angående sonen så det är svårt att få en konstruktiv diskussion.


    Eftersom det låter som att du inte har barn sen innan detta förhållandet så förstår jag att du tyckte det kändes ok men en vettig förälder har regler, krav och gränser även för mycket mindre barn. Sedan får det så klart anpassas allt eftersom åren går.

    Men det låter väldigt mycket som att detta är kärnan i det hela. Nu är det ju svårt för det går ju inte att gå tillbaka men jag tycker du borde kräva parterapi. Där ni kan diskutera detta, extra viktigt iom ni nu har gemensamma barn också. Vägrar han det så hitta någon du själv kan prata med.

    Men försök att hitta perspektivet att även om sonen just nu är en dryg tonårspojke så är det faktiskt inte alls hans fel, det är helt din partners fel(och ev den andra föräldern), barn blir vad man uppfostrar dem till. Lägg irritationen där den hör hemma
  • möjligt
    Anonym (D) skrev 2020-05-09 20:57:39 följande:

    Tack för dina tankar. Nej, jag var helt barnlös när jag kom in i förhållandet, och naiv som jag var tyckte jag nästan att det var lite gulligt hur mycket pappan passade upp på sonen; fixade, donade och skämde bort med all typ av hushållsarbete/tjänster etc. Så problemet ligger mycket där, att situationen har varit såhär länge, och självklart är det inte sonens fel (om man inte blir ombedd att hjälpa till tror jag att det är få tonåringar som anmäler sig frivilliga). Jag har föreslagit parterapi också, men min man tycker att vi borde fixa det själva (strong, silent type).


    Det är ju ditt förhållande men för min del hade jag inte kunnat acceptera det. Det känns lite som att han inte tar det på allvar för HAN har ju inget problem och genom det så säger han ju att DITT problem är oviktigt. Sen har han nog djupt ned en insikt i att det är skit att skämma bort sonen eftersom han reagerar så starkt när du påpekar det.

    Ja ni kan ju inte gå bakåt i tiden och ge sonen en bra uppfostran, vilket innebär att din man har svikit sin son. Får han däremot insikt så kommer han att kunna ha en bättre relation med sonen i resten av deras liv, för ett sådant mönster är en typ av destruktiv relation, som inte automatiskt avslutas för att sonen fyller 18.

    Sen får du nog fråga dig hur du vill att allt ska bli med era gemensamma barn. Det kan ju vara en bra vinkling när du föreslår terapi för mannen.

    Men sonen är ett offer i detta, kanske kommer han att självständigt söka förändring och kunna hitta hälsosamma beteenden när han blivit riktigt vuxen men han har ju en tuff resa. Finns någon som sagt något i stil med, uppfostra dina barn till människor du gillar, och det finns en poäng med det
Svar på tråden Förhållningssätt till partners tidigare barn och kostnader