• Ess

    Förhållningssätt till partners tidigare barn och kostnader

    Nej jag anser inte att du ska betala för hans son och extra kostnaderna det drar med sig.

    Men det är ju svårare att backa på något som blivit en etablerad vana, för självklart bråkar mannen med dig eftersom det blir en försämring för honom när du inte vill ställa upp längre.

    Vi hade strikt uppdelat när särkullarna kom på umgänge. Maken stod för deras kostnader, även för rummen de upptog. Han stod även för hushållsskötseln under umgänget.

  • Ess
    Anonym (Sjukt) skrev 2020-05-07 22:50:16 följande:

    Som sagt, extremt sniket och ocharmigt. Vad hade du tyckt om ditt barn var i bonusbarnets sits?


    Jag hade varken förväntat mig att pappans nya skulle betala för eller se mitt barn som sin familj.

    Jag hade inte förväntat mig det av min nya heller.
  • Ess
    Anonym (D) skrev 2020-05-08 10:41:30 följande:
    Tack för dina tankar. Helst är det ju på detta sätt jag skulle vilja ha det, att min man står för mat och hushållssysslor när sonen är här, och jag för de veckor när det han inte är här. Jag tycker detta vore mycket mer rättvist, men eftersom vi inte införde detta i starten av vårt förhållande verkar det vara svårt för mannen att gå med på denna uppdelning nu.
    Det kräver betydligt mer av dig att införa ändringen nu än om du gjort det direkt men det går, han kan ju liksom inte tvinga dig betala. Lika envis som han är på sitt håll blir du på ditt, fortsätt bara hävda att ditt ansvar är DINA barn, inga andra. De pengar du ev får över ska gå till dig själv och dina barn. Vill han dela sonens utgifter med någon så får han ringa hans mamma och göra upp med henne, om hon går med på det, vilket jag tvivlar starkt på.
  • Ess
    Anonym (D) skrev 2020-05-08 20:50:00 följande:
    Håller med. Undrar bara om det är värt det för husfriden att gå in för hårt i detta. Dessutom förstår ju sonen att något har hänt om jag helt slutar laga mat till honom, det blir ju en markering som jag vet är direkt skadlig för framtida relation. Och det vet jag inte om jag vill göra, om det är värt det. Det är lätt att vara efterklok, men denna puck skulle jag bara tagit för många år sedan.
    Du behöver inte sluta så att han märker det.
    Det är en sak mellan dig och maken, så förändringen som blir är att maken lagar åt er allihop under umgänget och det är garanterat inget sonen bryr sig om.
    Även ekonomiska frågor sköter du och mannen utan sonens inblandning, mannen frågar bara dig när du handlat hur mycket han ska Swisha till dig, där finns inget underligt med det. Samma sak om du lägger ut pengar för sonen, så Swishar mannen i efterhand.

    Det finns inget konstigt alls med det, det blir bara konstigt om mannen ställer sig och börjar bråka om det inför sonen. Tror knappast att sonen förutsätter att du ska betala för honom utan han kommer tycka hans pappa är en snål fan som bråkar om den saken.
  • Ess
    Anonym (Ett val) skrev 2020-05-08 21:57:12 följande:

    Väljer man en partner som har barn sedan tidigare, väljer man hela paketet. Det innebär att man välkomnar deras tidigare barn. Öppnar en famn. Ekonomiskt och känslomässigt.

    Vart går gränsen annars? Skall man debitera för gäster och barnens kompisar när de är hos familjen och fikar och äter?

    Viktigt i detta är att din partner har samma värderingar. VÅRA pengar och VÅRA val.


    Nej det gör man verkligen inte, man har ett ansvar för de barnen man själv är förälder åt.
    Gäster och barnens kompisar bjuder igen så att det jämnar ut sig. Särkullarnas kompisar får deras förälder bjuda om de ska ha något. Maken fixade allt sådant under umgänget och var inte han hemma så fick de själva ordna eller va utan.
  • Ess
    Anonym (3 problem) skrev 2020-05-09 00:35:45 följande:

    Det låter som att ni har tre problem, inte ett:

    1) Ni har separat ekonomi trots att ni lever ihop med barn. Det står självklart alla fritt att göra som de vill, men jag fattar inte hur man orkar. Och självklart föder det frågor som dessa, med fokus på millimeterrättvisa.

    2) Du stör sig på din sväris. Av allt du skrivit att döma så är det hans beteende som gjort att du tröttnat på att betala, det är med andra ord egentligen inte pengarna det handlar om i grunden.

    3) Du skrev i något svar att om du hade insett hur det skulle bli, så hade du aldrig gett dig in i det hela. Jag tolkar det som att du menar ge dig in i relationen med din sambo? Om jag tolkar dig rätt så är väl ändå den känslan det största problemet.

    Om jag var du, skulle jag försöka lösa dessa tre problem och inte fokusera på matkostnader, för det kommer inte att lösa ngt i längden så länge som ovan kvarstår (undantaget nr 1 kanske, som man säkert kan leva med även om det verkar sjukt jobbigt...)


    Delar man upp ekonomin ordentligt så blir det aldrig varken problem eller tjafs om det. Skulle man däremot ha gemensam ekonomi så kan det bli stora problem. Ponera maken ville köpa särkullarna något, då måste han fråga mig eftersom det är mina pengar med. Jag säger nej för jag inte vill slösa pengar på dem utan vill köpa något till mig själv istället, läget låst och upplagt för problem.

    Delar man upp kostnaderna ordentligt, tar sig tid att verkligen göra det så att ingen sponsrar något de inte vill, då blir det inga problem. När man betalt sin del så kan man göra vad man vill med sina pengar och behöver inte fråga den andre om lov.
    Jag skulle aldrig vilja sätta mig i en sits där man trasslat ihop ekonomierna och har gemensamma konton mm. Jag är en egen myndig person som själv kan och vill sköta min ekonomi utan inblandning från någon.
    Jag har ingen lust att sponsra särkullar eller annat bagage som partnern dragit på sig, det får han lösa själv.


  • Ess
    Zakopane skrev 2020-05-09 20:34:53 följande:
    Lösningen är enkel. Lika mycket matpengar in på ett kort, som det handlas med. Sedan vägs varje ingrediens för sig vid tillagning och när man serverar maten kontrollerar man innehållet i tex stroganoffen på sonens tallrik... kanske den innehöll fem korvbitar mer än en genomsnittlig portion. Vikten av korven jämförs med kvitton och inköpspris, därefter ägnas resten av veckans kvällar åt att reda ut hur många gram var o en ska betala för.
    Betydligt enklare att föräldern står för matinköpen under umgänget, resten av tiden delar man.

  • Ess
    Anonym (Singelpappa) skrev 2020-05-09 23:48:49 följande:

    Enklare ja, men inte helt rättvist. Om man nu ska peta i det hela så är det väl inte mer än rätt att det är rättvist åt båda hållen?

    Man delar som vanligt med det tillägget som sonen äter, vilket pappan får betala. Man får helt enkelt se vilka matkostnader man har per vecka med och utan son. Skillnaden får pappan stå för. 

    Låter som en avslappnad och skön tillvaro. 


    Brumma skrev 2020-05-10 09:08:09 följande:

    Så vv betalar TS för sig och hälften för gemensamma barn, mannen för sig och hälften för gemensamma barn - men under umgänget betalar mannen allt för alla.. det låter inte direkt rättvist...

    Kanske bättre att TS betalar för alla den veckan bonus inte är där, och mannen för alla när bonus är där.

    Eller som föreslås ovan, man kollar vad maten normalt landar på utan bonus och pappan skjuter rill det som blir extra..


    Det blir en bonus för att man står ut med särkullen.
  • Ess
    Phalaenopsis skrev 2020-06-26 23:36:36 följande:

    Skulle säga att det där med partnerns barn är ungefär samma som med syskons barn, om man råkar dela bostad med sitt syskon. Du älskar ditt syskon, men ditt syskonbarn på villkor att det uppför sig (över 4 år). Bara för att man älskar någon, så blir inte deras relation till någon din egen. Om jag har en bästa vän - närmre än mina riktiga systrar - så blir hennes barn inte mina barn för det. Inte ens ifall vi delar hus.
    Precis så är det.
  • Ess
    Swarls skrev 2020-09-19 23:20:28 följande:

    Hade skiljt mig direkt om min sambo krävde att jag betalar en spänn för hennes barn. 

    På julafton t.ex får min dotter 10 000 (diskret dock, sätter in på hennes konto) och sambons barn får 500 var. Vad dom får av sin mamma och pappa är upp till dom. 


    Detta gjorde jag klart för min sambo redan första gången vi ens diskuterade att flytta ihop, jag sa rakt ut "jag är inte intresserad av att försörja era barn, om du vill bo ihop så måste du vara OK med det"


    +1
  • Ess
    Anonym (disa) skrev 2020-09-20 12:52:14 följande:
    Stenåldersåsikter?

    Men du, det är ju faktiskt lika bra. Det går inte att blanda olja och vatten.
    Varför kan du inte försörja dina barn själv ihop med den andra föräldern?
  • Ess
    Anonym (disa) skrev 2020-09-20 13:09:09 följande:
    För att pappan är avliden.
    Men då måste du ju få underhåll från staten?
    Sen är det ju klart annorlunda situation när den andra föräldern inte finns och du har barnet själv.
Svar på tråden Förhållningssätt till partners tidigare barn och kostnader