• Anonym (D)

    Förhållningssätt till partners tidigare barn och kostnader

    möjligt skrev 2020-05-08 21:21:57 följande:

    Kärnfrågan är väl egentligen(som de flesta andra sådana trådar) att mannen är en fruktansvärt dålig förälder som curlar sitt barn och låter sonen bli en skitunge/börda. För nej, om han curlar sonen på det sättet som du beskriver så är han ingen bra pappa. Att sonen känns som en börda är ju pappans fel, visst för att många barn blir jobbiga i tonåren men detta har ju pågått i många år.

    Din känsla över matkostnaden är ju bara ett symptom på frustration över det faktiska problemet och det är lättare att projicera än att ha den otroligt jobbiga konversationen med din man. I mina ögon är det ett stort problem som inte nödvändigtvis kommer att försvinna när sonen flyttar, hade förlorat mycket av min respekt och aktning för min partner om denne betedde sig så


    Jag håller med. Det var annorlunda när jag kom in i förhållandet, för då var sonen fortfarande barn och det var mer naturligt att förstå att inga krav ställdes (även om jag kan tror att det säkert är annorlunda i andra familjer). Jag har under åren haft ?den otroligt jobbiga diskussionen? att sonen inte hjälper till (och också varför jag ska vara med och betala hans mat) men inget har ändrats, tyvärr. Min man har en tendens att gå i försvarsställning när han blir kritiserad angående sonen så det är svårt att få en konstruktiv diskussion.
  • Anonym (D)
    Anonym (Ett val) skrev 2020-05-08 21:57:12 följande:

    Väljer man en partner som har barn sedan tidigare, väljer man hela paketet. Det innebär att man välkomnar deras tidigare barn. Öppnar en famn. Ekonomiskt och känslomässigt.

    Vart går gränsen annars? Skall man debitera för gäster och barnens kompisar när de är hos familjen och fikar och äter?

    Viktigt i detta är att din partner har samma värderingar. VÅRA pengar och VÅRA val.


    Håller inte med, faktiskt. Annars hade jag väl inte startat tråden? :)
  • Anonym (D)
    Ess skrev 2020-05-08 22:55:22 följande:

    Nej det gör man verkligen inte, man har ett ansvar för de barnen man själv är förälder åt.

    Gäster och barnens kompisar bjuder igen så att det jämnar ut sig. Särkullarnas kompisar får deras förälder bjuda om de ska ha något. Maken fixade allt sådant under umgänget och var inte han hemma så fick de själva ordna eller va utan.


    Precis, det var min reflektion också. Om en kompis till mitt barn skulle komma förbi sju gånger i månaden i tio år och äta utan att aldrig bjuda tillbaka mitt barn skulle jag också tycka att det kändes fel.
  • Anonym (D)
    Anonym (Sambo) skrev 2020-05-08 23:38:09 följande:

    Jag tänker att det finns lika många lösningar som bonus familjer där ute.

    Min nya pojkvän är på väg att flytta in med mig och mina 3 barn och jag skulle aldrig ta för givet att han ska ta kostnader för mina barn. Det gör jag och barnens pappa. Däremot är jag säker på att han aldrig skulle göra någon grej av vår hushållsbudget pga att jag har 3 barn och han inga. För det mesta betalar jag mer för att jag tjänar mest och att barnen är mina, men samtidigt har han gått med på detta och vet vad det kommer att kosta mer för honom än som singel.

    Å andra sidan är han överlycklig över att ha fått en familj, så ja, situationen är en annan för oss.

    Om vi gifter oss, köper hus och får gemensamma barn blir förutsättningarna kanske ändrade, då varken han eller jag vill göra skillnad på mina barn och eventuella gemensamma, eller åtminstone så lite som möjligt.

    Jag skulle dock bli väldigt oroad om han plötsligt störde sig på mina barn och inte ville ha med deras matkostnader att göra längre. Vad säger din man om att du stör dig på hans son?

    Kanske borde ni lösa konflikten snarare än pengarna. Verkar som att det skaver mellan er ordentligt, vilket inte kan vara särskilt trevligt att leva i, varken för dig, din man, hans son och ert gemensamma barn. Trots att han snart är myndig är ju du ändå den vuxna, som tillsammans med din man borde ansvara för att lösa problemet allt det här bottnar i.

    Men jag gissar att problemet är mer komplext än så kanske? Hoppas ni löser det tillsammans för allas skull.


    Tack för att du förstår att situationen är större än bara pengarna. Det ligger mycket, och många år bakom denna frustration, och jag skulle också önska att konflikten skulle lösas. Min man tycker ju såklart att detta är skitjobbigt att jag stör mig på hans son, men det känns som jag genom denna tråd har fått många nya tankar att ta med in i diskussionen, utan att för den sakens skull vilja sätta hårt mot hårt.
  • Anonym (D)
    Anonym (3 problem) skrev 2020-05-09 00:35:45 följande:

    Det låter som att ni har tre problem, inte ett:

    1) Ni har separat ekonomi trots att ni lever ihop med barn. Det står självklart alla fritt att göra som de vill, men jag fattar inte hur man orkar. Och självklart föder det frågor som dessa, med fokus på millimeterrättvisa.

    2) Du stör sig på din sväris. Av allt du skrivit att döma så är det hans beteende som gjort att du tröttnat på att betala, det är med andra ord egentligen inte pengarna det handlar om i grunden.

    3) Du skrev i något svar att om du hade insett hur det skulle bli, så hade du aldrig gett dig in i det hela. Jag tolkar det som att du menar ge dig in i relationen med din sambo? Om jag tolkar dig rätt så är väl ändå den känslan det största problemet.

    Om jag var du, skulle jag försöka lösa dessa tre problem och inte fokusera på matkostnader, för det kommer inte att lösa ngt i längden så länge som ovan kvarstår (undantaget nr 1 kanske, som man säkert kan leva med även om det verkar sjukt jobbigt...)


    Jag håller med om din 2 och 3, men inte med 1. Om det var så att vi skulle ha gemensam ekonomi skulle jag nog vara ännu mer missnöjd med hur pengarna användes. För mig har strikt uppdelning rörande ekonomin hjälpt genom att jag vet exakt hur mycket jag ska ge till det gemensamma, att jag vet hur mycket jag har kvar efter det, och också att mina pengar (direkt eller indirekt) inte går till ett barn som inte är mitt. Jag kan förstå att detta kan ses på som krångligt, men det passar mig. Min man har dock framfört flertalet gånger att han tycker det är märkligt att vår ekonomi är så pass uppdelad.

    Rörande 3 så ångrar jag väl ingenting nu riktigt, jag vet ju att det är en begränsad tid innan sonen så småningom flyttar hemifrån och det kan jag nog hålla ut. Hade jag dock kunnat gå bakåt i tiden med de lärdomar jag har nu hade jag nog aldrig givit mig in i ett förhållande där det redan fanns ett barn, eftersom det blir krångligare beslut och liv, som jag ser det. Dock älskar jag min man och det gemensamma barn som vi har, och det vill jag inte lämna för något i världen.
  • Anonym (D)
    Anonym (lll) skrev 2020-05-09 09:58:58 följande:

    Det åter väldigt likt hur vi har det och i mina ögon rätt. Vi har ett gemensamt konto för mat + huslån osv, men allt annat betalar vi var för sig. Till matkontot har vi då som jag skrev tidigare, räknat ut hur stor del som jag + mina barn behöver (bor varannan vecka) och hur stor del som han + hans barn (bor mestadels här) behöver. Han har ett barn mer än jag dessutom. Jag har en sommarstuga sedan tidigare men eftersom vi är gifta anser jag att den är vår gemensamma, men jag betalar kostnader för den. Vi har bara en bil som han mest använder så han står för den. Jag tankar någon gång om jag använder den (vilket är oerhört sällan). 

    Eftersom ni har det mesta uppdelat men på gemensamma kostaderna delar ni på, så jag förstår verkligen inte varför just maten då inte ska delar proportionerligt också? 

    Pappan anser att mat = gemensamma kostnader oavsett vilken del av familjen den går till, med du anser mat = enskild utgift beroende på vilken del av familjen den går till. Eller hur blir det så?

    Tror du att pappan hade tyckt så här om maten om det var du som hade 18-åringen? Har du ställt honom den frågan? 


    Håller med, spöklikt lika uppdelning! Angående frågan om det varit min 18-åring så tror jag att min man skulle svarat att han gladeligen betalat också för denna person. Men det är ju ett hypotetiskt resonemang, samtidigt tror jag kanske också att han hade gjort det, eftersom han har längre erfarenhet av att ha med sig sitt barn in i förhållanden. Och kanske också har en mindre ?rätt ska vara rätt?-känsla än jag. :)
  • Anonym (D)
    Anonym (C) skrev 2020-05-09 10:44:31 följande:

    När ert andra gemensamma barn föds, kommer han väl få ytterligare flerbarnstillägg. Om jag förstått det hela rätt är totala flerbarnstillägget för 3 barn 730 kr, och för 2 barn 150 kr. Det innebär att han får ut 580 kr extra för sonen i praktiken, och 150 kr av flerbarnstillägget blir för era gemensamma barn.

    Eftersom han får mer pengar för sina barn, är det väl inte mer än rätt att han lägger 580 kr extra till mat och utgifter för sin son. Det borde motsvara ungefär vad sonen kostar extra i månaden.

    Dessutom borde han ta lite mer ansvar för hushållet den veckan hans son är hemma om han inte kan få sonen att hjälpa till i rimlig utsträckning. 

    I praktiken får han ju inte mindre pengar än nu, samtidigt som du inte behöver betala extra för bonussonen. 

    Bäst vore kanske att pappan gör en del av hushållsarbetet tillsammans med sonen. Då kan de umgås lite extra, samtidigt som sonen lär sig laga mat, tvätta och annat som är bra att kunna som vuxen. Blir troligen lättare att pappan ber sonen att hjälpa honom än att försöka tvinga killen att göra sakerna själv.


    Kanonbra tips i denna tråd. Jag tar med mig alla dina tankar in i den kommande diskussionen med min man. Stort tack!!!
  • Anonym (D)
    Zakopane skrev 2020-05-09 20:30:18 följande:

    Pinsamt TS. För mig är det obegripligt att göra en grej av att inte vilja dela MATKOSTNADER för att sonen äter mer än de små barnen.

    Fy fan, det var nog bland det snålaste jag läst.

    Inom 1-2 år flyttar sonen rimligen hemifrån. Du har gått in i en relation med sonens pappa och skaffat två barn med honom. Och ändå vill du komma NU och ha mage att klaga på att du får stå för hälften av maten i familjen.... obeskrivligt.


    Har du ens läst tråden? Det är inte nödvändigtvis kostnaderna, det är principen. Sonen hjälper inte till hemma, därför vill jag inte betala något för honom. Diskussionen har varit uppe flera gånger förut, detta är alltså inget nytt. Vi har ETT barn tillsammans. Men visst, om du vill kalla det snålt så varsågod.
  • Anonym (D)
    möjligt skrev 2020-05-09 20:35:15 följande:

    Eftersom det låter som att du inte har barn sen innan detta förhållandet så förstår jag att du tyckte det kändes ok men en vettig förälder har regler, krav och gränser även för mycket mindre barn. Sedan får det så klart anpassas allt eftersom åren går.

    Men det låter väldigt mycket som att detta är kärnan i det hela. Nu är det ju svårt för det går ju inte att gå tillbaka men jag tycker du borde kräva parterapi. Där ni kan diskutera detta, extra viktigt iom ni nu har gemensamma barn också. Vägrar han det så hitta någon du själv kan prata med.

    Men försök att hitta perspektivet att även om sonen just nu är en dryg tonårspojke så är det faktiskt inte alls hans fel, det är helt din partners fel(och ev den andra föräldern), barn blir vad man uppfostrar dem till. Lägg irritationen där den hör hemma


    Tack för dina tankar. Nej, jag var helt barnlös när jag kom in i förhållandet, och naiv som jag var tyckte jag nästan att det var lite gulligt hur mycket pappan passade upp på sonen; fixade, donade och skämde bort med all typ av hushållsarbete/tjänster etc. Så problemet ligger mycket där, att situationen har varit såhär länge, och självklart är det inte sonens fel (om man inte blir ombedd att hjälpa till tror jag att det är få tonåringar som anmäler sig frivilliga). Jag har föreslagit parterapi också, men min man tycker att vi borde fixa det själva (strong, silent type).
  • Anonym (D)
    Anonym (Bonusmamma) skrev 2020-05-09 20:46:33 följande:

    Jag är tillsammans med en man som har barn från tidigare förhållande. När vi flyttade ihop gjorde han klart för mig att det är han och hans ex som står för alla kostnader kring barn inklusive matkostnader. Jag skulle aldrig gå med på att betala hans barns mat. Om han ställde det kravet på mig skulle jag överväga att flytta ihop med honom/separera. Varför måste jag betala hans barns mat? Det verkar orättvist mot mitt eget barn. De där slantarna går istället till mig själv eller mitt barn.


    Skönt att höra att det finns någon som också resonerar på detta sätt!
  • Anonym (D)
    Anonym (Bonusmamma) skrev 2020-05-09 20:46:33 följande:

    Jag är tillsammans med en man som har barn från tidigare förhållande. När vi flyttade ihop gjorde han klart för mig att det är han och hans ex som står för alla kostnader kring barn inklusive matkostnader. Jag skulle aldrig gå med på att betala hans barns mat. Om han ställde det kravet på mig skulle jag överväga att flytta ihop med honom/separera. Varför måste jag betala hans barns mat? Det verkar orättvist mot mitt eget barn. De där slantarna går istället till mig själv eller mitt barn.


    Skönt att höra att det finns någon som också resonerar på detta sätt!
  • Anonym (D)
    Anonym (C) skrev 2020-05-09 23:11:59 följande:

    Jag hade en kille på min studentkoridor som tog hem tvätt till mamma under helgen och fick matlådor med sig. Vi fick lära honom att koka korv och pasta. Pinsamt.

    Maken kunde visserligen tvätta, men kunde bara laga 2-3 riktiga maträtter när vi träffades. Resten handlade snarare om att värma helfabrikat. Nuförtiden klarar han i alla fall att laga en rimlig mängd maträtter.

    Min son på 12 år kan nog redan laga fler saker än hans far kunde när han flyttade hemifrån.

    Man gör verkligen barnen en otjänst om de inte får lära sig grunderna i att ta hand om ett hem och laga mat.

    Presentera det som ett gemensamt projekt för maken, att se till att sonen är väl förberedd för vuxenlivet, så blir det nog lättare att sälja in.

    Utmärkt om tonåringen gör olika hushållsgöromål med pappa. Vet själv att det är betydligt lättare att få min son att hjälpa mig än att få honom att göra det helt själv. Blir också roligare för mig att laga mat eller ta hand om tvätt när vi gör det tillsammans.


    Bra bränsle och tankar för min diskussion - stort tack för dina nyanserade åsikter!
  • Anonym (D)
    Brumma skrev 2020-05-10 09:08:09 följande:

    Så vv betalar TS för sig och hälften för gemensamma barn, mannen för sig och hälften för gemensamma barn - men under umgänget betalar mannen allt för alla.. det låter inte direkt rättvist...

    Kanske bättre att TS betalar för alla den veckan bonus inte är där, och mannen för alla när bonus är där.

    Eller som föreslås ovan, man kollar vad maten normalt landar på utan bonus och pappan skjuter rill det som blir extra..


    Så tänker jag också är det mest rättvisa!
  • Anonym (D)
    Anonym (Mimmi) skrev 2020-05-10 13:16:27 följande:

    Varför kallar du hennes särkullar för "bonus" när du VET att hon ser dem som en belastning?

    Varför måste man gilla styvungar?


    Jag tycker också detta är komplicerat. Jag kallar aldrig min mans son för bonus på något sätt, inte nödvändigtvis för att vi inte går ihop så bra, men också för att jag tycker att ?bonus? blir så påklistrat, som att man förväntas tycka om en person som har denna roll i ens liv. Samtidigt tycker jag att ?styv? är för hårt (den onda styvmodern, liksom). Min väg brukar vara att jag kallar honom min mans son. Det är hyfsat neutralt och jag behöver inte avslöja hur jag känner i hur jag benämner honom.
  • Anonym (D)
    Anonym (bubba) skrev 2020-05-10 13:24:10 följande:

    I princip tycker jag att man antingen har gemensam ekonomi och då delar på både intäkter och kostnader. Eller så har man delad ekonomi och båda behåller sina egna inkomster och betalar för sina egna utgifter (man kan göra detta procentuellt också). Med det i åtanke och att ni har delad ekonomi så tycker jag inte att du ska stå för hans son. Vad skulle förresten hända om du oväntat fick lägre inkomst eller högre utgifter (exempelvis pga sjukdom), skulle han dela på den bördan?

    MEN, sonen är strax myndig och flyttar sannolikt snart hemifrån. Problemet är så pass kortvarigt att det kan vara enklare att släppa det än att skapa en stor konflikt.


    Vi har helt separerad ekonomi förutom gemensamma husutgifter och mat, och jag vet att han skulle dela solidariskt på kostnader om det var så att min inkomst sjönk - han kompenserade för inkomstbortfall under föräldraledigheten till exempel. Men jag håller helt med om frågan om det är värt att ta fajten eftersom det är begränsad tid innan han flyttar hemifrån eller försörjningsansvaret upphör. We?ll see.
  • Anonym (D)
    Anonym (Josef) skrev 2020-05-11 09:31:03 följande:

    Jag har precis ögnat igenom dina svar i tråden, jag känner igen mig en hel del. Jag kände mig som en slav för hans barn. Det var inte en känsla jag hade när vi först träffades, den känslan kom mer och mer över tid. Jag tycker inte du ska hänga upp dig så mycket på att du vill ändra på saker och ting först nu, och att du inte insåg ifrån början hur du skulle uppleva det idag. Klandra inte dig själv för det, hur skulle du ha vetat då det du vet idag? Omständigheter förändras och då måste man kunna förändra sina egna förutsättningar så att man trivs. 

    Jag kom till en punkt där jag slutade att plocka upp efter hans son, jag vet inte i vilken mån du känner att du kan göra det, men vill han inte lära sitt barn att plocka upp efter sig så får han plocka upp efter sin son själv. Det är en ganska bra grundprincip. Du beskriver att han själv har växt upp med en förälder som plockar efter honom, men det är just det: en förälder. Som förälder tär det inte lika mycket på en att plocka upp efter sitt eget barn. Men att gå och plocka efter ett barn, där man inte har något att säga till om vad gäller uppfostran, det tär på en.  

    När min mans barn kom upp i åldern och började äta mycket, väldigt mycket, så slutade jag att laga mat när hans barn var hos oss, det fick pappan göra. 


    Bra idé - jag slutar plocka upp i detta nu, så får vi se hur jag gör med matlagningen. Tack för dina tankar!
  • Anonym (D)
    Anonym (Maja) skrev 2020-05-12 14:20:51 följande:

    Fattar inte varför folk tycker TS är snål som inte vill betala för partnerns barn, när det i själva verket är mannen som är en girigbuk som vill att hon betalar. Usch vilken gris! Jag hade funnit det otroligt oattraktivt om min sambo förväntade sig att jag skulle betala för hans barn bara för att vi väljer att leva ihop. Hade flyttat ut direkt om han krävde nått sådant!

     

    Jag tycker skitbra om min sambos dotter! Skulle aldrig bidra till vardagskostnaderna för henne ändå!


    Det är befriande att höra detta från fler, eftersom den första responsen i tråden var att jag är en snåljåp för att jag inte vill betala lite mat och värme för min mans son och för mitt barns syskon. Suck.
Svar på tråden Förhållningssätt till partners tidigare barn och kostnader