Inlägg från: Finansen7 |Visa alla inlägg
  • Finansen7

    Har jag rätt att veta min killes saldo?

    Du är intresserad av att köpa lägenhet. Är han intresserad?

  • Finansen7
    Amfitrite2 skrev 2020-05-09 11:46:49 följande:

    Men alltså, om man inte litar på sin partner så mycket att man vågar berätta att man har 1,5 miljoner (som förresten inte är så stora pengar idag). Hur ska man då våga skaffa ett gemensamt barn med honom eller henne? Det kan ju få mycket värre konsekvenser, om personen visar sig vara opålitlig. Pengar är trots allt bara pengar. 

    För övrigt: även om din partner vet att du äger 1,5 miljoner, så kan h*n inte tvinga dig att ge honom/henne de pengarna, eller köpa saker åt honom/henne (eller för gemensamt bruk) för de pengarna. Det är ändå du som bestämmer över pengarna. Detta gäller om man är sambos. Vid äktenskap blir det lite annorlunda, då har partnern rätt att kräva att bli försörjd på en nivå som motsvarar makens eller makans livsstil. Men i så fall kanske man skyndar sig att lägga in om skilsmässa ändå...

    Däremot tror jag, om man gifter sig, att det är bra att gardera sina pengar med ett äktenskapsförord, om det handlar om mycket stora skillnader i förmögenhet. Man skriver på förordet, slänger in det i bankfacket - och glömmer bort det. Men OM det blir skilsmässa en dag, så är det bra att det papperet finns, för just vid en skilsmässa kan människor bli som galna av bitterhet mot den andra. 


    Äktenskapsord måste registreras hos Skatteverket och är en offentlig handling.

    Jag skulle inte ta det så lätt att man bara glömmer bort ett äktenskapsförord under äktenskapet. Allt beror på vad som står i det. Jag har precis varit delaktig i ett arvskifte efter en av mina föräldrar. Arvet (pengar) ska var enskild egendom enligt mitt och makens äktenskapsförord. När vi skrev äktenskapsförordet pratade jag säkert över en halvtimme med familjejuristen om sammanblandning och spårbarhet.
  • Finansen7
    Amfitrite2 skrev 2020-05-16 17:46:51 följande:

    Fast om man litar så lite på sin partner, kanske man inte ska vara tillsammans? Kanske inte flytta ihop i alla fall? Jag håller dock med om att pengar kan locka fel person (av båda könen för den delen, och även i homosexuella relationer). Men om kvinnan har flyttat ihop med dig i tron att du inte har några särskilda pengar att komma med, så är väl den risken över? Då kan du väl lämna henne de upplysningarna, eller?


    Vad skulle det göra för skillnad?
Svar på tråden Har jag rätt att veta min killes saldo?