• Kusinen

    Bonusföräldern samma auktoritet som föräldern?

    Föräldern måste få ha huvudansvaret för hur uppfostran ska se ut, men inom ramarna för det kan ju försrås båda vuxna markera gränser osv. Men större och känsligare saker bör tas av föräldern.

    Sen bör man ju lägga ned en hel del tid på att diskutera "barnupfostran" om man flyttar samman med lite äldre barn. Kan ju bli väldigt komplicerat om man har väldigt olima syn på barnuppfoatran.

    Sen beror det ju på, lite skillnad på om man har en 12åring som bott med bonusföräldern 10 år eller ett.

  • Kusinen
    Brumma skrev 2020-05-13 00:21:34 följande:

    De första tio åren då? Fram tills tolvåringen är tolv.. När anser du det ok för bonusföräldern att ha samma auktoritet?

    Jag hade faktiskt aldrig låtit min partner (som var föräldern) ha huvudansvaret för uppfostran i vårt hem. Vi planerade att någon gång i framtiden skaffa gemensamma barn och det skulle bli väldigt konstigt om hans barn uppfostrades av honom och våra gemensamma av oss båda, speciellt om det skulle resultera i olika uppfostran..

    Jag ser dock också stor skillnad på att komma in i en tonårings liv och börja "uppfostra" och komma in när barnen är små..


    Det är det du skriver i sista meningen som jag menar. Att det är skillnad på om bonusbarnet från början växer upp med bonusföräödern eller om det handlar om ihopflytt när barnet är äldre.

    Jag tycker att alla människor har rätt att sätta sina egna gränser, att säga ifrån om nån beter sig illa mot en osv.

    Men sen när det gäller mer fördjupat föräldraskap tycker jag nog att man som förälder måste få sista ordet i hur uppfostran ska se ut, men när man väl har brstämt det kan båda vuxna vara med och upprätthålla den uppfostran. Men självklart att det måste finnas en dialog och ett gemensamt resonemang också.

    Jag tänker samtidigt att om man har väldigt olika syn på barnuppfostran så borde man kanake inte bo ihop.

    Jag tycker att det är lite svårt. Jag har själv ingen bonusfamilj men om jag rent hypotetiskt skulle ha flyttat ihop med nån när mitt barn var i tidigar tonåren skulle jag anse att jag har mer att säga till om själva uppfostringsmetoden eftersom jag känner barnet och barnets behov bättre. Sen skulle min partner förstås också få komma med sina synpunkter och naturligtvis få markera sina gränser (inom rimliga ramar) om barnet betedde sig illa.

    Så lite grann skulle jag nog kunna tänka, att så länge han delar min uppfostringssyn får han ha samma auktoritet men om han vill uppfostra mitt barn på ett sätt som jag ogillar går min vilja först. Så tänker jag, men jag har inga egna erfarenheter av det.
  • Kusinen
    Brumma skrev 2020-05-13 09:28:20 följande:

    Ja, skillnad absolut i hur gammalt barnet är.

    Min bonus (som var ett år när jag kom in i bilden) har jag haft "delat föräldraskap" för. Jag hade aldrig kunnat leva med ett barn jag inte haft fullt "ansvar" för, på samma villkor som min partner (föräldern). Och nej, jag och min man har inte exakt samma syn på uppfostran, vilket har visat sig betydligt tydligare med våra gemensamma som vi har på heltid. Det är en ständig källa till både samtal och konflikter, men vi löser det med ;) Vi är väldigt olika som personer, har helt olika bakgrund och har inte mycket av samma intressen haha, men vi pratar väldigt mycket och då kan man lösa även sådant.

    Att vara fullt delaktig i ALLT har varit självklart från alla inblandade. Även mamman faktiskt, som var den som bjöd in mig att delta i utvecklingssamtal och jag har varit den hon oftast vänt sig till när det gällt planering för umgänge, lov, byte av dagar osv.

    Min bonusdotters mamma skaffade en ny partner när dottern var tonåring och han har inte haft samma roll, eftersom hon just var äldre när han kom in i bilden.

    Men som sagt har jag lite dubbelmoral här, för trots att det var självklart för mig att ta en föräldraroll för mitt bonusbarn så har jag svårt att tänka mig att flytta ihop med någon och låta den personen få samma roll för mina biologiska barn. Men det KAN ha att göra med att jag o min man inte ser saker på samma sätt alltid, vilket om jag skall vara ärlig ibland hade varit skönt att slippa :D Men skulle jag känna så, så skulle jag inte heller välja att bli sambo sålänge barnen bodde hemma.

    Min man har dock ALDRIG NÅGONSIN dragit "jag är förälder och jag bestämmer" när vi varit oense gällande hans dotter utan anser fullt ut att vi har samma mandat över uppfostran och beslut rörande henne. Så jo, det funkar även om man inte är helt samspelta, precis som det kan funka i en kärnfamilj. Trixet är att INTE se på oss som två enheter (mina o dina barn, jag är förälder och inte du) utan som en familj, oavsett.

    Oj, det blev långt och en smula utsvävande.. ber om ursäkt för det :)


    Intressant.

    Jag har ju som sagt inga egna erfarenheter utan har varit ensamstående förälder under hela mitt barns uppväxt. Jag antar att det känns annorlunda när det handla om en verklig person som man valt att leva på och vars grundvärderingar man rimligtvis delar

    Men jag är rädd att jag skulle dra "det är mitt barn" kortet om jag hade en partner som jag inte upplevde såg eller förstod mitt barns behov.
Svar på tråden Bonusföräldern samma auktoritet som föräldern?