Inlägg från: Afterlife |Visa alla inlägg
  • Afterlife

    Vill bli bonde, har ingen bondgård att ärva.

    Har du någon utbildning inom lantbruk? Annars är det en väldigt bra ingång. Både för att du får kontakter och träffar människor som kanske är "uppväxta" i branschen som du kan bolla med. Och givetvis för att få kunskaperna som krävs.
    Jag kan inte nog understryka vikten av att ha en del ekonomiutbildning inriktad på lantbruk. 

    Det finns ju många ingångar. Du vet säkert att det är bäst att jobba i branschen i några år innan man börjar med eget. Men annars har du alternativen att spara ihop och köpa en gård eller att arrendera en. 

  • Afterlife
    glimteniöga skrev 2020-05-19 09:34:04 följande:
    Tyvärr har jag ingen utbildning, ska kolla utbudet redan nu eller ifall man åtminstone kunde ta några viktiga kurser. Ett alternativ vore ju förstås att låta det ta en jävla massa tid genom att först jobba med det jag är utbildad till, skaffa gård, bygga ut kontinuerligt och ha mer och mer tills man kan gå ner i arbetstid och sedan kanske sluta med vanliga jobbet. 
    CitronTulo skrev 2020-05-19 09:14:30 följande:

    Sök till "bonde söker fru" vettja!!


    Skrattande Hmm... skulle inte tro det haha.
    Att bara läsa in "naturbruk" (vet inte om det heter så längre) på gymnasienivå kan vara en utmärkt början. De utbildningarna brukar vara heltäckande på grundnivå. Man lär sig om både djurhållning, ekonomi, växtodling och maskiner.

    Vad är det för utbildning du har?

    De flesta jag känner som blivit lantbrukare utan bakgrund har skaffat sig en lantbruksutbildning och sedan jobbat några år i branschen som anställda innan de skaffat eget.

    Om du har hållit på med hästar antar jag att du vet att det är hårt jobb. Många långa arbetsdagar och svårt att ta semester exakt när man vill.
  • Afterlife
    glimteniöga skrev 2020-05-19 10:01:03 följande:
    Jag studerar till lärare som bäst. Och jaa det vore nog en idé. Alltså jag vet ju lite om var sak, själva djurhållningen och skötseln, ekonomi och bokföring.. Men grundkurser i allt skulle nog vara bra. Sedan tänker jag mig att min far säkert kan lära mig mycket, fastän han inte har djur, men om allt det andra.
    Ja, utbildning är alltid en bra idé. Framförallt för att få helhetsgreppet. Det är ju stor skillnad på att kunna ta hand om djuren och att kunna sköta helheten med foderstater, regelverk och så vidare.
Svar på tråden Vill bli bonde, har ingen bondgård att ärva.