• pyssel

    Vad tycker ni om att män som köper sex ska få fängelse?

    Tecum skrev 2020-05-26 17:56:32 följande:

    Jag tycker fortfarande att du har fel, den gängse bilden i Sverige iaf är att sexhandel är 100% dåligt, att kvinnorna utnyttjas och far illa. Men där tar diskussionen slut, jag har inte hört varken dig eller andra kvinnor ha förslag på hur vi ska minska eller eliminera sexhandel. Då ser jag inget fel i att bredda bilden för att hålla diskussionen vid liv. Andra kanske vill provocera, av samma orsak. 

    Jag utvecklar exemplet du retar dig så på: Jag träffar en trevlig kvinna, vi dejtar och har sex. Efter andra gången nämner hon att hon är  tillfälligt arbetslös, saknar A-kassa, hennes dator är sönder och hon har inte råd att laga den. Hon ber inte om pengar men andemeningen är tydlig. Jag gillar ju henne och hoppas att vår relation ska utvecklas. Jag ger henne några tusen, som man har jag inga fördomar mot fattiga och vem som helst kan hamna i tillfällig knipa. Ingen prostitution. Nästa gång vi träffas är det något annat som hon inte har råd med. Jag blir givetvis misstänksam, är hon en slösare eller lurar hon mig? Hon får lite till, men mindre. Fortfarande ingen  prostitution, men...  Tredje gången säger jag nej, vill ha insyn i hennes ekonomi och förklaringar. Då säger hon att det inte blir mer sex förrän jag betalar. Glöm det säger jag. Ok säger hon, då anmäler jag dig för sexköp. Det blir ditt ord mot mitt, replikerar jag. Jag har sålt sex förr, polisen känner mig, fräser hon. De gillar också att sätta dit torskar, du lär hamna i buren. Men ge mig 2k så slipper du mig sen. 

    Fattar du nu vad jag menar med gråzoner och att allt inte är svart eller vitt?

    Se gärna Louis Theraux´dokumentär om nätprostitution i England, finns på SVT Play. Där ställs en fråga som ingen svarar på: Vad skadar kvinnan mest, det fysiska sexet eller samhällets fördömande och stigmatisering av henne?

    Vad tror du?

    Vad vill du göra åt sexhandeln?


    Vad finns det för gråzoner i rena hot och utpressning?
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Tecum skrev 2020-05-26 20:46:46 följande:

    En berättigad fråga, saker kom emellan så jag hann inte skriva färdigt. Men den delen av exemplet visar på gråzonen mellan lagligt sexsäljande och ren brottslighet, obalansen i att sexköp är förbjudet men sexsäljande tillåtet.

    Om utvecklingen i dejtandet istället fortsätter ungefär som innan, hon hintar om pengar - ibland - och får hon inga så blir hon sur och no sex. Eller hon förväntar sig presenter, resor och fina middagar, uteblir det så uteblir hon. Jag är inte så lättmanipulerad men vissa män är det och kan ställa upp på vad som egentligen är sexköp. Eller inte?

    Sen har vi klassikern, massage, Om happy ending erbjuds men mannen inte får röra kvinnan, är det sexsäljande? Tantramassage? Telefonsex, posering, filmer, vad klassas det som? Inte förbjudet att köpa men det är sexsäljande.

    Eskortservice där kvinnan ställer upp som sällskap på olika sammankomster och eventuellt sex sägs vara frivilligt?

    Jo det finns många gråzoner.

    Du som är en klok kvinna, har du förslag på hur sexhandel ska minimeras? Det är svårt tycker jag, det som gjorts har inte lyckats så bra.


    Jag har lite annan syn på sex i den sortens förhållande än att det skulle förhålla sig så enkelt som att hon "blir sur" och han "blir manipulerad". Det är nog fler parametrar inblandade (t ex fler känslor, fler ställningstaganden och omständigheter, fler karaktärsdrag) än surande och manipulation om man har ekonomiska transaktioner för sex som grund för sitt umgänge i något som liknas vid ett i övrigt vanligt förhållande.

    Jag har förslag på hur det kan bli sämre i alla fall: Legalisera eller avkriminalisera sexköp så ökar trafficking.

    Men visst är det en svår fråga. För att lyfta en annan sida av negativ sexualisering och vokabulär om prostitution, så hade det ju varit käckt om vi lyckades göra något åt hur barn kallar varandra för horor i korridorerna och hormobbar varandra på snap, samtidigt som det ingår i ungdomskulturen att hylla och ta efter att posera i centrum för den manliga blicken. Det är ingen biggie att få lite pröjs från en äldre kille/man för en bild eller videosnutt heller. Först. Barn exponeras dessutom för porr och våldsporr väldigt tidigt. Lite mer avancerade grejer än att bläddra i en porrtidning i en koja i skogen.
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Bjoer skrev 2020-05-27 10:59:31 följande:

    Att förbjuda sexköp är isf. som att förbjuda folk att ge pengar till tiggare för att man vill bli av med tiggeriet. Det minska inte rotorsaken, vilket är fattigdom och utsatthet. Varför tror du att trafficking skulle öka om man avkriminaliserar sexköp? Trafficking kommer fortfarande vara olagligt men helt plötsligt är inga av de andra inblandade kriminella och riskerar fängelse när de går till polisen.

    Avkriminaliseringen i Nya Zealand har tagits fram i samarbete med de prostituerade själva. De har varken sett en ökning av prostitution eller trafficking efter genomförandet. WHO och Amnesty är båda för en avkriminalisering, sist jag kollade.


    Tyskland och Nederländerna, sist jag kollade.
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Bjoer skrev 2020-06-02 17:01:43 följande:

    Direkt blir jag påmind om varför jag inte diskuterar med dig längre.

    Anyway, prostituerade själva vill att det avkriminaliseras. Med bra argument också. För mig räcker det för att stödja dem.


    Meningarna hos de med erfarenheter av att sälja sex går isär.
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Bjoer skrev 2020-06-03 10:21:47 följande:

    Givetvis! De prostituerade är inte en homogen grupp, precis som med alla andra grupper men de har iaf. tillräckligt många som anser det för att de ska ha övertygat WHO och Amnesty International om att det är rätt väg att gå.


    Ja, olika intresseorganisationer säger olika.

    Ja, men där finns det en distinktion mellan I- och U-länder, om man tror det förbättrar prostituerades situation.
    #inteensamaldrigglömd
Svar på tråden Vad tycker ni om att män som köper sex ska få fängelse?