• pyssel

    Partner som lägger sig i ens klädsel..

    Du är utsatt för psykisk misshandel. Säg till om du vill ha hjälp för dig och ditt barn.


    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-23 17:01:39 följande:

    Tack så mycket, uppskattar verkligen dina tips/alternativ.

    Eftersom jag inte vill lämna så återstår bara dina två första alternativ. Det andra alternativet har jag testat, alltså att säga emot men det funkar ju inte utan slutar ändå med att han får som han vill.

    Familjeterapi är inget alternativ, tror inte han vill höra vad "horor" anser om hans åsikter så deras åsikter hade han ändå skitit i, om han nu hade gått med på att söka dit. Han är som sagt lite speciell när det kommer till kvinnosyn (men en jättefin man annars som jag trivs med).

    Känns som att det låter som att jag inte vill ta emot tipsen jag får, men är verkligen inte så utan jag uppskattar era svar, perspektiv samt erfarenheter. Som jag skrev tidigare så pratade jag med honom idag när han inte var arg och det funkade inte, enda alternativen verkar vara att lämna eller acceptera och lämna vill jag inte. Var naiv när jag skapade tråden då jag tänkte att det kanske kunde lösas på något sätt, men uppenbarligen inte. Tack till er som skrivit iallafall.


    Varför "funkar det inte"? Är du rädd för honom? Om man inte är rädd stannar det ju inte vid att säga emot utan det är att "göra emot" som ska till. Vad hindrar dig från att "göra emot"?
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-23 18:15:52 följande:

    Det funkade inte att diskutera saken med honom menar jag.

    Jag är inte rädd men har aldrig testat gå emot då jag ändå inte vill veta konsekvenserna. Är som du kanske förstår rätt så konflikträdd.

    Vet att det kanske låter helt sjukt men det känns som att passera en gräns genom att bara gå ut när han tydligt sagt att jag inte får. Jag hade snarare hoppats på att kunna övertala honom så han förstår själv, och inte gå emot (för det kommer ju inte leda till att han ändrar sig). Men som sagt har jag insett efter att jag skapade tråden att det nog inte är möjligt.


    Det som händer efter ett tag, det går olika snabbt, är att den kontrollerande partens begränsningar av offret blir internaliserade av offret själv. Dvs offret själv drar de gränser förtryckaren förespråkar och varje litet motstånd maler hen ofta själv ner med att "det inte kommer gå" och liknande. Situationen är inte lättare när det finns ett visst, eller stort, godkännande av kontroll av kvinnan inlemmat i kulturen. Jag tror du insett faran i att ta ditt motstånd längre. Rigga en flyktväg när du gör det.
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (Modest) skrev 2020-05-24 09:14:21 följande:

    Det finns mycket fina kläder som inte är avslöjande. Modest fashion är en trend på uppgående! Googla och leta runt på nätet och shoppa tillsammans med mannen så får ni en idé om ni gillar samma kläder.

    Och så får du en helt ny garderob på köpet med kläder som ni båda gillar. Win-win ;)


    Finns inget win för den som lever med förtryck. TS blir ju kontrollerad i både en svartsjuke- och hederskontext och "modest fashion" är mode i en hederskontext och alla medel att normalisera hedersförtryck i väst är "på uppgående". Sluta förminska denna allvarliga misshandelsform som dessutom innefattar ett barn. Lever du själv under kyskhetsnormer?
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-24 21:02:23 följande:

    Detta är inte hedersförtryck.


    Det är klart det är. Mannens heder sitter i att kunna kontrollera att du har en tjock kofta framför underlivet och tillräckligt bylsigt och oformligt över rumpa och bröst, som en av många ting. Du skrev ju dessutom att det var kulturellt sanktionerat. Du använder ord som att han "inte förstår hur andra tillåter sina fruar" och han säger att du ska "sluta trotsa", typisk vokabulär för en hederskontext. Sedan tror jag det är en hel del svartsjuka inblandad som får näring av kontexten, men som också är ett personlighetsdrag.
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-24 23:22:41 följande:

    Vad som hade hänt ifall jag helt plötsligt gick ut lättklätt? Ja förmodligen våld men inte mord. Dock skulle jag som sagt inte gå ut så frivilligt ändå. Det tråden handlar om är att jag redan täcker mig, men att det inte är tillräckligt för honom. Jag vet inte vad som skulle hända om jag gick ut så som jag anser är tillräckligt, men inte lika illa konsekvens som om jag skulle vara lättklädd iallafall.

    Sedan är jag som sagt inte rädd för att säga emot, jag har ju börjat göra det ofta och klagat/gnällt på hans krav så det är inte så att jag sitter som en tyst hund och inte vågar svara tillbaka. Skrev bara att om han sagt nej så är det nej eftersom han är bestämd, får inte gå ut annars.


    Det är ju så illa att du förutsätter våld om du skulle ta ditt "trots" längre än en diskussion. Du har fri- och rättigheter. Fri- och rättigheter att bestämma över vilka kläder på din kropp och rätt till frihet från förtryck, kontroll och våld.

    Att kunna beteckna något som hedersförtryck förutsätter inte att alla män är beredda att begå mord på en familjemedlem.
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-24 23:46:28 följande:

    Nej, har inte pratat med någon. Första gången jag nämner det öppet här. Föredrar att hålla inne allt istället.

    Alltså han tycker bara våld är okej om annat inte funkar, så jag är absolut inte rädd för att han skulle slå henne i framtiden. Hans lösning är att uppfostra med samma värderingar och då kommer hon frivilligt avstå från att bära lättklätt. Hon har dessutom inte ens hunnit fylla 4 år så det är jättemånga år tills detta ens blir aktuellt.


    Hon börjar snart skolan. Jag har träffat mängder av dessa flickor som oavsett hur lätt eller svårt de har i skolan, "älskar skolan". Inte främst för allt man får lära sig där, utan för att skolan är den största frihet dessa flickor kommer i närheten av. Influenser från jämnåriga är dessutom minst lika starka som de från förtryckande föräldrar, så frågan om att "frivilligt avstå" är högst hypotetisk. "Avstå pga rädsla" eller "utöka sin frihet i smyg" ligger närmare tillhands. Du tror väl inte heller att hon får gå till fritidsgården, för med hans värderingar lutar det väl åt "direkt hem"? Fundera på om du tror att det är detta som väntar din flicka.
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-26 17:20:59 följande:

    Du skriver själv att ni västerländska kvinnor inte kan ge tips för att detta inte är något normalt för er som ni känner igen, men tydligen vet du exakt hur min man tänker?


    Jag har pratat med många män som tänker som din man - det är inte raketforskning att sätta sig in i. De ser på kvinnan som någon som behöver tygkas och hållas i schack av mannen. Särskilt hennes sexualitet, eller hur hennes sexualitet kan tolkas av utomstående, är kärnfrågan för om mannen kan upprätthålla sin heder - Inför sig själv, släkten och kollektivet. Sedan finns det män som vill bryta denna norm men inte tror sig kunna. Och det finns män som bryter mönstret.
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-26 19:49:02 följande:

    Och vems fel är det? Mitt?

    Det var ju just det jag ifrågasatte, när en annan hävdade att min man beter sig så på grund av att JAG är lätt, eftersom jag "gör som män vill".


    Nej, inte "ditt fel". Det är ett mansstyre, med mannens väl och ve som utgångspunkt, men kvinnor reproducerar förtrycket.

    Jag citerade inte den delen (även om jag förstod den provokativa parallellen). Det du berättar om är hedersförtryck och nu handlar det om fler än dig själv - din dotter. Det handlar inte om faktisk sexuell tillgänglighet för andra och otrohet, det handlar om att ö.h.t signalera trots och sexualitet.
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-30 09:53:47 följande:

    Som sagt det var ett slag bara.

    Och räknas verkligen detta som psykisk misshandel? Trodde det mer handlade om att gå på utseendemässigt för att dra ned sin partner, typ "Du är så ful och äcklig så ingen annan man hade velat ha dig". Sånt säger han ALDRIG.

    Men tack, ska försöka komma ihåg det där angående passet ifall att (troligtvis inte) jag lämnar.


    Ja det är psykisk misshandel ihop med den kontroll och det kvinnoförtryck du hukar under.
    #inteensamaldrigglömd
Svar på tråden Partner som lägger sig i ens klädsel..