Inlägg från: LillaSofi |Visa alla inlägg
  • LillaSofi

    Ätit 4 dagar gammal KALL matlåda - farligt?

    Hej!

    Jag misstänker att jag är gravid och blev lite orolig nu för jag har ätit en matlåda idag som tillagades i söndags, alltså 4 dagar gammal, och den upphettades inte. Det var en laxsida som var gjord i ugnen och sen självklart förvarats i kylen, men nu kom jag att tänka på att det kanske inte var optimalt med tanke på listeria? Någon som vet hur det funkar - kan listeria bara uppstå i mat eller måste det finnas från början och sen växa till sig? Eftersom fisken var tillagad från början i alla fall. Känns inte så bra om man börjar denna resa med att dra på sig en listeriainfektion.

    Hoppas någon vet.
    Tack på förhand!

  • Svar på tråden Ätit 4 dagar gammal KALL matlåda - farligt?
  • LillaSofi
    Anonym (Anonym) skrev 2020-06-04 15:21:09 följande:

    Inte för listeria just men tillagad mat bör ätas inom två dagar i kylskåp. Om du inte märker av några magproblem lär du vara ok.


    Ajdå :( gäller det om man är gravid alltså? För jag har annars läst att tillagad mat kan förvaras upp till en vecka i kylskåp. Men det är väl det här med listeria, att den kan växa till sig då kanske?
  • LillaSofi
    Åh, tack så mycket! Vad jag förstår det som så tar det längre tid än några dagar för listeria att växa till sig, och det finns inte i mat som man hettat upp/tillagat. Så det borde ju vara lugnt med den saken då :)
  • LillaSofi
    Solblomma30 skrev 2020-06-04 15:56:41 följande:

    Jag tror verkligen inte att du behöver vara orolig. Listeria är en risk med mat som inte är tillagad alls, eller som har legat kyld länge, alltså i veckor. Mat som gravad lax, skagenröra på burk osv. All kyld mat med lång hållbarhet är en risk. En väldigt liten risk, men den finns. Om du själv har tillagat lax för fyra dagar sen och sen kylt den så är risken i princip noll och intet som de flesta här skriver.


    Tack för dina lugnande ord :) det borde ju inte vara någon fara, det var mest att jag blev lite orolig över att jag kanske skulle ha värmt på laxen innan jag åt den igen? Om det kunde ha bildats listeria på dessa 4 dagar. Men det verkar ju inte kunna hända på så kort tid.
  • LillaSofi

    Insåg just att vi har haft 6 grader i kylen och inte 4 som jag trodde :( Hoppas inte det är någon fara ändå. Jag bryr mig inte så mycket om ?vanlig? matförgiftning, bara det inte skadar ett eventuellt foster.

Svar på tråden Ätit 4 dagar gammal KALL matlåda - farligt?