Inlägg från: Anonym (Djurvän) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Djurvän)

    Min hund bet min kompis barn

    Hon överreagerar. Hon misslyckades med att övervaka hennes barn ordentligt och att sätta upp gränser för vad som är acceptabelt beteende mot djur. Hennes misslyckande ledde till att hennes barn blev skadat.

    Jag skulle genast säga upp kontakten med en människa vidrig nog att säga åt mig att mörda min bästa vän.

  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Gerd) skrev 2020-06-04 20:30:23 följande:

    Hundar kan man inte lita på. Om den inte har bitit så kan den börja bita speciellt för att markera sin revir. Ha hunden kopplad eller i ett annat rum när du har besök. Hade uppskattat sånt att den jag kommer till visar respekt.


    Haha nej man ska inte hålla på och stänga in eller koppla sin hund i sitt egna hem så fort man får besök. Klarar du inte av att vara kring hundar: gå inte hem till dom. Din fobi är ditt problem att hantera.
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Överdrivet) skrev 2020-06-04 21:03:31 följande:

    Detta handlar ju även om hur hunden mår i situationen. Vår hund blir exempelvis enbart stressad av främmande på besök. Den bästa lösningen för alla är att han får ligga nöjd och sova instängd i sovrummet.

    Nu har vi inte besök varje dag, har man det blir det kanske svårare att stänga in hunden.

    Men alltså vi spärrar av även mellan våran hund och egna barn. Barnet är dryga året och förstår naturligtvis inte ännu att man inte kan jaga hunden. Vi accelererar inte att hon gör det men har heller inte alltid möjlighet att stoppa henne var femte sekund när hon ränner efter hunden (som fortfarande är rädd för henne och varit det sedan hon föddes). Vi låter då hunden vara på övervåningen helt enkelt. Jag ser inget fel i att lösa situationer på detta sätt. Det handlar som sagt även om hundens välmående


    Ja man kan självklart välja att stänga in sin hund istället för att uppfostra den. Ditt sätt att hantera saken på har gjort att din hund fortfarande blir stressad av gäster och fortfarande efter ett år är rädd för er bebis. Inget av det är normalt. Du verkar nöjd med ditt val och om du säger att hunden mår bra är det viktigast men jag skulle inte hålla med om att du skött det bra eller att det är en lösning som borde promotas.
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Överdrivet) skrev 2020-06-04 21:25:20 följande:
    Jag anser inte att detta handlar om uppfostran. Vår hund går inte att uppfostra till att sluta vakta. Han kan lära sig att slappna av och förstå att han inte behöver vakta för att vi två vuxna tar det ansvaret. En väg till att komma dit är att lära hunden vara instängd och på så sätt bli avslappnad, för att sedan långsamt introducera hunden i sammanhanget med gäster. Detta utan att hunden behöver uppleva stress. Vi är väl medvetna om den strategi vi valt och hur den fungerar och att det är ett sätt som passar vår hund som individ. Något vi också får bekräftat av en av Sveriges främsta inom hundpsykologi.

    Att hunden är rädd för barnet handlar om att han helt enkelt är fruktansvärt mesig gällande allt. Som valp var han rädd för påsar. Stod en pappåse i dörröppningen vågade han inte gå förbi den. Allt avvikande var läskigt.

    Hunden är i samma rum som barnet utan problem. Hon kan klappa honom när vi är med utan problem. Men i situationen att hon kommer mot honom så blir han rädd och springer iväg. Vi väljer då att ge honom eget utrymme där han inye behöver känna sig jagad.

    Detta handlar inte om en dåligt uppfostrad hund utan helt enkelt en individ som fungerar på detta sätt
    Att få en hund att sluta vakta/hur den vaktar handlar om uppfostran. Att få en hund att bli bekväm med främmande handlar om uppfostran. Att få en hund att kunna leva med och bli bekväm med bebisar/barn handlar om uppfostran. Jag förstår att ni säkert anser att ni har försökt och att det inte gick och att ni därför tror att det inte handlar om uppfostran. Många människor med dåligt uppfostrade djur eller barn gillar att skylla på att det bara är "personligheten". Personligheten formas dock efter uppfostran. Det du ser hos hunden är antingen saker du tränat fram eller delar du valt att inte träna bort eller misslyckats att träna bort. 

    Jag bryr mig som sagt inte så länge ni ser till att hunden inte börjar må dåligt av att ni isolerar den men att försöka främja denna metod, speciellt med tanke på era dåliga resultat, känns väldigt dumt. 
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Hundägare) skrev 2020-06-04 21:52:46 följande:
    Gillar din syn faktiskt men ibland kan det trots allt vara så att hunden har varit med om någonting som sätter sina spår. Som t ex så drog kusinen när han var lite hunden jättehårt i håret över rumpan på våran hund. Det släppte aldrig så hon hade svårt för mindre barn. Här är det då ägerens ansvar att aldrig sänka garden när ett barn är i närheten. Utan begränsa som jag skrev, men definitivt inte stänga in hunden som om den vore en nalle som man kan plocka fram när det passar som överdivet verkar göra. Eller straffa hunden för sin osäkerhet o rädsla genom att stänga in den ensam i ett rum dagar ut o dagar in.
    Självfallet påverkas och formas hundar av vad dom upplevt. Saker som kan sätta sig djupt. Men även här handlar det i 95% av fallen om saker som går att träna bort eller förbättra. Hundar är otroligt anpassningsbara och "förbättringsbara". Hundar som blivit extremt dåligt behandlade med tunga emotionella bagage kan med rätt fostran bli underbara perfekt anpassade husdjur/familjemedlemmar. Problemet är att standard hundägaren sällan besitter kunskapen, tålamodet och tiden att hantera mycket av det. Och vissa saker är kanske inte värda att spendera jättemycket träning på. T.ex. som ditt exempel med att ha svårt för mindre barn i allmänhet. En hund behöver inte påverkas så mycket av det problemet och då kan man lämna det vi det och bara visa hänsyn inför det som ägare. Däremot anser jag det vara en stor otjänst att inte anstränga sig för att lära sin hund bli bekväm med sitt egna barn. Det är en alldeles för stor grej enligt mig för att bara hantera det på det lata/enkla sättet genom separation och inte uppfostra hunden+barnet. 
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Överdrivet) skrev 2020-06-04 22:24:05 följande:
    Vi har olika syn på uppfostran. Vi jobbar med hundens rädsla och att få bort den. Vi arbetar med berikning för att stärka hundens tro på sig själv och säkerställa att dess beteendebehov är uppfyllda, så att inte detta skall vara aspekter som spelar in i hur hunden beter sig.

    Vi jobbar på realtionen barnet emellan. Men det tar tid. Och det får ta tid. Att skälla på hunden och tvinga honom att uppleva stressade situationer med barnet skulle enbart ge motsatt effekt. Barn är opålitliga och vår hund är mycket observant på kroppsspråk och avvikande beteende. ATt läsa ett barn är inte lätt för en hund. Att han är rädd för henne är inte konstigt enligt min mening.
    De kan leka med boll tillsammans, hon kan klappa honom under övervakning. Men till skillnad från alla de stressade hundar man ser i klipp tillsammans med barn så väljer vi att bryta när hunden inte längre uppskattar detta utan bara lider. 
    Han kan bli rädd om hon går efter honom, då bryter vi. Han uppskattar inte alltid att bli klappad av henne och då får hon heller inte göra det.

    Enligt min mening är det bara på tur som fler olyckor mellan barn och hund inte sker med tanke på hur stressade måmga hundar är och där hundägaren som inte är kapabel att läsa hunden tycker att hunden är så gullig och snäll som inte bryr sig när barnet hänger i halsen på den, när hunden i själbva verkat enbart lider och är stressad.

    Vi uppfostrar vår hund. Men kanske inte med de metoder som du verkar förespråka. Vi har ledande hundpsykologer bakom oss. Vi väljer att lita på dem.

    Bara faktumet att du tar för givet att en instängd hund lider visar på okunskap. Istället kanske du kan se fördelen i en hund som är trygg med att ligga fär sig själv i en annan del av bostaden och inte behöver ha koll på allt som händer
    Nu verkar du känna dig väldigt attackerad och har därför gått på defensiven och börjat med halmgubbar och massa sådant så jag skriver ett sista inlägg och lämnar dig ifred sedan. I mindspacet du är nu lär inget vettigt komma ur denna diskussion. Jag förstår varför du blir upprörd, du blir kritiserad, men jag menar inget annat än att vara rak och försöka avvärja andra från att hantera sina hundars problem genom isolering. Jag har inte "tagit för givet att en instängd hund lider". Tvärtom skrev jag att jag inte bryr mig så länge din hund inte mår dåligt, vilket då ta för givet att jag just anser att det är möjligt att hunden inte lider. En hund som frivilligt går iväg och lägger sig någon annanstans är ju något väldigt annorlunda från att ha en hund som mår så dåligt av att ha gäster att den måste isoleras. 

    Det var du som från början skrev att du helt enkelt stängde in din hund i sovrummet vid besök och separerar hunden från ditt barn med varsitt våningsplan. Du som fick det att låta att detta helt enkelt var hur du löste detta problem. Att du nu ändrar dig vid varje inlägg och fortsätter lägger till information om hur du egentligen inte alls isolerar hunden så mycket och att det hela är en del av en stor integrationsplan där hunden visst träffar besökare och umgås med dottern.. tja jag vet inte om du hittar på det för att låta bättre i efterhand eller om det stämmer. Men om det stämmer kan du knappast skuldbelägga mig för att du felaktigt representerar dina metoder och handlingar. Jag kan enbart svara på vad du skriver. Just nu har jag ingen aning om hur mycket eller lite du stänger in din hund för det låter lite olika beroende på vilket inlägg man läser men jag vidhåller att det inte är en metod man bör uppmuntra att hantera en hund som får ångest av besök eller sin egna familjemedlem(bebisen) genom att helt enkelt inte ta itu med problemet och isolera hunden. 

    Vem har snackat något om att skälla på hunden eller tvinga den till stressiga situationer? Allt jag har snackat om är uppfostran, men det är intressant att du genast kopplar ordet uppfostran till att skrika och skälla på hunden. Eller att du fått för dig att jag uppmuntrar dig eller någon annan att lära sin hund att stå ut med vad som helst från barn.

    Nåja. Om du faktiskt har en "ledande hundpsykolog" som hjälper dig träna din hund låter det jättebra. Förhoppningsvis betalar ni inte människan bara för att få lära er att hålla hunden borta från allt den inte hanterar perfekt. 
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Jenny) skrev 2020-06-04 22:16:09 följande:
    Jag håller inte med om det. Vissa hundar vaktar. Det är en medfödd egenskap och vissa har starkare och vissa har svagare, eller obefintliga, vaktegenskaper. Om dessa senare blir ett problem eller inte DET är uppfostran. En vakthund ska ju vakta, men om samma hund hamnar i en lyhörd lägenhet så har vi ett problem. 

    Samma sak med att vara bekväm med människor i olika storlekar och former: vissa valpar älskar hela världen och vill träffa allt och alla, medan andra är mer reserverade. Ordentlig socialisering (som jag kan gå med på att kalla uppfostran) ger dig en välanpassad hund, men olika valpar, även från samma kull, kan ha helt olika förutsättningar. Det går att balansera en hunds personlighet, men inte helt göra om den genom uppfostran.
    Ja hundar föds med en massa instinkter och beteende som måste tränas bort eller anpassas. Som skiljer sig från individ till individ. Och vissa hundar är naturligt mer utgående än andra men det är något helt annat än att bli stressad och må dåligt vid besök. Eller att den fortfarande är rädd för sin familjemedlem ett år senare. Jag förstår inte riktigt vad du inte håller med om, låter som att du håller med om precis det jag säger? Jag säger ju just det: att få en hund att sluta vakta eller anpassa hur den vaktar handlar om uppfostran, inte att en hund nödvändigtvis börjar vakta eller inte baserat på uppfostran. Jag försöker inte säga att en hund inte föds med vissa personlighetsdrag, men det är ägaren som väljer vilka sidor hen uppmuntrar, ignorerar, tränar bort, förändrar. 
    Anonym (Hundägare) skrev 2020-06-04 22:22:06 följande:

    Vet inte om du är kvinna eller så, men om du är så hade jag viljat gifta mig med dig ^^  <3 Det är precis så som du skriver; Problemet är att standard hundägaren sällan besitter kunskapen, tålamodet och tiden att hantera mycket av det


    Haha. Ja, kul att någon uppskattar det. 
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Kattperson) skrev 2020-06-04 22:46:39 följande:

    Berättade just för sambon om tråden. Hans kommentar var: oj, blir de aggressiva då eller?

    Alltså ännu en vuxen som inte umgås med hundar och som inte vet detta med matsituationen.

    Vi har alla olika intressen och kan inte förvänta oss att alla andra delar dem.

    Frågade sambon om han kunde minnas något tillfälle när han varit i samma rum som en ätande hund. Svaret blev nej. Jag minns nu ett tillfälle, för 25 - 30 år sedan.

    Det är inte var och ens skyldighet att lära sig fakta om en typ av situation som uppstår ett mycket litet antal gånger i livet och där det finns en annan person som har kunskaperna och huvudansvaret (hundägaren).

    Helt ärligt tror jag att jag har sett ätande kameler fler gånger än jag sett ätande hundar.


    Men om man är väldigt okunnig om ett djur är det ju förälderns uppgift att se till att ens barn inte håller på med det djuret utan uppsyn av någon som ÄR kunnig. 
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Jenny) skrev 2020-06-04 23:26:58 följande:
    Jag måste ha missuppfattat dig. Jag tolkade det som att du menade att det i grunden hade att göra med uppfostran om man hade en vaktig hund eller en reserverad hund. Jag ville poängtera att hundar kommer med sina egna personligheter och potentialer och att man som tränare/ägare gör klokt i att se till den hunden man har.  Den bästa uppfostran/socialiseringen/träningen kommer inte att kunna ta hand om alla problem, av vilka många ändå bara är problem ur ett människoperspektiv.
    Nej, det var verkligen inte vad jag menade. Hundar föds med personligheter(och utvecklar personligheter under tiden med mamma och syskon) precis som människor. Men dessa personligheter kan sedan den nya ägaren och en ny miljö hjälpa till att forma om och utveckla till viss grad och saker som att fortfarande vara rädd för sin familjemedlem efter ett år eller få ångest så fort det kommer gäster är i allra högsta grad delar som går att jobba på. 

    Men det är viktigt att komma ihåg precis som du säger att vissa saker kan eller bör inte tränas bort. Vissa människor anser ju att man bör träna hundar till att vara viljelösa, försvarslösa våp som ska tåla absolut allt utan att säga ifrån. Eller skuldbelägger hundar för helt naturligt beteende som alla hundar kan begå om de pushas illa nog. 
    Anonym (Kattperson) skrev 2020-06-04 23:35:54 följande:
    Jo, på sätt och vis. Men mamman i trådstarten hade ju varit med sitt barn och hunden i samma rum ett tag utan problem. Förmodligen hade hon ingen aning om att stämningen skulle förändras så drastiskt bara för att hunden åt. Vi vet ju inte riktigt hur det gick till iofs, men som jag förstod det hade barnet och hunden haft kontakt tidigare.

    Det var olyckligt det som hände. TS tog för givet att vännen hade kunskaper som hon inte hade. Vännen saknade kunskaper som hon hade behövt för att förhindra olyckan. Och läser man i tråden finns det uppenbarligen flera som i samma situation hade kunnat göra samma misstag som TS och flera som hade kunnat göra samma misstag som mamman. Därför tycker jag inte att någon av dem ska dömas så hårt som en del här gör.

    Det var ett jätteolyckligt missförstånd. Jag hoppas att TS kan förklara för mamman och barnet vad som hände. I synnerhet för barnet så att det slipper utveckla hundrädsla.

    Ja det var en olycklig situation som hade kunnat lösas enkelt där båda lärde sig en läxa. Men det var väninnan som tog det till nästa nivå genom att bli arg och säga åt ts att avliva sin familjemedlem. Jag anser inte att det är okej att bortförklara det med att "ja men hon var upprörd över sitt barn och tänkte inte". Hon sa åt ts att hon borde >döda< sin hund. Det hade aldrig sopats under mattan så enkelt om det var tvärtom, barnet gjorde illa hunden(eller ett barn gjorde illa ett annat), och ts sa åt sin väninna att hon borde avliva sitt barn. Då inser alla genast hur oerhört oacceptabelt uttalandet är alldeles oavsett hur arg man är. 

    Gissningsvis lär det barnet utveckla hundrädsla alldeles oavsett med tanke på den hundsyn mamman har. 
Svar på tråden Min hund bet min kompis barn