• Tue 9 Jun 2020 22:16
    724 visningar
    6 svar
    +1
    6
    724

    Mat på vandring

    Vi är en familj på två vuxna och två barn på 3 och 7 år som ofta ute och vandrar i naturen och tycker om att både äta frukost,lunch och middag på våra turer. Men det blir oftast samma mat. Söker därför tips på mat vi kan ta med oss/laga i skogen. Antingen över öppen eld, på gasolkök eller sånt som inte behöver tillagas. Så vad brukar ni andra laga för mat?

  • Svar på tråden Mat på vandring
  • Tue 9 Jun 2020 22:29
    #1

    Pannkakor med socker som är rullade. Kan ätas kalla

    Färdigstekta hamburgare som bara behöver värmas över eld (man behöver alltså inte fundera på om de blir klara/brända) och så ha med färdigskivade tillbehör och bröd

    Ugnspannkaka klippt i bitar som steks i smör i vandringskök. Ha med sylt.

    Samma som ovan fast palt i bitar

    Pastasallad att äta kall eller om man vill koka pastan för lite värme.

    Pizzabullar

  • Wed 10 Jun 2020 01:07
    #2

    Dagstur eller tänker ni vara ute på vandring flera dagar i sträck?


    Bor man på Öland så varför inte Öland 4ever (www.oland4ever.com)
  • Wed 10 Jun 2020 08:20
    #3
    Öland 4ever skrev 2020-06-10 01:07:36 följande:

    Dagstur eller tänker ni vara ute på vandring flera dagar i sträck?


    Tar gärna både och då vi är iväg på båda
  • LFF
    Wed 10 Jun 2020 08:34
    #4

    Frystorkat. Typ Real Turmat eller liknande. Koka upp vatten, häll i, rör om och låt stå 5 minuter innan man äter.

    Torka egen mat, tex köttfärs. Stek utan fett, krydda ordentligt och torka i ugnen. Blötlägg vid tillagning tillsammans med tex snabbmakaroner eller pulvermos.

    Ha med extra kryddor, tex vitlökspulver/lökpulver, salt, peppar, andra kryddor ni gillar. 

    https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/kunskap--guider/hallbart-friluftsliv/torka-din-egen-friluftsmat---en-kom-i-gang-guide/

    https://receptfavoriter.se/matartiklar/foerbered-din-egen-friluftsmat-hemma.html

    http://www.utemagasinet.se/artiklar/artiklar/20080714/matsmart-torka-sjalv/

    https://vandringsguiden.se/matlagning/torka-mat/

  • Wed 10 Jun 2020 11:51
    #5
    +1

    Vi tar med oss allt! Jag lagade vår förlovningsmiddag över öppen eld, en trerättersmiddag i en övernattningsstuga utan el eller andra bekvämligheter, långt inne i skogen, en kväll i slutet av september för fem år sen.

    Det finns ju alltid ett problem. Hur ska man kylhålla känsliga råvaror vis dagsturer/tvådagsturer? Vi har dels löst det med en liten mjuk kylväska som vi har kyler med små petflaskor (och har vatten då de är tinade) som vi fryser in. Eller så har vi gjort egen kylväska med hjälp av påsar modell större och tidningar. Har man tur håller de kylan från morgon till kväll.

    Jag gör ofta matiga mackor med röror eller kallskuret kött. Klämmor med nybakt tunnbröd.

    Sallad, potatissallad med kallskuret eller rökt fisk är också något som ofta packas ner.

    Korv i all ära, men för oss har det blivit mer vintermat som vi har med oss då vi tar en tur med skotern och grillar.

    Matiga muffins med ost och skinka fungerar speciellt på sonen, 3 år, som ibland får för sig att mackor inte går att äta.

    Pinnbröd

    Hemgjorda soppor och grytor som man värmer på gasolköket/kastrull över eld.

    Fantasin sätter gränser och eventuella allergier och matpreferenser.

  • Thu 11 Jun 2020 03:59
    #6
    Rödtjärnens Anna skrev 2020-06-10 11:51:37 följande:

    Vi tar med oss allt! Jag lagade vår förlovningsmiddag över öppen eld, en trerättersmiddag i en övernattningsstuga utan el eller andra bekvämligheter, långt inne i skogen, en kväll i slutet av september för fem år sen.

    Det finns ju alltid ett problem. Hur ska man kylhålla känsliga råvaror vis dagsturer/tvådagsturer? Vi har dels löst det med en liten mjuk kylväska som vi har kyler med små petflaskor (och har vatten då de är tinade) som vi fryser in. Eller så har vi gjort egen kylväska med hjälp av påsar modell större och tidningar. Har man tur håller de kylan från morgon till kväll.

    Jag gör ofta matiga mackor med röror eller kallskuret kött. Klämmor med nybakt tunnbröd.

    Sallad, potatissallad med kallskuret eller rökt fisk är också något som ofta packas ner.

    Korv i all ära, men för oss har det blivit mer vintermat som vi har med oss då vi tar en tur med skotern och grillar.

    Matiga muffins med ost och skinka fungerar speciellt på sonen, 3 år, som ibland får för sig att mackor inte går att äta.

    Pinnbröd

    Hemgjorda soppor och grytor som man värmer på gasolköket/kastrull över eld.

    Fantasin sätter gränser och eventuella allergier och matpreferenser.


    Vem bär kylväskan vid era vandringar?
Svar på tråden Mat på vandring