Inlägg från: Anonym (bastu) |Visa alla inlägg
  • Anonym (bastu)

    Har 5000 döda i corona fått er att sluta stödja regeringen?

    KillBill skrev 2020-07-30 17:31:09 följande:

    Jämfört med länder som Belgien, Storbritannien, Spanien och Italien har Sverige färre dödsfall och detta trots att Belgien, Storbritannien, Spanien och Italien i kikhet med Finland och Norge har haft total lock down.  


    Att dödsfallen skiljer sig åt mellan länder beror troligen på hur många smittade som fanns i de olika länderna i mitten av mars när resandet mellan länder upphörde. Det finns mycket som talar för att Sverige, i likhet med andra europeiska länder hade betydligt fler smittade än Finland och Norge och det är detta och inte den strategi som olika länder har valt som gjort att smittspridning och dödsfallen skiljer sig åt mellan länderna.


    Så du tycker inte det var ett dåligt beslut att t ex köra Melodifestivalen trots att det pågick en pandemi, eller att hålla fast vid gräns på 500 personer när andra länder hade så lite som 10 som gräns? Eller tillåtit folk att åka på skidsemester. Såna saker har givetvis bidragit till att vi fått en så stor smittspridning här. Jag tror vi har likt våra grannländer en fördelaktig demografi i Sverige så vi hade kunnat klara oss riktigt bra om de agerat snabbare och inte förminskat virusets farlighet.
  • Anonym (bastu)
    Anonym (N) skrev 2020-08-01 00:52:35 följande:
    Hade Adam Alsing hög ålder eller cancer i slutstadiet? Nej. Medelåldern är 82 år för övrigt. Det hade kunnat vara dina föräldrar. Tänk på det.

    Människosynen är skrämmande. "Alla människors lika värde" som Löfven upprepar har absolut ingen betydelse i praktiken.
    Ja jag håller med, det är skrämmande hur människors lika värde numera inte verkar räkna in äldre och de med allvarligare hälsoproblem. "Men han var ju så gammal, skulle ändå snart dö" har jag hört mer än en gång. Och många resonerar att det är väl bättre att gamla dör nu än att unga ska få en deprimerande framtid och ta självmord på grund av att de måste isolera sig. Skrämmande som sagt, men man har ju sett tidigare i historien att liknande har hänt, alltså att en grupp människor värderas lägre och måste sätta livet till för andra ska få det bättre.
  • Anonym (bastu)
    AndreaBD skrev 2020-08-01 12:34:04 följande:
    Det har ju funkat jättebra för t.ex. Belgien, som har världens högsta dödssiffra per invånare. 

    Och för England, Frankrike, Spanien, Italien, Israel, m.fl. Nästan alla europeiska länder som har haft lockdown har nu en andra våg. Även Österrike, Schweiz, Tyskland, Norge och Danmark är oroliga för att deras siffror bara går uppåt igen. Spanien har sin andra lockdown i princip. Israel skulle behöva ha en andra men de har inte råd med det. 

    Folk dör också av dålig ekonomi i landet - i längden. Allt ifrån självmord till långsam död av dåliga omständigheter i allmänhet. Och även om Sverige också har ekonomisk nedgång, så har vi ändå klarat oss dubbelt så bra än de "bästa" av länderna som haft lockdown. 
    Du jämför med länder som misslyckats för de var för sena med att göra lockdown, och även länder med annan kultur och levnadssätt. Men när dödstalen bara ökar och ökar och sjukhusen blir överfulla så är en lockdown oundviklig. Ju tidigare en lockdown görs desto bättre. Norge t ex var väl förberedda och gjorde lockdown tidigt. 
  • Anonym (bastu)
    AndreaBD skrev 2020-08-01 12:28:15 följande:
    Jag är helt för alla människors lika värde. Och det ska upprätthållas så länge det bara är möjligt. Men man måste också tänka realistisk i en extrem krissituation. Nu är det inte så illa här än alls. De som har dött har faktiskt dött av kombinationen av ett lömskt nytt virus som vi inte visste så mycket om och felaktiga beslut av enskilda chefer för äldreboenden. Det är nämligen de som är ansvariga. Inte regeringen eller FHM. 
    Ca hälften av de som dött har dött på äldreboenden. Vem är ansvariga för resten av dödsfallen då? Inte FHM eller regeringen där heller? 

    I en krissituation av det här slaget så tar man det säkra före det osäkra, och inte spelar rysk roulette med befolkningen.
  • Anonym (bastu)
    Padirac skrev 2020-08-01 13:36:25 följande:
    Alpresenärernas smitta hanterades och efter ett antal veckor försvann dessa linjer av viruset från samhället.

    Men parallellt med och före detta spreds smitta som kom från Frankrike, USA, UK. Fär att en lockdown skulle lyckats i Sverige skulle samhället ha stängts ned i februari.

    Lagar för detta saknades och saknas i Sverige.

    Sverige saknar beredskapsförsörjning och lagar för att hantera en kris av detta mått och slag. Tillsammans med lokala självstyren, decentralisering med privata aktörer, timanställningar, brister i välfärden skapades detta som vi nu lever i.

    Det är den bistra sanningen som jag är säker på kommer att belysas i den kommande utredningen.

    Att peka på enkla lösningar till komplexa problem hjälper ingen, varken nu eller i kommande kriser.

    De styrkor som finns i Sveriges förvaltning och Sture är inte utan brister som hör direkt ihop med dess styrkor. Alla mynt har två sidor. Vilket nu visat sig.
    Det handlar inte bara om det. Listan är lång på alla uttalanden som FHM, och de styrande där som Tegnell, Carlson och Giesecke gjort som varit helt fel, eller handlat om att förringa virusets farlighet, eller strategier som gått i linje med att uppnå flockimmunitet. Plus att de använt sig av datamodeller och liknande för att matematiskt räkna ut när det är dags att ändra riktlinjer, som inte fungerat. Andra länder som lyckats med att ha få döda och nu nästan obefintlig smitta har vad jag vet varit mycket väl förberedda och informerat befolkningen med tydlig information och/eller gjort en hård lockdown för att kväva viruset tidigt.

    Bara som ett exempel på vad som jag upplevt inte fungerat är att hålla samhället halvt öppet genom att ha diverse uteställen öppna och samtidigt ge råd (som borde kallas regler) om att hålla avstånd osv. Folk blir förvirrade över vad som gäller och hur allvarligt det är, eller glömmer bort reglerna när de ser att saker och ting är öppna. Nåt annat som varit märkligt är hur de utgått från att svenskar är bra på att föllja myndigheters råd så därför behövs inte så hårda riktlinjer. Det säger sig ju självt att ungar, tonåringar, folk som inte växt upp i Sverige osv kanske inte är så bra på det. 
  • Anonym (bastu)
    nihka skrev 2020-08-01 14:40:58 följande:
    Fortfarande intresserad av att höra om dina insatser för de gamla och sköra under pandemin.
    Vad menar du med det? Jag följer restriktionerna och råden och undviker att träffa äldre. Märkligt inlägg måste jag säga.
  • Anonym (bastu)
    nihka skrev 2020-08-01 18:25:36 följande:
    Ja, men hur har du aktivt hjälpt till? Eller förväntar du dig att det bara är andra som ska ordna för de äldre? Man behöver inte nödvändigtvis komma inom 2 meter för att hjälpa en äldre person. Du har ju talat så varmt om människors värde och i synnerhet äldre människors värde, så vad har du gjort för någon av dem?
    Ok... 
  • Anonym (bastu)
    nihka skrev 2020-08-01 20:50:05 följande:
    Inte svar på frågan.

    Väntar, eller kommer du inte på en enda sak du aktivt har gjort för att hjälpa de du påstår du värnar om så mycket?
    Du har en otrevlig attityd, det är därför jag inte vill diskutera mer med dig.
  • Anonym (bastu)
    KillBill skrev 2020-08-14 09:31:49 följande:

    Nu kommer rapporter om att USA kan ha passerat 200 000 dödsfall i Covid 19. Om det stämmer har USA fler dödsfall per capita jämfört med Sverige trots USA:s hard lockdown och trots att en högre andel av USA:s befolkningen använder munskydd.


    https://www.expressen.se/nyheter/dodssiffran-i-usa-betydligt-hogre/
    Nu läste jag lite statistik om Norge som sedan 26 juni bara haft 7 döda i covid-19 och totalt bara 261 döda, trots lockdown! De använde iofs inte munskydd... 

    Men om man jämför med Sverige, 10 gånger fler avlidna per capita. Norge satte in lockdown tidigt, Sverige vette tusan vad för strategi de haft men tydligt är att det inte fungerat särskilt bra.
  • Anonym (bastu)
    KillBill skrev 2020-08-16 16:38:11 följande:

    Länder som Spanien, Belgien och Storbritannien har i likhet med Norge införde lock down i mitten av mars och befolkningarna i dessa länder använder relativt stor omfattning ansiktsskydd. Trots detta har dessa lände drabbats hårdare av Covid 19 än Sverige. Allt pekar på att det är något annat än lock down och ansiktsskydd som är förklaringen. Troligen handlar det om hur många smittade det fanns i länderna i början/mitten av mars när det blev tydligt att det var en pandemi.


    Inför man lockdown i tid så har det effekt. Sverige och många andra länder agerade för långsamt eller tog det inte på fullaste allvar. Ja stora event med tusentals människor kan nog vara en viktig motor i stor spridning. Vet inte varför Sverige valde ha 500 pers gräns för folksamlingar så länge när andra länder hade så lite som 10 pers.
  • Anonym (bastu)
    Anonym (Rut) skrev 2020-08-16 17:46:16 följande:

    Förstår inte detta tjat om munskydd. Munskydd hindrar dig inte att BLI smittad, utan att smitta andra. Om man istället håller det rekommenderade avståndet så är sannolikheten för smitta väldigt låg. 

    Håll avståndet, så löser det sig.



    Förstår du att det finns ställen där man inte kan hålla avståndet hur mycket man än vill?
  • Anonym (bastu)
    Anonym (x) skrev 2020-08-17 10:07:17 följande:

    Jag förstår ärligt inte de som tjatar om att det ska vara tvång på ansiktsskydd, varför använder inte de skydden? Ingen som hindrar. Om alla som krävde ett påbud om att använda skydd hade använt det frivilligt så borde ju de flesta ha det. och ändå så ser man nästan ingen som har skydd ute.


    Ok då ska jag förklara. Det är när de allra flesta använder skydden som det har en effekt. Det skyddar inte nämnvärt dig själv om du använder ett skydd utan kanske någon annan genom att viruset bromsas av masken när du pratar eller hostar osv. Och då krävs det att myndigheter går ut till allmänheten och i varje fall rekommenderar munskydd för annars går det som du ser inte. 

    Ytterligare en faktor kan vara att svenskar överlag inte gärna vill sticka ut så det kanske tar emot att som enda person gå med ett munskydd även om man skulle vilja.
  • Anonym (bastu)
    nihka skrev 2020-08-17 22:57:27 följande:
    Visst. Och när man slutar med lockdown tar smittospridningen fart igen.

    Lika säkert som amen i kyrkan.
    Då har man hunnit under den tiden förbereda samhället bättre på en ny spridning. Dessutom ökar det antaligen bara lite grann så då hinner man sätta in åtgärder i tid innan det skenar iväg och man har förhoppningsvis krav på munskydd i miljöer med mycket folk som hjälper till. 
  • Anonym (bastu)
    AndreaBD skrev 2020-08-17 15:01:28 följande:
    Nej, det var inte för att man inte skulle ha tagit det på allvar, att man inte gjorde en lockdown, utan för att en lockdown för med sig ganska mycket negativa konsekvenser också. Framför allt ekonomiska, men även annat. Det kan ta ganska många år för ett land att återhämta sig ifrån det, så det är inget man gör lättvindigt. 

    Och lockdown har en tillfällig effekt. Alla länder som har haft lockdown har nu ökande spridning igen. 
    Tycker du Sverige har lyckats bra med den ekonomiska biten då? Jo närmare 6000 döda har förstås sparat in en hel del pengar för ett människoliv kostar pengar. 

    Aldrig hört talas om "ta det säkra före det osäkra"? Precis det man gör med en lockdown i början av en sån här pandemi. Man stänger ner, går in i försvarsläge och planerar, förbereder forskar kring viruset, hur farligt är det, hur lätt sprider det sig, hur länge är man immun, ser till så man har tillräckligt med sjukvård och utrustning. Allt för att försöka rädda så många människoliv som möjligt. Sen öppnar man upp försiktigt och vidtar åtgärder om det börjar sprida sig igen. Men då är man mycket bättre förberedd.
  • Anonym (bastu)
    Padirac skrev 2020-08-18 12:09:28 följande:
    Det är en makaber och kall syn du har på andras syn på människors liv - men det kostar ju inte dig någonting alls att spela på detta...  men osmakligt likväl tycker jag. Grova anklagelser ..
    Varför skriver du så?
Svar på tråden Har 5000 döda i corona fått er att sluta stödja regeringen?