Inlägg från: Anonym (Majsan78) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Majsan78)

    Min sambo vill satsa våra semester pengar och starta eget

    Min sambo sedan 5 år har i ungefär ett år nu velat skaffa elbil, något som jag i och för sig är positiv till men rent ekonomiskt hade det inte gått ihop för oss. Vi har båda heltidsjobb men rätt dyra boendeutgifter och ja.. vi alla vet att barn kostar ????

    I förra veckan började han istället prata om att det nu säljs så mycket elbilar men att många som bor i lägenhet inte kan ladda dom eftersom dom inte kan skaffa en sån elektrisk box för laddning. Vårt hus ligger i ett område med mycket lägenheter och min sambo tror att det vore en bra idé för oss att skaffa en sådan box och sätta upp på vår tomt och sedan låta folk Från lägenheterna komma och ladda sina elbilar. Han säger att det kan bli en ?passiv inkomst? att starta en ?elmack? för vårt område. Att köpa en laddbar box är inte jättedyrt, men vi har ju inte ens en elbil än! Kan det verkligen löna sig att skaffa en för att sedan låta våra grannar komma och ladda? Är det så många som har elbil? Han tyckte också att vår dotter som snart är 11 i framtiden skulle kunna sälja korv och läsk.

    Jag tror inte alls att detta är en bra idé, och vi har bråkat i en hel vecka om denna macken! Är jag orimlig ?bakåtsträvande? som inte vill lägga våra sparade semesterpengar på detta? Jag har googlat och en box kostar runt 15 tusen och sen vill han göra någon skylt och så. Hur snabbt tror ni kan man tjäna igen dom pengarna? Har någon elbil och vet vad det kostar att ladda? Skulle det verkligen vara bra för vår dotters CV att ha drivit en ?el?mack och sålt korv?

    Snälla hjälp mig förstå! Jag vill ha argument för att han ska förstå att det vore en dålig idé. Jag tror bara han är så besatt av att skaffa elbil och teknik att han inte riktigt tänker.

    Mvh,

  • Svar på tråden Min sambo vill satsa våra semester pengar och starta eget
  • Anonym (Majsan78)
    Anonym (Brum brum) skrev 2020-06-28 20:40:43 följande:

    Nja... säger som föregående. De som köper elbil måste ha stabil och tillgänglig laddningsmöjlighet. Det kommer inte komma fler elbilar till området pga en enstaka laddningsmöjlighet. Sen bör han nog fundera på vilken bemanning som krävs. Vad händer om det inte fungerar för en kund? Ska de ringa någon då? Det räcker inte att sätta dit en laddare, hur ska kunden veta hur mycket den ska betala? Hur ska kunden betala? Swish? Kortterminal?

    Det tar en stund att ladda batteriet. Snabbladdning min 30 minuter och ladda nästan tomt batteri flera timmar. De flesta elbilsägare laddar hemma över natten och laddar lite extra tex på jobbet. Varför skulle de ladda hos er? Grejen med publika laddstationer är också att de är placerade där man inte behöver vänta och stå och titta på när bilen laddas (vilket är urtråkigt och helt meningslöst). Därför finns laddstationer vid vägkrogar/flygplatser/garage vid arbetsplatser. Vad ska kunden göra medan de väntar och laddar hos er?

    Det är möjligt att det kan fungera men det är väldigt lätt att överskatta hur mycket intäkter det kan ge och det kan bli för opraktiskt för kunden.

    Att sälja korv och läsk tror inte jag en sekund på att den kan vara värt besväret. Det är produkter med låga marginaler som ingen vill betala mycket för. Och som kräver bemanning.


    Anonym (Lisa) skrev 2020-06-28 19:29:44 följande:

    Först måste han ta reda på hur många elbilar det finns i ert område. Finns det inga så är det ju ingen idé. 

    Sedan tror jag att de som skaffar en elbil är de som har eget hus och möjlighet till laddning, alternativt de som vet att de kan ladda någon annanstans, t ex i det gemensamma garaget. Er station är osäker, vem vet när ni flyttar?


    TACK!! I praktiken är det ju en bra idé Och jättekul om man delar med sig - men inte för våra semesterpengar! Han tror att alla i lägenhet (som då inte kan ladda sina bilar över natten) skulle vilja ladda hos oss. Han vill sätta den så man kan ladda hela tiden = vår bil får stå på gatan? När jag frågade hur många elbilar det fanns så sa han att han skulle gå ut och räkna, och att det ökar med över 50 procent varje år och att det är nu man tydligen ska investera i affärsidén men jag vet inte.... Är någon av er egenföretagare?

    Bra input med låg marginal. Hur går en vanlig bensinmack runt?
  • Anonym (Majsan78)
    Anonym (???) skrev 2020-06-28 21:53:36 följande:

    Du skriver era semesterpengar. Om han hårdnackat vill göra detta så får du ta bort din halva av pengarna och säga att det där gör han i så fall helt på egen hand, men jag tycker du har fått fin input från andra om själva iden. 

    Får man ens göra som han tänker, undrar jag? Smälla upp en apparat och börja ta betalt? Sedan finns det regler för hur/vem som får sälja korv och läsk. 


    Ellerhur! Jag är bara rädd att han ska säga att jag då heller inte får vara med på pengarna som tjänas - tänk om det Mot förmodan blir en succé med elmack? Jobbigt läge.. hur kan man lägga fram det snyggt?

    Tror verkligen inte man behöver tillstånd för korv med läsk. Alla har väl haft ett ?lemonadstånd? eller varit på en lokal fotbollsmatch med någon förening som säljer korv. Eller har dom skaffat tillstånd? Jag vet faktiskt inte riktigt om jag är helt ärli ????
  • Anonym (Majsan78)

    Uppdatering:

    Han har ikväll gått runt och kollat i vårt område och hittat 15 elbilar som inte verkar ha någon stans att ladda. Han sa att om 5 bilar laddar varje dag för 150 kronor så är det 23 000 på en månad och nästa år har det då ökat med 50%... så 34 500 kr. Om man sen säljer lite korv på det så kanske det inte är en så dålig investering ändå? Gaaaahhh... nu börjar jag tvivla på mig själv. Han är så övertygande och jag känner mig lite dum.

  • Anonym (Majsan78)
    Anonym (E) skrev 2020-06-28 22:44:44 följande:

    Dottern kan garanterat inte sälja korv för att sätta på CV. Hennes ålder och vad som behövs i tillståndsväg gör det inte möjligt. Att släppa en 11åring med främmande personer på det sättet är inte säkert.


    Nej, du har rätt. Det behöver vara någon som kan service och ta betalt dessutom. Vår dotter försöker nämligen bli TikTok-influencer så är nog bättre att hon fokuserar på det. Hon har redan 127 följare! Bra argument till sambon också tack ????????
  • Anonym (Majsan78)
    Anonym (Mm) skrev 2020-06-29 00:49:06 följande:

    Tror han (och du) att dom där 23.000 hamnar rätt ner i fickan på er eller? 


    Förklara gärna vad du menar, jag har aldrig drivit företag. Förlåt! Kanske kan dom swisha?

    Hur gör dom stora företagen som har laddare? Kan man samarbeta med dom?
  • Anonym (Majsan78)
    Anonym (svans) skrev 2020-06-29 04:42:28 följande:

    Haha men asså hur kan så många falla för skiten? Ni gick seriöst på att ts ville pimpa ut sin 11-åriga dotter som korvförsäljare och sedan ändrade sig för att det var viktigare att hon fokuserade på sin influenser karriär på TikTok hahaha. 


    Varför i hela friden tror du att vi vill ?pimpa? ut vår dotter? Står väl mycket tydligt ?i framtiden? i mitt första inlägg. Förlåt mig om jag tycker det är bra med företagsamma ungdomar som tidigt börjar få arbetserfarenhet.
  • Anonym (Majsan78)
    Anonym (ja, varför inte?) skrev 2020-06-29 01:55:38 följande:

    Räkna på vad ni har råd med och inte. Det här handlar ju på inget alls vis om att tjäna pengar, utan det är ett intresse som din man har (om man inte har råd att köpa en elbil, så kan man i alla fall få titta på elbilar som laddas, och dessutom ger det kanske några kronor ibland).

    Fundera på istället kring vad ni har råd med i hobbyverksamhet, för det är ju precis vad det här handlar om. Förvisso är det en engångskostnad, men om ni räknar på att ni går plus-minus ekonomskt på laddstolpen, är det då värt det för din man? Kanske, om det är så att han är så pass intresserad över tekniken och att elen och laddstolpen och att leta företag och stå med andra tjejer och killar som gillar elstolpar och klia sig i huvudet och diskutera elstolpar. Det här intresset är inte värre än att köpa något annat i samma prisklass som har med hobbyverksamhet att göra. Och här har han dessutom varit smart nog att tänka ned sig några steg, för att i alla fall få beundra elbilar.


    Jag har vridit och vänt hela natten men jag tror att du är inne på något här... jag tror ju från start att det handlar mer om elbilar än en riktig affärsidé eller företag. Samtidigt blir jag galen på att han vill använda vår gemensamma semesterkassa på det ???? vi vill gärna skaffa en elbil (vi tror på grön energi) men det går helt enkelt inte ihop ekonomiskt just nu.

    Det värsta är att han inte bara kan säga vad han vill... utan gå såhär många omvägar.
  • Anonym (Majsan78)
    Anonym (ooo) skrev 2020-06-29 06:45:56 följande:

    Haha, jag driver ett företag som "drar in" 130000:- i månaden. Av det har jag 28 000:- ut i lön. tråkigt men sant.


    Oj!! Orättvist ju? Nej, denna idén får han verkligen lägga ner om man ska skatta så mycket. Kommer ju ta flera månader att tjäna tillbaka våra pengar...
  • Anonym (Majsan78)

    Tack för alla bra svar! Har kanske låtit lite virrig pga att jag varit så frustrerad. Jag tänkte igenom massa saker och som ni säger är det nog något annat bakom min mans dröm om en ?elmack?. Gjorde ett räkne-exempel och det kommer nog bli svårt att tjäna dom pengarna som han tror. Har man tur så får man några tusen efter skatt. Blir dock väldigt upprörd över hur negativt inställda alla är till att låta barn jobba. Det är ju ändå inte barnarbete i en fabrik vi pratar om?!!! Det handlar ju om att våra barn ska vara redo för arbetsmarknaden, inte att dom ska sy kläder för HM ??????

    Jag ska ta ett snack med min sambo och se vad det egentligen är han vill. Kanske kan han få göra det som ett hobby-projekt eller så får han väl låna av ALMI eller något. Men tar han av våra pengar så får han fan stanna hemma från semestern!!

Svar på tråden Min sambo vill satsa våra semester pengar och starta eget